10357245 662010037216688 1724892077322220707 n

Review Spartan Race Keulen

We krijgen vaak de vraag wanneer Tough Mudder en Spartan Race naar Nederland komen. Mijn laatste Spartan Race, de London Beast stamt alweer uit 2012, dus tijd voor een hernieuwde kennismaking. Afgelopen weekend waren we daarom bij de Spartan Race in Keulen met hooggespannen verwachtingen.

Logistiek van het evenement

Vanuit Team Dutch Mud Men waren we denk ik met ongeveer 40 lopers aanwezig. Een aantal was de avond ervoor al naar Keulen vertrokken om de stad onveilig te maken en hun startbewijs op te halen. Dat bleek achteraf een goede keus te zijn. Aangekomen in het pittoreske Duitse dorpje begonnen we met filerijden over het bergweggetje. Als je 3.500 deelnemers verwacht op je evenement zou je toch op zijn minst meer dan ??n persoon voor de ticketverkoop van de parkeerplaats verwachten.

Spartan Race

Vervolgens door naar de registratie. In Nederland liggen er meestal enveloppen met alles voor je klaar die je krijgt op vertoning van je legitimatie. Hier toon je je legitimatie en dan pakken ze alles pas voor je. Je krijgt een enveloppe met het eerstvolgende startnummer, ze pakken losse polsbandjes en pakken een chip uit de doos. Deze moeten ze allemaal scannen in de computer en dat krijg je mee. Als je echter de Super en de Sprint gaat doen en dus twee startnummer wilt blijkt er stress te ontstaan. We moesten allemaal een tweede e-mailadres invoeren op de laptop omdat het systeem geen twee startnummers aankon.

Dan waren er nog de lange rijen bij het wegbrengen (20 minuten) en ophalen van je tas en de douches (2 uur.) Logistiek gezien kwam het allemaal over alsof ze het voor de eerste keer deden. Maargoed, uiteindelijk kwamen we voor de race. We gingen om 9.30 voor het eerst van start.

Het terrein

Deze Spartan Race ging over een motorcrossbaan en door het omliggende gebied. Dat betekende in dit geval veel hoogteverschillen en daar houden we van. Door de heuvels kun je prachtig genieten van de omgeving. Verder veel bosachtig gebied en velden.

Spartan Race

Over het terrein verspreid stonden de obstakels en tussen de obstakels in mochten we stukken hardlopen. Direct na de start mochten al heuvels pakken over de crossbaan. Deze was alleen vrij droog en die ene sproeier die er stond maakte er nog niet direct echte modder van. Na de extreme hoosbui rond 13.00 uur was dat gelukkig wel anders.

Qua obstakels was het verder niet extreem zwaar. Op de muurtjes, die niet heel hoog waren, waren ook nog eens balkjes gemaakt zodat je er alleen overheen kunt komen als het anders te hoog is. Dit past wel in de filosofie van Spartan dat het een race is en niet een evenement wat je echt samen moet doen, zoals bij grote tegenhanger Tough Mudder.

De typische obstakels als water, touwklimmen naar een bel, netten om overheen te klimmen en lopen en kleine trenches ontbraken niet. Wat een leuke toevoeging was, waren de autobanden waar je overheen moest lopen. Als bonus kreeg je een een elastiek welke je enkels aan elkaar bond waardoor het toch een stuk lastiger lopen werd. Met de techniek van het oud-Hollands zaklopen gingen we hier overigens prima overheen.

Spartan Race

Typisch Spartan Race

Wie Spartan Race een beetje volgt op de social media of zelf wel eens meegedaan heeft, weet dat er een aantal typische Spartan Race obstakels zijn. ??n van de meest bekende is natuurlijk het speerwerpen. Ook hier mochten we met een?soort van speer naar hooibalen gooien. Bleef de speer niet perfect zitten in de hooibaal, dan mocht je voor straf 30 burpees uitvoeren. En of dat ging? Laten we het er op houden dat de meesten van ons die dag heel wat burpees hebben mogen doen.

Verder mochten we diverse dingen dragen. Grote zandzakken en boomstammen. Voor de Spartan Chicks waren er hierbij roze varianten die minder zwaar waren. Ook het slepen van de grote banden en een stuk ijzer aan een ketting ontbrak niet. Wat wel ontbrak was de bekende Tyre-flip, blijkbaar waren er te weinig tractoren in dit stukje van Duitsland.

Spartan Race

De finish

Sinds het begin van dit jaar zijn de Spartans niet meer traditiegetrouw het laatste obstakels bij de Spartan Race. De reden is dat de sport olympisch moet gaan worden en dus voor iedereen gelijk moet zijn. Daar voldeed dit obstakel niet aan en daarom is het geschrapt. Je komt dit obstakel in Nederland overigens nog wel gewoon tegen bij bijvoorbeeld Breakout Run (politie) en Strong Viking (Vikings.) Toch was de finish ??n van de leukere onderdelen van het evenement. Eerst mocht je een heel eind door de modder tijgeren. Dit was modder van prima kwaliteit en deze soort van klei bleef extreem onder de schoenen plakken. Het volgende obstakel was een schuine gladde muur met touwen waaraan je naar boven mocht klimmen.

Doordat je schoenen spekglad waren hadden veel deelnemers moeite om toch boven te komen. Als je vervolgens boven was kon je andere deelnemers naar ?boven helpen en over het nieuwe laatste obstakel heen. Dit was het bekende vuur waar je overheen mocht springen. Leuk voor je finishfoto.

Spartan Race

Don’t believe the hype?

Uiteindelijk viel de race toch wel wat tegen, zelf na twee rondjes Spartan Super. De beelden die je online overal ziet kwamen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Spartan Race organiseert de races in Europa niet zelf, maar geeft een soort van licentie uit. Vandaar dat er kwaliteitsverschil kan zitten tussen de ene en de andere run. Wil dat zeggen dat je geen Spartan Race moet gaan doen? Dat zeer zeker niet.

Spartan Race is toch wel een race die je gedaan moet hebben en we gaan zelf later dit jaar ook nog een aantal keer in de UK kijken hoe de stand van zaken daar is. Maar kan Nederland niet zonder Spartan Race? Het niveau van races in Nederland is door de toenemende concurrentie steeds hoger aan het worden en ook qua obstakels zijn er runs in Nederland?en Belgi??die absoluut niet onder doen voor een Spartan Race. Gelukkig is Spartan Race bijzonder competitief, dus kunnen ze in Nederland de competitie vol aan!

Hint: Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Spartan Race. Het zou zo maar eens kunnen dat je binnenkort kaartjes kunt winnen voor de Spartan Race ­čśë

Reacties zijn gesloten.

Start WhatsApp
1
Hallo ­čĹő
Kunnen we je helpen?