Hoe bereid je jezelf voor op het OCRWC

Allereerst wil ik iedereen feliciteren, die zich gekwalificeerd heeft voor het wereldkampioenschap OCR 2015. Dat is voor velen al een prestatie om trots op te zijn. Maar nu wat ga je doen. Wil je echt dit gevecht aan gaan en mee gaan doen aan die ene wedstrijd op het hoogste niveau van onze sport. Wil je hier alles voor aan de kant zetten en veel tijd en geld investeren in dit absoluut fantastisch avontuur. Is je antwoord op deze vragen JA! Dan begint hier vandaag een rollercoasterrit die je lang bij zal blijven. Ik ben een jaar geleden ook ingestapt in deze rollercoaster en ik hoop dat mijn ervaring jou kan helpen, om goed voorbereid aan de start te staan op 17 oktober in Cincinnati.

De financi?le voorbereidingen

Op facebook is Gertjan aan het kijken hoeveel mensen er nu mee gaan. Met deze gegevens gaat hij kijken of hij nog een goede deal kan maken i.v.m. De reis en verblijf. Hier wil ik verder in deze blog dan ook geen aandacht aan besteden.

Looptraing

Waar ik wel aandacht aan wil besteden is de fysieke voorbereiding op het WK. Want hoe kan je hier nu het beste op trainen? Ik ga je nu waarschijnlijk een tip geven die je niet graag zult horen: zet obstacle running op een laag pitje. Er zijn maar weinig obstacle runs in Nederland die je echt goed voorbereiden op de condities die je straks in de USA tegen gaat komen. Want helaas hebben we hier in Nederland weinig hoogteverschillen. Om een goede tijd neer te kunnen zetten in Cincinnati zal je goed moeten kunnen klimmen en dalen, want er zit nauwelijks een vlak stuk in het parcours. Mijn tip is dan ook reis elk vrij weekend naar limburg en gaan daar trainen op de stijlste hellingen die je maar kan vinden. Mocht je nog wat extra brandstof over hebben kan je natuurlijk ook nog een uurtje doorrijden naar de Belgische ardennen. Probeer elke ocr of trailrun mee te pakken die je in heuvelachtig gebied kan vinden. Ga geen marathon afstanden lopen tijdens je trainingen want afgelopen jaar was het parcours 12,5 km lang (ik had hier 2u25 voor nodig welke goed was voor een 9e plaats in mijn age group). Mocht je de heuveltrainingen nog zwaarder willen maken, probeer dan eens een crossXvest.

10526134_660658577354671_7116702968320628310_n

Conditietraining

Doordeweeks kan je mooi wat kortere high intensitie trainingen inplannen om je snelheid naar een hoger plan te tillen. Dit kan op verschillende manieren zoals interval, hiit of tabata training. Een training die voor mij heel effectief bleek was het slepen van een gewicht door het losse zand. Ik ging dan naar de plaatselijke crossbaan en legde daar een ijzeren buis met een hijsband neer. Ik liep dan een rondje crosbaan. Bij het beginpunt pakte ik dan mijn buis en ging daar ongeveer 100 meter mee sprinten. Even omdraaien en weer 100 meter volgas terug om weer een rondje op de crossbaan te maken. Dit herhaalde ik dan een keer of 4 a 5. Zo kun je jezelf in een half uurtje helemaal leeg knallen.

Obstakel techniek

Buiten je looptraining is het ook heel belangrijk om aan je kracht en techniek te werken. De sportschool is natuurlijk de perfecte plek om aan je kracht te werken. Voor de training van je techniek heb ik eigenlijk maar een tip: zoek een survivalvereniging op en ga daar tot aan oktober iedere week een keer trainen. Je kan op de volgende pagina kijken of er een vereniging bij jou in de buurt zit: http://www.survivalbond.nl/viewpage.php?page_id=9

Wil je je geleerde technieken uitproberen? Op dit moment is Strong Viking de obstacle run met de meeste hindernissen die je in het wk ook tegen kan komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de weaver en de The rig. Er zijn Strong viking runs in Belgie en Duitsland waar je nog aan mee kan doen voor het wk.

Digitale training

Omdat je niet elke dag kan trainen en zo af en toe ook je lichaam rust moet geven (belangrijk!!) ontkom je er niet aan om een avondje op de bank door te brengen. En dit is zeker geen weggegooide tijd. Want nu kan je jezelf helemaal op de hoogte brengen van het parcours en de hindernissen. Een groot deel van het parcours is permanent opgesteld. Kijk maar eens op youtube naar filmpjes van ?mud guts and glorie? en je krijgt al een vrij goed beeld wat je te wachten staat. Verder worden via de site van het wc ocr ook regelmatig foto’s en filmpjes vrijgegeven. Hier kan je vaak al heel goed uithalen welke techniek je moet gebruiken op hindernissen die je nog niet eerder bent tegen gekomen. Blijf dit doen tot aan de vooravond van de wedstrijd en je zal merken dat je een stuk zelfverzekerder aan de start zal staan.

Voeding

Ik denk dat het onnodig is om te vertellen dat een lichaam de juiste voeding nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Kijk of je nog winst kan halen uit hetgeen je nu eet. Laat hier desnoods een voedingsdeskundige naar kijken. Bijkomend voordeel van een uitgebalanceerde voeding is dat je ook meteen kan gaan werken naar jou ideale gewicht. Want ieder kilo die je in Cincinnatie niet mee naar boven hoeft te sjouwen, zal jou direct voordeel opleveren. Kijk ook even wat voor voeding je mee wilt nemen tijdens de race. Ik heb vorig jaar de fout gemaakt om helemaal niets mee te nemen, want het was toch maar 12,5 km. Maar wat had ik me daar in vergist, want meer dan 2 uur van voluit klimmen en dalen zorgde ervoor dat ik helemaal leeg raakte. Als een vaatdoek kwam ik over de finish. Zorg dat je tijdens je trainingen gaat proberen welke voeding je gaat gebruiken zodat je niet tijdens de race erachter komt, dat jou darmen de door een aardige sponsor aangeleverde gelletjes niet accepteerd.

Rust

Een heel belangrijk onderdeel van je training is rust. Iedere dag voluit trainen en je zal uiteindelijk alleen maar achteruit gaan. Luister naar je lichaam en zorg dat je weer genoeg bent uitgerust voor je volgende training. Het is ook helemaal niet erg om een keer, gewoon lekker een rondje te gaan lopen. Je hoeft echt niet elke keer vol in de verzuring te gaan. Het punt waarop rust echt belangrijk wordt, zijn de laatste 2 weken voor het wk. Gebruik die weken om je lichaam maximaal rust te geven. Een rustig herstelloopje kan nog wel maar meer dan dat zou ik niet doen. De laatste week zou ik helemaal geen training meer doen. Je weet dan ook zeker dat je geen blessures meer oploopt.

Team Holland: go for it!

Ik zou het geweldig vinden als bovenstaande tips jou weer een stap dichterbij een mooi resultaat gaan brengen. Ik hoop dat de mensen die afreisen naar de VS, ook echt gemotiveerd zijn om iets moois neer te zetten. Want ook al is onze sport nog volop in ontwikkeling, we praten hier wel over een wk en niet een overzeese funrun. Maar wat ik tot nu toe op Facebook voorbij heb zien komen zijn vooral gepassioneerde en gemotiveerde mensen die er vol voor willen gaan. Die ons trots gaan maken en in oktober laten zien dat de Nederlandse OCR-runners uit het juiste hout zijn gesneden. Mocht ik van mijn kant nog iets bij kunnen bijdragen aan jou voorbereiding of hebben je nog vragen, mag je altijd contact met mij op nemen. Voor de ge?nteresseerde heb ik in ieder geval nog 2 stalen buizen met touw ter beschikking om mee te trainen. Just let me now.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top