Electriciteit - Obstakels.com

Moet je bang zijn voor electriciteit?

De reacties op het laatst bekend gemaakt obstakel van de Strongmanrun, Panic Room, in september zijn behoorlijk verdeeld. Van “machtig mooi” tot “ik snap daar de fun niet van.”?Als we heel enthousiast aan mensen vertellen over obstacle running dan komt natuurlijk ook altijd het onvermijdelijke obstakels met stroom voorbij. Vaak krijgen we dan een meewarige blik en vragen mensen zich of dat wel gezond is en we wel helemaal goed zijn. “Dat is toch hartstikke gevaarlijk?!” “Doet dat geen pijn?”?“Waarom zou je dat doen?”?Meestal is ons antwoord dan zoiets als; “Nee, het is niet gevaarlijk.” “Ja, het doet pijn.” “Om uit je comfort zone te stappen.” Maar moet je nou eigenlijk bang zijn voor electriciteit?

Afgelopen weekend hebben we tijdens de Tough Mudder twee obstakels meegemaakt waar stroom opstaat, Electric Eel en Electroshock Therapy. Voordat we zelf van start gingen hebben we onderstaande video gemaakt. We hadden al vernomen dat er buiten Nederland wel eens wat meer stroom opstond, maar schrokken toch wel een beetje van hoe hard sommige mensen neergingen. Tijdens het lopen merk je toch wel dat je stiekem een beetje bezig bent met deze obstakels. En dat is nou ??n van de doelen van obstacle running; buiten je comfort zone stappen. ?De obstakels met stroom komen eigenlijk neer op twee typen. Bij de eerste moet je tijgeren en hangen er draden boven je hoofd. Soms horizontaal, soms verticaal en dus lastiger te ontwijken. Bij de tweede moet je door lange stroomdraden heen rennen. Dit is vaak het allerlaatste obstakel van een run. De schokken zijn vervelend, maar niet onoverkomenlijk. Wel hebben we gemerkt dat ze bij Tough Mudder een stuk harder zijn dan in Nederland.


Is electriciteit gevaarlijk?

Uiteraard kan elektriciteit gevaarlijk zijn. Maar is het daarmee ook gevaarlijk tijdens een obstacle run? Bij ??n van onze favoriete magazines, Outside Online, hebben we hier een mooi onderzoek over gelezen. Ze verbazen zich over de claim van 10.000 volt, terwijl er in je huis 230 volt (in de VS 110 volt) uit de muur komt en hebben een professor nagevraagd of het mogelijk is. Deze geeft aan dat naast het aan volts nog een aantal dingen van belang zijn; het aantal amp?re (oftewel de energie), de frequentie, hoe lang het duurt en waar het je lichaam raakt en weer verlaat. Als het aantal amp?re maar laag genoeg is en de schok heel kort is, dan is 10.000 volt niet zo gevaarlijk als dat het in eerste instantie klinkt. Verder is het ook nog zo dat sommige mensen gevoeliger zijn voor elektriciteit dan anderen.?We hebben het zelf nog even gecheckt bij een electrici?n in Nederland en die beaamt dit verhaal.

 

Electric Eel - Electriciteit
Foto via Flickr

Waar het gevaar verder in kan schuilen is dat je blijft hangen in de draden. Zie het filmpje hieronder. Bij de laatste Tough Mudder zagen we dat er constant iemand bezig was om met een bezemsteel de draden uit de knoop te halen. Een andere risico is kramp. Zoals je in het bovenstaande filmpje kunt zien grijpen mensen naar hun benen en lijken ze kramp te hebben. Alsof de stroomstoot even je spieren verkrampt en het er dan na al die kilometers hardlopen inschiet.

Of je het obstakel moet nemen of niet is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze. Bij de runs waar ze obstakels met stroom hebben wordt wel altijd aangegeven dat je ze niet moet doen als je een pacemaker hebt, metaal in je lichaam hebt of een zwak hart hebt. Als je het verder fysiek aankunt is het een kwestie of je mentaal ook sterk genoeg bent om jezelf kort te kwellen. We zijn benieuwd naar jullie mening. Laat hem achter in de comments hieronder of hier op het forum.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

3 reacties op “Moet je bang zijn voor electriciteit?”

  1. Tomas Majchrzak

    Bij de mud masters en strongmanrun heb ik geen enkele schok gevoeld terwijl ik er dwars doorheen sprintte. Bij de viking run en de tough mudder heb ik ze weldegelijk gevoeld en heeft het me zeer kort doen verkrampen maar dat zag ik dan maar als nieuw soort ervaring en was het direct daarna weer vergeten. Ik zie er echt niet tegenop, vind het zelf uitdagend en leuk. Wat mij betreft mag het dus zeker blijven of zelfs nog meer voorkomen. Trouwens dat filmpje van tough mudder schotland is geweldig!

  2. Goed punt. Het is inderdaad een hele korte schok die je daarna niet meer voelt. En dat filmpje was inderdaad lachen. Je zag ook dat bij de twee obstakels met stroom de meeste mensen stonden te kijken. Leedvermaak werkt toch het beste denk ik.

  3. dankzij bovenstaande stukje begrijp ik iig het idee erachter, maar ik doe mudruns alsconditietestjes en vind alle oefeningen goed voor algehele fitheid. kracht uithouding motoriek etc en dan valt die electrische toestand helemaal uit de toon. ik ben ook geen 20 meer en laatste keer deed ik de 18 km. ik zat de laatste kilometers al helemaal stuk en mn beenspieren op en dan vlak voor de finish mag ik nog wat electrische klappen opvangen. vond ik niet chill en persoonlijk weinig toevoegen aan mijn doel. maar nu ik lees over mindset enzo.. misschien. ik ben er inmiddels een paar keer omheen gegaan. ik vind de monkey bars etc veel stoerder en meer zeggend over algehele fitheid. maar hardlopen en ocren zijn gevechten met je zelf voor je zelf en tegen jezelf dus sja zeg t maar šŸ™‚ ik ga er iig zonder schroom omheen. did it done it been there. next

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: