Xletix

Review Xletix 2015

We hebben hier op Obstakels.com al eerder een review van Xletix gehad. Toen nog onder de oude naam Krassfit, waar Jim een jaar geleden liep. Sinds dit jaar gaat deze run verder door het leven als Xletix, dat klinkt wat internationaler. Dus wie weet zien we Xletix komend jaar wel in Nederland. De speciale pagina die Amsterdam 2016 toont beloofd in ieder geval veel goeds. Afgelopen weekend waren was ik samen met Jeroen en Niels aanwezig bij de editie aan het Timmendorfer Strand bij de Duitse Oostzee.

 

XLETIX Challenge NORDDEUTSCHLANDHier ist der Film zur XLETIX Challenge NORDDEUTSCHLAND. Ihr habt fantastisch gek?mpft und gefeiert! Bis bald bei der n?chsten XLETIX Challenge!

Posted by XLETIX on Tuesday, September 22, 2015

Een geweldige warming-up

Een tip voor sommige Nederlandse organisaties is dat ze een keertje bij Xletix moeten gaan kijken hoe een goede warming-up werkt. Eerst werden er een vast aantal mensen toegelaten tot een startvak op het strand. Daar werden met onder begeleiding van twee Duitse gasten en goede muziek opgewarmd. Dit begon als een soort ontspannen dansen waar de twee Duitsers op het podium synchroon gingen dansen. Hilariteit alom en iedereen stond te lachen en mee te doen. Dit ging vervolgens over in een wat serieuzere warming-up.

Het eerste deel van de warming-up
Het eerste deel van de warming-up

Toen we goed warm waren mochten we een muur over waar ons de 5 regels uitgelegd werden. Een beetje zoals bij Tough Mudder, maar dan beter. De focus op teamwork kwam hier goed naar voren en hele startvak stond vol adrenaline klaar om te gaan. Misschien wel de beste warming-up die ik in jaren meegemaakt heb.

Ook de ringen ontbraken niet
Ook de ringen ontbraken niet

Teamwork

De slogan van Xletix is ?Ein Team, Ein Ziel.? En dit gezamenlijke doel is het halen van de finish. We waren dus ook niet verbaasd dat er een aantal team-obstakels in de run zaten. Dit ging van samen opdrukken en elkaar tussendoor aantikken, de buddy carry, een quarterpipe zo hoog dat hij alleen niet te doen was, als team een tractorband over het strand slepen, tot de wat meer innovatieve obstakels. Zo lagen er autobanden met vier touwen er aan. Deze pakte je met de vier eerste deelnemers met wie je liep op en nummer vijf mocht in de band gaan zitten. Deze tilde je dan een heuveltje omhoog en weer naar beneden. Leuk om te doen en goed voor het teamwork.

Dobberen in de zee
Dobberen in de zee

Een serieuze brainfreeze

Wat is er kouder dan een bak met ijs? Juist! Twee bakken met ijs. Ik heb als eens ondervonden dat de tweede keer het water ingaan bij de Nieuwjaarsduik signifant kouder is dan de eerste keer. Dat blijkt met ijsbakken precies zo te zijn. De ijshindernis van Xletix bestaat uit een hele smalle langwerpige bak met ijs. Hier moet je in gaan liggen en dan pas je er in het midden net onderdoor. Als je deze hebt gehad, dan krijg je een tweede precies dezelfde die er tegenaan staat. In mijn beleving was dit de meest vervelende die ik ooit heb gehad. Waarschijnlijk omdat ik er niet op voorbereid was en dus geen muts droeg.

Uit de zee tegen de pier opklimmen
Uit de zee tegen de pier opklimmen

Vette obstakels

Qua obstakels zaten er behoorlijk veel in. Tijgeren, ringen, monkeybars, watercage, glijbaan in de zee, touwklimmen, netten en ga zo maar door. Naast de teamwork-obstakels waren er ook nog fun-obstakels zoals een glijbaan op het strand met een schuimmachine en een balans-obstakel in de sloot dat bijna onmogelijk was om te doen.

De schuimbaan af
De schuimbaan af

En dan was er nog de categorie pittige obstakels. Zo was er een obstakel waar je aan een touw omhoog mocht klimmen een balk op. Via deze balk kwam je op een container die je via een balansbalk aan de andere kant weer mocht verlaten. Erg leuk om te doen, maar zeker niet eenvoudig.

Links naar boven en rechts weer naar beneden.
Links naar boven en rechts weer naar beneden.

Heel veel water

De omgeving in ging deels door een natuurgebied en de kustplaats. Daarnaast liepen we natuurlijk lange stukken over strand. Het mulle zand was een obstakel op zichzelf en ook op het strand stonden behoorlijk wat obstakels. We mochten het water ook een aantal keer in. Zo stond er een glijbaan in het water en mochten we via touwnetten de pier beklimmen. De regen en de rijen die er af toe stonden zorgden er wel voor dat we op een gegeven moment behoorlijk af koelden en het water minder leuk begonnen te vinden. Daarmee komen we dan ook bij het enige minpunt van de run en dat waren de soms behoorlijk lange rijen. Bijna 10 minuten voor de monkeybars is echt wel te lang. Zeker als je de finish kunt zien en je in de regen af staat te koelen zie je de sfeer om je heen dalen. En dat is erg jammer bij een run als deze.

Op de linkerbaan was het lastig om in balans te blijven.
Op de linkerbaan was het lastig om in balans te blijven.

Conclusie

Xletix is een top-organisatie die zijn dingen goed op orde heeft. Van pendelbussen tot de bananen onderweg. Het enige minpunt waren de lange rijen bij de soms iets te smalle obstakels. Verder een hele goede warming-up, veel obstakels, pittige obstakels, focus op teamwork en een prachtige locatie. Dit is zeker een aanrader als je een keertje in Duitsland een run wilt gaan doen. Meer info vind je op Xletix.de.

Foto’s via Xletix

Het strand was een obstakel op zichzelf
Het strand was een obstakel op zichzelf

De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

1 reactie op “Review Xletix 2015”

  1. Ben van de zomer Xletix Tirol gaan lopen in K?htai. Het is inderdaad een fantastisch evenement.
    Die hoofdbanden op z’n Spartan’s is wel nieuw voor hun. Alleszins leuker dan de papieren nummers.
    Kan wel eens goed zijn dat ik er volgend jaar eentje meepik ergens in Duitsland šŸ™‚

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: