Review Caveman Challenge

Afgelopen weekend was de eerste editie van Caveman Challenge. Alette was erbij en schreef deze review.

Reis en aankomst

Zet twee dames en een heer in ??n auto en je rijdt zo het bordje ?parkeerplaats? voorbij. Gelukkig staan we iets later geparkeerd op een al aardig drukke parkeerplaats bij de sporthal in Exloo. Ergens ben ik opgelucht dat we de auto in ieder geval gemakkelijk kunnen parkeren, maar ik vraag mij af hoe dat moet met de 500 deelnemers die later gaan starten dan wij.

Nadat we een kleine kilometer hebben gelopen ontvangen we op het startterrein binnen een paar minuten ons rugnummer. Detail: Op ons rugnummer staan een tweetal aankruisbare vakjes. E?n voor ontvangst T-shirt na de finish en ??n voor het finishersdrankje. Zaak om te zorgen dat we ons rugnummer dus niet halverwege ergens verliezen.
We zijn wel precies op tijd om het eerste startvak met de sportievelingen die 18,7 kilometer afleggen even aan te moedigen. Daarna mogen we een halfuurtje wachten met een trancemuziekje op de achtergrond.

 

Elkaar over de muurtjes helpen
Elkaar over de muurtjes helpen

De warming-up en start

De organisatie is een klein, maar belangrijk punt vergeten: De warming-up! Ergens op het terrein is wel een dj aan het draaien, maar meer dan deze dj is er als warming-up niet aanwezig. Er zit dus vooraf aan de run niks anders op dan zelf de spieren even warm te maken. Persoonlijk vind ik het altijd wel gezellig om met een hele groep op te warmen, is ook altijd erg leuk voor de sfeer

De start zelf verliep soepel. Door het indelen op startvak had je genoeg ruimte en door middel van twee obstakels vrij snel achter elkaar (klimmen en tijgeren) kreeg je al snel verdeling in het deelnemersveld.

De obstakels

De belofte op de website was ?Des te meer deelnemers, des te meer obstakels!? Met een deelnemers aantal van 560 kwam die belofte uit. Het merendeel van de obstakels was dan ook te vinden op het gedeelte waar het gehele deelnemersveld langs kwam. Wel even slikken na de luxe van runs met meerdere hindernissen binnen ??n kilometer afstand. Maar dit maakte de Caveman Challenge goed door het parcours door een prachtig gebied te leiden. Genieten in de natuur! Draag vooral geen rood bij de Caveman Challenge: De loslopende stieren worden niet gezien als obstakel!

Uiteraard moest er geklommen worden
Uiteraard moest er geklommen worden

Exloo ligt midden op de Drentse Hondsrug en dit merk je ook in hoogtes: De afstanden die je loopt zijn over het algemeen vals plat, dit trekt na een tijdje door als fijne verzuring in de benen. Nadat we het 6,66km parcours hebben verlaten volgen er bloemenvelden, akkers, een MBT-route, modder, wat boomstronken en hier en daar na ruime afstanden een obstakel.

De eerder genoemde stier heeft samen met zijn kudde op een aantal kilometer van de finish ook nog iets voor ons achtergelaten. We mogen tijgerend onder stroomdraad door met aan het einde van het tijgerparcours een keuze: Of een schok van het draad, of met de buik door de koeienmest. Een enkele toeschouwer heeft na de wijze woorden ?Ja, TBCC dames, dat wordt duiken!? een fijne knuffel gekregen.

Achter de koeien en stieren aan
Achter de koeien en stieren aan

Wie eerder dit jaar een Dirt Kings heeft gelopen zal wellicht een aantal hindernissen herkend hebben, een enkele hindernis kwam niet uit de ?hergebruikbak?? van Dirt Kings. Persoonlijk vond ik dat er iets meer op kracht gespeeld had mogen worden. Een monkeybar of een keer het touw in klimmen kwam helaas niet voorbij. Daarentegen kwam techniek in zowel het lopen als klimmen op hogere obstakels wel tot zijn recht. De organisatie heeft goed ingespeeld op het mooie weer: Er waren een drietal drinkposten onderweg waar we ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

De mensen die nog na de finish een fotomomentje wilden konden terecht op het ?Schutrups podium.? D? plek om de (persoonlijke) overwinning alleen of in een groep te vieren. Onder het genot van een gratis drankje werd de run nog even kort nabesproken waarna er al snel een sprint in werd gezet richting de douches: Tijd om alle modder (en mest) af te spoelen!

Verbeterpunten

Het eerder genoemde rugnummer was niet altijd even handig: Met tijgeren raakte het nummer los als je hem aan de voorkant had bevestigd. Had je hem op je rug en ging je onder een net door dan had je het risico dat hij daar ergens bleef hangen. Toch zonde in verband met het tweetal aankruisbare vakjes. ­čśë

Ondanks de prachtige omgeving hadden de hindernissen wat uitdagender mogen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hogere muur die beklommen moet worden of waarbij je een touw moet gebruiken. Ook de hoeveelheid hindernissen viel naar mijn mening iets tegen. Wel begreep ik van een aantal 6,66km lopers dat zij de hinderissen wel aan de pittigere kant vonden. De mest bij eerder genoemde hindernis mag van mij achterwege gelaten worden, gewone modder heeft mijn voorkeur.

Lekker door de sloot
Lekker door de sloot

De finish was aan de matige kant, een shock-therapie is eigenlijk niet de knaller die je verwacht. Wel fijn dat er een bar aanwezig was bij de finish. De waterslang die er lag werd dankbaar in gebruik genomen, bij de volgende run mogen hier meer waterslangen liggen.

De douchegelegenheid was aan de te kleine kant: Voor de hoeveelheid dames waren er in ieder geval te weinig douches beschikbaar. Ook mag de parkeergelegenheid iets uitgebreider. Er ligt voldoende grond rondom Exloo die wellicht voor een dagje als parkeerterrein gebruikt mag worden.

Een simpel katoenen shirt werkt niet mee in de reclame voor de Caveman Challenge. Ik verwacht dat een organisatie een shirt geeft met de bedoeling dat deze met trots worden gedragen tijdens trainingen. Een katoenenshirt verdwijnt bij mij vaak onderin de kast en wordt in gevallen van nood gebruikt. Inmiddels ben ik zo veel shirts rijker dat deze waarschijnlijk het daglicht niet snel meer ziet. Erg zonde, want hij ziet er wel leuk uit!

Caveman Challenge
Tijgeren

Conclusie

De Caveman Challenge is een run met potentie: de organisatie heeft voor een eerste keer een leuke run neergezet. Ze mogen aan PR iets meer doen en de hindernissen wat uitdagender maken. De run volgt een prachtig terrein waar meer uit te halen is. De faciliteiten rondom de run mogen beter, maar de verzorging onderweg was prima in orde. De onderlinge sfeer tussen de deelnemers was ? op een enkeling na die tijdens de tweede hindernis niet op zijn beurt wilde wachten ? erg goed. Er waren veel vrijwilligers aanwezig tijdens de run waardoor er toch ook een beter gevoel van veiligheid ontstond.

Foto’s via Facebook

Reacties zijn gesloten.

Start WhatsApp
1
Hallo ­čĹő
Kunnen we je helpen?