ultra viking

Tips voor je Iron Viking of Ultra Viking

Eind september stond de allereerste Ultra Viking op het programma. Samen met Jeffrey heb ik de eerste Mud Masters Marathon, de eerste Iron Viking en de eerste Mud Masters 24 Uur gelopen. Het kon dus niet anders dan dat we deze ook weer samen moesten gaan lopen. Van de 600 deelnemers waren er dit jaar 258 finishers. Wil jij daar ook bij gaan horen? Lees dan de tips hieronder.

Review Ultra Viking

Ik heb al heel veel prachtige verslagen van de Ultra Viking gelezen, onder andere van Team B4Men en Team Familie Voor een goed verslag van de dag zou ik zeker die raceverslagen lezen. Hieronder ga ik iets meer in op de punten waar je je op voor kunt bereiden als je je eerste Iron Viking of Ultra Viking gaat lopen.?

Hoogtemeters

Deze Ultra Viking vond plaats tijdens de Strong Viking Hills Edition in Duitsland. Mocht je deze nog nooit gelopen hebben en mocht je een aantal jaar geleden ook niet de Spartan Race in hetzelfde gebied gelopen hebt, bereid je dan goed voor. Deze Hills Edition staat in geen vergelijk met de Hills Edition in Amsterdam. Die laatste mag nog niet in de schaduw staan van de Duitse editie. De hellingen zijn wat langer, een stuk steiler en komen ook wat vaker voor in het parcours. Gelukkig was het dit jaar droog, want als het nat is gaat het helemaal een uitdaging worden. Train dus echt op bergop lopen.

Afstand

Een beetje een open deur, maar het is echt een eind. Voordat je aan de Ultra Viking start is het misschien een goed plan om eens een Iron Viking te lopen. Er zijn er voldoende in 2019, dus je hebt mogelijkheden genoeg om te trainen. Je hoeft niet de complete afstand te trainen, maar wat belangrijk is is dat je gewend raakt om heel lang bezig te zijn. Ga dus gerust in het weekend een keer 4 of 5 uur lang hardlopen. Je zult hier heel wat meer tijd nodig hebben, maar je kunt zo in ieder geval wennen aan het lang bezig zijn.?

Temperatuur

Toen we ?s ochtends naar de auto liepen was het behoorlijk koud en we moesten het ijs dan ook van onze autoruit afkrassen. Het is laat in het seizoen, dus de temperaturen gaan al dalen. Dit jaar scheen gelukkig de zon, dus warmde het gedurende de dag behoorlijk op. Hou er rekening mee dat je snelheid een stuk lager ligt dan bij een 19 kilometer Strong Viking en dat je misschien wat minder eet in de 10 uur die je hebt. Dus op een gegeven moment verbrand je wat minder en warm je niet zo snel meer op. Pas daar je kledingkeuze op aan. Je kunt na ieder rondje bij je?drop bag om kleding achter te laten of om iets extra’s aan te trekken.?

Vorig jaar regende het extreem hard en was het parcours bijzonder modderig. Daarnaast zat er een water cage in het parcours. Je zult dus ook niet 100% droog blijven. Natte kleding, geen zon en urenlang bezig zijn. Je snapt dat dit een puntje van aandacht kan zijn.?

Cut-offs

Een ander belangrijk punt zijn de cut-offs. Er is niet alleen een limiet van 10 uur voor het hele parcours, er zijn ook limieten die je moet halen na 40 en na 53 kilometer. Haal je die niet, dan mag je niet aan de volgende ronde starten. Ik kan je vertellen dat deze op een gegeven moment in je hoofd gaan zitten. De combinatie van steile heuvels, hindernissen die een paar minuten duren (de derde keer heb je toch wat meer tijd nodig voor de?weaver) en de afstand zorgen er voor dat de cut-off zomaar eens in beeld kan komen. Hou hier rekening mee en maak eventueel een schema van hoe je je race in wilt delen.

Mijn geheime wapens

Een aantal ?geheime? wapens hebben er mede voor gezorgd dat ik de finish heb kunnen halen. Ten eerste mijn schoenen. Ik droeg een testversie van de nieuwe Mudclaw 260 met Sticky Grip. Het extra plakkende rubber maakte echt wel verschil bij een aantal hindernissen. Ik heb geen enkele keer problemen gehad met bijvoorbeeld Brother Hill of Storm The Castle. Ook na 60 kilometer liep ik nog naar boven alsof je het zand op liep.

Ten tweede de Saltstick tabletten. Afgezien van die ene keer dat ik mijn been verkeerd draaide heb ik nooit last van kramp gehad. Het aanvullen van zout en mineralen is belangrijk als je zo lang bezig bent, veel water drinkt en er ook weer veel uitzweet.

Ten derde mijn neopreen muts. Bij de start is hij fijn als het erg koud is. Daarna ging hij steeds op bij de watercage zodat mijn haren nog redelijk droog bleven.

Als laatste geheime wapen waren er de Caffeine Bullets. Dit zijn een snoepjes (denk bittere Fruitella) met caffeine erin. Net genoeg om een aantal keer weer wat energie te krijgen.

Bonustip: boek je een verblijf in het prachtige Brauhaus Gummersbach? Hou er dan rekening mee dat het Oktoberfest is en dat je niet heel vroeg moet willen slapen ­čśë

Bekijk de complete Strong Viking kalender om een Iron Viking of de Ultra Viking uit te zoeken.

2 gedachten over “Tips voor je Iron Viking of Ultra Viking”

  1. Wellicht tips en idee?n uit wisselen over training, voeding over deze bizarre afstand? Word dan lid van de onoffici?le Ultra Viking club via STRAVA. Stel vragen en geef elkaar tips.
    Hoe train jij? Waar zitten jou valkuilen…..

    Een ander forum hierover heb ik nog niet gevonden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start WhatsApp
1
Hallo ­čĹő
Kunnen we je helpen?