kwalificatie EK

NLOSF maakt kwalificatie EK en WK 2023 bekend

Zoals jullie wellicht weten is er een nieuwe sportbond voor Obstacle Course Racing. OCRA is opgevolgd door NLOSF. Achter de schermen is er hard gewerkt om de nieuwe bond neer te zetten, maar dat zorgde er ook voor dat het een beetje stil was betreffende de communicatie, zoals over de kwalificatie EK. Goed nieuws, wij zullen NLOSF hierbij gaan ondersteunen. Dat doen we dus maar direct door met de meest gestelde vraag binnen te vallen; “Hoe ga ik meedoen aan het EK of WK komend jaar?”

Kwalificatie EK en WK

Intussen heeft NLOSF de eisen voor kwalificatie voor het Europees en Wereld Kampioenschap op papier staan. Hieronder alle info.

Regels gaan via Europese en Wereldbond

Er zijn veel vragen binnen gekomen over hoe je je kan kwalificeren voor het EK en WK voor volgend jaar. Zowel de Europese als de Wereld bond hebben daarover strengere regels ingesteld die vanaf dit jaar al ingaan. Zo krijgen de nationale federaties een veel prominentere rol te vervullen in het kwalificeren van atleten. Kwalificatie voor het EK en WK is als volgt. De ranking zal op de website van NLOSF bijgehouden worden en later overgaan naar mynextmatch, een nieuwe rankingtool. Hierover volgt nog bericht wanneer het zover is.

Regels kwalificatie

 1. Vanaf 2023 kan je alleen aan het EK en WK deelnemen als je lid bent van de bond en als je deelneemt aan kwalificatie races die de bond heeft aangemerkt als zijnde kwalificatie races.
 2. Het is vereist dat je aan minimaal 3 kwalificatie races mee doet om je punten te laten tellen. Je kan er uiteraard meer doen, dan tellen je 3 beste tijden voor je punten bepaling.
 3. Kwalificatie is afstand gerelateerd.
  1. Voor de 100m kan je je kwalificeren door mee te doen met de 100-400m afstand races
  2. Voor de 3km short course kan je je kwalificeren door mee te doen met een 3-6km race
  3. Voor de 12km standard course kan je je kwalificeren door mee te doen met een race die langer is dan 10km
  4. Voor de nationale team race worden er elite atleten benaderd om het nationale team te representeren. Er komt later meer uitleg over hoe de teams samengesteld gaan worden, nadat dit bekend is gemaakt door EOSF.
 4. Tot nu toe zijn er 3 kwalificatie races geweest voor Nederlandse atleten, namelijk het EK van Italië van 2022, het NK/BK en de Yuman race. Tijdens deze races heb je de volgende punten kunnen behalen:
  1. EK -> punten voor alle afstanden als je aan alle 3 de afstanden hebt meegedaan.
  2. NK/BK -> punten voor de 12k standard cours. Daarnaast zijn de top 5 van alle age group categorieën voor de lange afstand gekwalificeerd.
  3. Yuman race -> punten voor de 100m als je hebt meegedaan aan de 400m en punten voor de 3k short course als je aan de 6km hebt meegedaan.
  4. Er zullen nog 2-3 kwalificatie races komen binnen Nederland. Daarvoor zijn wij nog in gesprek met partijen die dat zouden kunnen organiseren. Er is ook de mogelijkheid om via de wedstrijden van de BOCRA league aan je punten te komen.
  5. Je kan je ook kwalificeren bij een race in het buitenland dat ook voldoet aan de eisen van World Obstacle (3 bandjes systeem, penalty loop en 1 poging per obstakel). Hierbij geldt wel dat je aan de bond laat weten welke race je wil gaan doen van te voren en daar afstemming over krijgt voor je de race gaat lopen. Zo kan je dus overal ter wereld wel je kwalificatie race lopen. Mocht je dus een jaar in het buitenland zitten, dan hoef je niet naar Nederland af te reizen om je te kwalificeren, maar kunnen we bespreken of een race voldoet aan de kwalificatie race eisen.
 5. De 5 dames en 5 heren met de meeste punten worden benaderd met de vraag of zij in de elite wave willen uitkomen voor Nederland tijdens het EK. Mochten 1 of meer mensen aangeven dat zij niet naar het EK willen gaan en/of dat ze liever voor Age Group uitkomen, dan zullen degenen die eronder zijn geëindigd worden benaderd voor de elite plek. Voor age group zijn er bij elke kwalificatie wedstrijd plekken te behalen voor de top 10. Let op: voor het WK telt dat we slechts 5 per gender per age group kunnen kwalificeren.
 6. Voor het WK komt nog de vereiste om een extra kwalificatie race te lopen tussen april en augustus. Dit kan het EK zijn in Hongarije, maar kan ook een kwalificatie race in Nederland zijn. Vervolgens gaan de punten weer nagelopen worden om dezelfde stappen zoals bij punt 5 door te lopen totdat we onze atleten hebben voor alle competitie waves.
 7. Voor eind april moeten wij aan Hongarije doorgeven wie wij zullen uitzenden naar het EK. Dit is dan ook de deadline om je punten te behalen en je in te schrijven voor het EK.

Verplichte kleding

Let op: Het is verplicht om in nationaal tenue te racen en het podium te beklimmen wanneer je podium haalt. Het ontwerp is al klaar, maar we zijn nog in gesprek met verschillende merken om jullie ook kwaliteit te kunnen bieden. Ook over vergoeding voor de aanschaf zijn we nog in gesprek en komen we later nog op terug. De kleding die nu door andere partijen dan de bond worden aangeboden als zijnde nationale shirts zijn dus NIET de shirts waarin geracet mag worden op het EK en WK als je in de competitie racet. In de open waves staat het je vrij om te dragen wat je wil. Mochten mensen sponsors op de nationale shirts willen laten drukken, dan zal ook over die mogelijkheden later meer uitleg komen over wat hier de regels over zijn.

Conclusie

De regels zijn hiermee vrij duidelijk. Helaas is er nog geen overzicht van evenement die gelden als kwalificatie-evenement. Dat heeft er ook mee te maken dat bij het evenement alle regels van World Obstacle (de wereldbond) gevolgd dienen te worden. Zodra dit duidelijk is zullen we het hier publiceren.

Het EK vindt plaats van 8 tot 11 juni in Hongarije. Het WK vindt plaats van 14 tot 17 september in België. Dit WK is niet te verwarren met het OCRWC in de Verenigde Staten dat van een andere organisatie is en andere eisen heeft. Lid worden van de nieuwe bond doe je via NLOSF.nl.

Op zoek naar een leuke obstacle run of mud run? Bekijk dan hier de complete OCR kalender. Schoenen of kleding nodig voor je training of event? Check dan DutchMudMen.com. Zoek je een goede plek om te overnachten bij een event, bekijk dan deze pagina?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven