Mud Masters 2015

Review Mud Masters Obstacle Run Haarlemmermeer 2015

Het weekend van 7 & 8 maart was het eindelijk zo ver; Mud Masters Haarlemmermeer. Voor vele weer de eerste obstakelrun van het jaar. De weersvoorspellingen waren top! Al echt een voorjaarsweekend met temperaturen richting de 16 graden.?Een wedstrijd met keuze uit 6, 12, 18 kilometer of de marathon, met de aankondigingen voor een aantal nieuwe obstakels dit jaar.

Aankomst

Bij aankomst konden we vlot door rijden naar een parkeerplekje (wij waren vroeg). Vervolgens een klein stukje lopen naar de expo hal om daar onze startnummer op te halen en om te kleden. Het was lekker warm in de hal, alles stond duidelijk aangegeven en er was genoeg ruimte!

Nog heel even het parcours voor een deel verkennen en natuurlijk andere Dutch Mud Men/Chicks begroeten. Tassen droppen en het laatste wc bezoekje voordat we naar de start gaan voor de warming-up.

Parcours

Na een prima warming-up in het Alfa?startvak hadden we nog dik 7 minuten de tijd voordat het startschot klonk. Dit was erg jammer, onze spieren koelden weer wat af terwijl we nog naar een speech moesten luisteren. Daarna klonk eindelijk het startschot en het tempo lag gelijk hoog. Iedereen zocht een mooie positie omdat de eerste 20 mannen en eerste 20 vrouwen een kwalificatie voor het OCRWC konden bemachtigen. Via verschillende hooibalen renden we richting de beruchte ?Toetanchamon steps,? een 40 meter hoge piramide. Eenmaal boven heb je een hele hoge hartslag, helaas konden we niet naar beneden glijden omdat we de eerste waren en het parcours dus nog te hard was.

Nieuwe obstakel
Dit was een van de nieuwe obstakels

Later op de dag en op zondag kon dit wel. Na ongeveer 5 kilometers door een bosje met modderachtige paden en wat obstakels waar we overheen/tussendoor mochten, kwamen we aan bij het ?Tunneltje?. Een obstakel welke?traditie is geworden bij de Haarlemmermeer editie. Een tunnel van ongeveer 20 meter lang voert ons door een sloot met water dat met ongeveer 6 graden erg koud is. Laat ik nou niet zo heel groot zijn en dus tot mijn oksels in het water belanden. Gelukkig lopen er mannen om mij heen die grote passen zetten. Ik blijf mooi bij ze in de buurt om gebruik te maken van hun stroming zodat ik sneller ben. Eenmaal uit het water voel je pas hoe koud het was. Snel weer in een looppas door om warm te worden.

Pipe Runner
Pipe Runner bij Mud Masters

We lopen verder over een weiland waar we verschillende obstakels tegen komen. Ook is hier de splitsing van het parcours voor de korte en lange afstanden. Vanaf hier miste ik verschillende obstakels, sommige waren alleen voor het parcours van 18km en marathon. Ik verheugde me nog op de vlonder op het water, de ringen en de splash maar die kwamen maar niet ?.

Wel was er weer de grote ronde met een zandzak van 20 kilo op je schouders. Daar waar de meeste runs een klein stukje uitstippelen heeft Mud Masters?Haarlemmermeer een grote ronde die je mag afleggen met dit extra gewicht. Bij zo?n obstakel voel ik me altijd een beetje extra trots dat ik als kleine vrouw hetzelfde gewicht als de mannen aan het versjouwen ben.

Het tunneltje
Het tunneltje

Een ander obstakel dat nieuw voor mij was, was super leuk om te doen! Een balk met 2 lussen eraan waarmee je jezelf naar de overkant kon zwieren. Hangend als een aapje was ik heel snel aan de overkant. Van mij had dit obstakel wel langer mogen zijn!

Na nog een aantal kilometers met verschillende hindernissen zoals; tijgeren over autobanden, Trenches en de Net Jump komen we weer terug op het start finish terrein, waar meer fotografen en supporters zijn. Op het start/finish terrein zijn nog de laatste hindernissen; Monkeybars 2.0 en de Halfpipe waar dunne balkjes aan getimmerd zijn zodat je gemakkelijker boven komt. Bij de laatste hindernis: de Sizzlers, heeft de organisatie goed ingespeeld op de reacties op Facebook. Er zijn twee keuzes, een laan met stroom en een zonder stroom!

Net Jump
De Net Jump, een erg leuk obstakel

Finish

Voor vele van Team Dutch Mud Men & Chicks was daar de kwalificatie voor het OCRWC in Amerika. Alle gekwalificeerde mochten met de WK vlag op de foto. Gefeliciteerd allemaal! ?

De twee snelste vrouwen van Mud Masters;
Lisanne is met haar tweede plek zelf ook wederom gekwalificeerd voor het WK

Op de finish kregen we een Bavaria 0.0% Radler biertje in onze handen gedrukt. Als bijna afgestudeerd di?tist weet ik dat alcoholvrij bier DE perfecte hersteldrank is na het sporten. Dit komt door de polyfenolen in het bier, dit zijn stoffen die de vrije radicalen in het lichaam binden zodat hun schadelijk werking wordt beperkt.?Andere voedingsstoffen die polyfenolen bevatten zijn bijvoorbeeld: blauwe bessen, groente thee en granaatappels. Maar deze voedingsstoffen bevatten niet de mineralen, het vocht en de koolhydraten die het bier wel bevat!

Na het biertje mochten we de wasstraat in om onszelf af te spoelen. Heee is dat water nou zo lekker warm?? O nee wij hebben het zo koud. Rillend liep ik naar binnen om mijn tas te halen en om te kleden. Daarna lekker in het zonnetje met de Dutch Mud Men & Chicks naar de overige deelnemers kijken.

Conclusie

De organisatie had de obstakel run weer goed georganiseerd. Er waren voldoende faciliteiten zoals toiletten, wasstraat en omkleedruimtes. Het parcours was duidelijk uitgezet met voldoende vrijwilligers voor de veiligheid. Onderweg was er voldoende eten & drinken op verschillende plekken. Het was jammer dat er veel lange loopstukken in zaten zonder obstakels, vooral bij de 18 kilometer. De modder was niet in overvloed aanwezig. Zelf miste ik wel de uitdaging bij obstakels, maar voor beginners was het een leuke run en zeker aan te raden!

Bedankt organisatie & tot de volgende edities!

Schrijf je hier in voor de volgende editie van Mud Masters.

Foto’s Mud Masters

Er zijn heel wat foto’s gemaakt. Hieronder een kort overzichtje. Zet je eigen foto’s in de reacties;


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

18 reacties op “Review Mud Masters Obstacle Run Haarlemmermeer 2015”

 1. Leuke gevarieerde run. Soms wat saaie lange stukken langs weiland. Leuk dat je met de route meerdere malen kruist met anderen die al eerder of later gestart zijn. Relatief veel klimwerk de hoogte in(variatie op het thema), weinig natte modder (maar dat is na vandaag vast goed ingemasseerd/geprepareerd voor de zondagwaves). Warming up kan steviger. Al met al een leuke en gezellige run. De warme hal om om te kleden was een aangenaam cadeau!

 2. was weer een mooie ervaring
  alles was goed geregeld is me 3e run van 12 km
  nu ik deze run de 2e x doe vindt ik het wel een beetje van hetzelfde als de vorige x
  mijn volgende run wordt viking run brothers
  en dan volgend jaar de 18 km om het een beetje spannend te houden
  voor de rest alles goed geregeld genoeg douches en de veiligheid was ook top
  al met al weer een top dag gehad en zekers voor herhaling vatbaar
  gr alex

 3. Een verslagje van mijn run is hier te vinden:
  http://naturailrunner.blogspot.nl/2015/03/mud-masters-2015-ooorah.html

  Bewegwijzering was af en toe niet heel duidelijk, zijn 3 of 4 keer de verkeerde kant op gelopen. Waarna we weer een stuk terug moesten. We waren wel een van de eerste lopers en met onze aanwijzingen werd wel meteen wat gedaan door de aanwezige marshalls, dus dat is weer positief! Ook was het wel handig dat ze een voorfietser hadden die ons dus weer kon terugsturen. Modder hebben wij helaas ook niet heel veel gezien doordat we 1 van de eerste waren. Dan moet je toch iets later op de dag terugkomen, maar ik weet nog van vorig jaar dat er genoeg modder te vinden is dan! Locatie vind ik erg goed, mooie natuur, leuke natuurlijk obstakels, al was het water nogal koud en natuurlijk de piramide!
  Veiligheid was ook goed geregeld, veel vrijwilligers gezien langs de kant, langs heel het parkoers. Ook duikers en dergelijke bij de waterpassages. Warming-up was wel grappig met leuke muziek erbij.

  Al met al een superleuke dag gehad! 3e keer Mud Masters, maar ga ik zeker wel vaker doen!

 4. Bj?rn van der Ree

  Ik heb een hele leuke dag gehad. Qua zwaarte vielen de obstakels mee. Ik zou graag wat eerder ook km bordjes zien. Prijs was vrij hoog.

 5. Joost Verbrugge

  Ik heb het idee dat mudmasters te veel vertrouwd op zijn succes tot nu toe en daardoor op sommige punten verslapt. Zo zijn de foto’s nu gewoon automaten geworden en daardoor van veel minder hoge kwaliteit, maar wel een veel hogere prijs, is communiceren via hun Facebook niet meer mogelijk en mag je alleen nog maar reageren op hun berichten. Voorpret en napret is toch ook van belang?
  De kleedruimte van de heren valt bijna uit elkaar, je kan net zo goed geen gebruik ervan maken. Heel veel mannen kiezen daar dan ook voor.

  Wat gelukkig (nog steeds) wel goed geregeld is, is het parcours, de hindernissen, de hulpverlening, de verzorging, de sfeer bij start en finish. Hopelijk blijft dit zo en proberen ze dit niet steeds goedkoper te krijgen. Haarlemmermeer heeft altijd wat minder modder als biddinghuizen, maar dat is logisch in dit jaargetijde.

 6. Steff Helsen

  Zag er enorm naar uit gisteren. Was alweer de eerste van het seizoen voor mij. Het was mijn eerste keer Mud Masters. Had er al wel veel van gehoord/gelezen. Bij aankomst was het meteen duidelijk dat het op een professionele manier georganiseerd werd. Qua faciliteiten was alles voldoende aanwezig en goed verspreid. Overal vlotte doorgang.
  Het parcours opzich was zeer mooi. Ik heb zelf de marathon gelopen. Dus heb voldoende kunnen genieten van de omgeving šŸ™‚ De eerste ronde samen met de Alfa wave was er nog maar amper modder te bespeuren, maar dat was 2u later wel heel wat anders! Opzich leek het qua zwaarheid nog wel mee te vallen. Veel loopstukken, maar dat kan ook niet anders als je 1 grote ronde mag lopen. Wat ik wel een pluspunt vind naar opstoppingen toe! Obstakels waren stevig en veilig gebbouwd. Het ene al wat meer uitdagender dan de andere. Heb onderweg ook nooit maar de intentie gehad om verkeerd te lopen. Alles was goed aangegeven. Is op sommige runs wel anders…
  Enkel voor ons marathon lopers was het wel zoeken aan de finish.. We moesten door zo’n klein poortje en dan terug richting start. Maar het was van zoek het maar uit.. Gewoon door de publieke zone.. Iedereen stond voor het trapje aan de start.. Trok op niets of was dit een extra hindernis? :-/ Verzorgingspost voor de marathon lopers kon ook wel iets uitgebreider vond ik. Onthaal aan de finish was niet alles. Ik als eenzame marathonloper werd eens snel vermeld door de micro terwijl net achter mij een groep enorm enthousiast onthaald werd.. Na 5u en half was ik te kapot om me daar nog iets van aan te trekken, maar vond het opzich toch wel jammer.
  Over het algemeen een zeer leuke dag gehad. Twas enorm zwaar, maar daar hadden de kilometers ook wel wat met te maken. Goede organisatie. Ik had het seizoen op geen betere manier kunnen starten.

