Lars de Mooij

Tien vragen aan Lars de Mooij

Wil je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Lars de Mooij, 41 jaar en woon sinds mijn 3de jaar in Zaltbommel. Samen met mijn vriendin heb ik een zoontje van 21 maanden.

In het dagelijks leven ben ik Quality Specialist bij Edwards Lifesciences (Medical Devices). Wij assembleren en distribueren complete kits, met als hoofdbestandsdeel een kunstmatige hartklep, naar verschillende landen wereldwijd. Dit uitdagende werk doe ik met heel veel plezier!

Daarnaast ben ik, samen met 3 anderen, initiatiefnemer van MudCrew. Wij organiseren 2 x per maand OCR/bootcamp Work Outs in omgeving Zaltbommel en Den Bosch.?

Lars de Mooij

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?

In het verleden ben ik beroepsmilitair geweest en diende bij verschillende gevechtseenheden (in totaal 9 jaar). Daar heb ik onder allerlei omstandigheden van het grote donkere dierenbos mogen genieten en zodoende raakte ik dan ook bekend met de outdoor/survival sport.

Na mijn afzwaaien heb ik veel gereisd en ben ik nog enkele jaren actief geweest als survival/klim instructeur. In die tijd heb ik enkele extremere actieve reizen mogen begeleiden zoals eenmaal een tocht naar de top van de Mont Blanc.

Daarna volgden er wat jaren waarin mijn sportieve activiteiten beduidend minder werden. Het was voor mij erg zwaar om mijzelf van de bank af te krijgen en om naar de sportschool te gaan. Eenmaal binnen raffelde ik mijn oefeningen zo snel mogelijk af om dan zogenaamd weer voldaan naar huis te gaan.

Het hardlopen ging ook niet veel beter. Ik liep sporadisch een hardloopevenment en langzaam maar zeker liepen deze prestaties ook achteruit.

Todat ik, samen met mijn maten (nu de MudCrew!), vanaf 2012 steeds frequenter deelnam aan survival- en trail runs. Het was toen al dat wij bezig waren om anderen enthousiast te maken voor de buitensport door middel van het organiseren van work outs in omgeving Zaltbommel.

In die periode vroeg ??n van de deelnemers of ik interesse had met hem deel te nemen aan Mud Masters (maart 2013 Haarlemmermeer). Na die run was ik ?hooked?!

In 2013 volgden er meerdere evenementen zoals de verschillende Mudfunruns, Strong Viking, Ultimate Crossrun, Breakout Run, Mud Masters (Biddinghuizen) en Urban Nature Run.

Lars de Mooij

Waarom is een obstacle zo leuk in jouw ogen?

Het is een sport die je op meerdere manieren kan beleven. Beoog je competitie, ga je voor persoonlijke doelstellingen of kom je voor de beleving? Deze sport biedt het allemaal! Ik vind het geweldig om met gelijkgestemden samen te trainen, kennis uit te wisselen en gezamenlijk aan de start te staan.

De sfeer zit vol met kameraadschap en het elkaar willen helpen/gunnen om te groeien binnen deze wereld. Iets wat ik sinds mijn tijd bij Defensie veel te weinig heb mogen voelen.

Maar zeg nou zelf? Eerlijk gezegd, is het toch geweldig om als volwassene op een sociaal geaccepteerde manier in de sloot te mogen liggen, muurtjes te kunnen beklimmen en door de zandbak te mogen rollen.

Op de avond voor een obstacle run ben ik net zo enthousiast als wanneer ik vroeger op schoolreis ging. En het grappige is dat als ik dan niet kan slapen en toch nog even Facebook check ik dit ook bij velen terugzie.

Lars de Mooij

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?

Ik heb intussen zo?n 25 obstacle runs gelopen. Daarnaast loop ik regelmatig een hardloop- of trailrun evenement mee. Alhoewel ik overal aan mee wil doen, is het mijn streven om zoveel mogelijk balans te houden tussen de sport en priv? leven. Dat doe ik door maar aan 1 of soms 2 evenementen per maand deel te nemen.

Hoe train je voor je obstacle runs?

Ik train voornamelijk door te gaan hardlopen en aan bootcamp te doen. Regelmatig draag ik dan een CrossXvest. Sinds kort ben ik ook nog eens begonnen met crossfit en dat bevalt mij heel erg goed.

Op zijn tijd loop ik een wandelevenment mee zodat ik de loopspieren ook op een andere manier kan benutten.

Lars de Mooij

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?

Het meest memorabele moment voor mij was, toen wij in 2014 met een grote groep runners onder de vlag van Team Dutch Mud Men aan de start stonden van het Rat Race Dirty Weekend in Engeland. Het was voor mij de eerste keer dat ik deelnam aan een obstacle run in het buitenland. Met onze (voornamelijk) oranje kleding, fakkels en vooral ons fanatisme maakten we daar een behoorlijke impressie op de organisatie en andere deelnemers.

De busreis, het kamperen en natuurlijk het evenement maakte het totale plaatje compleet betreft mijn voorstelling van een obstacle race.

Lars de Mooij

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?

Alle obstakels waarvoor ik te lang aan mijn armen moet hangen, worden gedurende de race steeds lastiger. Zeker bij de langere afstanden omdat je dan dezelfde hindernissen 2 of 3 keer kan tegenkomen. Vooral om deze obstakels ben ik begonnen aan crossfit.

Voor de rest hou ik niet zo van stroom in combinatie met een opgesloten ruimte.

Lars de Mooij

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?

In 2015 is de enige uitdaging op mijn agenda het Varjagen Legion van Strong Viking inclusief de Iron Viking.

Mijn agenda staat bewust open zodat ik tot op het laatste moment kan beslissen of ik mee doe met een evenement of niet. En 2015 duurt nog even dus er zouden nog leuke uitdagingen kunnen komen.

Verder wil ik mij dit jaar focussen op de eerste ultra run die ik, uiteraard, ook nog eerst moet plannen.

Als je ??n race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?

Tough Guy!! In deze race is het niet de afstand of zijn het niet zo zeer de obstakels maar voornamelijk de combinatie van de elementen van kou, wind en water brengen je terug naar de oorsprong van obstacle racing.? Links en rechts zag ik deelnemers, door onderkoeling, afhaken terwijl ik vol respect naar runners keek die alleen in een kilt of korte broek het parcours volbrachten.

Ook na het behalen van de finish bleef de kou nog steeds een uitdaging dus werd je gedwongen om door te gaan met bikkelen totdat je droge kleding aan kon trekken. Op zo?n moment ben je erg blij als er een tent met kachel en erwtensoep voor je klaar staat!

Dit alles kan je meemaken in een omgeving dat een decennia oude traditie van obstacle running uitademt. Lekker rauw dus!!

Lars de Mooij

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?

Ga regelmatig hardlopen over onverhard terrein en ga cross fitten. Deze combinatie van training zal goed van pas komen bij een obstacle race. Ook traint het prettiger als je in je omgeving bekenden kunt vinden met dezelfde passie of sluit je aan bij een club die OCR training geeft. Laat je vooral door de meer ervaren runners adviseren over goede uitrusting en voorkom blessures!! Het doel blijft altijd dat je beter wordt van sporten zodat je steeds weer fit en sterk kan verschijnen bij de volgende start.

Zodra je het obstacle running virus te pakken hebt, laat je dan niet gek maken en focus je voornamelijk op die runs die er voor jou toe doen.?

Lars de Mooij


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top