Spartan Race Tirol

Review Spartan Race Trifecta Tirol

Persoonlijk ken ik het Oostenrijkse Tirol vooral van de apres-ski. Ik associeer Oostenrijk een beetje met wintersport en het land staat in de zomer dan ook niet helemaal op mijn radar. Dat is na dit weekend in Oberndorf wel veranderd en ik heb zo?n vermoeden dat ik over precies een jaar wederom in de Kitzbuheler Alpen?zal zijn, want wat een fantastisch OCR-weekend hebben we achter de rug.

Spartan Race Tirol

Spartan Trifecta weekend

Reebok Spartan Race heeft ooit bedacht dat je drie verschillende runs kunt doen. Je begint je eerste Spartan Race met de Spartan Sprint, 5+ kilometer met 15+ obstakels. Vervolgens ga je de volgende keer een Spartan Super lopen, van 13+ kilometer met 21+ obstakels. Ten slotte sluit je af met de zwaarste uitdaging, de Spartan Beast van 20+ kilometer met 26+ ?obstakels. Lukt het je al deze drie afstanden in een jaar te lopen dan heb je de Spartan Trifecta volbracht. Met de drukke kalender van 2015 heb ik nog geen kans gezien om dit jaar weer een trifecta te behalen, maar gelukkig bracht Spartan Race uitkomst met hun Trifecta weekend in Tirol; drie afstanden in ??n weekend.

Spartan Race Tirol

Voorpret

Aangekomen in ons hotel in Sint Johann in Tirol spraken we al wat andere deelnemers die ook speciaal voor de Trifecta naar Oostenrijk gekomen waren. Iedereen was toch wel onder de indruk van de omgeving, iets wat we bij de anders Spartan Races in Europe iets minder hadden. De vraag was hoe ver de de berg op zouden moeten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mud Masters en Strong Viking komt dit bij Spartan Race namelijk niet zo vaak voor.

Spartan Race Tirol

Festivalterrein

Bij aankomst in Obersdorf was het parkeren 5 euro. Hier kreeg je wel een waardebon in de Reebok shop voor terug van 5 euro, wat slim gedaan was. Er stond een kleine rij bij het uitdelen van de startnummers, maar dat was dan ook de enige rij die we het weekend gezien hebben. Met zo?n 3.300 deelnemers ging de rest allemaal behoorlijk vlot en was over alle faciliteiten goed nagedacht. Niels en ik gingen beiden voor de Trifecta, maar we kwamen nog een aantal Dutch Mud Men tegen die speciaal voor de Beast afgereisd waren naar Oostenrijk. Verder was er op het festivalterrein nog een Junior Spartan circuit gemaakt en stonden er wat obstakels voor de toeschouwers.

Spartan Race Tirol

Race 1: Spartan Beast

Om 12.00 uur was de start van de Elite-heat waar wij in meeliepen. Dit hadden we gedaan omdat we zo de laatste start van de Sprint om 16.00 wel zouden halen. Afgaande op eerdere Beasts en Spartan Races moest dat eenvoudig te doen zijn. We hadden immers 4 uur voor ongeveer een halve marathon. Na een wat tamme warming-up werden we weggeschoten voor onze eerste race.

Spartan Race Tirol

De eerste burpees

Spartan Race hanteert straffen als je een obstakel niet haalt. De straf is overal hetzelfde en komt neer op het doen van 30 burpees. En sinds dit jaar is de controle daarop behoorlijk streng in geworden. Je kunt tijdstraffen verwachten als je te weinig burpees doet en gediskwalificeerd worden als je er minder dan 20 doet. Start je in een wat latere wave van de Sprint, dan is het een ander verhaal, maar in het elite-vak zijn ze bijzonder streng. Zelf verloor ik na negen boomstronkjes mijn balans: 30 burpees. Sebestiaan raakte bij het boulderen heel even de bovenkant aan: 30 burpees. En Niels werd geholpen bij de 3,5 meter hoge muur: 30 burpees. Er waren voldoende vrijwilligers om te tellen en deed je geen burpees dan werd je nummer opgeschreven. Ik vind dit voor de wedstrijdvakken een positieve ontwikkeling.

Spartan Race Tirol

Bergen genoeg

Na onze eerste burpees en nog een aantal andere obstakels werd het tijd om de bergen eens van dichterbij te gaan bekijken. Na zo?n zes kilometer begon het serieuze klimwerk. Via een soort afwateringskanaal liepen we door het smeltwater naar boven. Dit kanaal ging weer over in een bergbeek met stenen en daar waar het te hoog was had de organisatie touwen of hout neergezet zodat we gewoon door konden klimmen. Eenmaal ?boven? mochten we verder de piste optijgeren en nog een heel eind doorlopen. Stopte het daar? Nee. Na een verfrissende duik in het koude bergmeer mochten we nog verder naar boven. Tot we uiteindelijk met zandzak en al aan de top van skilift gekomen waren. Deze klim was heen over de zwarte piste en terug over de blauwe piste.