 7. peter onstenk

  Hallo gisteren mee gedaan met me zoon 18 km .Was super leuk en het weer was ook nog is super .verder goed verzorgd .veel drinken en lekker een banaantje .dat deed goed .Wat lange loopstukken zonder hindernissen .maar hindernissen waren wel super.Water was goed kou hihi..Verder jammer dat parkeren zo duur moet zijn run kost al zat toch Verder super dag gehad .en als gaat doe volgend jaar weer mee gr peter

 8. In de ochtend starten betekent weinig modder maar zo weinig hoeft tich absoluut niet? Dan doet Strong Viking het toch beter. De verwarmde hal was prettig want door de wind was het een redelijk frisse run. Qua obstakels mag er wel iets vernieuwends ingezet worden, hoewel bijvoorbeeld de verticale spijl bij de monkey bars erg leuk was. Maar daarvan hd ik graag meer gezien.

 9. zoals je van Mud Masters mag verwachten goed georganiseerd. Dit was voor mij de 5e keer Mud Masters en vond het persoonlijk niet echt vernieuwend. Veel lange loop stukken in het parcours van de 18km.

 10. Sjoerd Anema

  Maar twee sterren voor Mud Masters? Dat klopt! Afgelopen vrijdag toch maar even een kaartje overgenomen voor de zondag, met dat mooie weer en al enkele weken geen Obstakel Run begon het toch te kriebelen om deel te nemen. Gekozen voor de 12 km omdat de vorige keer de 18 km al tegenviel in Biddinghuizen.

  Bij het finishen van de 12 km gisteren overheerste eigenlijk alleen maar het gevoel, was dit het? Ik kon niet precies een ding aanwijzen wat slecht was, maar er was geen gevoel van wow! Dit was lekker. De randzaken zijn bij Mud Masters fantastisch geregeld, overdekte omkleedruimtes (lekker warm ook!), snelle tassen service, zonder problemen je startnummer ophalen, goede bewijzering voor het parkeren ( Dat wordt trouwens ook steeds duurder.. 8 euro?!), en warming up door het Korps Mariniers, al is ? 5 euro voor een klein broodje kip doner wel weer veel geld.

  Maar het is gewoon het zelfde als de vorige keren, ze blijven hangen in hun succes. Het parcours is simpel, niet uitdagend, de obstakels zijn veel van hetzelfde en stellen weinig voor. Door een verticaal rekje te hangen in de Monkey Bars maak je deze niet echt heel veel spannender… Mud Masters lijkt zich steeds meer te ontwikkelen als hardloopwedstrijd waar af en toe wat obstakels staan, dan een obstakel race. Is de 6 km een mooie instap als je nog nooit een OCR hebt gedaan? Jazeker, maar andere aanbieders doen hetzelfde voor dezelfde prijs, maar dan op een zwaarder en leuker parcours.

  Ik was blij dat ik niet het volle bedrag heb betaald voor deze run, en verwacht dat ik niet meer deel ga nemen aan Mud Masters.

 11. Wij hebben ons in iedergeval weer goed geamusseerd tijdens de mud masters. Deze keer heeft mudmasters wat mijn betreft hun naam ook een keer waargemaakt wat betreft het modder. Goed Georganiseerd en erg prettig dat de ruimte waar we om konde kleden verwarmd was. Vind het ook goed om te zien dat er toch weer wat aanpassingen waren.

