obstacle runner

De drie fasen van een obstacle runner

Iedereen kan zich zijn of haar eerste obstacle run nog goed herinneren. Zenuwachtig stond je aan de start, gespannen op wat je te wachten stond. Een hele tijd later kwam je met een grote smile over de finish. De kans is zeer groot dat dat niet je laatste run was. Wij kennen namelijk bijna niemand die na ??n run besloot het toch niks te vinden. Daarom geloven we ook zo in deze sport. Wat we ook zien is dat de groep die het wat vaker gaat doen groeiende is. Voor je het weet ben je verslaafd en rol je elk weekend ergens door de modder. Na een tijdje begint daar ook de gewenning wat toe te slaan en ga je nog verder kijken. Races is het buitenland, marathons, 12-uurs trainingen en meer. Je bent niet meer te stoppen en zoekt echt je grenzen op.

Fase?1: Je eerste obstacle run

Al je vrienden hebben het erover en je bent nu toch wel heel benieuwd geraakt naar dat obstacle running. Ben je er eigenlijk wel klaar voor? Het goede nieuws is dat je er waarschijnlijk wel klaar voor bent! Je hoeft geen marathonloper of Chuck Norris te zijn. Kies om te beginnen een run uit die niet te veel kilometers heeft. De kalender voor het najaar 2014 is bomvol, dus keus genoeg. Zorg er daarnaast voor dat je deze eerste run samen met je vrienden loopt en dat je wel een aantal kilometer kunt hardlopen. Tussen de obstakels hoef je maar een paar 100 meter te hardlopen en je vrienden helpen je eventueel wel over de moeilijkste obstakels heen. Je kunt een eerste keer nog wel op je normale hardloopschoenen en in je sportkleding meedoen (als het maar geen katoen is.) Obstacle running is een teamsport, dus samen moeten jullie zeker de finish kunnen halen.

Fase?2: De verslaving slaat toe

Bijna iedereen raakt verslaafd na zijn of haar eerste run. Je wilt verder dan 6 kilometer, je wilt hogere muurtjes, veel meer modder en nog zwaardere obstakels. Gelukkig komen er steeds meer runs bij in Nederland en Belgi?, dus kies een datum en schrijf je in. Je zult gaan merken dat de modder toch wel lastig loopt, dus je gaat op zoek naar speciale schoenen en kleding voor obstacle runs. Ook ga je wat fanatieker trainen, want je wilt de hele afstand kunnen rennen en alle obstakels kunnen overwinnen. Hardlopen kun je prima alleen doen, maar mocht je jezelf moeilijk kunnen motiveren kun je ook wekelijks met een loopgroep mee. Om je bovenlichaam te trainen zijn crossfit er bootcamp erg populair onder obstacle runners. Door de afwisselende training die je daar volgt ben je voor de meeste obstakels helemaal klaar.

Fase?3: Op zoek naar de extremen

En er zijn altijd mensen die nog een stapje verder willen. Heb je intussen tien of meer obstacle runs gedaan en wil je echt ver uit je comfort zone en je eigen grenzen opzoeken dan zijn er altijd de extremen. Zo zijn er obstacle running marathons, een volledige marathon met obstakels. Ook zijn er de NEW DAWN trainingen die je je grenzen op laten zoeken en reist Team Dutch Mud Men regelmatig naar het buitenland voor de hele speciale runs. Maar hoe train je hier voor? Als je aan zoveel obstacle runs meedoet, dan worden de obstacle runs die je loopt naast je normale training een soort van extra trainingen. Want de echte obstakels train je moeilijk in het wild, maar des te vaker tijdens de georganiseerde runs. Hoe je die moet nemen zie op ons video-kanaal. Daarnaast is het natuurlijk ook een mentale kwestie. Als je je grenzen op gaat zoeken zul je af en toe best met de gedachten spelen om te stoppen, maar er telt maar ??n ding en dat is Never Give Up!

Nog nooit een obstacle run gedaan? Bel je vrienden, kies een run, schrijf je in en ga je voorbereiden!

p.s. als we het toch over extremen hebben… Het team is weer heelhuids teruggekeerd van de meest bizarre run in Polen. De review komt snel online.

obstacle runner

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Scroll naar top