Hype

Obstacle running. Hype of blijvertje?

Dat de populariteit van?obstacle running intussen definitief is overgewaaid naar Nederland dat durven wij wel te zeggen. Het aantal evenementen is ten opzichte van vorig jaar verviervoudigd, net als het geschatte aantal deelnemers. We zijn redelijk op de hoogte van de evenementen voor 2014 die al op de rol staan en we gaan minstens weer verdubbelen qua events. Dat brengt de vraag met zich mee; is obstacle running een hype of een blijvertje?

Obstacle running is een hype

Ook in de media begint er langzaam meer aandacht voor obstacle running te komen. Veel lokale kranten schrijven tegenwoordig een stukje over de run die bij hen in de buurt is. ?Afgelopen week waren we uitgenodigd om bij Studio Max Live iets te komen vertellen over de sport. Ook RTL Nieuws was afgelopen zaterdag bij Mud Masters aanwezig en maakte dit mooie verslag. Daarnaast was Losse Veter bij de Strongmanrun aanwezig met een mooi videoverslag. Er komt dus steeds meer?mainstream aandacht voor de sport.

Een?hype?is een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige?media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. – Wikipedia

Er zijn zeker in de fitness-wereld vaak genoeg hypes of rages voorbij gekomen die even heel populair worden en dan weer verdwijnen. Ook wordt er nu in de media soms gesproken over een?hype.?Daarnaast zien we wel eens Facebook-reacties waarin mensen het een hype noemen. Maar is het dat ook? Een hype krijgt volgens de definitie bovenmatig veel aandacht. En dat is wat ons betreft nog niet het geval, de media zou nog veel meer aandacht moeten schenken. Nou gaan ze dat komend jaar ook vast wel doen als het zo doorgroeit. Misschien dat we het dan een hype mogen gaan noemen.

Obstacle running is een blijvertje

Aan de andere kant zien wij meer trends die duiden op een langer leven van deze sport. We lazen dit mooie artikel waarin geschreven wordt dat voor generatie Y de fun belangrijker is dan de competitieve prestatie. Runs als Tough Mudder, Run For Your Lives en The Color Run worden aangehaald als voorbeelden. Het gevolg volgens de schrijver is dat er steeds meer mensen gaan hardlopen. Veel obstacle runs zijn juist gericht op fun en missen tijdswaarneming. Dit sluit dus goed aan bij de huidige tijd en daarmee zullen de evenementen blijven groeien, ook onder?first-time runners.

This new generation is full of people who want to be active, but not necessarily competitive. It?s full of people who want to have fun, enjoy camaraderie and focus on the social aspect of running. – Dailytrojan.com

In de VS begint de sport langzaam ook meer mainstream te worden. Bij onze Amerikaanse collega’s van Mud & Adventure kun je deze column over de toekomst van de sport aan de andere kant van de oceaan lezen. De Spartan Race was pas op TV en daarbij was het evenement zo aangepast dat er een scoretelling was zodat het voor het publiek leuker te volgen was. Ondanks dat dit niet helemaal strookt met?fun is het wel een begin van een serieuze sport. Voorlopig zal het nog niet olympisch zijn, maar het begin naar meer professionaliteit is hiermee wel gemaakt.

Hype

Tenslotte hadden we dit artikel uit januari al een tijdje terug gelezen. Hierin worden vijf sporttrends voor 2013 genoemd. Zonder al teveel fantasie sluiten drie van de vijf prima aan bij?obstacle running. Trend 1, Buiten is het nieuwe binnen, ligt voor de hand. Er gaat een semi-indoor obstacle run komen, maar verder is het echt een buitensport. Bij trend 4,?de sterke niche, gaat het er over dat de sporten in de niche steeds sterker worden. Er wordt hier nog gerept over evenementen “van kleine omvang, verbonden door een sterke niche-cultuur en -community.” In ons beeld sluit een run als de Elite Off-Road Challenge precies bij dit beeld aan. Voor 2014 verwachten we meer van dit soort events voor de liefhebber. En uiteindelijk zullen bepaalde grote evenementen doorgroeien en de sport serieus op de kaart gaan zetten.

Dit profiel zal vaak uit meer dan alleen sport bestaan: cultuur, muziek, mode en meer. De lifestyle sporten als surfen, skateboard en snowboard zijn de wegbereiders. – Sportnext.nl

Trend 5 is?back to basics. Tsja, dat spreekt voor zich natuurlijk. Hier worden Mud Masters en Urbanathlon ook specifiek in het voorbeeld genoemd. We gaan terug naar de basic, het oergevoel. Wij sluiten hier ons ook helemaal bij aan en laten daarom ons GPS-horloge ook standaard in de kast liggen bij een obstacle run. Gimme a HOORAH!

Wat denken jullie?

Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om er voor te zorgen dat?obstacle running?een blijvertje is! Wat denken jullie… Hype of blijvertje?

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

1 reactie op “Obstacle running. Hype of blijvertje?”

  1. Ik ben het eens met Thomas hierboven! Ik denk dat het door de Hype dit seizoen extra druk is, vanaf volgend seizoen zal het rustiger worden…

Laat een reactie achter

Scroll naar top