  Voor de mensen die het leuk vinden, hier is ons filmpje:
  https://www.youtube.com/watch?v=c8CBEO9YmwY

 12. Dit was mijn derde obstakel run dus heel veel ervaring heb ik nog niet.
  Ik vond dat ik de 12 km erg makkelijk wegliep en had eigenlijk de 18 zo wel willen lopen.
  Ware het niet dat ik bij de trenches mijn voet licht verstuikte en daarmee blij was met de 12km.
  Aangezien ik verder met een groep liep KLM geweldig gelachen en ervoor gezorgd dat we modder genoeg hebben gezien op het laatste stuk vanaf de trenches.
  De kou speelde bij enkele van ons wel parten en dat de hal enigszins warmer was dan buiten was dan ook erg welkom. Mudmasters ga zo door en laat idd de verdere aandacht op kostenbesparing niet te erg worden.

 13. Ik had het niet anders en beter kunnen verwoorden Sjoerd! Ben het helemaal met je eens. Dit is geen waar voor je geld. Ik had namelijk wel volle mep betaald en 10 kaarten voor ?550 gekocht om met ons team eens samen aan de bak te gaan. Wij hebben hooguit 12 ECHTE hindernissen geteld die serieus zijn. De rest waren simpele kruipdoorsluipdoor dingetjes en wat modder paden. Totaal niet uitdagend. Van een organisatie die in 1 weekend 17.000 deelnemers aan de start krijgen en met alle extra parkeer- en horecaomzet waarschijnlijk zo’n ?900.000 ? een miljoen euro omzet draait mag je toch wel verwachten dat ze iets meer centjes in hun hindernissen investeren. Dit was een hardloopparcours met een paar obstakels. Nog saaier dan vorig jaar. En dit zeg ik niet omdat ik zelf een obstacle run organiseer want als een organisatie het wel heel vet voor elkaar heeft, zoals bij Strong Viking, dan roep ik dat ook net zo hard! Voor mij (ons) ook geen MM meer.
  Note: bij parcours en locatie laat ik 50 staan want de locatie is een fantastische plek om een obstacle & mud run te houden. Het heeft werkelijk alle ingredi?nten voor een prachtig parcours. Helaas doet MM daar zeer weinig mee en wordt het zeer minimaal ingericht.

 14. Niet heel veel moeilijke obstakels, maar voor mij toch wel voldoende om met een tevreden gevoel op terug te kijken.
  Organisatie en faciliteiten waren zoals gewoonlijk weer helemaal top.

 15. In grote lijnen ben ook ik het met beide heren eens. Ik kan echter niet oordelen over de progressie, of het eventuele gebrek hieraan, welke MM maakt aangezien dit mijn eerste MM was.

  Er zaten zeker een aantal erg leuke obstakels bij, maar gezien de mogelijkheden die een organisatie als MM heeft had men hier veel groter uit kunnen pakken. Zeker gezien omzet van dit evenement.

  Zoals ook al diverse malen eerder aangehaald waren de randzaken allemaal super geregeld en heb ook ik hier niets op aan te merken (m.u.v. eventueel de festivalprijzen voor het drank en eten, maar uiteindelijk is hiervoor betalen een vrijwillige keuze).

  Echter met name voor de beginnende en ook de casual obstacle runner is MM verder een geweldig en enorm degelijk evenement. Ik geef ze daarom ook 3 sterren i.p.v. de twee van Sjoerd en Lars.

 16. Helemaal eens met Sjoerd en Lars. Voor mij ook geen Mudmasters meer voor de volle mep. Ik vond de obstakels een beetje cheap en simpel vooal nr 11 ? Het was veel minder verrassend dan de vorige editie. De beloofde foto’s zijn ook niet wat we gewend zijn en in vak alfa zag je al helemaal geen fotograven of ze zaten te dutten. Dat parkeergeld is belachelijk en ??n grote cashmachine daar er voor andere evenementen op het Expo terrein soms geen vergoeding gevraagd wordt. ( het antwoord van MM was dat het een dagkaart betreft ;I

 17. Had me heel wat meer voorgesteld van dit evenement. Bij een obstakelrun wil ik kapot gaan op het zware parcours en euforisch over de finish komen. Geen van beide ervaringen mogen beleven helaas. Als obstakelrun te licht bevonden, sfeer ben ik elders veel beter gewend. Organisatie en faciliteiten wel goed.

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: