Obstacle Challenge Urk

Review The Obstacle Challenge Urk

Het begon op de website met ?Durf jij het aan? Het zwaarste parcours van Nederland? dus dit klonk natuurlijk wel veelbelovend en zoals we weten schieten de nieuwe runs als paddestoelen uit de grond. Dus zijn we afgelopen weekend vertrokken naar Urk om daar deel te nemen aan ?The Obstacle Challenge? met natuurlijk erg grote verwachtingen na de aankondiging op hun website.

Vier afstanden

Vier afstanden waren er te lopen; 4 uur unlimited voor de Ultimate Challenger, 13 kilometer, 6,5 kilometer en een kids run van 3,5 kilometer. Ik had me opgegeven met mijn dochter van 10 jaar voor?de 6,5 kilometer run. Ja, dat was dan wel een plus punt, je kon eindelijk als 10-jarige ook eens een volwaardig obstakel run doen in Nederland. Aangezien dit nog ontbreekt op het gebied van jeugd runs, was mijn dochter dus erg blij dat ze samen met vaders eens een run kan doen van?meer dan 3 kilometer. En de run was ook nog eens acceptabel budget voor 6,5 kilometer, namelijk ?20 per persoon zonder extra verborgen ticket office boekingskosten. Dus: you get what you see (dachten we).

Voor de obstacle run

Het begon een paar dagen voor de run met twee mailtjes, waar we in de eerste te horen kregen dat wat starttijden waren veranderd in verband met tegenvallende inschrijvingen. Door die reden werden startvakken samengevoegd om lege vakken te voorkomen, niets mis mee en top op tijd te horen gekregen.

Het tweede mailtje bevatte allemaal nuttige informatie zoals adres, kledingadviezen en hoe je voor te bereiden (dit was overigens erg goed.) Niet dat de meesten het gelezen hadden gezien de kledingkeuze op de dag zelf, maar dat kun je de organisatie niet kwalijk nemen. Ook werd er gemeld dat douchen niet mogelijk was op het terrein, maar kon je je wel aanmelden voor een douche op een andere locatie (van tevoren per mail.)

Rijdend naar Urk hadden we al snel een parkeerplaats gevonden. Dit was helaas nergens aangegeven maar ja gelukkig is Urk niet zo groot. Parkeren kon op openbare parkeerplaatsen door het dorp en was gratis.?Na een klein stukje lopen waren we aangekomen bij het evenement en gingen we op zoek naar de start????..wat??? Nergens een start te bekennen, ergens in een hoekje stonden wat mensen warming-up te doen in allemaal dezelfde t-shirts dus ik dacht: “bootcampje, die zijn warming-up voor de start doet, leuk allemaal samen.” Na wat rondvragen waar we ons moesten melden werden we naar een grote tent gestuurd, dus ik loop de tent in en het was ??n grote rotzooi van stellages en verlichtingswerkzaamheden voor een ander evenement. Hierdoor was de tent slecht toegankelijk en erg onoverzichtelijk. Ergens achter in een hoekje stonden een paar tafels met wat mensen erachter en dit bleek de inschrijving/registratie en bagage te zijn. Alles lekker snel want het was totaal niet druk.

Gedurende het omkleden (in diezelfde tent, want kleedkamers waren er niet) kregen we al diverse impressies te horen van onze Discovery collega?s die net terug waren en dit was niet echt veelbelovend. Toen hebben we een rondje voor de tent gelopen op zoek naar de start.

Obstacle Challenge Urk

De start bleek dus de locatie te zijn waar ik dacht dat de bootcamp zich stond op te warmen. Niet aangegeven en ook niet duidelijk en dan kijkend naar het eerste obstakel, kon ik de logica van de start niet begrijpen. Dit stond niet eens in verbinding met elkaar en moest je na start tussen de auto?s en fietsen doorlopen om naar het eerste obstakel te komen.?Dit waren een aantal containers met een net ertussen en was weinig mis mee, dan hadden we in het eerste stuk wel een paar grappige dingen maar niet noemenswaardig.

Nu kwam de grootste uitdaging want er moest na nog geen 100 meter van de start in het koude water gesprongen worden van het IJsselmeer. We mochten van de ene kant van de haven naar de andere kant. Op zich geen probleem al zij het dat je naar 100 meter hardlopen nog niet warm bent en je core temperatuur nog laag is. Dan is koud water (8?C volgens de KNRM mannen) een behoorlijke shock voor een hoop mensen, iedereen die het water insprong en twijfelachtig boven kwam werd meteen door de KNRM eruit gevist en op een boot gezet, degenen die door mochten hadden ongeveer 50 meter te zwemmen door het ijskoude water. De KNRM viste hier ongeveer 80% van de mensen eruit voor ze de overkant haalde door de cold shock. Kinderen mochten sowieso niet het water in, dus mijn dochter ging met de boot naar de overkant. Zelf was ik was ??n van de gelukkigen die het met zwemmen mocht doen.

Aangekomen aan de overzijde was er geen route meer en liep iedereen maar op de gok naar het volgende obstakel, een paar bouwmarkt blanke vuren houten balken aan elkaar geschroefd door de lokale hobby club denk ik, want het was gammel en er staken op diverse plaatsen schroeven met de scherpe kant door het hout heen. Dit bleek overigens de kwaliteit te zijn over het gehele parcours. De kwaliteit was slecht, niet professioneel en erg onveilig. Walls die uit elkaar vielen, schroeven die uitstaken en niet stabiel neergezette obstakels.

De route

Het volgende wat erg storend was, was dat de route van het parcours slecht of zelfs niet was aangegeven en heb ik van de meeste mensen vernomen dat er fout gelopen was of dat ze verdwaald zijn. Ook wij hebben diverse malen moeten gokken. Op de route waren een hoop obstakels waar dan ook vervolgens niemand bij stond en men moest zelf dus maar raden wat er hier gedaan moest worden, een hoop obstakels waren ook al buiten gebruik in verband met?schade en/of het feit dat ze kapot waren.

Ik denk niet dat dit een acceptabele run was voor het geld en dit toont ook maar weer eens aan dat het maken van een goede obstakel run niet over ??n nacht ijs gaat en dat je dat niet even bedenkt in een bar op een achterkant van een servetje.

Vrijwilligers

Het gebrek aan mensen op de route en bij obstakels kan ook niet als veilig worden gezien, als er wat gebeurd en iemand zich ernstig blesseert door gebrek aan toezicht of mankracht dan moet je opzoek gaan naar hulp en dit is gevaarlijk. Het excuus dat 15 man heeft afgezegd (volgens de organisatie) om te helpen vindt ik dan ook niet een geldig excuus, want zelfs met die 15 man extra zouden er nog mensen te weinig geweest zijn. EHBO was overigens ook nergens langs de route te bekennen.

Het feit dat de KNRM Urk aanwezig was om te helpen was een leuke feature maar deze werden uit eindelijk weggeroepen voor een probleem op het IJsselmeer en toen was er dus helemaal geen EHBO of hulpdiensten meer die konden helpen anders dan 112 bellen. Met als gevolg dat Discovery Expert Tim (respect en top gedaan) in het water is gesprongen diverse malen om mensen te helpen met paniek in het water. Dit kan dan ook niet als acceptabel worden beschouwd en hier had de organisatie zijn verantwoordelijkheden moeten nemen en moeten stoppen nadat de KNRM weg was.

Ultimate Challenger

Ook was er deze dag een ?Ultimate Challenger race? en hierbij moest je dan 4 uur rondjes rennen over het parcours en degene die de meeste kilometers had mocht zich de Ultimate Challenger van het jaar noemen. Na diverse mensen gesproken te hebben die hier aan begonnen waren zakte bij mij helemaal mijn broek af. Deze mannen en vrouwen hadden een hoop geld betaald en iedereen is uiteindelijk maar gestopt in verband met?vrijwilligers die?gewoon maar wegliepen en dingen gingen sluiten en dat de helft van het parcours hier niet eens lag.?Datgene wat ik raar vond is dat dit niet met timer chip was en diverse meetpunten, hoe kan je dan ooit bewijzen wie na 4 uur de meeste kilometers heeft gelopen of ?berhaupt heeft gelopen.

Maar ja, zonder start is dit al moeilijk en zonder finish helemaal. Als runner wil je toch ergens een finish hebben dat je het gehaald hebt, maar hier was geen finish, het was net een film met een open eind, dit voelt toch niet lekker als je als loper niet echt finished.?O ja, voordat ik het vergeet of had ik het al benoemd, kleedkamers waren er niet en na een koude run geen douches of kleedkamers is een slecht idee.

Conclusie

Al met al een rare run dus, ik begreep dat dit evenement een blijver wilt zijn in de Nederlands obstacle run wereld, maar ik heb hier erg mijn twijfels over of ze dit gaat lukken. Wel geld vangen en geen run leveren is jammer. Ook is het jammer dat er met de vrijwilligers te veel vertrouwd is op misschien wel?de lokale voetbal club en die ene boot van de KNRM. Hierdoor zijn er onnodige gevaarlijke situaties gecre?erd die niet nodig hadden hoeven zijn. Ook al zijn er misschien niet veel incidenten gebeurd (volgens de organisatie) toch is safety first een belangrijk item in deze sport/entertainment business.

Dit was zeker een mooi puntje geweest voor de OCR bond en dan was dit event zeker afgekeurd op veiligheid. Ik hoop dat de event organisatie ook heeft geleerd van hun fouten en als ze volgend jaar dit weer zouden willen doen dan iets meer zullen moeten focussen op safety, waarde voor je geld en betere parcours marshalls, want je kan niet halverwege als je geen zin meer hebt zo weglopen. Meer EHBO, waterpassages beter overdenken en misschien gebruik maken van de lokale duikvereniging in plaats van?de KNRM. Misschien een betere tijd in het jaar kiezen zodat het water wat warmer is. (En als je meer lopers wilt misschien niet samen laten vallen met 3 andere grote runs, die zich al wel bewezen hebben.)?Als kinderen vanaf 9 in een run mee?mogen doen,?dan moet hier ook rekening mee gehouden worden met de obstakels. Dus geen 2,5 meter hoge walls en netten met gaten van meer dan 1,5 meter want dat werkt dan niet.

Dutch Mud Chick/Kid en Dutch Mud Men,?Jade en Ingo van den Assem


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

5 reacties op “Review The Obstacle Challenge Urk”

 1. Faciliteiten: Mooie tent waar je je polsbandje kon ophalen en tas kon afgeven (garderobe kostte 2 euro, maar parkeren was gratis). Werd nog wel van alles opgebouwd toen ik er aankwam rond 10 uur.
  Helaas geen tent om om te kleden, wel schone toiletten. Douchen was beperkt, en kostte 3 euro (geen gebruik van gemaakt, dus kan hier niets over zeggen).

  Parcours & Locatie: Leuk parkours, eerst stuk door de haven (ook zwemmen), daarna strand en dijk. Toen een stuk door het bos en via de binnenstad weer terug. Je kwam 2x bij een tafel langs met sportdrank, water en banaan.

  Zwaarheid + Veiligheid: Niet echt zwaar, de obstakels waren redelijk simpel opgezet. Standaard muurtjes, netten, stapel banden etc. Vond de stapels visbakken met water en ijs wel erg leuk bedacht.
  Sommige obstakels kwamen een beetje gammel over. Ook stond bij bepaalde obstakels geen vrijwilliger (kon mogelijk niet met budget, maar stel dat er iemand valt?)

  Warming Up: Enthousiaste persoon op het podium, en leuke muziek erbij.

  Bewegwijzering: Zeer gebrekkig aangegeven, hele kleine bordjes met pijlen, vaak ook helemaal niks. Dan zat je te zoeken tot je in de verte iets met lint zag, en dan maar die kant op rennen. Ook verwarrend dat de route elkaar een paar keer kruiste, dan kom je ineens mensen tegen die de andere kant op lopen. Niet helemaal duidelijk waar je dan heen moest. Ik had ook ingeschreven voor de 13, en uiteindelijk maar 10,4 gelopen. Mogelijk een bordje gemist en afgesneden?
  Ook was het niet duidelijk waar je heen moest lopen vanaf de parkeerplaats. Gelukkig waren er net mensen uit de buurt die ook meededen en mij de weg konden wijzen.

  Modder: Niet zoveel modder gezien, wel lekker fris water in de haven. In het bos was wel een beetje modder, maar het was niet speciaal aangelegd als obstakel, gewoon daar al aanwezig.

  Prijs/kwaliteit: Prima prijs, niet dure run. Dit is slechts de allereerste keer voor de organisatie, je ziet dat ze er veel liefde in hebben gestoken. Met wat kleine aanpassingen kan dit volgend jaar een uitstekende run worden!

 2. Leuk run! Wel redelijk georganiseerd, en best goed als je bedenkt dat het het voor deze organisatie de eerste keer is!! Aardige obstakels met een grappige Urkse slag! 😉
  Er was een tekort aan bewegwijzering wat af en toe wat frustrerend was. Gelukkig konden we meestal bijtijds een toeschouwer vinden die ons de weg wees. Voor de prijs die je ervoor betaalde prima georganiseerd! Met een aantal extra vrijwilligers en enkele extra obstakels in de route toch zeker de moeite waard voor herhaling!!

  Ohja, zwemmen door de haven….brrrrr…….koud…… 🙂

 3. Johan Hindriks

  Review van The Obstacle Challenge Urk

  Op zaterdag 26 april was het tijd om naar het vissersdorp Urk te gaan, voor de 1e editie van Obstacle Challenge Urk. Het adres op de navigatie ingevoerd en onderweg waren wij. Onderweg doorbesproken wat we eventueel konden verwachten. De verwachtigingen werden naar beneden bijgesteld, dus kon het ook geen teleurstelling worden.

  Bij aankomst kwamen we er achter dat het vinden van het inschrijfpunt een ‘kleine’ zoektocht moest zijn. De bewijzering was gewoon niet aanwezig. Gelukkig wisten de inwoners van Urk ons te vertellen waar het moest zijn. Dus op naar de tent. Het ophalen van de startnummers ging vlotjes en afgifte van bagage was goed geregeld.

  Daarna op naar het startveld, waar de warming-up goed werd verzorgd door een enthousiaste medewerker. Het startschot viel en vervolgens begon de wedstrijd. En ook onze zoektocht naar de hindernissen. Vanaf de eerste hindernis tot de laatste was de wegbewijzering niet goed, of soms helemaal niet. Medewerkers wisten ook niet precies waar we heen moesten. We liepen de 7 km, maar werden de 3 km ronde ingestuurd. Na een korte ronde stonden we alweer bij de finish. Verbaasd keken we elkaar aan. Toch maar eens vragen aan de organisatie. Foutje, jullie hebben een afslag gemist. Gelukkig wist hij wel de verkorte route, zodat wij toch aan de obstacle run konden beginnen.

  Helaas waren de medewerkers al aan het opruimen van de hindernissen. Wij kwamen in het bos, en konden daar goed hardlopen. Maar verder alleen maar drie hindernissen mogen doen. De bandenstapel, een touw om over te klimmen en rondstammen waar je overheen moest klimmen. Niet echt spectaculair, en zeker zonder de aanwezigheid van medewerkers niet echt veilig te noemen.

  Uiteindelijk zelf de finish opgezocht en ons t-shirt in ontvangst mogen nemen. Conclusie: voor een 1e editie zijn er nog veel dingen te verbeteren. De gedachte is wel goed, nu nog de uitvoering. Instrueer je medewerkers ook goed en zorg voor een juiste wegbewijzering.

  Johan Hindriks
  OCR Drenthe

 4. dit jaar was een leuke run !
  bewegwijzering was nog steeds niet top.
  ook de prijs vind ik aan de hoge kant.

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: