Review Caveman Challenge

Afgelopen weekend was de eerste editie van Caveman Challenge. Alette was erbij en schreef deze review.

Reis en aankomst

Zet twee dames en een heer in ??n auto en je rijdt zo het bordje ?parkeerplaats? voorbij. Gelukkig staan we iets later geparkeerd op een al aardig drukke parkeerplaats bij de sporthal in Exloo. Ergens ben ik opgelucht dat we de auto in ieder geval gemakkelijk kunnen parkeren, maar ik vraag mij af hoe dat moet met de 500 deelnemers die later gaan starten dan wij.

Nadat we een kleine kilometer hebben gelopen ontvangen we op het startterrein binnen een paar minuten ons rugnummer. Detail: Op ons rugnummer staan een tweetal aankruisbare vakjes. E?n voor ontvangst T-shirt na de finish en ??n voor het finishersdrankje. Zaak om te zorgen dat we ons rugnummer dus niet halverwege ergens verliezen.
We zijn wel precies op tijd om het eerste startvak met de sportievelingen die 18,7 kilometer afleggen even aan te moedigen. Daarna mogen we een halfuurtje wachten met een trancemuziekje op de achtergrond.

 

Elkaar over de muurtjes helpen
Elkaar over de muurtjes helpen

De warming-up en start

De organisatie is een klein, maar belangrijk punt vergeten: De warming-up! Ergens op het terrein is wel een dj aan het draaien, maar meer dan deze dj is er als warming-up niet aanwezig. Er zit dus vooraf aan de run niks anders op dan zelf de spieren even warm te maken. Persoonlijk vind ik het altijd wel gezellig om met een hele groep op te warmen, is ook altijd erg leuk voor de sfeer

De start zelf verliep soepel. Door het indelen op startvak had je genoeg ruimte en door middel van twee obstakels vrij snel achter elkaar (klimmen en tijgeren) kreeg je al snel verdeling in het deelnemersveld.

De obstakels

De belofte op de website was ?Des te meer deelnemers, des te meer obstakels!? Met een deelnemers aantal van 560 kwam die belofte uit. Het merendeel van de obstakels was dan ook te vinden op het gedeelte waar het gehele deelnemersveld langs kwam. Wel even slikken na de luxe van runs met meerdere hindernissen binnen ??n kilometer afstand. Maar dit maakte de Caveman Challenge goed door het parcours door een prachtig gebied te leiden. Genieten in de natuur! Draag vooral geen rood bij de Caveman Challenge: De loslopende stieren worden niet gezien als obstakel!

Uiteraard moest er geklommen worden
Uiteraard moest er geklommen worden

Exloo ligt midden op de Drentse Hondsrug en dit merk je ook in hoogtes: De afstanden die je loopt zijn over het algemeen vals plat, dit trekt na een tijdje door als fijne verzuring in de benen. Nadat we het 6,66km parcours hebben verlaten volgen er bloemenvelden, akkers, een MBT-route, modder, wat boomstronken en hier en daar na ruime afstanden een obstakel.

De eerder genoemde stier heeft samen met zijn kudde op een aantal kilometer van de finish ook nog iets voor ons achtergelaten. We mogen tijgerend onder stroomdraad door met aan het einde van het tijgerparcours een keuze: Of een schok van het draad, of met de buik door de koeienmest. Een enkele toeschouwer heeft na de wijze woorden ?Ja, TBCC dames, dat wordt duiken!? een fijne knuffel gekregen.

Achter de koeien en stieren aan
Achter de koeien en stieren aan

Wie eerder dit jaar een Dirt Kings heeft gelopen zal wellicht een aantal hindernissen herkend hebben, een enkele hindernis kwam niet uit de ?hergebruikbak?? van Dirt Kings. Persoonlijk vond ik dat er iets meer op kracht gespeeld had mogen worden. Een monkeybar of een keer het touw in klimmen kwam helaas niet voorbij. Daarentegen kwam techniek in zowel het lopen als klimmen op hogere obstakels wel tot zijn recht. De organisatie heeft goed ingespeeld op het mooie weer: Er waren een drietal drinkposten onderweg waar we ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

De mensen die nog na de finish een fotomomentje wilden konden terecht op het ?Schutrups podium.? D? plek om de (persoonlijke) overwinning alleen of in een groep te vieren. Onder het genot van een gratis drankje werd de run nog even kort nabesproken waarna er al snel een sprint in werd gezet richting de douches: Tijd om alle modder (en mest) af te spoelen!

Verbeterpunten

Het eerder genoemde rugnummer was niet altijd even handig: Met tijgeren raakte het nummer los als je hem aan de voorkant had bevestigd. Had je hem op je rug en ging je onder een net door dan had je het risico dat hij daar ergens bleef hangen. Toch zonde in verband met het tweetal aankruisbare vakjes. 馃槈

Ondanks de prachtige omgeving hadden de hindernissen wat uitdagender mogen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hogere muur die beklommen moet worden of waarbij je een touw moet gebruiken. Ook de hoeveelheid hindernissen viel naar mijn mening iets tegen. Wel begreep ik van een aantal 6,66km lopers dat zij de hinderissen wel aan de pittigere kant vonden. De mest bij eerder genoemde hindernis mag van mij achterwege gelaten worden, gewone modder heeft mijn voorkeur.

Lekker door de sloot
Lekker door de sloot

De finish was aan de matige kant, een shock-therapie is eigenlijk niet de knaller die je verwacht. Wel fijn dat er een bar aanwezig was bij de finish. De waterslang die er lag werd dankbaar in gebruik genomen, bij de volgende run mogen hier meer waterslangen liggen.

De douchegelegenheid was aan de te kleine kant: Voor de hoeveelheid dames waren er in ieder geval te weinig douches beschikbaar. Ook mag de parkeergelegenheid iets uitgebreider. Er ligt voldoende grond rondom Exloo die wellicht voor een dagje als parkeerterrein gebruikt mag worden.

Een simpel katoenen shirt werkt niet mee in de reclame voor de Caveman Challenge. Ik verwacht dat een organisatie een shirt geeft met de bedoeling dat deze met trots worden gedragen tijdens trainingen. Een katoenenshirt verdwijnt bij mij vaak onderin de kast en wordt in gevallen van nood gebruikt. Inmiddels ben ik zo veel shirts rijker dat deze waarschijnlijk het daglicht niet snel meer ziet. Erg zonde, want hij ziet er wel leuk uit!

Caveman Challenge
Tijgeren

Conclusie

De Caveman Challenge is een run met potentie: de organisatie heeft voor een eerste keer een leuke run neergezet. Ze mogen aan PR iets meer doen en de hindernissen wat uitdagender maken. De run volgt een prachtig terrein waar meer uit te halen is. De faciliteiten rondom de run mogen beter, maar de verzorging onderweg was prima in orde. De onderlinge sfeer tussen de deelnemers was ? op een enkeling na die tijdens de tweede hindernis niet op zijn beurt wilde wachten ? erg goed. Er waren veel vrijwilligers aanwezig tijdens de run waardoor er toch ook een beter gevoel van veiligheid ontstond.

Foto’s via Facebook

6 gedachten over “Review Caveman Challenge”

 1. Gisteren in Exloo de Cavemanchallenge gelopen. Leuke run, mooie omgeving, genoeg obstakels maar kan altijd meer bij natuurlijk!
  Iedereen helpt elkaar, in groepjes gestart echt een aanrader, geen files bij obstakels.
  Alleen te weinig douches en lauw, kleedkamers moeten dichterbij.
  Verder alles goed geregeld. Bedankt nogmaals de organisatie en vrijwilligers!
  Volgend jaar weer?

 2. Mijn eerste x.
  zeer geslaagd evenement vindt het niet al te zwaar.
  er was niet al te veel modder maar voor een 1ste x is dat ook niet zo erg.
  obstakels zijn allemaal goed te doen. omstandigheden waren geweldig.
  erg veel lol aangehad.

 3. Ik vond het persoonlijk eigenlijk zeer tegenvallen!
  Zelf vond ik het meer een hardloopevenement.
  Ik heb de afstand 6.6 km gedaan en we zijn misschien maximaal 10 obstakels tegengekomen. De obstakels die er waren, waren wel leuk.
  Verder erg, erg slecht dat er geen warming-up was, vieze wc’s en koude douches (kleedkamers ook veel te ver weg).

 4. Vond het een leuke run. Wel wat weinig hindernissen en in het begin de drinkposten te dicht op elkaar, op de 13km waren er na het eerste helft geen drinkplekken meer. v.w.b. de faciliteiten, douches waren te ver weg, te klein en koud. Eet mogelijkheid had wat beter gekund. Volgend jaar weer maar dan nog beter geregeld.

 5. Van tevoren had ik niet de hoogste verwachtingen van deze run,
  De website werd namelijk amper ge?pdatet en kwam weinig informatie naar buiten.
  Maar een obstakel run op geen 20 minuten rijden, ja dat kon ik niet voorbij laten gaan.

