Review Spartan Race Barcelona

Spartan Race Barcelona

Twee weken geleden schreef ik een kort nieuwsberichtje voor de website over de Spartan races. In het bijzonder de trifecta medaille, die deelnemers kunnen behalen door de Sprint, Super en Beast editie in een jaar te volbrengen. Ik gaf aan dat men ook toen nog steeds de kans had om deze felbegeerde medaille binnen te slepen. Bijvoorbeeld door al deze drie de edities in Barcelona in ??n dag te lopen! Terwijl ik dit schreef ontstond er een gedachtespinsel in mijn hoofd. Dit spinsel werd een idee, en dit idee een plan. Ik vroeg Chantal mee, beiden hadden we al eens de Sprint en Super medailles omgehangen gekregen en dit was de ideale kans om voor de derde, en veel zwaardere Spartan race te gaan.

?ik zeg, doen!

En zo werd het idee een actie. 2 dagen later stapten we het vliegtuig uit, de Spaanse warmte in. We hadden een dag extra geboekt, zodat we de highlights van wereld-stad Barcelona konden bezoeken. Heel leuk zo?n kerk die nog steeds niet afgebouwd is, maar we kwamen eigenlijk maar voor ??n?ding; de brute Spartan Beast. Zaterdag ochtend vertrokken we vanuit ons hotel richting het evenementen terein. We lieten Barcelona met kustlijn achter ons, en reden in anderhalf uur steeds verder de bergen in. Bergen met een hoofdletter B. Zelfs de snelwegen slingerden van links naar rechts, en onze standaard huurauto had moeite om na een dal weer omhoog te klimmen.

Review Spartan Race Barcelona

Het ophalen van de startnummers liep gesmeerd, je melde je aan en kreeg het eerst volgende startnummer met pakket toegewezen. Heel handig, want zo hoeven ze niet je naam te zoeken in verschillende bakken met duizenden enveloppen. Aanrader voor andere drukbezochte organisaties. Vlak voor de start kwamen we nog een klein groepje andere Dutch Mud Men tegen. Leuk om te zien dat meerderen het idee hebben om een minivakantie te combineren met een obstakel running evenement, of is het andersom?

Spartan Race Barcelona

Unleash the Spartan Beasts

Na een lange toespraak in het Spaans voor de start werden we losgelaten op het parcours. Leuk om te bedenken dat anderhalf uur eerder de Elite-wave gestart was. En nog een bijzondere ook, want zij streden om de titel Spartan Race European Champion. Twee weken eerder werd in Amerika het Spartan wereldkampioenschap gehouden. En nu was Europa aan de beurt. Helaas werd dit vrij laat bekend gemaakt waardoor we vrijwel geen bekende namen zagen starten. Daardoor voelde dit kampioenschap eerder aan als publieks- en deelnemerstrekker, (welk gevoel versterkt werd door het toch beperkte aantal deelnemers) dan als een serieuze wedstrijd om Europa op de kaart te zetten.?Maar heb ik daardoor minder genoten (lees: afgezien) tijdens het rennen? Natuurlijk niet!

Spartan Race Barcelona

Geen verassing, toch?

Direct na de start werd al duidelijk met wat voor soort ondergrond we te maken zouden krijgen. We liepen of door een opgedroogd riviertje of over harde grond bezaaid met soms scherpe stenen. Ideaal voor de lopers met minimalistische zolen (of niet, twee weken later voelen mijn voeten soms nog steeds beurs).?Na wat eerste obstakels, de bekende Spartan muurtjes, (eronder, erover, en erdoor) en wat waterdoorgangen begon de eerste echte serieuze klim. We beklommen een van de bergkammen die het start/finish gebied omsloten. Het rennen werd al snel vermoeid omhoog joggen, met als laatste stuk zelfs wandelend omhoog lopen. Ik heb helaas geen spannende cijfers, maar deze klim (en er zouden er nog velen volgen) was echt zwaar.?Gelukkig werd je wel beloond door een prachtig uitzicht bovenop de berg.

Spartan Race Barcelona

Na het klimmen komt…een dertigtal burpees

Lang genieten was er niet bij want na een rondje langs deze bergtop kwamen er weer wat hindernissen en begon de afdaling weer. We kregen een forse boomstam mee, en om het nog moeilijker te maken mocht het stuk hout mee in middeldiep water. Deze kleine details maakten het net even zwaarder.?Verder lopend kwamen we nog wat meer bekende Spartan hindernissen tegen. Veel til en sjouw werk, wat kruipen, water (wat behoorlijk stonk) en een dertig tal burpees wegens het niet halen van een hindernis.

Spartan Race Barcelona

Kijken naar het toetje

We liepen weer richting het start/finish gebied, wat voor een leuke sfeer zorgde. Er was wat meer publiek, je hoorde de muziek uit de speakers knallen, en je werd aangemoedigd bij de publiekstrekkers als de monkeybars, speerwerpen en meer. Ook zagen we het touwklimmen, de firejump en enkele andere unieke Spartan hindernissen. Maar die waren bedoelt als ons toetje want we moesten eerst nog een aantal lussen door de bergen maken. Maar eerst weer een dertigtal strafburpees omdat het speerwerpen nog steeds lastig blijkt te zijn. Daardoor zag ik wel in de verte de eerste vrouw finishen.?De eerste offici?le vrouwelijke Europese Spartan Race kampioene dus.

Spartan Race Barcelona

Dikke boomstammen? Dacht het wel

Een zware zandzak aan een katrol omhoog tillen is nog best moeilijk wanneer het touw nat en modderig is. De truc was dan ook om hoog te springen en het gedeelte van het touw met minder/geen modder vast te grijpen. Als je aan het touw ging hangen, trok je ook nog eens de zak voor de helft omhoog door je eigenlijk lichaamsgewicht. Ik was dan ook erg blij dat ik als een van de weinigen door mocht lopen zonder de strafburpees. De obstakels die volgenden in het tweede gedeelte van de race waren wat meer toegespitst op het bovenlichaam en zullen menig crossfitter bekend voorkomen. Er werd vooral veel gesjouwd, gegooid en gevloekt met zware zandzakken, grote tractorbanden, metalen blokken aan kettingen en dikke boomstammen. En dit terwijl de bovenbenen steeds meer begonnen te protesteren door de vele hoogtemeters.

Spartan Race Barcelona

Berggeit

De beklimmingen leken steeds steiler te worden, met op sommige punten zo uitdagend dat je op handen en voeten naar boven verder moest. Dit gedeelte werd ook een stuk uitdagender doordat het steeds warmer begon te worden. Het was al na het middaguur en de zon deed goed z?n werk. Had ik al verteld dat het parcours veel beklimming bevatte? De afdalingen werden ook steeds gekker, niet meer een mooi pad, maar hier en daar een sprongetje naar beneden. Heuvel op is niet mijn sterkste punt, maar?Chantal had er duidelijk minder moeite mee. Zij liep naar boven alsof ze nog maar met de warming up bezig was. Nog een noemenswaardig moment was het touwklimmen. Door de modder was het touw erg glad en had je nauwelijks grip in je handen om een goede voetklem te zetten. Toch lukte het Chantal als eerste vrouw die dag om 8 meter boven de grond de bel te luiden. Zelfs in de Elite wave was er geen vrouw boven gekomen. Trots!

Spartan Race Barcelona

No Burpees!

Beiden liepen hier zonder burpees verder naar een groot net waar we overheen moesten klimmen, de schuine gladde muren, en als laatste de fire jump. Het zat erop. De finish gehaald. De Beast getemd op een Europees kampioenschap waardig parcours. We kregen een mooie groene medaille omgehangen, en omdat we de rode (sprint) en de blauwe (super) al eerder hadden verdiend mochten we eindelijk die felbegeerde Trifecta medaille ophalen. Daarmee kunnen we beiden weer een puntje van onze bucketlijst afstrepen.Spartan Race Barcelona

Al met al

Terugkijkend op deze race hebben we ontzettend genoten, en ook erg afgezien. Het behalen van de finishersmedaille voelde dan ook echt verdiend. Het aantal deelnemers leek niet bijzonder groot en verdient volgend jaar zeker meer inschrijvingen. De obstakels zijn de meesten wel bekend, vooral als je al eens eerder een Spartan race hebt gelopen. Maar vooral het parcours, door de bergen met de vele beklimmingen, verraderlijke afdalingen en prachtige uitzichten maken het zeker de moeite waard om de prijzen van de vliegtickets richting Barcelona eens goed in de gaten te houden.

Spartan Race Barcelona

En nu snel mijn tas inpakken. Want komend weekend staat de Beast in London op de agenda waar ik de dubbele Trifecta ga proberen te behalen. En dit keer gaan we met een grote groep van 20 Dutch Mud Men. Aroo
De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Scroll naar top