vj sport

VJ Sport: Irock 3 vs XTRM vs MAXx

Vroeger was het zo simpel. Had je het over VJ Sport, dan had je het over de Irock. Dat was de enige schoen van het Finse merk dat geen stalen spikes had en dus gebruikt kon worden voor obstacle runs. Het merk, populair geworden dankzij vijfvoudig wereldkampioen OCR Jonathan Albon, maakte een mooie gele schoen die perfect was voor wedstrijdlopers. Enige jaren later kwam daar de rode opvolger, de Irock 2 die we eerder al reviewden. Sinds kort hebben we twee nieuwe modellen, de XTRM en de MAXx toe kunnen voegen. Wat zijn nou precies de verschillen? Hieronder leggen we het uit.

VJ Sport

VJ Sport is een relatief klein Fins merk dat al schoenen maakt sinds 1981. Ze zijn begonnen met het maken van schoenen voor de top van de orienteering wereld. Vandaar dat ook veel schoenen nog steeds spikes hebben. VJ Sport kreeg in de OCR-wereld bekendheid dankzij Albon die de overstap van Inov-8 naar VJ Sport maakte. Intussen zijn er meer lopers overgestapt, maar zijn er ook lopers die stap de andere kant op maken en kiezen voor de X-Talon 210.

VJ Sport Irock 3

vj sport irock 3

De VJ Sport Irock 3 is de nieuwste versie van de Irock-serie. Daar waar de Irock 1 geel was en de Irock 2 rood met zwart is deze Irock 3 bijna niet te onderscheiden van de Irock 2 dankzij een zelfde soort rood met zwart. Toch zijn er een aantal veranderingen. Afgezien van het nieuwe logo is ook de toebox iets aangepast waardoor hij net iets meer bescherming biedt. Ook het fitlock-systeem is verbeterd. Fitlock is een elastisch systeem voor je veters waarmee de schoen de vorm van je voet volgt en wat steun en bescherming biedt terwijl het de voet op zijn plaats houdt. In de schoen ligt een KVAMO binnenzool die bij de tenen en die hiel wat extra demping en comfort geeft. De Irock was de eerste schoen met een soort plakkend rubber. Bij Inov-8 heet het Stickygrip, bij VJ Sport noemen ze het Superior Contact. Ook op natte ondergronden heb je meer grip. Zo ren je net wat eenvoudiger tegen Storm the Castle op.

Gemaakt voor de wedstrijdlopers tijdens een obstacle run, mud run of natte trail run.

Kenmerken:

 • Drop: 6 mm (hoogteverschil tussen hiel en voorvoet)
 • Gewicht: 240 gram
 • Noppen: 7 mm
 • Pasvorm: smal
 • Prijs: 139,95 euro

VJ Sport XTRM

vj sport xtrm

De VJ Sport XTRM was de tweede schoen van VJ Sport zonder spikes. Deze schoen is mede ontwikkeld met Jonathan Albon omdat hij niet altijd goed uit de voeten kon met de Irock. Hij is wat breder dan de Irock en daarmee geschikt voor een iets langere afstand. Ook hier een bovenkant van Kevlar, een dempende KVAMO binnenzool, Fitlock en een plakkende Superior Contact zool. Een klein verschil is dat er een rock plate in de buitenzool zit. Dit is een stevige plaat in de zool die je voeten beschermt op zwaar terrein. Ga je bijvoorbeeld op een scherpe steen staan, dan zul je deze niet direct in je voet voelen, maar vangt de rock plate dit op.

Gemaakt voor de iets langere en extremere (XTRM ;)) obstacle en trail runs.

Kenmerken:

 • Drop: 4 mm
 • Gewicht: 250 gram
 • Noppen: 6 mm
 • Pasvorm: gemiddeld met extra ruimte bij de tenen
 • Prijs: 139,95 euro

VJ Sport MAXx

vj sport maxx

De VJ Sport MAXx is de nieuwste trailschoen voor de lange afstand. Hij heeft een goede demping en weegt met zijn 270 gram vrij weinig voor een trail run schoen. De bovenkant is gemaakt van ademende sandwich-mesh en extra stevig gemaakt met Kevlar. Daardoor scheurt de schoen niet open als je op een technische trail een rots raakt bijvoorbeeld. De zool is hetzelfde als de vorige twee modellen die beschreven zijn en ook deze schoen heeft Kvamo, Fitlock en een rock plate.

Gemaakt voor lange afstanden op de trails.

Kenmerken:

 • Drop: 6 mm
 • Gewicht: 270 gram
 • Noppen: 4 mm
 • Pasvorm: wat breder. Ze noemen het zelf Medium+
 • Prijs: 139,95 euro

Mijn ervaringen

In de beginjaren van de mud runs heb ik regelmatig op de Irock 1 gelopen. Een erg fijne schoen en de eerste met het plakkende rubber. Wel is hij op de langere afstanden wat te smal voor mijn voet en loop ik liever op de XTRM. Wat je ook zult merken dat als je hem aantrekt hij wat krap aan kan voelen. Na een paar minuten wordt hij vanzelf weer soepel en zit hij weer als gegoten. Intussen heeft deze schoen een mooi plekje aan het plafond in de winkel van Dutch Mud Men gekregen. Op dit moment loop ik op de weg en de trails vaak op de VJ Sport MAXx. Die is wat ruimer, heeft wat meer demping (wat fijn is op het asfalt) en zit erg goed. Voor mud runs heeft hij te weinig grip met noppen van 4 mm, maar op de weg is dat juist weer fijner.

Toekomst VJ Sport

Blijft het hierbij of gaan we meer schoenen zien? Ik kan al verklappen dat ik samples heb gezien van nog een andere schoen gemaakt voor obstacle en trail runners. Dit zal iets minder een wedstrijdschoen zijn, maar meer voor de grotere doelgroep. Wanneer hij precies komt is nog niet bekend, maar hij zal sowieso te koop zijn bij Dutch Mud Men.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?