Spierkramp; Hoe kom je er aan…en van af?

In mijn vorige blog schreef ik over trainingstips, specifiek voor OCR. Deze keer ga ik verder met een vaak voorkomend pijntje in de obstacle run wereld: Kramp.?Kramp gebeurt echter niet alleen tijdens het sporten. De kans is groot dat je ?s nachts al eens wakker bent geschrokken van een scherpe pijn in je kuit. Deze spontane en pijnlijke samentrekking van de spier kan een aantal oorzaken hebben.

Kramp

Hoe kom je er aan

  1. Je drinkt onvoldoende vocht. Enkel water en thee tellen als vocht. Dranken zoals frisdrank, vruchtensappen en koffie onttrekken juist vocht aan het lichaam.
  2. Er is een tekort aan mineralen. Spieren trekken samen en ontspannen de hele dag door. Hier zijn mineralen voor nodig. Wanneer er sprake is van een tekort en/ of disbalans dan kunnen verkrampingen ontstaan.
  3. Door te weinig lichaamsbeweging en bijvoorbeeld overdag langdurig in dezelfde houding achter een bureau zitten kunnen ook krampen ontstaan.
  4. Wanneer je vaak en langdurig sport dan kunnen de spieren overbelast raken. Ook een ophoping van melkzuur, als gevolg van inspanning, kan tot een verhoogde spierspanning leiden.
  5. Spierkramp kan ook ontstaan door vermoeidheid, de inname van landbouwgif (door bespoten gewassen), alcohol en bepaalde geneesmiddelen.

Spierkramp

Hoe kom je er van af

Je kunt krampen voorkomen door voldoende water te drinken. Zorg tijdens je werk dat je altijd een flesje water bij de hand hebt en vul deze een paar keer per dag bij. Drink ook voor, tijdens en na je training water. Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten, zodat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt. Neem naast een gezonde voeding ook een goede multivitamine, visolie omega 3, vitamine D3 en een calcium/ magnesium/ zink supplement. Neem tijdens je werk af en toe een paar minuten om een klein stukje te wandelen. Je kunt de spieren zo ontspannen. Een personal trainer kan structuur en voldoende afwisseling aanbrengen in de trainingen en zodoende overtraining voorkomen. Het is belangrijk altijd een goede warming-up te doen voorafgaand aan de training. Een goede cooling down na de training zorgt ervoor dat afvalstoffen in de spieren beter worden afgevoerd. Slaap is heel belangrijk. Tijdens je slaap herstel je van inspanning en je lichaam maakt spier herstellende en vet verbrandende hormonen aan. Probeer tussen de 7 en 9 uur te slapen. Was je dagelijkse portie groente en fruit en droog deze ook af! De meeste pesticiden zijn namelijk bestand tegen een regenbui en deze spoel je er dus niet af onder de kraan. Drink met mate en raadpleeg ook eens een voedingscoach. Deze kan je waarschijnlijk adviseren over de preventieve werking van voeding bij bepaalde ziektebeelden.

Kramp

Genezen

Wanneer de kramp er dan t?ch inschiet, probeer de spier dan langzaam op te rekken. In het geval van de kuit, trek je de voet richting het lichaam (omhoog). Je kunt ook met het been met de verkrampte spieren op de tenen gaan staan en dan de hiel langzaam naar de grond brengen. Hierdoor worden de kuitspieren gerekt. Wil je weten of jouw voeding alle benodigde voedingsstoffen bevat? Laat dan een voedingsanalyse uitvoeren door Jan Volmer van Fizz?k.

Jan Volmer
www.fizzik.nl


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

2 reacties op “Spierkramp; Hoe kom je er aan…en van af?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top