Spartan Race Tirol

Het betere sjouwen

De zandzak over de zwarte piste was echt een hele pittige. We waren zo?n 15 tot 20 minuten non-stop naar boven aan het zwoegen over ongelijke terrein met een zware zandzak. Naar beneden ging iets relaxter, waardoor je het nummer wat we eerder op de dag gekregen hadden nog eens op konden dreunen. Dit nummer moest je onthouden zodat er ook nog een geheugenobstakel in deze run zat. Gelukkig lukte dat prima en LIMA-383-2898 scheelde me weer 30 burpees. Na de zandzak kregen we nog de chain carry, een stuk scheepsketting die toch een stuk minder prettig was om mee te nemen. Verder nog twee keer boomstammen, een emmer grind en nog een grote zandzak.

Spartan Race Tirol

Diep in de steengroeve

Nou wisten we van de omgeving dat we flink naar boven mochten mochten klimmen. Dus toen we weer ter hoogte van het dorp waren dachten we dat het de goeie kant op ging. Onze GPS klokte intussen een kilometer of 19 dus we hadden het vermoeden dat we zo af gingen draaien en naar de finish mochten. Spartan Race geeft nooit plattegronden uit om zo het verrassingseffect te bewaren en dat is hier heel goed gelukt. Dit stukje Tirol bleek naast hele hoge bergen ook een hele diepe steengroeve te hebben. En iedereen die de Beast liep mocht helemaal naar beneden. Met onderweg nog een paar obstakels zoals het slepen van een traktorband en het slepen van een stuk beton over een kiezelpad gingen we naar beneden. En nadat we boven op de berg al gezwommen hadden, mochten we hier nog een keer zwemmen. Het water onderin was ijskoud en we waren dan ook blij dat de klim naar boven ons weer warm maakte. Erg cool!

Spartan Race Tirol

Nog meer obstakels

Dit waren de highlights van het parcours, maar die 40+ obstakels hebben ze zeker gered. Naast het lopen zat hij echt goed vol met hindernissen. Hoge muren, lage muren, onder de grond door kruipen, speerwerpen, gewicht omhoog trekken, rechte netten, traktorbanden flippen, traktorbanden slepen, schuine netten, stijgers, monkeybars van stalen buizen, monkeybars van netten, sloten, balansbalken, modder, touwklimmen, beken, een zwembad, trenches, schuine walls en nog meer. In de Beast zal het allemaal. Ik denk dat er geen deelnemer zal zijn die het aantal obstakels te weinig vond. Samen met de ruim aanwezige drinkposten en hartelijk en gastevrije Oostenrijkse vrijwilligers maakte dit de dag helemaal af.

Spartan Race Tirol

See you at the finish line

Onderweg kwamen we nog best een aantal Beast-lopers tegen die ook de Sprint nog wilden doen, maar we kwamen erachter dat we dit niet gingen halen. Naast de obstakels en de bergen bleek dat 20+ kilometer vandaag stond voor 27 kilometer. De finish bij het festivalterrein was typisch Spartan. Honderd meter tijgeren door de modder onder behoorlijk lage prikkeldraad, touwklimmen, netten, trenches, de bekende schuine muur met het touw en als allerlaatste natuurlijk het fotomoment van de dag; de jump over het vuur. Na 4 uur en 50 minuten kregen we onze eerste medaille en het eerste stukje van onze Trifecta.

Spartan Race Tirol

Race 2: Spartan Sprint

Toen we over de finish waren hebben we Sebastiaan gedag gezegd en zijn Niels en ik samen weer van start gegaan. Ondanks dat de laatste wave al een tijdje weg was, waren we er wel van overtuigd dat we nog behoorlijk wat deelnemers in konden halen zodat we toch onze Sprint konden volbrengen. Over de Spartan Sprint kan ik verder vrij kort zijn. Het was een deel van het parcours van de Beast en we kwamen verder vrij weinig nieuwe dingen tegen. Uiteindelijk kwamen we na een kilometer of 8 over de finish voor onze tweede medaille

Spartan Race Tirol

Race 3: Spartan Super

Op zondag stond de Spartan Super nog op het programma. Een race die uiteindelijk 17 kilometer lang bleek te zijn en ook weer vol obstakels zat. Qua zwaarte en hindernissen zat hij mooi tussen de twee andere runs in en ook hier kreeg je je medaille zeker niet zonder slag of stoot.

Spartan Race Tirol

Wat bijzonder was, was dat er een geneutraliseerde start was. De eerste twee kilometers liepen we op een vaste snelheid door het dorp heen naar de voet van de berg. Daar lag dan pas de ?echte? start. We liepen wederom in het eerste startvak, dus het was gaaf om te zien hoe er een blok van elite-runners door Tirol heenliep.

Spartan Race Tirol

Conclusie

De bergen, de steengroeve, de obstakels, de prachtige omgeving en de vriendelijke mensen. Het zat allemaal heel goed in elkaar en hier wil ik dan volgend jaar ook zeker weer terugkomen. Ergens in September 2016 zal Spartan Race terugkeren naar Oberndorf.?Noteer hem dus alvast in je agenda!

Hier nog een mooi videoverslag

Foto’s via Spartan Race

Review Spartan Race Trifecta Tirol

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Scroll naar top