  Het parkeren was goed geregeld, slechts een paar honderd meter van de start en het pakeren was GRATIS!
  Bij de plaatselijke voetbalclub waren de kleedkamers beschikbaar.

  Bij de start aangekomen was het nog erg rustig, we moesten als eerste starten en net zoals elke run was ik er ruim een uur van te voren aanwezig. Dus er was nog bijna niemand. Gelijk maar mijn startnummer gehaald aangezien ik nu niet hoefde te wachten. Wat mij opviel was het grote aantal medewerkers dat klaar zat om startnummers te overhandigen, en allen waren ze zeer behulpzaam, vrolijk en vriendelijk!

  Toen was het wachten op de start, er werd gelukkig gestart in verschillende waves en de 19KM starten gelukkig als eerste. Toen was het wachten op de warming-up, die er niet was. Wel een gemiste kans, hoort er toch wel bij vind ik. Op een gegeven moment kregen we gewoon een start signaal en weg waren we.

  30 meter na de start hadden we een klim hindernis van stijgermateriaal en 100 meter later mochten we gelijk tijgeren. Hierna moesten we een toch wel een forse afstand lopen om bij de volgende hindernis aan te komen verticaal net.

  Over het algemeen was het parcours zelf goed gepland, geen verharde wegen, veel trail en zelfs meermaals dwars door het bos met als enig houvast lintjes die hier en daar hingen.
  Het parcours had op sommige plaatsen beter aangegeven kunnen worden. We werden zelf door de medewerkers de verkeerde kan op gestuurd waardoor we een extra lus van 2km hebben gelopen.

  De kwaliteit van de obstakels was goed, er is goed naar andere runs gekeken kwa obstakels.
  Wel miste ik obstakels als Monky Bars etc. Het aantal obstakels op de 19KM viel ook tegen, Dit is zeker een verbeter punt, voor een volgende editie.

  Het aantal verzorgingsposten (6 stuks) was goed. Helaas was er alleen maar water. Ik miste wel een energie drank en een banaantje.

  Nadat we gefinisht waren kwam er een organisator naar ons toe om onze mening te vragen en was oprecht ge?nteresseerd in verbeterpunten. Dit getuigd van een organisatie die deze run echt wil ontwikkelen.

  Sterke punten:

  Parkeren was gratis
  Run was goedkoop, 25 euro voor 19 KM
  Medewerkers waren vriendelijk
  Veel drinkposten
  Goed gebruik gemaakt van de omgeving
  Veel trail, vaak ook dwars door het bouwland, heide en door het bos.

  Verbeter punten:

  Website vaker updaten
  Warming-up
  Het aantal obstakels
  Meer water en modder obstakels
  parcours op sommige plaatsen beter aangeven.
  En verzorging posten bevoorraden met bananen
  Meer douche gelegenheid
  liever een medaille dan een katoenen shirt!

  Kortom wel een run met potentie

 6. Hele mooie site met een goed gekozen thema, alleen kunnen ze dat juist meer uitbuiten en meer informatie verschaffen. Zeker ook via facebook.
  Het parkeren was prima geregeld, gratis en dicht bij de start. Mooie ruime startlocatie met wc’s, muziek en tenten waar je je startnummer kon halen.
  De start was zeer goed, kleine groepen. De omroeper was alleen haast niet te verstaan. De 6.6 km was prima te toen. Leuk onverhard parcours, prima aangegeven middels linten. Had mijn GPS niet bij me dus onderweg de kilometers aangeven middels bordjes zou prettig zijn. (zeker ook voor de langere afstanden).
  Verzorging onderweg prima, maar een banaan en/of sportdrank is wenselijk. Zwaarheid was voor mij zeer
  goed te doen. Volgend jaar neem ik dan ook de langere afstand. De obstakels waren goed, veilig en afwisselend. Lekker met iets meer modder, houd ik wel van.
  Teamwork geweldig!! Bij hoge muren werd ik steeds geholpen door “sterke” mannen. Hele leuke, positieve sfeer onderweg en ook het publiek deed hier en daar enthousiast mee. De finish vond ik alleen een domber. Kwam vrij vroeg binnen, er waren een handjevol finishers dus praktisch stil. Gelukkig dat mijn man en zoon mij opvingen. Iets meer aandacht aan finishers is wel zo gezellig. Het katoenen shirt: persoonlijk houd ik meer van een medaille of nog liever een hardloopshirt. Katoen is niks!
  Het douchen was wel iets te ver lopen in een nat pak, maar aangezien ik er als eerste onderstond was het voor mij prima.
  Een obstaclerun met zeer veel potentie. Hier en daar kleine verbeterpuntjes dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven