Hoe veilig is het OCTC?

Wij krijgen nog regelmatig vragen of het OCTC, ??n van de vaste trainingslocaties voor een obstacle run, wel veilig is. Wat is er nou precies aan de hand? We vatten het even samen.

Voorpagina Parool

Een week of twee geleden pakte de Amsterdamse krant Het Parool flink uit met een voorpaginabericht en nog een uitgebreid stuk over de locatie van het OCTC en het eventueel aanwezig zijn van giftige stoffen. Op dezelfde locatie is eerder dit jaar ook de obstacle run Dirt Maniacs geweest.?Als je artikelen leest slaat de schrik je om het hart. Het parcours van het OCTC en Dirt Maniacs liep deels over een oude vuilnisbelt en hier zijn gevaarlijke stoffen gevonden. Zo zou er giftig stortmateriaal liggen en zijn er sporen van kankerverwekkende stoffen aangetroffen. Vooraf is er wel onderzoek gedaan en een vergunning afgegeven. Maar er wordt in het artikel gesproken over een slap en goedkoop aftreksel van wat een goed bodemonderzoek had moeten zijn. De eigenaar van het OCTC, Lars Vreugdenhil, wordt ook aan het woord gelaten en noemt het een heksenjacht van de bewoners.

Lees hier?de volledige artikelen; “Sporters kropen over gifgrond op sportterrein Ouderkerk” en “Tijgeren over een vuilnisbelt: hoe kon dat gebeuren?

Voorpagina Parool OCTC
De bewuste voorpagina van het Parool

Reactie van de gemeente

De gemeente Ouder-Amstel, waar het OCTC ligt, heeft een vergunning afgegeven voor het OCTC en voor Dirt Maniacs op 11 April. Ook voor het komende evenement op 12 september (Dirt Maniacs – Dirty Dancing Edition) is weer “gewoon” een vergunning afgegeven. Samengevat is dit de conclusie van de gemeente; “Op basis van adviezen van een onafhankelijk onderzoeksbureau, de GGD en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal (zie hierna) concludeert de gemeente Ouder-Amstel dat er geen gezondheidsrisico?s zijn voor bezoekers van het OCTC en deelnemers aan het evenement van 12 september 2015. Op het OCTC en het evenement op 12 september mag alleen gebruik worden gemaakt van de bestaande paden op de voormalige vuilstortlocatie. ” De complete reactie?kun je hier lezen. Ook het OCTC heeft zelf op de radio nog een uitgebreide reactie gegeven.

OCTC
Het uitgebreide artikel in het Parool

 

En nu?

De betreffende vuilnisbelt is op dit moment uit het OCTC en het parcours van Dirt Maniacs gehaald. Verder worden er nog steeds aanpassingen gedaan aan het parcours om het beter te maken, maar deze staan los van eventuele vervuilde grond. Dan antwoord op de meest gestelde vragen;

  • Loopt er nog een onderzoek? => Ja, de grond van de vuilnisbelt wordt nog onderzocht in opdracht van de gemeente.
  • Is het OCTC nog steeds open? => Ja, zie OCTC.NU voor het rooster.
  • Gaat Dirt Maniacs nog door? => Ja, de inschrijvingen zijn geopend.
  • Is het veilig? => Als we er vanuit gaan dat de onderzoeken door experts gedaan worden mag je het advies van de gemeente volgen en is het dus veilig. Uiteindelijk maak je de keuze natuurlijk zelf en zul je altijd (bij elke run en training) de veiligheid zelf in de gaten dienen te houden.

Wat wel blijkt uit de artikelen, de radio-uitzending en onze gesprekken met Lars, is dat de bewoners niet blij zijn met OCTC op deze locatie. Wordt dus vast en zeker vervolgd.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top