Rennen met een kater of vrijdag aan het water?

Je kent het wel; het is vrijdagavond, je bent gezellig met vrienden in een caf?. Je weet dat je morgen mee doet aan een obstacle?run, maar het is zo gezellig en je wilt eigenlijk geen ?nee? zeggen tegen dat heerlijke, koude biertje of goede glas wijn. 1 biertje of glaasje worden er al snel 2 of 3 of misschien wel meer? En nu? je hebt je opgegeven voor die wedstrijd dus je wilt wel deelnemen. Oeps, wat nu?!

Alcohol en sporten

2 bruine boterhammen…

Alcohol is een zeer gewaardeerd genotsmiddel, je voelt je er lekker ontspannen door?en het is vaak gekoppeld aan gezelligheid. Naast deze positieve effecten heeft het zeker ook van nadelige effecten, neem bijvoorbeeld de?kater. Alcohol bevat per gram 7 kcal, dat is bijna het dubbele aantal kcal als je het vergelijkt met koolhydraten en eiwitten. Het maakt eigenlijk niet uit welke soort alcohol je neemt, in elk glas zit ongeveer 10 gram alcohol, of dat nu een borrelglas of een wijnglas is. Alcohol is een energieleverende stof die enkel ?loze kilocalorie?n? bevat, je lichaam haalt er namelijk geen goede voedingsstoffen uit. Bovendien bevatten alcoholische dranken vaak ook nog eens extra veel suiker/koolhydraten. Maar leuk en aardig; dat is vaak geen reden voor mensen om het niet te doen, het is vaak zo lekker he?!

Alcohol en sporten

Reactie lichaam

Als we kijken naar de nadelen van alcoholgebruik is toch wel het grootste nadeel dat het niet kan worden opgeslagen in je lichaam, dat is namelijk giftig. Wanneer je dus alcohol drinkt wordt het als eerste energiebron aangesproken en afgebroken in de lever. Hierdoor worden je vetten en koolhydraten niet gebruikt als energiebron en ligt deze stofwisseling dus even stil. Daarnaast zorgt alcohol ook voor een groter vochtverlies waardoor de kans op uitdroging wordt vergroot. Door die uitdroging kan je dus ook last krijgen van een kater, je lichaam heeft dan gewoon een vochttekort. Vooral vrouwen kunnen hier eerder last van krijgen, omdat zij al een lager vochtpercentage in hun lichaam hebben dan mannen.

Alcohol en sporten

Vreetkick

Wat ook nog meespeelt is dat alcohol, mede door de verstoorde koolhydratenstofwisseling, een bloedsuiker verlagend effect heeft. Dat is ook vaak de reden dat mensen meer trek krijgen bij het drinken van alcohol. Dit kun je ook merken aan een slap en zwakker gevoel de dag nadat je alcohol hebt gedronken. Mijn advies is ook om nooit op een lege maag te gaan drinken, want dat wordt de alcohol nog veel sneller opgenomen en wordt je ook sneller dronken. Na een wedstrijd, waarbij je al gezweet hebt en dus al een beetje uitgedroogd bent, is het verstandig om niet gelijk aan de alcohol te gaan, want dan zal je nog verder uitdrogen en sneller dronken worden.

Alcohol en sporten

Tips op een rij:

  • Matig alcoholgebruik is ok?, dat wil zeggen max. 1-2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen.
  • Wanneer je aan een run meedoet, drink dan 1-2 dagen voor die run helemaal geen alcohol. Zeg tegen je vrienden dat je de dag erna wilt presteren of zorg dat je de BOB bent!
  • Wanneer je toch besluit te drinken, wissel dan je alcoholische drank af met water of sportdrank. Zo krijg je automatisch minder alcohol binnen en je voorkomt de uitdrogingsverschijnselen.
  • Na een wedstrijd kan ik me voorstellen dat je het wilt vieren met een biertje, zorg daarnaast dan wel voor genoeg koolhydraten (banaan/brood) en genoeg vocht zoals water of sportdrank.

De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.
Scroll naar top