Neptunusrun

Review Neptunes Run

Een typische grijze, met lichte regen bezaaide, middag in het kleine Belgen landje. Perfecte omstandigheden om een OCR te lopen aan de Belgische kust, namelijk Neptunusrun op de militaire basis van Lombardsijde in Nieuwpoort. Een 10km obstakel wedstrijd, met 15 verschillende hindernissen, dat de laatste van 4 in lijn was van de Spartacusserie in Belgi?. Deze Spartacusserie bekleedt samen met de Gladiatorserie als het ware een monopolie in Belgi? waardoor deze races heel toegankelijk worden gehouden om als het ware een instap te vormen voor de zwaardere obstakel wedstrijden die we in Nederland/Engeland/Duitsland vinden.

Neptunes Run

Belangrijke details

Als doorwinterde obstakelloper waren er een paar kleine details die mij opvielen die toch laten zien dat er een goede werkgroep achter deze wedstrijden zit . De?signalisatie die je naar ruime parkings bracht op 1km van het parcours was goed zichtbaar. Op het terrein was er een centrale?ontmoeting?hal?waar je al snel een groot aantal Dutch Mud Men& Chicks shirts en vlaggen zag! Een blij weerzien! Dan snel onze sportzakken wegbrengen voordat ik, zoals elke wedstrijd, te laat start. Hier merkte ik op dat de organisatie gedacht had aan weerbestendige nummerstickers die er niet afvielen wanneer de vrijwilligers je zak weg brachten. Dit in combinatie met de polsbandjes (i.p.v. de borstnummers) waren voor mij al een aangenaam teken dat de organisatie volwassener en professioneler was dan de vorige editie.

Neptunes Run

Invloeden van buitenaf

Natuurlijk was mijn wave weeral gestart tegen de tijd dat ik tegen mijn praatjes met iedereen had gedaan. Dus even snel mee sprinten en hup op het parcours. Hier viel me al heel snel op dat het eerste obstakel een copy was van wat we gewend zijn bij de Strong Viking edities in Nederland. Iedereen moest over een 6m brede muur. Dit zorgde wel voor enige frustratie bij sommigen, de eerste opstopping was een feit. Gelukkig waren er onderweg amper opstoppingen.?Na de bekende vragen: ?Heb je iets onder je kilt aan?? kwamen we aan bij het volgende obstakel,??De Carwash?. Een tunnel waar je werd besprenkeld met ijskoud water en schuim dat echt overal zat! Volgens mij was het met een citroen smaakje!

Neptunes Run

Marktvrouwen inwisselen voor Militairen

Hierna was het even door het terrein lopen waar je een goed tempo kon gaan opleggen, weinig wind, geen hellingen. Perfecte loopomstandigheden! Al snel kwamen we aan bij een obstakel dat gewoon verplicht was erin te zitten door de locatie, namelijk een armydrill! Aangemoedigd door de toeschouwers werden we met een aantal bekende obstakels verwend: Monkeybars, autobanden, bellyscrapers, dwarsbalken? Om dit alles wat interessanter te maken werden we door 2 krijsende dames overroepen een klein aantal sit-ups en push-ups te doen. Deze drills worden door heel gemotiveerde vrijwilligsters geroepen maar deze hebben geen meerwaarde aan het obstakel. Laat dit door doorwinterde legerveteraan doen en het volledige concept groeit aan geloofwaardigheid.In de kilometer erna werden we geconfronteerd met een donkere bellyscraper, en een elektrisch obstakel dat werd aangedreven door een generator niet groter dan een lunchbox, een lachertje dus!

Neptunes Run

Doomsday all over again!

En dan nu la moment supr?me, het pareltje van deze Neptunus run! Een zandstrook van maar liefst 2.5km in het losse zand! Heerlijk om wat snelheid te gaan maken! Onderweg werd de afstand wat minder saai gemaakt door 2 piramides die je over moest klimmen en 2 diepe trenches. In mijn opinie mogen hier nog meer obstakels komen. Maar er was alleszins een verbetering met de vorige editie! Dit jaar mochten we ook gaan pootje baden in de zee! Hier kwam je twee maal drie obstakels tegen waar je onder moest. Afhankelijk van de positie van de zee (eb of vloed) moest je dieper in het water. Next,?Touw klimmen en bovenaan het belletje laten rinkelen, indien je dit faalde mocht je een strafrondje lopen! Spijtig genoeg zag ik hier niemand dat dit controleerde, op een militaire basis mag de controle strenger!

Neptunes Run

Extreme editie?

Eenmaal we uit het zand kwamen werden we nog 3 km in de duinen gestuurd waar je hetzelfde parcours kreeg voorgeschoteld als de editie ervoor. Een nieuw obstakel dat dit jaar de revue passeerde was een variant van ringcrossing (gymnastiekringen hangen boven een water oppervlakte, hier moet je dan op armkracht de overkant gaan bereiken). Maar bij Neptunus mag het allemaal iets gemakkelijker, dus werd er een evenwichtsbalk geplaatst die je ook zonder je vast te houden kon overgaan. Volgend jaar een extreme zone inbouwen zonder evenwichtsbalk?

Neptunes Run

Al snel werd je dan naar de finish geleid die op zich iets minder spectaculair was als de editie ervoor. Het obstakel dat deze editie als finish diende was half zo groot als het jaar ervoor, de reden hiervoor leek mij het budget dat gegeven was aan andere obstakels. Vergeet niet, het dessert maakt de lunch. šŸ˜‰ Samengevat vond ik dit een leuke ontspannende run, met in de plaats van modder tonnen zand. Er is zeker nog plaats voor verbetering en uitdaging, maar er zit een goede trend in! Volgend jaar staan we hier weer!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

3 reacties op “Review Neptunes Run”

 1. Leuke run maar voor een “ervaren” obstacle runner niet geheel uitdagend.

  Het parcours was een leuke afwisseling van urban (kazerne), trails, duinen en los mul zand op t strand.
  Faciliteiten voldoende incl warme douches en omkleedruimten.
  Met iets meer obstakels tussen de loopstukken door zeker een aanrader.
  Gratis parkeren, foto, video, medaille en shirt als leuke extra’s!

 2. Mathias Vermeulen

  Ideale run voor beginners, maar er zit progressie in

  Het is en blijft een Golazo evenement, dus voor iedereen toegankelijk. Na de start duurde het bijna tot de 2de kilometer (door de carwash lopen vond ik nu niet echt een obstakel) tot je een obstakel tegenkomt. Dan kwam je sporadisch nog eens een obstakel tegen. Wat ik wel positief vond was het ellenlange stuk in het zand lopen. in de eerste Neptunus run (2013) was het ong 1-1,5km), dit jaar mocht je minstens 2-2,5km door het zand ploeteren en mocht je al 2 keer pootjebaden in de zee. De balkjes in zee waar je onder moest mochten van mij gerust 25cm lager zijn, kwestie van eens iets meer nat te maken dan enkel je voeten en scheenbenen. Het is eens een leuke afwisseling en handig om enkele twijfelaars bij hun nekvel te slepen en te laten kennismaken met obstakellopen.

  Loop je echter spartan races, tough mudders,… dan is dit jah… een eitje en niet extreem genoeg voor je. De core business van Golazo blijft nu immers massaevents maken

 3. leuke run
  stuk over het strand was wel erg lang en saai
  iets meer obstakels zou leuker zijn

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: