Review ZombieRush

Zombie run ?. Wa?s da?

Zombierun

OCR meets zombie run. Een concept dat in het Amerika al enige jaren bekend is, maar nu ook voor het eerst ook in Nederland plaatsvindt op de dag na Halloween. De enorme populariteit van de serie The Walking Dead en de toenemende populariteit van Halloween in Nederland hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen.
Ondanks dat het volgens mij twee verschillende organisaties zijn, heeft de EORC enkele maanden geleden ervoor gezorgd dat mijn verwachtingen vandaag niet al te hoog zijn. Echter het weer is top en ik ga gezellig met mijn mud maatje en mede DMM Marjan. Dus een leuke run zal het ongetwijfeld sowieso worden.

Zombierun

Aankomst

De aankomst is prima geregeld. Bordjes direct na de afrit van de snelweg en verkeersregelaars bij de afslag het terrein op zorgen voor een soepele aankomst. Hier geen extra parkeerkosten en met een paar minuutjes lopen zijn we op het terrein.?In de grote tent?bevindt zich de aanmelding, de garderobe (waarvoor 1 euro betaald moet worden) en, voor sommigen het belangrijkste, de bar.?Het terrein zelf is compact en overzichtelijk. Naast de grote tent is er beperkte zit plek buiten, een op een hand te tellen aantal dixies en als de ?zombie? tent waar onze ?tegenstanders? van vandaag zich kunnen laten schminken. Voordat we beginnen bevestigen we ons papieren startnummer met de befaamde speldjes en onze ?3 levens?. Deze 3 levens is waar het vandaag allemaal om draait. Aan een stuk klittenband dat je om je middel moet bevestigen heeft men 3 rode stukken plastic lint bevestigd welke fungeren als je levens. Zodra je deze 3 levens kwijt bent wordt je gezien als ?infected?. Infected betekent gelukkig niet dat je uit de race moet stappen, maar dat je aan het eind van de race een ?infected? (ofwel *kuch* loser) i.p.v. een ?survivor? medaille krijgt omgehangen.

Zombierun

Warming-up + start

Marjan en ik starten om 13.30 uur en lopen de 10k. Voor de start mogen we plaatsnemen voor een klein podium naast de DJ jeep. Ik schat dat er maximaal 30-40 man starten in onze wave en ook de overige waves bestaan uit maximaal 50 man. Onder begeleiding van een zuidelijk klinkend accent, we zitten immers ook bijna in Limburg, wordt er een vrij intensieve warming up gegeven.?Ik kan voor het eerst sinds lange tijd dan ook zeggen dat ik na de ?warming- up? redelijk ben opgewarmd.?Na de warming up moeten we vervolgens eerst plaatsnemen in een tent waar een korte uitleg wordt gegeven. Er wordt ons onder andere verteld een beetje rustig aan te doen met de zombies, aangezien er ook kinderen bij zitten. Ik geef mijn bijl en shotgun dan ook maar snel even af bij de bagagepost. Daarna volgt er een filmpje van een paar minuten met een redelijk hoog walking dead gehalte waarin de toon gezet wordt. Lekker warm van start dus, nadat de tv van 10 naar 1 terug telt en?.off we go!

Zombierun

Het parcours, de obstakels ? en de zombies!

Het parcours zelf leidt door een bosrijk gebied en onderweg zien we vrijwel geen asfalt, maar helaas ook nagenoeg geen modder afgezien van een enkele modder poel gecre?erd door de regen enkele dagen geleden.?Na de start maken we een rondje om het start/finish gebied en zien we al snel het eerste obstakel. Via een trapje omhoog en daarna verdieping voor verdieping kruipend van de ene kant naar de andere alvorens je weer een verdieping lager gaat.?De obstakels zelf gedurende de run stellen niet heel veel voor en als ik er 15-20 geteld heb neem ik het denk ik al erg ruim. Onderweg komen we zeker wel een aantal bekende obstakels tegen zoals een korte monkeybar, een (zeer) lichte bag carry, de traverse wall, de parallel bar, muurtjes en een klimrek opgebouwd uit banden. Wat opvalt, is dat bij erg weinig van deze obstakels crew aanwezig is. Sterker nog het zijn soms de zombies die voor de nodige aanmoediging zorgen.?Naast de standaard obstakels zijn er ook een paar thema obstakels zoals een ?grave yard? waar je een stukje mag kruipen door een tunnel, een zombie slagerij waar je door een donkere passage moet en er aan het eind, soort van ?onverwacht? maar toch ook weer niet, een zombie op het hek staat te beuken. Erg leuk is ook een pikkedonkere passage met hierin een aantal plastic gordijnen waarvan je weet dat er ergens een zombie gaat opduiken, maar het uiteindelijk toch schrikken is als het dan ook daadwerkelijk gebeurt.?Het zijn vooral deze thema obstakels in combinatie met de zombies waar het vandaag om draait.

Zombierun

Zombie hotspots

De eerste zombie die we al vrij snel tegen komen sprint als een dolle op ons af en deze weet ik nog mooi te ontwijken. De tweede zombie, hooguit 10 jaar oud, staat hier echter kort achter. Door de mensen naast mij heb ik weinig uitwijk mogelijkheden, en met iets over voorzichtig zijn met de minderjarige zombies nog in mijn achterhoofd, ben ik duidelijk te braaf en ben ik al direct mijn eerste leven kwijt.?Werkelijk alle zombies zien er waanzinnig uit. De een nog gruwelijker uitgedost dan de anders. Ze hebben duidelijk niet allemaal dezelfde film of serie als inspiratie genomen, want onderweg kom ik o.a. zombies tegen voor wie het echt een sport is om zoveel mogelijk levens af te pakken, zombies die grommend en traag voort bewegen en af en toe eens uithalen naar een runner, zombies die uit het niets opduiken en voor de ?scare factor? gaan en zombies die lekker aan het relaxen zijn in het zonnetje.?Vooral de zombie hotspots zijn een ware uitdaging wanneer je voor de ?survivor? medaille gaat. Net als je de eerste paar ontweken hebt en denkt dat je veilig bent doemt er nog een volgende op uit de bosjes. Het duurt uiteindelijk tot km 9 voordat ik, vlak voor de finish, in een cluster van zombies mijn beide laatste levens kwijtraak. Dit is toch wel even een frustratie momentje aangezien ik mijn zinnen had gezet op het behalen van die ?survivor? medaille.?Ik kan echter wel oprecht zeggen dat ik geen trucjes heb uitgehaald om mijn levens te verstoppen of het de zombies te bemoeilijken. Daarnaast ben ik erg vaak zeer enthousiast als eerste op de zombies afgerend waardoor je van jezelf ook een aardig grote bulls-eye maakt. Misschien had ik mijn maatje, die al haar levens al na 3 km kwijt was toch iets vaker als menselijk schild moeten gebruiken ;).

Zombierun

Finish + samenvatting

Direct na de finish krijgen we een plastic ?infected? medaille omgehangen en kunnen we zonder problemen onze bagage ophalen. Het is ondertussen zelfs best druk geworden op het terrein en we besluiten om nog even kort na te genieten in het zonnetje waar ondertussen 2 leuke dames de eerder genoemde energy drankjes staan uit te delen.
Pluspunten:

 • Zombies ?.. top verkleed en in grote getallen aanwezig.
 • Kleinschalige no-nonsense run in een bosrijk gebied.
 • Het ?zombierun? principe, tenminste als je komt voor een fun run en niet voor een serieuze en zware obstacle run.

Verbeterpunten:

 • Focus volledig op het zombie run element als je de obstakels niet serieus aanpakt. Het voelde nu alsof de obstakels er snel even tussen waren gegooid. Daarnaast waren ze ook niet echt uitdagend.
 • Het zou echter wel tof zijn als men volgend jaar ook kijkt naar de mogelijkheid om de run ?s avonds te houden. Overdag bij een stralend zonnetje doet het toch net wat af aan de sfeer.
 • Vrijwel geen crew onderweg bij de normale, ?niet-zombie? obstakels.
 • Geen drink post onderweg.

Zombierun

Conclusie

De zombierush is een kleinschalige en simpele no-nonsense run vooral gericht op een hoog fun gehalte, die met 32,50 euro inschrijfgeld redelijk betaalbaar is. Het zombie principe heeft zeker zijn charmes en ik heb mij dan ook kostelijk vermaakt. Mede omdat ik er op voorhand al van uit ging dat de obstakels vandaag vooral de zombies zouden zijn en mijn verwachtingen vrij beperkt waren, is deze run mij best positief bevallen. Ben je echter opzoek naar een uitdagende run met meer en betere obstakels, hecht je minder waarde aan een hoog fun gehalte, maar wil je ook niet de prijs van de grote Nederlandse runs betalen ga dan voor runs zoals de Army Urban Run, Men of Steel Run, Desperados Cavemen Run of Tough Ten Miles in Oisterwijk.

6 gedachten over “Review ZombieRush”

 1. De eerste Zombierush van Nederland vond ik al met al geslaagd. Ik heb de 10k gelopen, het was een afwisselend parcours met niet heel veel obstakels. De obstakels waren ook gemakkelijk te nemen, maar de meeste waren wel goed passend in het thema. De zombies waren erg goed opgemaakt en erg fanatiek, ik heb regelmatig een flink sprintje moeten trekken door de struiken. Dat maakte het toch wat pittiger. Door de fanatiekheid was ik wel vrij snel (na 4k) door mijn levens heen waardoor de rest van de run wat minder spannend was. Maar ik heb me goed vermaakt. Dit was nog een wat kleiner evenement, dat is ook wel eens leuk. Vooral leuk vanwege de funfactor.

 2. Vond het een geslaagde obstacle run.. Heb de 5km gelopen en dat is een mooie afstand voor een beginner. De obstakels waren niet zo zwaar maar door de zombies werd het wel een zware loop. Hoop dat het volgend jaar nog veel drukker word en zeker terug komt.

 3. Was een leuk event, leuker dan ik vooraf had gedacht. Ik heb meegedaan als Zombie en als renner.

  Een aantal dingen kunnen beter. Wat te drinken bij de finish was fijn geweest. De garderobe was erg druk om je tas kwijt te kunnen en de informatie voorziening voor de zombies had beter gekund. Zombies wisten vaak niet hoe lang ze moesten staan en wanneer het klaar was.

  Verder was het echt erg leuk. Volgend jaar weer en dan alleen als zombie. Rennen kunnen we overal!

 4. Dimitri Depoorter

  Zeer geslaagde eerste editie. Een drankje aan de finish mocht wel kunnen.
  De obstakels waren wat te makkelijk en voor mij niet echt nodig. Het was een fun-run en op dit parcours mag het zelfs enkel running blijven.
  De zombies waren leuk en enthousiast.
  Uitschieters waren voor mij de zombie slagerij en het toxic wasteland.
  Ik was door mijn levens heen en toch kon het spannend blijven want ik wou mijn vrouw (die er nog eentje had) toch veilig binnenloodsen. Vanachter elke boom kon iets tevoorschijn komen…

  Enig minpunt van de namiddag was de diefstal van het shirt (size S) op een onbewaakt moment.

  Op naar een tweede editie!

 5. ZombieRush! Een rush was het zeker… de eerste paar kilometer, toen ik nog levens/lintjes had.

  Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het concept van een zombierun/rush absoluut toe juich. Behalve de gebruikelijke obstakels continu bedachtzaam om je heen kijken, aanstormende zombies ontwijken, de drang om te “overleven”… geweldig! Ik ben dan ook blij dat we nu eindelijk in Nederland ook een eigen variant hebben.

  Het was echter goed te merken dat dit een eerste editie was en dat ervaring met een aantal zaken nog beperkt is. Zo vond ik de verdeling van de zombies over het parcours nogal ongebalanceerd. In ons startvak (10km) zaten genoeg fitte lopers, maar binnen enkele kilometers was vrijwel iedereen zijn lintjes/levens kwijt. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door stukken waar het parcours zo smal was dat je niet anders kon dan letterlijk tegen zombies aan te lopen. Hier had wat beter over nagedacht kunnen worden. Niet alleen voor de lopers zelf, maar ook voor de zombies die rond de 7 a 8 km stonden was het spannender geweest als wat meer mensen nog lintjes hadden en moesten rennen voor hun leven.

  Daarentegen waren er ook een aantal zombies die vanuit het bos een soort van hinderlaag op de route pleegden. Al schreeuwend en krijsend kwamen ze achter ons aan gesprint en we moesten er alles aan doen om te ontkomen. Bij een volgende editie zou ik graag meer van dit soort momenten terug zien. Zeker ook op de nu merendeels verlate stukken van de 10km. Verder kon ook het aantal hindernissen plus de moeilijkheidsgraad wel iets omhoog.

  Maar laten we voor een eerste editie niet al te kritisch zijn! Ondanks dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is, heb ik een prima middag gehad! Wie wil er nou niet rond Halloween/Walking Dead seizoen 5 (:P) achterna worden gezeten door een stel bloeddorstige zombies?! Volgende editie ben ik er gewoon weer bij en wordt het een (nog) betere run!

 6. Ik heb mij wel vermaakt en mijn groep ook, ik ben zelf alles behalve een geoefende loper, maargoed voor de gezelligheid ga ik wel mee, maar die lintjes wilde ik koste wat het kost dan wel houden, want wil dan natuurlijk wel het doel bereiken van de run. met als gevolg dat ik echt helemaal gesloopt was echt helemaal naar zijn grootje. continu sprinten dan weer verder met een loopgroep die wel de nodige loop ervaring hebben.
  gelukkig hebben ze me af en toe een moment geven want op den duur is dat echt niet meer te doen.
  vol gas sprinten compleet van een pad af door bos en struiken (zit onder de krassen en wondjes) om die lintjes maar niet kwijt te raken.
  kortom ik heb als enige van mijn groep het lintje kunnen thuis brengen, en heb ook eigenlijk wel genoten van de krachtsinspanning, dus ga ik wel vaker mee, alleen dan voor het loop plezier

  ik denk dat het aparte van deze run is dat je je eigen tempo niet kan bepalen want je moet sprinten om die lintjes te houden en als je dat maar vaak genoeg maar vol uit doet…., nou laten we het zeggen licht ging net niet uit,
  los van het sprinten vond ik het parcour niet zwaar, maar door het sprinten was het wel heftig..
  soms kwam je er niet langs dus snel omdraaien uit de sprint en terug, paar sec later alsnog sprint aangaan om uiteindelijk dwars door struiken er voorbij te komen.

  Kortom ik kwam door de sprints longen tekort en ik heb er van genoten, heb het doel behaald, een mooie dag gehad, mooi weer, 2 keer gratis redbull gekregen,
  volgend jaar ben ik er zeker weer bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?