runningNL

RunningNL 2: Vijf voorspellingen voor 2019

Hieronder mijn column uit Running NL editie 2, het voormalige Losse Veter Magazine. Neem hier een abonnement op dit Running Magazine.

Vijf voorspellingen voor 2019

Het hardlopen mag in de winter dan gewoon doorgaan met Egmond, Schoorl en de Midwinter Marathon. De Nederlandse obstacle run wereld ziet het koude weer helaas toch nog altijd een beetje als hindernis. Er zijn weinig evenementen, maar dat geeft ons wel de tijd om eens vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Wat kunnen we in 2019 allemaal gaan verwachten? Hieronder vijf voorspellingen voor 2019.?

1. Wedstrijden worden serieuzer

De eerste trend is de professionalisering van de sport. Ondanks dat er nog steeds geen Nederlands kampioenschap of onafhankelijke competitie is, worden de wedstrijden wel steeds serieuzer. Het begon een aantal jaar geleden allemaal als ?fun? evenement met wat obstakels in de modder, maar voor een kleine groep sporters wordt het steeds serieuzer.?

In Nederland heeft Strong Viking de competitie helemaal naar zich toegetrokken met de organisatie van de OCR Series. Dit zijn wedstrijden waar ook daadwerkelijk scheidsrechters bij de hindernissen staan om te controleren of ze goed uitgevoerd worden. Ook is er tijdsregistratie en zijn er uitslagen, iets wat niet heel gebruikelijk is. Daarnaast worden het Europees kampioenschap (dit jaar in Polen) en het Wereldkampioenschap (dit jaar in Engeland) steeds professioneler. Zo zijn de kwalificatie-eisen voor het WK weer strenger geworden en staan er daarmee steeds meer topsporters aan de start.?

2.?Groei van het aantal speciale trainingslocaties

Iets wat hand-in-hand gaat met deze professionalisering van de wedstrijdsport is het aantal geschikte trainingslocaties. De afgelopen jaren zijn er al veel bijgekomen, maar ik zie nog dagelijks foto?s op Facebook voorbij komen van nieuwe locaties. Zowel outdoor banen die speciaal gebouwd worden in de natuur als indoor locaties die gebouwd of omgebouwd worden. Zo is bijvoorbeeld in Utrecht een grote indoor obstacle run baan gebouwd bij Crossfit U1. Daarnaast zijn er steeds meer indoor locaties die buiten een baan naast hun bestaande gym bouwen.?

3.?Meer indoor events

Een andere trend is dat er steeds meer indoor evenementen bijkomen. De echte mud runs zullen natuurlijk niet naar binnen gaan verschuiven, maar de meer technische hindernisbanen kunnen ook prima binnen georganiseerd worden. Zeker in de nieuwe trainingslocaties die ik hiervoor al noemde. Dit soort indoor evenementen varieert van heel technisch tot de nadruk op fun. Zo is er aan de ene kant de Ninja Skillz Challenge bij ObstacleSkillz en het OCR Series Indoor Championship in het Strong Viking Lab. Hier vind je veel technische hindernissen die soms meer naar Ninja Warrior of Crossfit neigen. Aan de andere kant organiseert Mud Masters dit jaar het Urban Workout Festival in de Utrechtse Jaarbeurs. Dit is een kort indoor parcours met bekende hindernissen van Mud Masters, maar ook een DJ, streetfood en een grote bar. Dit lijkt al meer naar een indoor festival. Hopelijk zet deze trend door en vangt dit komend jaar de winterdip in de kalender op.?

4.?Lastig voor nieuwe spelers

Een andere constatering van de afgelopen jaren, die dit jaar waarschijnlijk wel verder zal gaan, is dat er weinig ruimte is voor nieuwe spelers. Het is niet dat het niet geprobeerd wordt, maar het lijkt lastig concurreren met de gevestigde namen. Zo moesten middelgrote Nederlandse evenementen als Obstacle World en Musclerun na een paar jaar de handdoek in de ring gooien. Ook grote buitenlandse runs hebben het moeilijk op de Nederlandse markt. Zo verdween het in Scandinavi? succesvolle Toughest na ??n editie alweer van de kalender. En ook Spartan Race heeft voor heel Europa de evenementen al bekend gemaakt. Nederland ontbreekt vooralsnog op hun agenda en we hebben nog geen berichten dat er evenemente gepland zijn. De enige echte uitzondering hierop is Tot de Nek in de Drek uit Vriezenveen. De eerste editie van dit evenement was in 2016 en de 7.000 startbewijzen voor de editie van 2019 waren binnen 14 uur uitverkocht.?

5.?Evenementen gaan ook trail runs organiseren

De laatste ontwikkeling is dat er steeds meer organisaties van obstacle runs ook een trailrun gaan organiseren. Het begon in 2018 met Spartan Race welke een aantal trail runs organiseerde in het buitenland. Dat zetten ze dit jaar door met nog veel meer evenementen, vooral in de Verenigde Staten. Ook in eigen land zien we de Wildman Run een trailrun gaan organiseren naast hun al bestaande obstacle run. Verder komt Strong Viking met hun eerste trailrun. Geen onlogische stap, want veel locaties van obstacle runs lenen zich er goed voor, de organisatie is een stuk eenvoudig als je geen hindernissen hoeft te bouwen en je spreekt een nieuw publiek aan dat later door kan stromen naar je obstacle runs. Ik verwacht er hier dus nog wel meer van te zien in de toekomst. En wie weet zijn er wel trail runs die de omgekeerde weg gaan bewandelen.?

Dit artikel verscheen eerder in RunningNL Magazine. Neem hier een abonnement op dit Running Magazine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven