Honger? Liever niet!

Honger; iedereen herkent dit gevoel en niemand vind dat fijn! Is het honger of heb je trek, daar zit natuurlijk wel een groot verschil tussen. Wanneer je honger hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk lange tijd niks gegeten en voel je je flauw. Trek hebben we veel vaker, meestal in de lekkere zoete of zoute dingen. Hoe kun je nou het beste je eten over de dag verdelen, zodat je geen honger en/of trek hebt (zeker niet in de slechte dingen)?

Meerdere eetmomenten op een dag

Ik adviseer altijd om 5-6 eetmomenten over de dag te verspreiden. Het klinkt heel kinderachtig maar vergelijk je lichaam met een haardvuurtje; wanneer je daar ?s ochtends hout opgooit (je ontbijt) zal dat lekker gaan branden. Wanneer je dan pas weer om 13.00 (je lunch) opnieuw hout erop gooit, zal het vuur allang gedoofd zijn en duurt het dus veel langer voor je hout weer gaat verbranden. Wanneer je daar eerder hout (een tussendoortje) op had gegooid, was het vuurtje blijven branden en dus de verbranding/stofwisseling in je lichaam doorgegaan.

Doordat je dan om de ongeveer 3 uur eet, zal je merken dat je geen honger hebt en je dus minder snel geneigd bent om slechte dingen te gaan snaaien. Want dat is vaak het probleem; honger werkt verkeerde keuzes in de hand. Als je eenmaal honger hebt pak je sneller even snel een zak chips of chocolade, dan dat je eerst een gezond soepje of salade klaarmaakt. Een gemiddeld dagpatroon zou dus kunnen zijn:

  • 07.30 Ontbijt
  • 10.30 Tussendoortje
  • 13.00 Lunch
  • 15.00 Tussendoortje
  • 18.30 Warme maaltijd
  • 20.00 Eventueel tussendoortje

OntbijtBegin de dag goed

Ook geef ik mensen de tip om altijd te starten met een goed volwaardig ontbijt, dus bv een bak yoghurt + muesli of een bord havermout. Lekker voedzaam en een goede start van de dag! Voor de lunch adviseer ik dan vaak de langzame koolhydraten zoals volkoren/spelt brood of een goede gevulde salade met volkoren/spelt crackers. De warme maaltijd mag dan best wat minder koolhydraten (aardappels/rijst/pasta) bevatten, vul jezelf vooral met lekker veel groenten (die eten we namelijk bijna allemaal te weinig!) en een goed stukje bio vlees/vis/kip!

Voor meer info en adviezen, neem een kijkje op mijn website: www.dietist-elinezuiderwijk.nl


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top