Barefoot running: blaren of blijdschap?

Barefoot running: steeds meer hardlopers zijn van mening dat het je?meer goed doet?dan rennen op?hardloopschoenen. Is?dat zo? Levert het blaren of?blijdschap op? Ruth Langemeijer, Coach?NaturalRunning/Barefoot Running legt uit waarom zij voorstander is en waar je op moet letten om de vruchten van barefootrunning te kunnen plukken?en blessures te voorkomen.

Vroeger…

waren wij jagers en verzamelaars. Het?rennen van lange afstanden was noodzakelijk voor onze voorouders om te overleven. Pas relatief?kort heeft de mens de middelen om te kunnen leven van veeteelt en landbouw. Sommigen geloven dat onze voorouders zulke succesvolle jagers waren omdat?wij als mens?gemaakt zijn?om hard te lopen.?Natuurlijk heeft ook ons?intellect, waardoor we?kunnen communiceren en samenwerken, aan nhet succes?bijgedragen. Vanuit dit?evolutionaire standpunt gezien, zouden onze voeten ontstaan uit vele miljoenen jaren blootvoets lopen en, anno nu, nog steeds gemaakt?om op te rennen, . Een cheeta halen we niet in, maar over een langere afstand kunnen hardlopers?veel dieren de vermoeidheid in lopen.

Vrijheid, blijheid

“Rennen op blote voeten, dat doet toch pijn?”, zul je je wel afvragen. Dat schijnt echter mee te vallen.?Je voeten maken namelijk vetkussentjes aan zodra je veel op blote voeten gaat lopen en rennen, waardoor ze veel beter beschermd?worden tegen?de grond en steentjes. Daarnaast bestaan er ook minimalistischeschoenen die ontworpen zijn voor barefoot running, zoals sandals of five fingers. Deze beschermen je?voeten, maar?hebben zo’n lage drop dat je het gevoel hebt op blote voeten te rennen. Je voeten trainen/ speciale schoenen aanschaffen om blootvoets te kunnen rennen is een kleine hurdle die genomen moet worden, waar vele?voordelen tegenover staan, volgens mening?barefooter.?Barefoot running geeft?een gevoel van vrijheid omdat je?niet langer afhankelijk van de juiste ?hardloopschoen bent. Daarnaast ervaren barefooters vaak?een?geaard-?en?’living in the moment’ gevoel, omdat zij fysiek meer in contact staan met de grond en de omgeving. Bij elke stap voelen ze automatisch de grond en hun voeten.

Zachte landing

Barefooters menen bovendien dat de kans op blessures afneemt omdat er gebruik gemaakt kan worden van de natuurlijke bouw van de voet. Ook?merken zij vaak dat hun postuur verbeterd door het blootvoets rennen. Een aantal onderzoeken onderbouwen dit, en hebben uitgewezen?dat de landing van lopers zonder schoenen opmerkelijk anders is. Er komt bijna geen impact op spieren en gewrichten omdat de lopers landen op de middel- of voorvoet in plaats van op de hiel.?Er is?geen sluitend bewijs dat barefoot running letsel kan verhelpen of verminderen, maar het valt niet te ontkennen dat veel mensen positieve resultaten hebben ondervonden. En aan de andere kant bestaat?er ook geen sluitend bewijs dat corrigerende hardloopschoenen letsel kunnen voorkomen.

Geduld is een… modderige?zaak

Barefoot running is niet iets waar je impulsief en onvoorbereid mee moet beginnen, heb even geduld! Zonder juiste voorbereiding kun je namelijk blessures krijgen. Er zijn fysiotherapeuten die om deze reden anti-barefoot running zijn. Zij geven aan?steeds vaker?pati?nten?te ontvangen waarbij?klachten in de?onderbenen zijn?ontstaan door?barefoot running. Er bestaan echter ook vele fysio’s die voorstander van het fenomeen zijn, maar alleen mits goed uitgevoerd.?Zij denken namelijk dat de?klachten aan de onderbenen ontstaan wanneer?mensen zonder training starten.?Het zouden dus runners zijn geweest die het?blootvoets lopen niet goed hebben opgebouwd en daardoor blessures hebben gekregen. Het vergt dus tijd om de hardloopstijl aan te passen, volgens deze pro-barefoot?fysio’s.

FeeTback van Ruth

Krijg je er al zin in? Lees dan nog even ?verder om de tips en adviezen van Ruth Langemeijer te lezen. Zo kun je geinformeerd aan je nieuwe avontuur starten.?Ruth, oprichtster van FeeTback, is Coach Natural Running/Barefoot Running?en geeft trainingen, clinics en lezingen. Bovendien is zij zelf ook?een barefooter.?Zij loopt, rent en leeft zoveel mogelijk blootsvoets. Volgens haar ervaar je zo de ondergrond optimaal en kun je daar direct op inspelen. “Zo leer je weer lopen zoals je liep toen je net kon lopen. Bovendien is op blote voeten lopen is een heerlijke ervaring.?Je zult zien dat je veel voorzichtiger omgaat met je lijf en je wilt vast en zeker dat die lang mee gaat.?

_MG_8755

Oefening baart kunst

Om eventuele blessures te voorkomen raadt ook Ruth Langemeijer aan?het rustig op te bouwen. “Omdat je lange tijd schoenen aan hebt gehad zijn je voeten niet goed ontwikkeld en zul je die eerst moeten gaan trainen. Begin dus eens met rustig wandelen om zo de huid onder je voeten te leren kennen en sterker te maken.” Wil je echt gaan hardlopen, dan raadt Ruth aan om zeker wat lessen te volgen alvorens je begint. Zij kijgt vaak mensen in haar les die uit zichzelf begonnen zijn en toch blessures hebben opgelopen.?De meeste barefoot trainers geven een techniek training waarmee je in een paar lessen alles leert.

Check je voeten!

Er zijn een paar?voorzorgsmaatregelen als je wilt beginnen met blootvoets wandelen. Ga niet meteen wandelen of rennen in de regen. Behalve in de?auto, kun je ook?op blote voeten aquaplaning ervaren?en kunnen bovendien blaren ontstaan. Je lichaam onthoudt ook nog eens waar je blaren hebt gehad, waardoor ze snel op diezelfde plek kunnen terugkomen.?Vetrek tot slot nooit met koude voeten. Zo voel je?namelijk niet wat de ondergrond met je doet. Wanneer je na het rennen thuiskomt met koude voeten, trek dan goede sokken aan en?laat ze dan rustig opwarmen in de lucht. Een warme douche veroorzaakt wintertenen,?niet fijn!

Een stapje te ver?

Mochten blote voeten je nou een stapje te ver gaan, schaf dan een paar schoenen aan met een lage drop. Vervolgens kun je het steeds meer afbouwen en?sandals of five fingers gaan dragen. Een minimalistische schoen heeft geen verhoging in de hak (zero-drop), is flexibel (je kunt hem oprollen)?en heeft een brede voorkant (toebox), zodat je ruimte hebt om je tenen goed kunnen bewegen. Want barefooter of niet, comfort kunnen we allemaal wel waarderen, niet?

Ben je nieuwsgierig naar goede kleding om in hard te lopen/ obstacle runs mee te doen? We doen zelf al jaren mee aan diverse obstacle runs in binnen- en buitenland en testen heel veel spullen voor onze webshop?DutchMudMen.com. Daarnaast hebben we een eigen runningteam in?Team Dutch Mud Men. Van deze bijna 1.800 lopers krijgen we ook heel veel feedback die we gebruiken om de beste spullen te vinden.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

2 reacties op “Barefoot running: blaren of blijdschap?”

 1. Leuk om te lezen! Zelf heb ik nu twee obstacle runs op blote voeten gedaan (13 en 19 km), maar ik merk dat het heel erg verschilt wat voor parcours het is. Het laatste was veel verhard, met zelfs een deel ijs (!), en daarvoor is het lastig trainen. Maar wel louter positieve reacties uit het publiek en van de andere deelnemers šŸ™‚

 2. De anatomie van onze voeten is i.d.d. sinds 1.9 miljoen jaar nauwelijks veranderd. Er zijn oudere voeten gevonden maar die waren betrekkelijk plat. Onze voeten zijn gemaakt om op te lopen! En wij als mens met ons vermogen om warmte te reguleren zijn de enige zoogdieren die lang achter elkaar kunnen rennen. We zijn geboren lopers!! Barefoot lopen is geen heilige graal en is voor velen niet weggelegd omdat ze het doorzettingsvermogen missen om de transitie te kunnen maken. Is dit erg? Zeker niet, maar daar kom ik zo op terug.

  En om maar gelijk een mythe te ontkrachten, al loop je 5 jaar elke dag barefoot landen op een steen blijft zeer doen! Busted en ik spreek uit ervaring. Ook de mythe dat je vetkussentjes opbouwt onder je voeten is niet waar! Sterker nog, met onze Westerse voeten, smal, en daarmee een hoge piekbelasting hebben wij zelfs kans op het beschadigen van de vetkamers zoals ze heten. Vrouwen die veel op naaldhakken lopen krijgen klachten aan de voorvoet, vetkamer atrofie. Deze schade is op dit moment nog niet te herstellen. Te veel op de voorvoet landen kan resulteren in beschadiging van de vetkussentjes.

  Maar barefoot lopen is voor mij een fantastische ervaring en blijft het ook, de kou in de winter, het warme asfalt in de zomer en door de plassen lopen wanneer het regent. Maar zoals gezegd het is geen heilige graal, landen op een steen in het donker voel je drie weken later nog tijdens het lopen, glas blijft vervelend ondanks dat ik in vijf jaar tijd slechts drie keer glas in mijn voet heb gelopen waar ik nauwelijks last van heb gehad omdat de voet minder gevoelig is voor ontstekingen.

  Een goede transitie van schoenen naar barefoot duurt minimaal een jaar! Het begint met het versterken van de voetspieren, oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Daarbij begin je te wandelen op je blote voeten, geleidelijk aan steeds verder en verschillende ondergronden. Wanneer je een uur kan wandelen op je blote voeten is het tijd om te gaan hardlopen. Denk hierbij aan de uitspraak van de legende Caballo Blanco uit het boek “Born to Run”;

  Think Easy, Light, Smooth, and Fast. You start with easy, because if that?s all you get, that?s not so bad. Then work on light. Make it effortless, like you don?t give a shit how high the hill is or how far you?ve got to go. When you?ve practiced that so long that you forget you?re practicing, you work on making it smooooooth. You won?t have to worry about the last one ? you get those three, and you?ll be fast.?

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan je het beste beginnen op een harde ondergrond, dus geen gras of strand. Op de harde ondergrond leer je sneller de “zachte” landing aan en worden fouten eerder voelbaar.

  Bouw in 12 weken je loopomvang uit naar 15 minuten hardlopen. Ja dat is schrikken maar sneller is bij barefoot lopen zeker niet altijd beter!! Voor iedereen die een goede transitie wil maken kan ik het boek “The Complete Idiot’s Guide to Barefoot Running” van Dr. Craig Richards en Thomas Hollowel aanraden een juweeltje!!!

  Mijn aha moment heb ik gekregen tijdens een training met Wouter Buist, inspanningsfysioloog en bewegingswetenschapper, die op wetenschappelijk niveau bezig is met barefoot lopen. Het aha moment betrof de oefening om mijn paslengte zo klein mogelijk te maken, 170 tot 180 passen per minuut. Door een korte paslengte veranderd je loopstyle van hiel of voorvoet automatisch in een middenvoet landing. Hierdoor was ik direct af van de problemen met blaren op mijn tenen en pijn aan de zijkant van mijn voet bij mijn kleine teen.

  Barefoot lopen is geen heilige graal, ik ken heel veel mensen die al decennia met veel plezier en zonder blessures lopen. Je kan ook heel makkelijk een zachte landing op schoenen krijgen, maak je paslengte zo kort mogelijk! Loop 170 passen per minuut en je hebt een zachte landing op schoenen.

  Mocht je denken dat je door je schoenen uit te doen je persoonlijke record direct verbeterd, helaas dat zal dan nog even duren. Maar het is wel een fantastische ervaring en een uitdaging om te doen want niet iedereen durft de transitie te maken!

  Als laatste de minimalistische schoenen, ik ben geen voorstander hiervan. Ze beperken de sensitiviteit van de voeten en maskeren te veel de fouten in looptechniek waardoor blessures kunnen ontstaan. Ik gebruik zelf alleen Huaraches bij hoge temperaturen waardoor je brandblaren op je voeten kan krijgen door warm asfalt. Koude lijkt erg maar mijn langste duurloop bij -10 graden celsius is 10 Km zonder problemen en ik ben geen ICE man!

  Conclusie, barefootrunning is echt fun, voor mij! Er is tot op heden geen hard wetenschappelijk bewijs dat het blessures voorkomt, dit is ook bijna niet aan te tonen. Wel is er wetenschappelijk bewijs dat een middenvoet landing minder impact heeft op het lichaam, of je nu op blote voeten loopt of op schoenen. Moet je barefoot gaan lopen? Probeer het en feel the earth !! Veel loopplezier !!!!!!!

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: