Strong Viking

Review Strong Viking Mud Edition 2014

MUD! Bij ongeveer ??n op de drie obstacle runs op onze kalender zit dit woord in de naam of de titel van het evenement gebakken. Naast de zwaarste run zien we ook veel runs die aangeven de meest?muddy?run te zijn. Strong Viking Mud Edition was hierop geen uitzondering en kondigde dit via de social media vooraf ook al aan. Uiteraard waren wij met Team Dutch Mud Men in grote getale van de partij om te checken hoe de modder echt was!

Strong Viking

Aanloop naar de run

Via de social media werden we al weken warm gemaakt met meldingen over modder, zware obstakels en teambuilding. Na de Strong Viking van vorig jaar en de Color Obstacle Run die ook beiden bij?De Berendonck waren, waren we benieuwd naar alle innovaties bij Strong Viking. We weten dat de organisatie zelf regelmatig in het buitenland zit om nieuwe obstakels te spotten en zo een pittige run neer te zetten. Verder was ons heel veel modder beloofd tijdens deze Mud Edition.

Bij aankomst viel ten eerste het grote obstakel met het logo van Strong Viking al op. Daarna was er ontvangst met twee mooie Viking-vrouwen onder het logo waar je mee op de foto mocht. Vervolgens werd je langs de registratiebalie geleid en kon je het terrein op. Verder was alles strak geregeld zoals je verwacht van een goede run; bewaakte tassen, gescheiden garderobe, voldoende toiletten en een duidelijke MC die aankondigde wanneer je naar het startvak mocht. Mede door het zonnige weer waren er ook behoorlijk wat toeschouwers aanwezig. Zelf liep ik in het startvak van 11.00 uur met een aantal anderen van Team Dutch Mud Men en met onze vlag.

Water

Strong Viking Mud Edition 2014

Aan een opsomming van alle obstakels doen we niet meer, dan had je zelf maar mee moeten lopen. 😉 We focussen ons even op de hoogtepunten. De start was net iets anders dan tijdens de Color Obstacle Run vorig jaar. Toen stond er een muurtje in het startvak, nu stond hij 1 centimeter na het startvak. De warming-up werd gedaan door een Ice Skater van Red Bull. Ook werd de Viking Oath gescandeerd. Na de Noorse Vikingmuziek werd er afgeteld en mochten we los. Het eerst obstakel was dus de muur waar we overheen mochten. Het voordeel was dat hier het complete veld uit elkaar getrokken werd zodat er later geen rijen bij de obstakels ontstonden.

Strong Viking

Modder

Om toch maar meteen met het belangrijkste item van de?Mud?Edition te beginnen; modder! Hoe was de modder? De modder was te gek! Er was op diverse plekken modder op het parcours. Zo moesten we een stukje door het moeras, waren er sloten met modder en waren er gladde paden. Had je nog geen geschikte schoenen en dus gladde zolen dan kreeg je het soms zwaar te verduren. Het hoogtepunt lag ergens halverwege op een groot stuk land naast de snelweg. Dit stuk land was helemaal omgeploegd en hier werd al dagenlang water aangevoerd om zo de modder maar van topkwaliteit te krijgen. En dat is gelukt. Wegzakken in de modder terwijl je aan het hardlopen bent, trenches en tijgeren, het zat er allemaal in en volgde elkaar ook allemaal op. De trenches waren overigens echt fantastisch; je begon met het beklimmen van hoge zandheuvels, gleed over een modderige glijbaan zo het koude en diepe water in om vervolgens met moeite weer uit het water te komen. Ik heb ze niet geteld, maar het waren er behoorlijk wat. Vervolgens ook nog eens drie keer tijgeren onder de prikkeldraad door. Hier was de modder spekglad geworden, dus je kon lekker glijden. Na dit modderveld kon je alleen weg via een steil heuveltje wat ook spekglad was. We hebben hier mooi een aantal mensen naar boven kunnen trekken.

Samengevat was dit het beste modderparcours wat we tot dusverre in Nederland gezien hebben; perfecte modder, goed vies worden, pittige obstakels en alles direct na elkaar.

Strong Viking

Teamwork

We hebben deze run samen gelopen met een deel van het team. Dat was soms ook echt wel nodig. Het begon al met de muur direct na de start waar iedereen elkaar overheen hielp. De bekende drie muren die niet horen te ontbreken bij een run zijn een zelfde hindernis. Ook daar werd iedereen door elkaar over de muur geholpen. Ook het obstakel?Viking Roof Climb wat halverwege het grote modderveld stond was lastig om alleen te doen. Op de schuine wand waren de dwarsbalken net zo ver uit elkaar vastgeschroefd dat het een stuk eenvoudiger was om samen te doen. Net als de schuine heuvel na het modderveld en alle slootjes onderweg. Jammer genoeg ontbrak het obstakel waar je elkaar moest tillen.

Strong Viking

Bovenlichaam

We hebben afgelopen jaar een aantal keer als verbeterpunt aangegeven dat het bovenlichaam best wat meer geprikkeld mocht worden. Bij Mud Masters mochten we dit jaar al met zware zandzakken lopen, dus daar waren we blij mee. Ook Strong Viking had op dit gebied flink uitgepakt. Zo mocht er ten eerste een aantal keer geklommen worden. Over hoge netten, tegen houten wanden op en in een los touw waarbij je een balk bovenin moest aanraken. Lukte dit niet dan mocht je als man 30 keer en als vrouw 15 keer opdrukken. Strong Viking hanteert als ??n van de weinigen een soort van “straf” als bepaalde obstakels niet gehaald worden. Bij de behoorlijk lange apenhang was deze straf dat je in het koude water viel.

Verder mochten we bij?Raise the sail in een Vikingschip een zandzak aan een touw naar boven trekken. Moesten we een zware houten balk op een soort van wip 10, 20 of 30 keer omhoog tillen om vervolgens 3 boomstammen aan een touw over een veld te trekken. Dan was er nog het dragen van het schild en hamer, de monkeybars en de ringen. Samengevat was er genoeg uitdaging om eens goed getest te worden.?

Stong Vikings

Je angsten overwinnen

Een ander ding van obstacle running is dat je geprikkeld wordt om uit je comfort zone te gaan. Je stapt over je angsten heen en anders wordt je er wel overheen geholpen door je teamgenoten. Geen weldenkend mens gaat voor zijn lol door stroomdraden rennen. Het is leuk om te zien dat het obstakel bij de helft van alle runs terugkomt, maar toch vaak net iets anders is. Deze keer hingen er houten palen is waar je op moest letten. Ook je hoogtevrees werd op de proef gesteld want naast het hoge net in het begin was er ??n behoorlijk hoog obstakel met balken waar je overheen moest klimmen. Verder was er het tijgeren door een betonnen buis waar wat water in stond. Maar zoals iedereen voor de start al riep: “Vikings conquer their fears!” Dus iedereen overwon zijn of haar angsten om door te gaan naar het volgende obstakel.

Strong Viking Mud

Thema

Dan het thema. Volgens Strong Viking hebben we allemaal nog wel een stukje Viking-bloed door onze aderen stromen. Dat is er dan deze dag zeker uitgekomen. Het thema was leuk aangekleed. Vlak voor de start werd tijdens de eed typische Scandinavische muziek gedraaid. Ook zijn veel obstakels vernoemd naar iets uit de Viking-tijd en daar waar mogelijk ook zo aangekleed. Zo mochten we de vlag hijsen bij?Raise the flag welke ik eerder benoemde. Als detail was er ook echt een Vikingschip nagebouwd waarin we dit deden. Ook mochten we een hamer er een schild van hout dragen over een stuk parcours en namen we dit mee door een obstakel met hangende zandzakken.

Joost

Water

De?Water Edition van Strong Viking staat pas later dit jaar op de agenda en dat is maar goed ook. We mochten vandaag een aantal keer door het water verspreid over het parcours. Bij de?Mud Slide gleden we zo het ijskoude water in en ook bij de apenhang vielen er veel mensen naar beneden in het water. Ondanks dat het een prachtige zonnige dag was merkte je wel dat het water nog niet opgewarmd is. Door de slootjes lopen was overigens goed te doen, maar het obstakel uit de?Water Edition waarbij je een stuk moet zwemmen zou voor vandaag waarschijnlijk wat te koud geweest zijn.??

Viking

En verder?

En verder waren er vooral veel obstakels die altijd wel terugkomen bij een goede run. Je balans houden over een balk boven de sloot, houten dwarsbalken over het pad waar je overheen moet klimmen, slootjes, een stuk moeras en vlak voor de finish uiteraard een bataljon aan Vikings die je nog proberen van de finish weg te houden. Hier gingen we natuurlijk met ons hele team tegelijk doorheen, dus we hebben de Vikings overwonnen. ??n obstakel verdient nog wel even een vermelding. De houten muurtjes die dwars op het water stonden. Je moest hier als een soort verticale klimwand overheen. Dit deed je via de gaten die in het hout geboord waren. Wat het leuke was is dat je door de gaten heen andere deelnemers ziet en op elkaar tenen kunt gaan staan. Voor de sfeer onderweg was dit een erg goed obstakel.

Omdat er op sommige plekken een aantal hindernissen dicht op elkaar staan had dat als gevolg dat er soms flinke stukken hardgelopen moesten worden. Nou heb ik daar zelf niet zo’n problemen mee, maar we merkten wel dat de iets minder getrainde hardloper het hier wat zwaarder kreeg. Maar daar ga je de uitdaging natuurlijk ook voor aan.

Strong Viking

Afterparty

Toen we over de finish waren kregen we ons finisher-shirt en mochten we met twee andere Viking-dames op de foto. Daarnaast was er natuurlijk een biertje en werd er muziek gedraaid. Door het mooie weer was het gezellig druk op het festivalterrein. Je kon je afspoelen met slangen en daarna omkleden. Net als bij de obstakels waren er nergens rijen voor bijvoorbeeld het omkleden, dus dat was top geregeld. De enige rijen die we zagen was bij de eettent, dus volgende keer een extra frituurpan klaarzetten als het mooi weer is 😉

De volledige aftermovie komt na het weekend.

Verbeterpunten

Om eerlijk te zijn is dit best een lastig punt deze keer. De organisatie zat echt heel strak in elkaar en de run was bijzonder leuk. Tijdens de run om ons heen hoorden we ook alleen maar positieve feedback en veel enthousiasme. We hebben ook heel wat reviews en reacties gelezen. De verbeterpunten lijken vooral klein van aard. Zo waren de klimtouwen van nylon en zien mensen daar liever echt touw. Wat ons betreft had er iets meer teamwork in de run gekund. Hopelijk komt?Carry A Viking volgende keer weer terug in het parcours. En het was wat druk bij de eettent naderhand.

Zelf je mening achterlaten? Dat kan in dit bericht:?#RateYourRun Strong Viking Mud Edition 2014. Alle feedback is welkom zodat de runs in Nederland steeds beter worden.

Samen

Conclusie

De lat ligt weer een stukje hoger.

We hebben intussen veel runs gedaan in zowel binnen- en buitenland. Deze?Mud Edition van Strong Viking was er echt eentje van een bijzonder hoog niveau. De organisatie, de modder, de obstakels, het weer, de sfeer… Het klopte gewoon allemaal afgelopen zaterdag. We kunnen daarom ook niet wachten op de allereerste marathon-editie van Strong Viking.

De lat ligt weer een stukje hoger. Dit was echt een fantastische run waar iedereen ontzettend van genoten heeft. En dat is precies wat wij graag zien. Doordat de lat steeds iets hoger komt te liggen houden de organisaties elkaar scherp en krijgen we nog betere runs. Komend weekend is DirtKings,?the dirtiest ever, dus we zijn erg benieuwd of ze dit niveau aan modder gaan evenaren.

Zien we jullie bij de Hills Edition of?The Iron Viking? Je kunt je hier?nu met korting inschrijven.

Strong Viking


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

11 reacties op “Review Strong Viking Mud Edition 2014”

 1. Gaaf!
  Ik had zo graag mee willen doen,.. 🙁
  Maar helaas werkt de knie nog niet mee, en zit een obstacle run er voorlopig sowieso niet in 🙁

 2. Erg leuke beschrijving! Was inderdaad een run die de verwachtingen waar maakte. Ben benieuwd naar de Hills edition! Hoe ze het mooie Spaarnwoude hiervoor gaan misbruiken. 😉

 3. Geen idee, Voorlopig ligt de focus op kleine afstanden.
  Leg mezelf nog even geen druk op met runs, daarvoor ken ik mezelf te goed 😉
  Maar hoop in het najaar nog wat runs te pakken 🙂

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: