Muziek en rennen

Muziek en rennen; Do or Don’t

Voor veel obstacle runners is hardlopen ??n van de trainingsmethodes om jezelf klaar te stomen voor een OCR (Obstacle Race). Ik rende vroeger altijd met muziek, maar ben hiermee gestopt. Vlak nadat ik geen muziek meer luisterde tijdens het rennen, kwam in het nieuws dat tijdens (sommige) offici?le hardloopwedstrijden geen muziek meer gebruikt mocht worden. Dit zou namelijk te veel voordelen hebben en de?veiligheid in gevaar brengen… Ren je echt harder en onveiliger met muziek in?

Muziek en rennen

Opgaan in ritme

Om de proef op de som te nemen ben ik verschillende keren hard gaan lopen, afwisselend met beukende muziek, rustige muziek en zonder muziek. In totaal 15 keer. De resultaten heb ik logischerwijs gemeten aan de hand van afstanden ten opzichte van de tijd. Van tevoren dacht ik dat met beukende muziek en?snelle ritmes ik automatisch harder zou gaan lopen. Eindelijk heb ik weer eens goed gegokt. Het verschil is bij mij namelijk aanzienlijk in het voordeel van de snelle ritmes. Ik merkte tijdens het rennen dat ik de behoefte had om net zo snel te stappen als het ritme.

Muziek en rennen

Bestaande onderzoeken

Er zijn wetenschappelijk onderzoeken naar dit onderwerp gedaan. Volgens een wetenschappelijk onderzoek lijkt muziek inderdaad dat ene extra zetje te kunnen geven, net even over je eigen grenzen gaan. Je vergeet dat je moe bent en focust je op de muziek. Het is een trucje dat met veel dingen werkt, niet aan denken en het wordt meteen minder belangrijk.

Muziek en rennen

Ontspannen?

Veel mensen rennen om het hoofd “leeg” te maken. Ik had dat nog nooit echt ervaren, totdat ik een aantal keer?zonder muziek had gerend. Je merkt echt dat je dan een stuk meer relaxed en meer ontspannen loopt. Je denk nergens aan er er is niks dat je kan storen. Behalve andere mensen die je inhalen, want dat zal mij niet gebeuren! Samen met andere hardlopers rennen is voor mij trouwens ook een motiverende factor om harder te rennen dan dat ik normaal doe / kan.

Muziek en rennen

Veiligheid

Als je helemaal in je zone zit met je koptelefoon op je hoofd, heb je weinig aandacht meer over voor andere dingen. Dit is de grootste bedreiging voor je veiligheid. Denk aan verkeer, honden, sirenes of iemand die “PAS OP” roept. Allemaal beste wel logisch. Ik vind dat er zelf nog een groot nadeel aan het doof zijn verbonden is. Het geluid van je afwikkeling. Vroeger tijdens looptrainingen op mijn sportclub, leerde ik dat je eigenlijk zo min mogelijk geluid moest maken met je voeten tijdens het rennen. Des te lichter je rent, des te beter. Ik vind het daarom fijn om naar mijn eigen afwikkeling te luisteren, zo weet ik of ik mijn voeten meer moet optillen etc.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Scroll naar top