Urban Nature Run 2014

Review Urban Nature Run

Naast het geweld van de grote obstacle-run organisaties, zijn er vaak evenementen die op kleinere schaal georganiseerd worden. In plaats van de standaard hindernissen, de grote media aandacht en het massale deelnemersveld, blinken deze runs uit in hun eenvoud en inventiviteit om toch een mooi parcours te kunnen neerzetten. De Urban Nature run van 7 november in Dordrecht was hier een perfect voorbeeld van.

Urban Nature Run 2014

Hoop

De start van de Urban Nature run was op een grasveld van het nabijgelegen ?Dorp de Hoop?, wat tevens als goed doel aan deze run verbonden was. Doordat dit evenement niet commercieel was ingesteld zijn alle opbrengsten naar stichting ?De Hoop? gegaan, dat in Dordrecht zorg draagt aan daklozen en drugsverslaafden. Met dit in het achterhoofd is het te begrijpen dat je bij de finish niet voor de honderdste keer een shirt krijgt, of een medaille die ergens in een doos beland, maar weet dat van jouw inschrijfgeld er mensen geholpen kunnen worden.

Verwachtingen

Het startterrein was eenvoudig te vinden met parkeergelegenheden direct naast de start. De starttijden werden verteld bij het ophalen van het startnummer, wat enige verwarring vooraf direct uit de wereld hielp. Het startterrein bestond verder uit een verzorgingspost en een kraampje waar warme snacks en koffie gehaald konden worden, wat voor het meegereisde publiek erg goed geregeld was. Kleedruimtes en warme(!!!) douches waren op korte afstand beschikbaar met een gratis bagagedrop. Na het ophalen van het startnummer waren aan de randen van het startterrein de eerste obstakels al zichtbaar. Aan de overkant van het gras doemde al een verschrikking voor menig beginnend obstakel runner op: de houden schutting van 2 tot 2,5 meter hoog. Tevens waren er houten klossen en stapels hooibalen te zien, wat hoge verwachtingen gaf voor de rest van de run.

Urban Nature Run 2014

Parcours

Het parcours zelf bestond uit een ronde van 6 km, met een extra lus voor een ronde van 12 km. Lopers van de 18 km liepen dus eenmaal de 12 km ronde, en eenmaal de 6 km ronde. Al vanaf het begin werd duidelijk waarom de naam van dit evenement ?Urban Nature? was. Na een stukje door een woonwijk rennen kwamen we een toren tegen die tot op 40m hoogte beklommen werd! Echter hadden we geen tijd om van het uitzicht vanaf dit unieke obstakel te genieten, omdat we via een andere wenteltrap direct weer naar beneden konden. Nog geen kilometer verder werd toen het ?Nature? aspect duidelijk: Met veel survival ge?nspireerde hindernissen werd met behulp van touwen en netten meerdere sloten, bomen en bruggen overwonnen. Deze hindernissen vergen meer techniek en ervaring dan de ?standaard? muurtjes en monkeybars, wat deze run uitdagend maakte.

Urban Nature Run 2014

Combinatie Urban & Nature

Aan het heinde van de race werd nog eens duidelijk waarom dit een combinatie van ?urban? en ?nature? was. In de 12 km lus kwamen we langs een ski-heuvel, waar we van de gebaande paden werden afgeleid en onze eigen weg door de struiken en bomen moesten zoeken. Lint gaf de richting aan waarin wij moesten lopen, maar we moesten onze eigen weg banen. Dit gaf de ultieme natuur ervaring. De ultieme ?urban? ervaring kwam aan het eind van de 6 km lus, waar de lopers eerst door het wagenpark van een verkeersschool werden geleid om vervolgens door een wasstraat te moeten rennen. Dit had tevens als voordeel dat de lopers, voor de verandering, schoon en fris ruikend over de finish kwamen.

Urban Nature Run 2014

S-s-start?

Verbeterpunten?van deze run waren dat de start en finish onoverzichtelijk waren. Na een korte warming-up was er een onduidelijk startsignaal, waardoor de eerste startserie twijfelend van start ging. En bij de finish klom je boven op een stellage, waar verder vrijwel niets gebeurde. Hiernaast waren er wat opstartproblemen bij de eerste startgroep. Op een aantal punten was de route niet duidelijk was aangegeven, of vrijwilligers niet duidelijk de richting aangaven. Hierdoor liepen drie koplopers de verkeerde richting op. Hier werd door de organisatie echter snel op gereageerd, waardoor de gevolgen minimaal waren en er vervolgens geen problemen meer ontstonden.

Urban Nature Run 2014

Totaal

De organisatie heeft door goed gebruik te maken van de omgeving en inventief te zijn aangaande hindernissen een erg leuke run kunnen neerzetten waar de deelnemers met een goed gevoel op kunnen terugkijken. Op wat kleine opstartproblemen na zat de begeleiding van de run goed in elkaar!

Hieronder een filmpje van de Dancing Mud Chicks, die natuurlijk ook aanwezig waren met hun altijd vrolijke humeur!


Dancing mud chicks @ urban nature 2014 door geranne-jiskoot


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

3 reacties op “Review Urban Nature Run”

 1. Sjaak Haasnoot

  Het adres klopte perfect en de tomtom heeft me prima naar de locatie gebracht wat duidelijk was te vinden. Gratis parkeren en op minimale afstand van de start. Prima.

  Startnummer halen ging snel en soepel en omkleden in de kleedruimte was ook prima.

  Tijdens de race waren er leuke obstakels. Echter na veel gebruik werden deze minder. Het horizontale touw waar men over heen moest hing na de 18 km groep en een deel van de 12 km groep op nog geen 1,5 meter boven de grond. Tijdens het onderlangs klimmen van de brug schoot bij mij het touw los. Waardoor ik met een flinke klap in het water viel.

  De 18km groep had in de eerste kilometers ook moeite om het parcours te volgen. Jammer dat er niet genoeg vrijwilligers waren. Daarmee was dit zeker opgelost.

  Het leuke van de run was dat er telkens weer werd teruggekeerd bij de startpositie. Daardoor bleef het compact en en leuk. De 18km bestond uit een grote ronde van 12 km en een extra ronde van 6 km. In feite liep je de 6 km over een parcours die je al gedaan had.

  Maar dat mocht de pret niet drukken, het was een leuke race ..

  Ik geef de race een 7. ruim voldoende!

 2. Vandaag voor de 2e maal de UNR gelopen , dit jaar de 12KM, met zijn vieren. Bij aankomst voldoende (gratis) parkeerruimte, vlak bij het evenementterrein , gezellige boel met voldoende gelegenheid om nog even een hapje te eten of drinken.

  Na een niet al te wilde warming up en een wat anticlimatisch startschot (“eeeeeen start!”) via de befaamde watertoren op naar de overige obstakels. Deze zijn niet onaardig, we hebben muren, een zeer leuke aan-touw-onderdoor-brug , cargonet-in-water , aantal climb-overs zoals een stellage en hoge hooibergen en containers, een kliko-run en slootdoorwadingen.
  Een leuk idee was de touw-tussen-bomen crossing, maar daar hingen de touwen in beide obstakels van dit type te laag. Veel gebruik van in het terrein al aanwezige hoogteverschillen en features. Er kan iets meer bovenlichaam gebeuren bij, hang eens een touw in een van de vele bomen voor een inklim – er is met weinig extra moeite nog veel uit het terrein te halen , en die enorme graafmachine die ik zag mag volgend jaar best wat dikke trenches graven ook ipv een ondiep kuiltje 🙂

  Aan de veiligheid is goed gedacht, bij waterobstakels staan veel vrijwilligers , helden (sommige wilden liever zelf meelopen maar waakten over de deelnemers, bedankt jongens).

  De voorzieningen zijn goed, goede bagagedrop (gratis) , 2×4 warme douches, prima.

  Verbeterpunten;
  -de start en de finish mogen wat spectaculairder , de finish is een klim van een obstakel af en dan direct onder een boogje door en klaar, ietwat verdwaast gevoel ‘zijn we er ?’ .
  -iets meer fotografen, al dan niet commercieel, zijn vast te vinden , win-win want zij kunnen foto’s afzetten en wij blij op de foto
  -de run komt geheel ten goede aan een goed doel , geen shirt dus , in die context prima – maar obstaclerunners nemen graag wat mee naar huis, dus trek er meer door een medaille van 2 euro per stuk of zo om te hangen en verhoog desnoods de prijs met 2 euro. Kraampje om een shirt te bestellen op eigen kosten? Of heb ik die gemist? En is er niemand die reclame wil maken op die startnummers, daar moet aan te verdienen zijn?

  Al met al een leuke run, met goede voorzieningen voor redelijke prijs en nog voor goed doel ook. Het tijdslot aan het einde van het seizoen is aantrekkelijk – UNR heeft weinig concurrentie in November.

 3. Voor het geld een matige run maar omdat het meeste naar een goed doel gaat is het op die manier toch wel goed te praten. Route was onduidelijk en veel lopen, obstakels waren simpel maar wel grappig.

 4. Geranne Jiskoot

  de 12K:
  – de obstakels die er waren, zijn goed, maar volgende keer echt meer! (wij kunnen meer aan!)
  – goeie mogelijkheden om je even om te kleden en te douchen na afloop!
  – goeie sfeer
  – zoals hier boven beschreven viel de start inderdaad tegen.
  – veel publiek langs de route wat bijdroeg aan de sfeer!
  – genoeg te dansen! (zie video dancing mud chicks!) 😉

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: