Kosten

Waarom kost een obstacle run 50 euro?

Hier op ons kantoor proberen wij zo’n beetje alles over obstacle running te lezen. Wat we in reacties?en berichten?op Facebook vaak lezen is dat mensen 50 euro voor een obstacle run “belachelijk” vinden en denken dat de organisaties eenvoudig bakken met geld binnenharken. Nou spreken wij ook zo’n beetje elke organisatie van een obstacle run in Nederland en kunnen wij wel vertellen dat dat absoluut niet het geval is. Vandaar dat we een aantal organisaties gebeld?hebben en onderzocht hebben waarom een obstacle run eigenlijk 50 euro kost.

Wat kost een obstacle run eigenlijk?

Laten we om te beginnen stellen dat een obstacle run niet altijd 50 euro kost. Er zijn ook kleinschalige alternatieven die een stuk goedkoper zijn en meer richting prijzen voor een hardloopwedstrijd of ?survivalrun gaan. Daarnaast zijn er vaak nog earlybird tarieven en lagere prijzen?voor de wat kortere afstanden.

In 2013 betaalde je gemiddeld ? 34,71 voor de langste afstand zonder korting. Er zitten een aantal uitschieters naar boven bij, maar gemiddeld blijf je wel onder de 50 euro in Nederland, zeker als je je op tijd inschrijft. Ook zien?we steeds meer acties op bijvoorbeeld Groupon waarmee de tickets nog goedkoper worden. En dan zijn er nog kortingspagina’s zoals die van ons.

Alles is relatief

Voordat we de kosten uiteen gaan zetten willen we nog wel even aangeven dat alles relatief is. Bij een goede obstacle run heb je een complete dag uit. Doordat er in diverse groepen of?waves?gestart wordt zijn er de hele dag activiteiten voor de toeschouwers, een festival naderhand en een uitdagend evenement met mooie obstakels. Daarnaast gaan de meeste deelnemers die wij kennen samen en dus zien we het als een dagje uit.

Andere dag- of avondvullende activiteiten of sportieve evenementen zijn ook niet goedkoop. Een kaartje voor Sensation kost 80 euro,?een half uurtje karten kosten je ongeveer 40 euro, de marathon van Amsterdam kost 65 euro?en een dagje naar de Efteling met je gezin is zonder speciale actie ook niet echt goedkoop.

Als we naar de prijzen in het buitenland kijken valt het in Nederland nog best wel mee. Als we ons vandaag voor drie grote evenementen in zouden willen schrijven betalen we voor Rat Race Dirty Weekend 150 euro, Tough Mudder Hamburg 119 euro?en Spartan Beast London 81 euro.??Als je nog later inschrijft lopen de prijzen zelfs op tot 211 euro. In Nederland hebben we nooit een prijs hoger dan 69 euro gezien, dus die concurrentie in Nederland is zo slecht nog niet.

Prijzen buitenland
De prijzen voor Rat Race Dirty weekend. Via ons kun je nog met korting in ons eigen startvak.

Maar waar zitten die kosten dan in?

Een finishershirt, medaille, startnummers, tenten, gehuurde WC’s, website, biertje bij de finish en banaan onderweg zien we allemaal. Deze kosten maken veel andere sportevenementen ook en daar leggen we de focus dan ook niet op. Wat dan wel?

Obstakels

Deze ligt natuurlijk het meest voor de hand, dus daar beginnen we dan ook maar mee. Daar waar een hardloopevenement af kan met een paar lintjes of dranghekken om de route aan te geven heeft een obstacle run grote obstakels. Vaak wordt er een?vergelijking met een survivalrun gemaakt, maar een obstacle run gaat echt nog een stap verder in onze optiek. Het bouwen van een quarterpipe, het vullen van een ijsbak en deze voor duizenden deelnemers gekoeld houden, het graven en nat houden van meters trenches is een stuk duurder dan touwen en netten spannen.

Je kunt obstakels huren of ze zelf bouwen. Beide opties kosten geld, want ook al huur je ze, dan zullen ze nog steeds in elkaar gezet moeten worden na het vervoer. Verder is het ook zo dat er vaker om constructietekeningen en berekeningen gevraagd wordt. Want niemand wil dat je obstakel afbreekt en iemand zijn been breekt.

Een dag lang iemand met tonnen water naar je trenches laten rijden en deze vol met waterpompen zetten zorgt er wel voor dat de modder te gek is, maar kost geld. Je kunt hier een paar euro besparen, maar dan staan je trenches droog en zijn de deelnemers niet blij.

Stormloop
Bij STORMLOOP op het circuit van Zandvoort hadden ze nog niet genoeg autobanden.

Veiligheid

Wij hameren er altijd op dat veiligheid een belangrijk aspect is als je een run gaat organiseren. De sport is door de obstakels een stuk blessuregevoeliger. Met een paar EHBO-ers ben je echt niet klaar als er duizenden deelnemers verspreid over een groot gebied springen, rennen, klimmen en tijgeren. Als je goed kijkt zul je bij de grotere evenementen zien dat er meerdere ambulances met personeel standby staan en dat er medisch personeel met quad’s snel ter plekke kan komen.

Reddingsbrigade
Obstakel met diep water? Dan is de reddingsbrigade erbij.

Bij Getting Tough – The Race?in Duitsland hebben we er meer dan 30 geteld bij de start en er bleek uiteindelijk ook veel medisch personeel nodig te zijn. Ook bij Tough Guy 2013 was het een komen en gaan van ambulances door onderkoeling. Doordat de runs in Nederland nog niet zo extreem zijn en meestal niet midden in de winter vallen hebben we er hier gelukkig iets minder nodig. Toch wordt er voor jouw veiligheid flink geinvesteerd in veiligheid, ook al hopen we allemaal dat dit achteraf niet nodig is.

Ambulances
Een selectie van de ambulances bij Getting Tough – The Race

Personeel

In het vorige punt viel het woordje personeel al twee keer. De grote jongens in Nederland pakken de organisatie van een obstacle run serieus aan. Dit gaat iets verder dan met een paar vrienden even een evenement neerzetten. Deze runs zijn er ook en we hopen ook zeker dat deze mensen zich vrijwillig in blijven zetten en leuke evenementen organiseren. De co?rdinatie van een groot evenement, het afhandelen van vragen van duizenden deelnemers, de social media bijhouden en alle vergunningen in orde krijgen is geen klus die je even tussendoor doet. Als je op de websites van de grotere runs kijkt zul je ook zien dat achter deze runs bedrijven zitten waar mensen werken die ook een salaris moeten krijgen. Bij Tough Mudder werken bijvoorbeeld zo’n 200 mannen en vrouwen.

Voor de opbouw van een groot evenement wordt soms wel een week uitgetrokken. Wij gaan wel eens kijken bij de opbouw en je zult je verbazen hoeveel mensen er rondlopen om het evenement neer te zetten. Als deze aan het einde van de dag naar huis gaan komt de beveiliging?om de spullen te bewaken.

Nou horen we jullie denken; “en vrijwilligers dan?” Gelukkig zijn er steeds vaker vrijwilligers die komen helpen bij een obstacle run. Als je alleen met meer dan 100 vrijwilligers werkt kost dit ook geld. Denk aan reiskosten, t-shirt, eten, drinken en aansturing (die dan vaak wel weer geld kost.)

Tough Mudder
Vrijwilligers van Team Dutch Mud Men bij Tough Mudder (tip: je krijgt je kaartje bijna voor niks als vrijwilliger)

Materiaal

Herinner je je onze leuke parcoursverkenning van de Strong Viking Water Edition nog? Als je goed kijkt zie dat we op mountainbikes rondrijden, die?Strong Viking klaar had staan voor ons. Naast meer dan 10 mountainbikes stond er nog meer rijdend materieel. Een gebied met een parcours van 19 kilometer loop je niet even rond. Overal over het?terrein verspreid staan obstakels en zijn mensen bezig het parcours op te bouwen. Daar is materiaal voor nodig. Graafmachines voor de trenches, pompen voor het water, aggregaten voor de stroom en rijdend materiaal om het parcours snel te kunnen bereiken.

Locatie

Een goede obstacle run heeft een goede locatie nodig. De bereikbaarheid moet goed zijn, er moet parkeergelegenheid zijn en een deelnemer verwacht zand, modder, water en natuur. Er zijn runs waar de gemeente een obstacle run als stadspromotie ziet en alle medewerking verleend. In dat geval kunnen deze kosten beperkt worden. Wil je echter een A-locatie afhuren dan kost dit serieus geld en ben je met 10.000 euro echt niet klaar voor huur of vergunning.

Meestal zijn de obstacle runs in de natuur, omdat we liever modder dan asfalt hebben. Je wilt de volgende dag alleen geen groene huid?hebben door bijvoorbeeld blauwalg, dus zal de organisatie het water moeten laten testen. En als er een speciale vogel of pad in het gebied woont betaal je ook nog behoorlijk wat aan ecologische onderzoeken.

Daarnaast kost herstel en schoonmaak van deze locaties ook geld. Na het afbreken van de obstakels dien je de boel ook weer netjes achter te laten wil je komend jaar terug mogen komen. Dus aangelegde modder of gegraven trenches mogen weer dicht. En als iedereen zijn plastic bekertje nou netjes in de vuilnisbak zou gooien zouden de schoonmaakkosten misschien ook nog iets naar beneden kunnen.

Foto en video

De verwachting is tegenwoordig dat dezelfde avond alle foto’s van jou in de modder bij wel vijf obstakels online staan. Wij vinden de foto’s ook fantastisch en delen ze ook graag op Facebook, maar ook deze fotografen kosten gewoon geld. Evenals een marketing-persoon die alle?social media bijhouden en een videoteam voor de spectaculaire aftermovie. De beleving vooraf en na een run is een belangrijk aspect van een run en een goede aftermovie doet je dag toch weer even herbeleven.

Foto's
Foto’s op de social media per obstakel met tijdstip

Parkeren

Ook voor het parkeren betaal je meestal een paar euro. Dat heeft er dan weer mee te maken dat er vaak professioneel parkeerbeheer wordt ingeschakeld of dat het parkeerterrein geld kosten. Ga er maar van uit dat als je auto in een weiland staat, de boer prima betaald wordt voor het gebruik van zijn weiland.

Tot slot

Niet elke run hoeft al deze kosten te maken. Er zijn ook runs zonder aftermovie, foto’s, biertje en t-shirt. Deze kunnen inderdaad iets goedkoper zijn, maar er zijn bij een obstacle run heel veel verborgen kosten. Het zou allemaal wel iets goedkoper kunnen, maar dan bestaat de kans dat je?lang moet wachten op je tas, de trenches droog staan en de obstakels aan de matige kant zijn. Dus als je 50 euro betaald is dat absoluut veel geld, maar relatief gezien valt het in onze ogen wel mee mits je ook waar voor je geld krijgt bij het evenement.

We hopen dat het zo iets duidelijker wordt waarom een GOEDE obstacle run best 50 euro mag kosten. Er zullen zeker runs zijn die veel geld vragen, maar geen kwaliteit leveren. Daarom hopen we ook dat jullie na een run altijd een review bij ons achterlaten, zodat de runs met een goede prijs/kwaliteit-verhouding ook beloond worden.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

5 reacties op “Waarom kost een obstacle run 50 euro?”

  1. Ik mis het belangrijkste argument waarom de kosten zijn zoals ze zijn: organisatoren van obstacleruns zijn vaak commerci?le partijen en raad eens wat hun doel is? Inderdaad: zo veel mogelijk geld verdienen. Nou mag kwaliteit geld kosten maar met een gemiddelde van 35 Euro per evenement voor een laagdrempelige sport als obstaclerunning: compleet belachelijk. Mijn advies: meld je aan bij een survivalverening, word fit en schrijf je in voor een survivalrun! Betere sfeer, betere hindernissen en gegarandeerd lage prijzen. Zo kan het ook!

  2. Beste Viktor. Bedankt voor je commentaar. Ik kan je vertellen dat er op dit moment weinig organisaties zijn die er flink rijk van worden. Ja, het zijn commerci?le organisaties, maar daar is in principe niks mis mee.

    Daarnaast kun je een survivalrun natuurlijk niet helemaal vergelijken met een obstacle run. Het niveau is bijvoorbeeld veel anders. Over betere sfeer valt te twisten, het is maar waar je naar op zoek bent. En met betere hindernissen doel je denk ik op meer technische hindernissen. Die lagere prijzen zijn er inderdaad vergeleken met de hele grote obstacle runs, maar intussen zijn er ook steeds meer kwalitatief hoogwaardige runs die onder de 30 euro blijven.

    Als je echt wilt weten waar de kosten inzitten dan raad ik je dit artikel aan: http://theraceguy.com/why-the-hell-are-obstacle-course-races-so-fing-expensive/

Laat een reactie achter

Scroll naar top