De ideale snacks als tussendoortje

Eline schreef vorige maand al over meerdere eetmomenten op een dag. Vandaar vertelt Jan je, wat je dan precies tussendoor moet eten.

Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar. Deze uitdrukking is bij iedereen bekend. Maar met drie maaltijden per dag ben je er nog niet. Wil je je stofwisseling actief houden en eetbuien en after dinner dips voorkomen dan is snacken toegestaan!??Maar wat moet ik dan tussendoor eten?? krijg ik als personal trainer en voedingscoach vaak te horen.

Onder invloed van onder andere Sonja Bakker en andere half bakken dieetgoeroes is de notie ontstaan dat bijvoorbeeld?peperkoek, rijst wafels, evergreens, cup-a-soup en eierkoeken gezonde tussendoortjes zijn. Niets is minder waar. Deze producten bevatten vaak veel suikers en zijn extreem laag in voedingswaarde. Wanneer je een tussendoortjes neemt waar veel suiker in zit dan schiet na inname het bloedsuiker omhoog, waarna het weer pijlsnel daalt. Op dat moment krijgt je lichaam een seintje dat je weer ?honger? hebt en is de kans groot dat je weer naar zo?n ?verantwoorde? snack grijpt.
Op bovengenoemde producten zal ook hier en daar een ?kies bewust? logo te vinden zijn. Kies er dan bewust voor om deze producten te mijden en laat je geen knollen voor citroenen verkopen.

Een goed tussendoortje hoeft niet pers? caloriearm te zijn. Het is juist belangrijk dat je iedere dag voldoende calorie?n binnen krijgt. De hoogte van je verbranding (stofwisseling) wordt mede bepaald door de hoeveelheid voedingsmiddelen die je nuttigt. Eet je stelselmatig te weinig dan zal je lichaam dat beetje calorie?n d?t er binnen komt gaan opslaan in de vorm van vet.

Je hoort het goed! Van te weinig eten en teveel eten op de verkeerde momenten kun je ook dik worden. Probeer dus de hele dag door kleinere maaltijden te nemen. Neem een flink ontbijt, een gezonde lunch en een lichte avondmaaltijd. Tussen deze maaltijden hoef je echt niet op een wortel te gaan zitten knagen. Veel verantwoorde snacks zijn in een handomdraai klaar.

Neem bijvoorbeeld een handje ongezouten noten. En ja, noten bevatten veel calorie?n. En ja, een groot deel hiervan is vet. Maar zie deze calorie?n als ?schone? calorie?n. Ze leveren een scala aan essenti?le nutri?nten als vezels, onverzadigde vetten en antioxidanten op.?Snoep gezond, eet een appel?. of een peer, of aardbeien. Fruit bevat inderdaad suiker, maar deze fruitsuikers zijn een prima bron van koolhydraten en stillen je zoete trek. Naast suiker bevat fruit ook veel vezels, vocht, vitaminen, mineralen en nog een hoop meer nutri?nten en daardoor is fruit een super gezond tussendoortje.

Fruit als gezond tussendoortje
Fruit als gezond tussendoortje

Een aantal gezonde tussendoortjes

Er zijn nog tal van gezonde snacks die misschien iets meer voorbereiding vergen;

  • Zo kun je een shakebeker klaarzetten met een flinke schep eiwitpoeder erin. Je neemt deze mee en de volgende dag hoef je er alleen nog maar water aan toe te voegen.
  • Pak ?s ochtends een bakje h?ttenk?se uit de ijskast, twee tomaten erbij, et voil?.
  • Misschien is er wel een goede vishandel in de buurt te vinden. Neem dan een lekkere haring!
  • E?n of twee lepels (biologische) pindakaas en een appel ?f een portie magere naturel kwark met een handje blauwe bessen is ook een simpel en voedzaam tussendoortje.
  • Wanneer je de avond van tevoren een banaan prakt, hier twee eieren bij doet, eventueel kokossnippers en kaneel toevoegt en dit geheel in een pan bakt heb je de volgende dag een super gezonde pannenkoek.
  • Zijn er nog groenten overgebleven bij de avondmaaltijd? Verwerk deze dan in een tortilla. Gooi de groenten in de pan, klop 6 eieren en schenk deze over de groenten. Snijd de tortilla in 4 punten en neem er twee mee naar je werk.
  • Ben je meegelift op de laatste slow juice hype, maak dan een lekkere groente/ fruit smoothie.

Zo zie je, er zijn tal van gezonde alternatieven die je lichaam ?n geest stimuleren. Verandering van spijs doet eten.

Jan Volmer – Fizzik.nl


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top