Urbanathlon

Review Men?s Health Urbanathlon 2014

De Urbanathlon 2014 te?Amsterdam, voor de derde keer alweer. De eerste editie bij het KNSM eiland, tweede om en rond de Amsterdam Arena en de derde IN en rond de Amsterdam Arena. Van te voren natuurlijk benieuwd naar deze stedelijke run, een goed vooruitzicht deze keer was dat er geen regen op ons zou neerdalen!

Urbanathlon

Op naar de Arena

Men’s health Urbanathlon heeft onderhand een gevestigde naam en gaat de hele wereld over.?Dat is te zien aan de professionele website en Facebook. Zo werden we “hindernissen” mooi weergegeven en was alle informatie goed gecommuniceerd. Dus goed voorbereid op weg naar het heilige gras van de Amsterdam Arena, met het shirt wat al eerder was toegestuurd via de post als opwarmer. Inschrijven, hoe gaaf om over de grasmat van Ajax te lopen naar de inschrijvingen. Bagage drop, de tas droppen in een kluisje lukte helaas niet omdat de kluisjes te klein waren. Maar dit mocht de pret niet drukken, want de sfeer werd er goed ingepompt door de praatgrage MC en bijbehorende deuntjes. Ik wil beginnen!

Urbanathlon

Starten in de Grachten

Geweldig! Voordat we gingen starten was er de mogelijkheid om blokken hout, zandzakken en boomstammen mee te nemen. De sportievelingen?die liepen in?shirts van en voor het revalidatiefonds?liepen met een grote boomstam en wat kleine stammen hout. Later zal ik de mannen en vrouwen van het revalidatiefonds even apart benoemen, want dat verdienen ze zeker!

Iedereen verzamelde in de gracht van de Arena voor de warming-up. Even wist ik hoe sardientjes in blik zich moeten voelen, want ruimte om te bewegen was er nauwelijks. Opgewarmd door een enthousiast team van David Lloyd zorgde voor de nodige opwarming van de stedelijke spieren. Af en toe per ongeluk een elleboog gegeven en ge?ncasseerd door de geringe ruimte, maar dat gebeurd wel vaker in de Amsterdam Arena dus niet aanstellen! Nog even snel op de foto gezet door alle fans die een mooi uitzicht moeten hebben gehad van boven. Het rolluik ging een meter omhoog en weg waren we.

Urbanathlon

Een goed begin is….best pittig

Het begin van de run was best pittig en vooral leuk! De Arena uit en over de dranghekjes heen. Het tempo lag best hoog, maar daalde snel door de lasten van de boomstammen en co. Blijkbaar is in de praktijk is een boomstam op je schouder toch een stuk zwaarder dan in je dromen, want snel ging ik niet meer. Gelukkig werd er snel gerouleerd, wat het teamgevoel een enorme boost gaf. Zeker een aanrader voor volgende runs, want het wordt steeds meer een groepsopdracht om de boomstammen naar de andere kant van het obstakel te brengen. Goed, de weersomstandigheden waren perfect, de onderlinge sfeer gezellig en mijn humeur ging spontaan met vijf niveaus omhoog.

Urbanathlon

Urban obstakels

Slalommen houden ze wel van bij de Urbanathlon, ik vind het altijd wel leuk om langs andere mensen te rennen net zoals in de stad. De urban obstakels volgde snel, door en over auto’s, klimmen over autobanden, springen over, wegversperringen omzeilen en nog meer. Daarnaast moesten we ook over netten klimmen die boven een sloot hingen, wat nogal lastig is met 40 mensen tegelijk. Gelukkig waren de alom geliefde monkeybars ook aanwezig, waar bij falen of weigeren je door de waterbak heen moest. Na deze leuke opeenstapeling van obstakels de eerste drie km?kwam al snel de keuze voor het vijf of tien km rondje. Met de pret van de afgelegde kilometers had men?wel zin in de rest van het parcours dus liepen veel mensen spontaan links richting de tien.

Urbanathlon

Rondje Bijlmer

Achteraf heb ik spijt dat ik niet twee keer de vijf km heb gelopen in plaats van de tien km. In de resterende zeven km waren er nauwelijks nog obstakels en was het vooral hardlopen door de?Bijlmer. Het was natuurlijk wel leuk om door de Bijlmer te lopen, maar ik miste echt de obstakels. Naast wat slalommen en een skatepark was er niet veel. Gelukkig wel wat klassiekers tussendoor die altijd leuk blijven zoals de Marine Hurdles en?Sandbags. Uiteindelijk kwamen we weer aan in de Arena en daar begon het plezier wel weer toe te nemen door de uitdagingen. Want de nog vermoeide benen van de Strong Viking Water Edition begonnen op te spelen.

Urbanathlon

Arena als obstakel

Vlak voor het stadion moesten we nog even een muurtje over, onder en door om vervolgens de trappen te trotseren. Hier werden de vrijwilligers opeens opzwepend en moedigde goed aan. Dit miste ik eerder in de run. Er was leuk gebruik gemaakt van het stadion, we moesten stukken door de hallen rennen en veel trappen op en af. De tribunes op en af en naar het eind obstakel. Om samen te vatten was het begin en het einde van de Urbanathlon erg leuk betreft obstakels en sfeer.

Urbanathlon

Afterparty

Verwelkomt door de beats in de Arena kwamen we tevreden over de finish. De muziek bleef lekker hard aan staan, terwijl iedereen een beetje relaxed aan de tafels zat of op de fatboys lag. Lekker broodje Unox en biertje erin en ik was weer herboren. Voor de rest was het niet superspannend, maar bleef het wel gezellig in het stadion.

 

Revalidatiefonds

Bij aankomst zag je al het standje van het revalidatiefonds staan, naast een grote poster van het fonds. In de run zelf deden een aantal deelnemers mee die liepen voor het revalidatiefonds, te herkennen aan de Under Armour shirts. Ik zag een aantal deelnemers met een “beperking” zoals een onvolledige arm of been. Ik heb er respect voor dat deze deelnemers obstacle runs lopen. Op deze manier laten ze zien dat het helemaal geen handicap hoeft te zijn. Hun slogan “Laat een beperking geen handicap zijn” komt zo volledig tot uiting. Deze deelnemers laten zien dat ze vaak zelf andere mensen inhalen en de obstakels net zo goed kunnen als mensen met twee volledige armen en benen. Heel leuk dat dit op deze run werd gepromoot door het fonds en ik denk dat we dit nog wel vaker zullen zien. Een perfect voorbeelden voor mensen en kinderen met een beperking, dat een beperking inderdaad geen handicap hoeft te zijn!Urbanathlon

Conclusie & Verbeterpunten

Een leuke run, vooral voor de stedelijke hardlopers. Het “urban” gehalte was hoog in en rondom de run. De locatie en het gebruik ervan was geweldig! De sfeer was goed en alles was goed geregeld. Natuurlijk kan er altijd iets beter. Voor de volgende keer raad ik een iets minder druk startvak aan, Grotere en gratis kluisjes, enthousiaste vrijwilligers overal en vooral veel meer obstakels in de Urban Run. Ik hoop dat vooral het laatste punt zal worden opgenomen door de organisatie, want volgend jaar ben ik er gewoon weer bij!

Zelf je mening achterlaten? Dat kan in dit bericht:??Alle feedback is welkom zodat de runs in Nederland steeds beter worden. Jezelf op de foto terugvinden doe je hier.

Urbanathlon

 

 

 
De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

12 reacties op “Review Men?s Health Urbanathlon 2014”

 1. Casper de vries

  Echt een stadsloop. Was leuk om met een grote groep voor het Revalidatiefonds te lopen met een zware boomstam. Het parcours leek wel minder zwaar en minder obstakels maar de obstakels die er waren, waren van goede kwaliteit. Voor de beginnende loper misschien uitdagend maar voor de echte mud en obstakelfreaks te soft. Dat ze meer gebruik hebben gemaakt van de Arena was ook een pluspunt. Goede faciliteiten.

 2. Leuke run. Weinig obstakels in extra lus van 5 km en geen modder/water, maar al met al erg leuk.

 3. Het was een leuke run en heb de 10k gelopen. Vond persoonlijk dat het niet heel zwaar was. Het was erg leuk hoe ze op en om het stadion de obstakels en het terrein gebruikt hebben. Had wel graag meer dan 3 rijtjes auto’s gezien.
  De lus die gelegd was om de 10k te cre?ren was een beetje karig qua obstakels terwijl er toch een hoop ruimte was om iets te doen. Al met al een leuke run maar had liever iets meer/zwaardere obstakels gezien. Gebruik van de arena en faciliteiten waren top.

 4. Hier kan zoveel meer mee gedaan worden. Weinig uitdagende obstakels, die zelfs voor onervaren OCR deelnemers weinig problemen op moeten leveren. De Arena was leuk en zeker dat laatste kilmobstakel was best een mooie finish.

 5. Prima run voor mensen die voor het kennis willen maken met obstacle running en hun kleding ook nog schoon willen houden, maar voor de doorgewinterde loper is de race niet uitdagend genoeg. Te weinig obstakels en niet goed verspreid. Het verschil tussen de 5km en 10km bestond vooral uit extra meters lopen. In de extra lus waren nauwelijks obstakels te vinden. Verder hadden de obstakels wel iets pittiger gemogen. Ze waren allemaal goed en zonder hulp te doen.

  Pluspunten: mooie start/finish area in de Arena met uitstekende faciliteiten, goed gebruik van terrein direct om de Arena en de Arena zelf (trappen, afdalen in de gracht en het laatste obstakel op het veld) en de mogelijkheid om wat ‘bagage’ mee te nemen in de vorm van een boomstam(metje) of een zandzak. Verder was het parcours ook erg duidelijk aangegeven met bovendien ook nog heel veel vrijwilligers overal langs de route.

  Al met al wel prima vermaakt, maar volgend jaar staat die niet weer op het programma.

 6. Leuke middag gehad, goed georganiseerd en de sfeer was niet alleen in het stadion maar ook daarbuiten erg goed. Maar dat de trappen naar de tribunes toe de zwaarste obstakels waren, is geen goed teken. Er zat weinig uitdaging in het parcours. Meer obstakels bij elkaar om de intensiteit even flink te verhogen was beter geweest. En de toegangspoortjes en -hekjes en betonnen muren om de Arena gebruiken is niet heel creatief. In deze tijd van het jaar was meer water ook direct meer uitdagend geweest.

 7. Nou maar een blok hout meegenomen om het nog een beetje spannend te maken. Obstakels waren een eitje zat voor mij geen uitdaging in, gelukkig wordt het leuker als je een blok hout mee hebt. Veel en saaie stukken hardlopen. Het park had voor mij niet gehoeven. Er kan best wat leukers van gemaakt worden, maar eh volgend jaar doe ik toch liever een echte run ipv deze.

 8. Leuke run, hij wordt ieder jaar beter. Obstakels zijn niet heel spannend, maar de finish in de arena was echt top.

 9. Dit was mijn eerste obstacle run, dus ik heb niet echt vergelijkingsmateriaal. Mijn eerste indruk was dat het goed verzorgd was. Alle informatie die ik zocht, stond in de deelnemersgids. En voor de overige vragen kon je bij de vele vrijwilligers terecht. Ook vond ik de communicatie richting de deelnemers prima, al was er wel enige onduidelijkheid over de levertijden van de shirts. Het terrein was goed ingericht voor zowel deelnemers als toeschouwers. Het is sowieso al een vrij unieke locatie midden in het grootste stadion van Nederland.

  De obstacle run zelf had voor mij twee gezichten. Ik had een beetje het gevoel alsof alle obstakels in de directe omgeving van de ArenA stonden, en het daarna eigenlijk alleen maar hardlopen was. En dan heb ik het vooral over de lus die voor de 10 kilometer lopers was aangelegd. Voor mij als hardloper zou dat een welkome aanvulling moeten zijn, maar daar was ik eigenlijk niet voor gekomen. De obstakels zelf waren goed te doen. Ik heb alles zonder hulp gedaan, dus het was zeer geschikt voor beginners. Voor de geoefende obstacle runner zal het allemaal wat gezapig aangevoeld hebben.

  De enige echte uitdaging (voor wie niet via de zijkanten of de steunpalen ging) was de muur in Under, Over, Through vanwege de hoogte en het feit dat deze in de laatste kilometer van het parcours stond. Ik was ook enigszins teleurgesteld in Traffic Jam. Ik had toch wel wat meer auto’s verwacht. En Skate Ramp hadden ze van mij voor de gelegenheid wel vol met water mogen laten lopen. De Samsung Sprint Challenge maakte voor mij wel een hoop goed, maar ik blijf nog steeds met gevoel zitten dat er meer in had gezeten.

  Ik zal er volgend jaar vast wel weer bij zijn, omdat het bijna om de hoek is. Maar ik kan mij voorstellen dat veel doorgewinterde obstacle runners dit evenement na een keer wel gezien hebben. Zeker nu er bijna elk weekend wel ergens een obstacle run is. Hopelijk kan de organisatie achter Urbanathlon volgend jaar verrassen met nog meer obstakels.

 10. Chapeau voor de locatie en faciliteiten. Goed geregeld. In het parcours was ik erg teleurgesteld. De traffic jam was een aanfluiting (voor 50 euro de neus mag je best meer auto’s van de schroot halen) en de extra lus voor de 10km lopers bestond vooral uit meer meters hardlopen ipv mooie hindernissen, waarmee ik vind dat de organisatie zich er erg makkelijk vanaf brengt. Teamwork was niet aanwezig gezien alle obstakels makkelijk te doen waren. Vind het erg jammer, er had zoveel meer ingezeten! Volgend jaar ben ik dus ook zeker niet van de partij.

 11. Een bewaakt tassendepot, zoals je op alle grote hardloopevenementen ziet, zou een aanwinst zijn…

 12. Leuke run voor de asfalt lover. Vooraf duidelijke communicatie. In de Arena goede bewegwijzering. Obstakels niet uitdagend genoeg voor mij. Goed gebruik gemaakt van het stadion en middenterrein in vergelijking met vorig jaar. Al kunnen er nog steeds meer trappen in om een uitputting te cre?ren. Met een groep voor het revalidatiefonds gelopen met wat extra attributen zoals boomstammen om nog enigszins teamwork te genereren. Weinig echte obstakels na de 5-10km splitsing.
  Denk niet tot volgend jaar.

Laat een reactie achter

Scroll naar top