Lopen in het donker

Lopen in het donker

Als je net als mij een hekel hebt aan lopen op de verharde weg en daardoor altijd lekker het bos op zoekt om lekker je trainingskilometertjes te maken, heb je waarschijnlijk de hele winter lang uitgekeken naar de zomertijd. Want hoe lekker is het om ’s avonds na je werk even lekker je trailschoenen aan te trekken en je hoofd helemaal leeg te maken in een mooie groene omgeving. Het is toch gewoon genieten om de fluitende vogeltjes om je heen te horen en de frisse natuurgeur door je neus naar binnen te krijgen.

Zonsondergang

De mooiste tijd om het bos in te gaan vind ik zo rond zonsondergang. Dit is de tijd dat verschillende dieren het actiefst zijn, de ideale tijd dus om een groepje herten te spotten. Ik ben in het bos waar ik meestal ga lopen ook wel eens een groepje wilde zwijnen tegen gekomen. Helemaal top natuurlijk maar kijk wel uit als er jonge bij zijn. Wilde zwijnen kunnen agressief worden om hun kroost te beschermen. Afstand houden dus! O ja, zo rond zonsopkomst zijn je kansen even groot als bij zonsondergang maar op een of andere reden willen mijn schoenen dan meestal nog niet.

Maar wat nou als je door omstandigheden niet meer op tijd kunt vertrekken en die grote lantaarn al weer op de sluimerstand gaat? Moet je dan je trailschoenen omruilen voor je straat schoenen en maar weer een rondje gaan maken in de stinkende lucht van uitlaatgassen slalommend tussen de kliko’s door?

Neem een hoofdlamp mee

Nee, want je kan ook je eigen lantaarn meenemen! Gewoon een led-hoofdlamp op en gaan. Ik kan je vertellen dat je vaste hardlooprondje ineens een hele?andere ervaring wordt. Wat ziet het bos er in het donker ineens heel anders uit. Niets lijkt meer op elkaar en bij elke kruising ga je twijfelen of je wel goed zit. Zelfs de konijntjes kijken je met vragende ogen aan, met een blik van: “wat doe jij nou hier?” Omdat je zicht wordt beperkt ga je ook meer gebruik maken van je gehoor. Want als je het niet aan ziet komen wil je het in ieder aan horen komen! Je hoeft eigenlijk niet eens zo’n sterke lamp te hebben want je ogen wennen best snel aan het donker. Je zal zien dat het zelfs mogelijk is om, als de omstandigheden goed zijn, op het licht van de maan te lopen.

Lopen in het donker
Lopen in het donker met de Petzl Myo

Tips voor lopen in het donker

Als je in het donker gaat lopen hou dan wel rekening met het volgende:

  • Ga alleen lopen in een bos dat je als je broekzak kent, je wilt echt niet verdwalen in het donker.
  • Neem een reserve lamp / batterijen mee.
  • Ga niet in het donker lopen als het mistig is of regent. Je lamp verlicht dan alleen de vochtigheid en je zicht zal daardoor nihil zijn.
  • Neem een smartphone mee. Je kan dan met google maps altijd de weg terug vinden en bij nood kan je nog altijd bellen.
  • Laat thuis altijd weten waar je gaat lopen en hoe lang je verwacht weg te blijven.

Verboden om te lopen?

Ik snap dat je nu helemaal gemotiveerd bent om meteen je spullen bij elkaar te rapen en vanavond al het bos in te vliegen. Maar dan ga ik nu meteen maar even de pret bederven. Want het is in Nederland bijna overal verboden om na zonsondergang het bos in te gaan. Mocht je zeker willen weten hoe het bij jou in de buurt zit, Staatsbosbeheer heeft borden bij de ingang geplaatst waarop de plaatselijke regels staan. Priv? bossen vallen hier niet onder maar hier zul je de toestemming van de eigenaar voor nodig hebben.

Evenementen

Toch zijn er genoeg evenementen waar je ’s nacht kan lopen. Zo kan je je nog steeds inschrijven voor de ?nachtelijke?starvakken van de Breakout Run (schrijf je hier in met korting). Er zijn ook verschillende trailruns die je in het donker kan lopen. Zo ga ik op 6 juni de nachttrail in Vaals lopen.

Hoofdlamp kopen? Bestel hem hier


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top