Team DMM

Team Dutch Mud Men drukt stempel op Rat Race Dirty Weekend

Man man man, wat was afgelopen weekend extreem gaaf. Met bijna vijftig andere obstacle runners hadden we een soort van schoolreisje (inclusief eigen touringcar) naar Engeland alwaar we?The Largest Assault course on Earth gedaan hebben: Rat Race Dirty Weekend. Een obstacle run van 32 kilometer met 200 obstakels, een camping en een dikke afterparty. Dit weekend moet natuurlijk goed beschreven worden en heeft recht op een lange review. Ga er dus maar even goed voor zitten.

Hoe het allemaal begon

Er waren eens een paar obstacle runners… Ergens eind 2012 vlogen ondergetekende en compagnon naar de Spartan Beast ergens onder Londen. Nationalistisch als we waren wilden we natuurlijk wel laten zien dat “The Dutch” ook aanwezig waren en hadden we shirtjes laten drukken met daarop “Dutch Mud Men Never Give Up.” De Spartan Race was een groot succes en we waren?hooked?waarna we in 2013 in Nederland alle obstacle runs mee wilden pakken. Uiteraard liepen we deze allemaal in onze Dutch Mud Men shirts. Tijdens als die runs kwamen we steeds vaker bekende gezichten tegen. Eentje daarvan was Toine die vertelde dat hij naar Rat Race Dirty Weekend ging in Engeland. Dat was voor ons op dat moment allemaal wat kort dag om nog bij aan te sluiten, maar toen we onderstaande aftermovie van hem zagen waren we helemaal om en wisten we dat we er in 2014 zeker bij moesten zijn! En zo geschiedde…

De aftermovie van Toine werd ook bij de organisatie opgemerkt en hij werd gevraagd terug te komen. Hij kreeg een kortingscode om een paar vrienden mee te nemen en in 2014 weer deel te nemen. Binnen Team Dutch Mud Men werden steeds meer mensen enthousiast en anders was er nog promotietijger Brian die mensen wel informeerde over deze run. De groep groeide tot bijna 50 personen en afgelopen weekend was het dus zo ver.

Op weg naar het landgoed

Vrijdagochtend 8.00 uur was het vertrek op Utrecht Centraal alwaar onze touringcar klaar zou staan. Met buschauffeur Erik binnen de gelederen van het team hadden we een bus en chauffeur.??De touringcar bleek nog even geupgrade te zijn tot een VIP-bus met tafels en na een korte tussenstop in Antwerpen om onze Belgische delegatie op te halen zetten we koers richting Calais alwaar we met de boot naar Dover gingen. Na een flinke storm op zee?en wat wit weggetrokken hoofdjes kwamen we van de boot en hadden we het eerste obstakel van het weekend overwonnen. Hoorah!

Landgoed
Het prachtige landgoed – Foto via Rat Race Facebook

Bij aankomst op het prachtige landgoed werd de bus naast de campsite geparkeerd en konden we ons stukje van Engeland claimen. De grote centrale tent van Gert-Jan werd neergezet en hiermee hadden we een ideale kantine vol met bier gezond eten en drinken. Het festivalterrein met bijbehorende eet- en drinktentjes was al open dus dat kwam goed uit. Het feest zelf was deze avond niet echt groots en vervolgens is iedereen in zijn tent gekropen. Aangezien het de hele nacht behoorlijk regende was iedereen blij dat de tentjes bijna allemaal waterdicht waren. Tipje van ons: koop je tent niet bij de Praxis 😉

Rat Race zelf

De race zelf ga ik toch even opbreken in subkopjes. Het waren iets te veel obstakels om ze allemaal op te sommen, maar onze grote vriend Pete van Mudstacle heeft een mooie compilatie gemaakt wil je ze eens terugkijken. De obstakels varieerden van hooibalen, banden, water, tijgeren, klimmen, door auto’s heen, springen, zwemmen, duwen, trekken, tillen, balanceren en nog veel meer. Ik ga een aantal zone’s in niet-chronologische volgorde nog even extra toelichten omdat ze zo cool waren.

Uitgerookt bij de start

We stonden met bijna 50 mannen en vrouwen in het vijfde startvak van de dag wat al op 9.00 in de ochtend was. Naast een hele stapel vlaggen had Brian ook wat fakkels meegenomen naar Engeland. De warming-up werd gedaan door twee gele morph-suits en stelde niet zo veel voor. Het was meer fun dan warm worden, maar dat gaf niet met de lange run voor de boeg. Een minuut voor de start ging de eerste oranje fakkel de hens in en al snel stond het hele startvak vol met oranje rook. We werden snel weggeschoten en tot de eerste serie hooibalen was het vooral een oranje wolk waar we in liepen. Na de finish kwamen er nog mensen naar me toe om ons te bedanken voor de vette start, dus de toon was gezet.

Start
De rokende start – Foto via Jolien

Man down!

Na iets meer dan een kilometer ging het helaas goed fout voor Maurice. Hij sprong ergens overheen en kwam verkeerd neer, wat hem een flinke vleeswond opleverde. Met zijn allen hebben we op de EHBO gewacht en helaas was het einde wedstrijd voor hem. De rest is daarna verder gedaan en we kregen het al snel warm. De regen die tot kwart negen en dus vlak voor de start aanwezig was hield op en de zon begon te schijnen. Tel daar de adrenaline bij op die ervoor zorgt dat je veel te hard van start gaat en je snapt dat iedereen het warm kreeg.

Kasteeltje
Een prachtige achtergrond – Foto via Rat Race Facebook

Het bleek maar weer eens dat we als team werkten, want even later kwamen we?het lokale rugby-team tegen. Het doel was om de deelnemers met stootkussens tegen te houden en omver de duwen, maar tegen een bataljon wilde Dutch Mud Men konden ze niet op. Plezier alom! Hierna mochten we nog wat spelen en tillen op het veld om vervolgens het bos in te gaan. Hier waren veel natuurlijke obstakels en de tip om een lange broek aan te doen begrepen we na die kilometer met brandnetels nu ook.

IJskoud in de waterzone

Goed, tot zover de warmte. Het grote onderkoelen kan beginnen. Ik krijg het nog koud als ik er aan terug denk. We mochten eerst een flink stuk zwemmen en even kopje onder onder een opblaasbaar obstakel door. Hierna konden we even opwarmen met een paar pittige klimobstakels en een aantal droge trenches van steen. In ??n van de trenches hebben we het parcours even geblokkeerd voor een groepsfoto met de GoPro.Koud water
Brrr… – Foto via Rat Race Facebook

Meer water! We gingen een meer in en moesten daar afwisselend zwemmen en lopen omdat allerlei stukken riet en takken in de bodem zaten. Vervolgens mochten we het meer uit om verplicht zwemvesten aan te trekken zodat je bleef drijven. Terug in het water moesten we drijvende pontons beklimmen, er weer af springen en wederom beklimmen. Na een stuk of 8 pontons waren we goed afgekoeld en mochten we via ringen het water uit. Mijn nieuwe handschoenen hadden bijzonder veel grip en de ringen gingen nog vrij soepel. Mijn bovenlichaam was wel bijzonder koud en dat we bovenop een obstakel in de koude wind moesten wachten was geen pretje. De helft stond te klappertanden en ik was blij dat ik de jump van een meter of 5 / 6 in het water mocht maken.

Jump
Jump! Foto via Rat Race Facebook

En nee, het hield nog niet op. We mochten met een glijbaan terug het water in om een flink stuk te zwemmen. Ik zat dicht tegen kramp in mijn benen aan vanwege de koude. Gelukkig mochten we de vesten inleveren en verder lopen. Na 500 meter stond er een tent waar je in kon opwarmen en waar isolatiedekens lagen. Voor veel deelnemers was dit wel even een uitkomst.

Zand
Foto via Rat Race Facebook

Waar is die modder? Hier is die modder!

In het begin hadden we al een stukje klei-achtige modder gehad waar we doorheen moesten. Hier lag een bouwhek op dus je moest bijna wel kopje onder wat natuurlijk prachtige foto’s oplevert. Helaas zijn de foto’s bij Rat Race 11 euro per stuk, dus die modderfoto’s worden niet gedeeld. Een gemiste kans van de organisatie. Na het eerste stuk water kwam er behoorlijk wat modder bij de klimobstakels. De horizontale muur van banden was dan ook spekglad door de modder. We mochten hier ook tijgeren en over een aantal gladde balansbalken heen.

Modder
Modderrrr – Foto via Rat Race Facebook

Vaste obstakels in het bos

Dan waren er nog alle obstakels in het bos, vaak gemaakt van bomen. We hebben heel wat balansbalken gehad, over wip-waps (dat is een woord toch?) gelopen en boomstammen bekleed met kippengaas opgeklauterd. De gaas was gedaan tegen de gladheid van de bomen. Hier zaten een aantal mooie obstakels tussen en al klimmend in bomen te midden van een echt bos voel je je heel ver van je computer verwijderd. Het was prachtig om zo over het landgoed door de natuur heen te gaan. Ook kwamen we hier netten, touwen en schuine houten wanden tegen.

Bos
In het bos – Foto via Rat Race Facebook

We lijken wel bouwvakkers

Een ander opvallend fenomeen waren de vele stijgers onderweg. We zijn heel wat ladders opgeklommen, stijgers afgegleden en door of onder stukken steiger geklommen. Ook in de Men’s Health Survival of the Fittest– zone, waar ongeveer alle obstakels van een bestaande run achter elkaar gezet waren stonden weer steigers. Dit stuk sloot af met een muurtje en dit was niet het enige muurtje vandaag. Eerder en ook later kwamen we rechte en schuine muren tegen waar je tegenop mocht klimmen.

Steiger
En weer een steiger – Foto via Rat Race Facebook

Wachten, wachten, wachten

Hier kwam ook een obstakel waar we moesten wachten. Dat was helaas niet de eerste keer vandaag. Bij sommige stijgers, klimonderdelen en in het bos moesten we even wachten. In dit geval was het wel een erg leuk obstakel. Over een hele brede sloot lagen een stuk of 30 kano’s na elkaar met planken ertussen. Doordat de kano’s op en neer dreven was het nog best lastig je balans te houden en niet in het water te vallen. Het wachten duurde hier wel 15 minuten en veel deelnemers sloegen het obstakel over om te gaan zwemmen. Uit latere waves hoorden we dat ze nog wel wat langer dan ons moesten wachten soms. En van wachten houden we niet!

Banden
Muur van banden – Foto via Rat Race Facebook

De langste monkeybars ter wereld

Dit was ??n van de highlights van de run. Rat Race staat bekend om de langste monkeybars ter wereld. Deze zijn zo’n 130 meter lang wat neerkomt op zo ongeveer 450 bars, waarbij je om de 10 meter even mag rusten. De nieuwsbrief van Rat Race gaf aan dat er zeven mensen alle monkeybars gedaan hebben, maar dat lijkt me wat weinig. Ik telde namelijk zes man uit ons?team die hem volledig gedaan hebben. Respect! En die drie die er 5 meter voor einde vanaf vielen verdienen natuurlijk ook alle respect. Zelf lag ik er veel eerder vanaf. Dan mag je dus over dranghekken gaan klimmen, iets minder moeilijk, maar wel vervelend. Handschoenen waren overigens geen overbodige luxe, want ik denk dat ik wel 100 blaren geteld heb. Vervolgens camouflagenetten, de hoogste stapel hooibalen die ik ooit heb beklommen om af te sluiten met oud-Hollands zaklopen.

Blaren
Foto via Rat Race Facebook

Gas op de lollie

Niet heel veel later kwam de scheiding tussen Full Mucker en Half Mucker, waarbij de helft dus niet de helft is, maar een stuk verder. Snap je? Wij deden de hele, maar daar stonden niet extreem veel obstakels meer. We moesten echt kilometers lang hardlopen door weilanden, sloten, velden en meer. De ??n vindt dat saai, de ander ziet het (zeker na de afstand en obstakels die je al gehad hebt) als een obstakel op zichzelf. We waren intussen al behoorlijk lang onderweg en hadden bij de monkeybars erg lang staan wachten om te zien hoe ver iedereen kwam. Een klein afgekoeld groepje besloot dus even serieus gas te gaan geven.

Kano
De overtocht per kano – Foto via Jolien

Met een pittige tegenwind en 3 vlaggen liep ik samen met Jeff, Casper, Alexander en Chantal volle bak over het parcours. We haalden deelnemer na deelnemer in tijdens dit stuk van het parcours, onderwijl hard schreeuwend en met de vlaggen zwaaiend. De meeste Engelsen riepen dat we crazy waren en de sfeer met de andere deelnemers was top. De obstakels die we nu nog tegenkwamen waren niet extreem pittig en de finish kwam in zicht.

Na de opblaasbare funzone gingen we richting start. Het eindobstakel is erg mooi gedaan en de MC van Rat Race stond iedereen enthousiast binnen te praten. Dolenthousiast en schreeuwend kwamen we over de finish. Na zes uur waren we lichtelijk teleurgesteld dat het klaar was, maar er stond nog iets op ons te wachten.

Eindobstakel
Het eindobstakel – Foto via Rat Race Facebook

De afterparty!

De natte en modderige kleding werden omgeruild voor verse en droge hoodies en er werd koers gezet richting feesttent. We hadden overigens de beschikking over warme douches, maar daar was de wachttijd nog stukken hoger. Het feest kwam een beetje moeilijk op gang omdat er nog steeds mensen binnendruppelden en sommige deelnemers wat hersteltijd nodig hadden. Toen de band eenmaal begon en het bier rijkelijk begon te vloeien kwamen we met een paar man het winnende team tegen. En naast heel hard lopen kunnen ze ook heel hard feesten. Toen de band ingeruild werd voor de DJ stonden we vooraan het podium en hebben we het licht aangedaan. Aan de foto’s op mijn telefoon terug te zien was de afterparty op de camping ook een groot succes.

Winners Rat Race Dirty Weekend
De winnaars van Team Inov-8 OCR bij Rat Race Dirty Weekend

En uiteraard hebben we hier ook weer ons stempel achter gelaten als Dutch Mud Men, als we de review van de winnaar van dit jaar mogen geloven;

With the race over we turned our attention to inov-8 OCR?s true talent, drinking and marvelling at David?s ability to talk to just about anyone. After he had given a few complete strangers a hug we bumped into the Dutch Mud Men and continued the rest of the night chatting, drinking and enjoying the concert with them. The Dutch really do know how to enjoy an OCR! – Jonathon Albon

En met dat laatste zinnetje sluiten we de review zelf natuurlijk graag af!

Team Dutch Mud Men

We hebben ons stempel echt gedrukt als Dutch Mud Men als we de reacties op internet eens teruglezen;

 • We then all turn up in our yellow tops a bit like the Dutch Mud Men? and then run together? Pete could lead us off with a flag and some yellow smoke flares? ????- Mudstacle
 • Look forward to seeing you again. You guys are crazy!! Twitter
 • Had the pleasure of running with Jeroen at Judgement Day and here at Rat Race Dirty Weekend,top guy !! Facebook
 • DMM you’re all heroes! Good to meet some of you at Dirty Weekend yesterday hope you enjoyed it! – Facebook
 • DMM are fast become famous faces in the UK, we need to get some UKMM over to you! – Facebook priv?
 • Awesome meeting you Saturday night!! You guys are mental 🙂 – Mudstacle
 • The Dutchman were absolutely nuts!!?-?Mudstacle
 • You guys were amazing. I?m not sure you?re supposed to be having that much fun 18 miles in??-?Mudstacle

En ook hier sluiten we graag weer met de laatste af, want uiteindelijk draait het daar natuurlijk voor een groot deel om. Plezier hebben!

Dit weekend was echt heel gaaf en komend jaar gaan we zeker terug. Wil je nou ook eens mee? Meld je dan aan bij ons team. Verwacht geen luxe georganiseerde reis met dure hotels. We komen er met het team altijd wel goed uit. Zo hadden we deze keer een touringcar met chauffeur, een centrale tent, mooie korting op de race, meer eten dan dat we op kregen, een bedankje voor de meest fanatieke propper, kookgerei, meer gezelligheid en kameraadschap dan ooit te voren en nog veel meer. Alles was geregeld en het weekend verliep vlekkeloos. De rest van het jaar hebben we nog een aantal buitenlandse tripjes staan.

Team Dutch Mud Men
Team Dutch Mud Men

En nu?

Aangezien we een onuitwisbare indruk achter gelaten hebben in Engeland gaan we natuurlijk komend jaar weer terug. Vandaag?gaan de inschrijvingen weer open en achter de schermen zijn we druk bezig om iets heel cools te regelen voor komend jaar. (Kuch, riep iemand daar nou een eigen stukje eigen startvak en wat korting?) Wacht dus nog heel even met inschrijven…

Ik kan de review nog wel twee keer zo lang maken, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf ervaren. Wil je de volgende keer met ons mee? Word dan lid van de Facebook-groep en kijk naar welke events we allemaal nog meer gaan. Hier?zullen we ook de updates van Rat Race geven…
De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

4 reacties op “Team Dutch Mud Men drukt stempel op Rat Race Dirty Weekend”

 1. Vette run vet weekend vet veel zin in volgend jaar.

  wel kleine kanttekening, ik als luxe paard ga op zoek na een camper of een ruime luxe tent met goed bed voor volgend jaar, want om de camping nou compleet te verruilen voor een hotel vind ik jammer.

 2. On our web site you will be able to locate a Fathead of your preferred players, get a mug with your
  teams logo on it, get some cool Boston gear for your man cave, and
  the list goes on and on.

 3. Pingback: Allerlaatste Rat Race Dirty Weekend ooit - Obstakels.com - Obstacle run community

 4. Pingback: Ga meer naar RRDW 2022 - TEAMDMM

Laat een reactie achter

Scroll naar top