Review Strong Viking Water Edition 2014

Afgelopen weekend was alweer de derde Strong Viking Edition van dit jaar, de Water Edition. Nadat ik eerder al de Mud Edition en Hills Edition had gelopen kon ik deze natuurlijk niet laten schieten. Hier het verslag van wederom een pittige run.

Voorpret

Net zoals bij de Hills Edition waren we hier al even een preview komen schieten. Nog niet alle obstakels waren op dat moment klaar, maar ??n van de leukste hebben we al flink kunnen oefenen. Ik kon op zaterdag ook niet wachten op de Water Slide. Voor iedereen die hem gemist heeft; hij zat alleen in de 19 kilometer, dus even doortrainen en volgende keer de 19 kilometer meepakken.

Baby

Aangekomen bij Berendonck in Wijchen viel ??n ding meteen op in vergelijking met alle andere edities; de aankomst zelf. Op de grote parkeerplaats werd je achtereenvolgens langs de registratie, de omkleedruimte en de garderobe geleid. Na deze drie tenten kon je dus in je racekleding direct het festivalgebied op. Het festivalterrein was erg ruim opgezet deze keer en zelf waren we ook aanwezig met onze Dutch Mud Men kraam.

modder

Kwalificatie WK OCR

Normaal gesproken lopen we met vlaggen in een hele groep in een wat later startvak, als de modder al lekker losgetrapt is. Aangezien deze race de laatste mogelijkheid in Nederland was om je te kwalificeren voor het WK obstacle running in de VS gingen we deze keer met een aantal van start in de eerste wave. Zo konden we gas gaan geven en voorin eindigen. Of we uiteindelijk gaan is een tweede, maar als je in de top 10 van je leeftijdscategorie eindigde ben je gekwalificeerd.

Dus om klokslag 10.00 uur mochten we na een korte warming-up weg. We hadden chips op onze schoenen zodat de uitslag gemeten kon worden en direct na de muurtjes lagen de eerste matten voor tijdsregistratie.

DMM

Zwemdiploma mee

Aangezien dit de Water Edition is zat er veel water in het parcours. Gelukkig was het water een stuk warmer dan tijdens de Mud Edition in maart van dit jaar. We hebben behoorlijk wat mogen zwemmen deze keer. Zo was er na vijf kilometer al een heel stuk voor het startgebied waar we onder tonnen door mochten zwemmen. Het leuke was dat we dit obstakel in het water vlak voor de finish weer tegenkwamen, daar mochten we er alleen overheen terwijl andere deelnemers er onderdoor gingen. Het tegenkomen van andere deelnemers onderweg is altijd een leuke extra.

Pole

Ook de grote opblaasbare pontons kwamen we onderweg weer tegen en dragen altijd bij aan de fun. Verder was er ook genoeg water waar we net niet konden zwemmen. Lange stukken door sloten lopen met balken onderweg was stiekem toch best pittig.

Grote obstakels

Strong Viking staat bekend om hun goede en grote obstakels en dat was ook deze keer weer het geval. Bij elke run komen er weer nieuwe obstakels bij. Zo konden we tijdens de Hills Edition voor het eerst kennis maken met de Water Cage, een obstakel wat mij altijd goed bevalt. Deze keer was hij iets doorontwikkeld en mocht je in je eigen gang ?zwemmen.? Het water stond deze keer ook lekker hoog zodat je oren ook echt onder water gaan, zoals het hoort.

water cage

De Water Slide was ook weer aanwezig en door de sproeiers die er op stonden ging hij lekker hard. Helaas hoorden we dat hij tijdens latere startwaves niet meer helemaal in orde was.

Een nieuw obstakel tijdens deze run was The Iceman, een obstakel ontwikkeld met de beroemde Iceman Wim Hof. We mochten in een bak met ijs stappen, naar beneden lopen en onder een schot door duiken. Het verschil met Arctic Enema van Tough Mudder is dat je er daar ineens in moet springen terwijl je hier langzaam iets dieper gaat. Vergelijk het met een pleister die je er ineens aftrekt, of die je heel langzaam lostrekt. Een mooi obstakel wat we hopelijk tijdens de Brother Edition weer terug gaan zien.

Den Bosch

Ook de afsluiting was wederom een groot obstakel wat we tijdens de allereerste Strong Viking een jaar geleden ook al tegenkwamen, de Viking Jump. Door een nieuw ponton was hij deze keer nog net wat hoger en vanaf bijna zes meter hoogte mochten we in het water springen.

De weg kwijt?

Ik liep een heel stuk samen met Casper, die zich tijdens Mud Masters al voor het WK gekwalificeerd had. We hadden het idee dat we redelijk voorin liepen en dat er nog geen 10 mensen voor ons liepen. Toen we echter steeds meer langzamere deelnemers tegenkwamen en mensen in ging halen die we al eerder ingehaald hadden begon ons wel te dagen dat er iets niet helemaal goed ging. Mijn GPS-horloge gaf bij het bordje van de 15 kilometer precies 15 kilometer aan, dus we liepen zelf goed. Navraag bij andere deelnemers wees uit dat ze een aantal obstakels zoals de monkeybars, stroom en ijsbak gemist hadden.

jump

Achteraf blijkt dat er een lint doorgeknipt is en er daar een hele groep verkeerd gelopen is waardoor ze een paar kilometer gemist hebben. Erg jammer, zeker omdat dit nou juist de kwalificatiegroep voor het WK was. Uiteindelijk is na overleg tussen de organisatie van het WK en Strong Viking besloten het hele startvak te laten kwalificeren.

Afterparty

Het was een vrij zonnige dag en de DJ stond lekker platen te draaien op het strand. We hebben tot het einde van de dag met onze kraam op het terrein gestaan en hadden goed zicht op de finish en de Viking Jump. De hele dag door hebben we mensen binnen zien komen met een grote grijns op hun gezicht. De allerlaatste deelnemer werd zelfs met het gejuich van duizenden Vikings binnengehaald. De sfeer was echt bijzonder goed en ik heb zelden gezien dat er zo veel mensen bleven hangen na een run.

Ook documentairemaker Scott en zijn crew van de aankomende documentaire Rise of the Sufferfests waren laaiend enthousiast over deze run. Hij heeft hem zelf ook gelopen en toen we hem na de run spraken was hij bijna lyrisch. Ga er dus maar van uit dat we als Nederland met deze run de documentaire zeker halen.

Rise of the Sufferfests

Waarom was hij nou zo zwaar?

Was het al het bier na de 5-1 tegen Spanje de avond van te voren? Was het het feit dat we dit keer wat meer gas gaven dan normaal? Waren het toch die heuvels die het parcours pittig maakten? De reden kan ik niet precies achterhalen, maar deze editie van Strong Viking was echt een zware. Gelukkig hoefden we niet ook nog een 100 meter bergop te tijgeren deze keer 😉

Verbeterpunten

Het is erg jammer dat een groot deel van de voorste groep verkeerd gelopen is en de kwalificatie dus onduidelijk is. Ter plekke is het wel direct erg netjes opgelost met de mensen die een stuk gemist hebben, maar voor de uitslag is het jammer.

Finish

Daarnaast was de prikkeldraad op de monkeybars geen goed idee. We begrijpen dat mensen er niet overheen mogen klimmen, maar nu hebben sommige deelnemers hun handen opengehaald en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Een vrijwilliger of groot houten bord met een Strong Viking logo dat de bovenkant blokkeert zou misschien een betere optie zijn.

Ten slotte stond de prikkeldraad bij het tijgeren deze keer een stuk hoger dan tijdens de Mud Edition. We konden er zo ongeveer op onze knie?n onderdoor, dus het tijgeren was iets te simpel.

Vikings

Conclusie

Afgezien van de kleine verbeterpunten was het wederom een bijzonder goed georganiseerd evenement. Logistiek zat het heel goed in elkaar, de obstakels klopten allemaal, het parcours was pittig, de sfeer was helemaal top en de nieuwe obstakels zijn zeker een toevoeging aan de run. Ook deze Strong Viking Edition was weer helemaal top.

Wij zijn erg benieuwd wat voor nieuws ons tijdens de Brother Edition te wachten staat, maar uiteraard mogen we voor die tijd vast al een tipje van de sluier oplichten voor jullie. Houd onze site dus in de gaten en volg ons op Facebook!

Viking Fotos

Aftermovie

Intussen is ook de aftermovie klaar. Deze is gemaakt door Scott van Rise of the Sufferfests.

Foto’s via Viking Pictures en Strong Viking


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

23 reacties op “Review Strong Viking Water Edition 2014”

 1. Op sommige punten was het niet helemaal duidelijk welke kant je nu op moest @19 km

  Verder zeer tevreden!!!

 2. Super run. 13 KM gedaan. Lekker veel modder, heerlijk. En ik vond hem best wel zwaar (zoals het hoort natuurlijk :-)) Alleen was het bij de laatste obstakels, in het water, waar ook de 7 en 19 km overheen moesten wel errug druk en stonden we lang te wachten in het water, dat was ff jammer. Verder echt super.

 3. Ik heb de 19km gedaan was een mooi en gevarieerd parcours dit was voor mij de zwaarste tot nu toe

 4. Peter Helgers

  Nadat voor de eerste keer de Strong Viking gelopen (19km) en zeker niet voor de laatste keer.
  Zeer goed georganiseerd en mooie obstakels.
  Ook de waterslide was heel gaaf. Zeker erin houden, al is hier ook gelijk een duidelijk verbeterpunt. De wachttijd bij dit obstakel was te lang – zeker 10-15min toen wij daar aankwamen.
  Ook vlak voor de finish was er wat wachttijd bij de vlonders en jump.

  Voor de rest top!!

 5. Goede run, leuke obstakels die zich kunnen meten met de (huidige nederlandse) top. Zou leuk zijn als er wat minder obstakels worden ge-recycled tussen de verschillende edities van Strong Viking, want 4 keer per jaar 90% zelfde obstakels gaat een keer genoeg worden, zeker als ooit Tough Mudder en Spartan Run de markt betreden.
  Het thema is altijd leuk, de fotoshoot aan het einde top, gezellig terrein met veel te eten drinken etc.
  Enkele nieuwe obstakels zijn wel leuke toevoegingen (denk ‘the iceman’) daar willen we meer van, leuke nieuwe orginele dingen!

  Mindere punten cq verbeterpunten ; bij eetpost bananen op , het drinkwater zat af en toe vol met reut maar beter dan het water uit het meer. Veiligheid kan soms wat beter, er zitten veel onervaren mensen op het parcours en er is niet op elk deel van bv zwemmen iemand van de organisatie met zicht op de zwemmers (met 3 man iemand die kramp/uitputting had naar de kant gehesen , iedereen dook er gelijk op maar dat lijkt me iets waar een reddingsduiker/zwemmer had moeten staan).

  In de modderbaan liggen nogal wat scherpe stenen, but that comes with the territory 🙂

  Zoals gezegd; VikingRun trekt veel mensen (nb vaak op afstand als 13Km, why oh why do it?) die vergeten dat er wel 13Km moet worden gelopen; dus veel wandelaars welke de laatste 4-6 Km wandelen en alle obstakels overslaan of ellenlange rij vormen. Misschien op de website aanraden te beginnen met 7K en wat loopervaring op te doen?

 6. Vergeten ; nog een verbeterpunt; de wegbewijzering liet vaak te wensen over. Met ca 30 man totaal de verkeerde kant opgelopen , terug, weer verkeerd, daarna eindelijk op pad maar kwamen met regelmaat verdwaalde deelnemers tegen (stenen brug was notoir verdwaalpunt bv). Op gegeven moment een ‘overbodig hek’ met wat mensen zelf op een kruising gezet omdat iedereen daar de verkeerde kant op bleef lopen. Dat kan wat beter op bij een Run met verder uitstekende reputatie.

  Aan de postieve kant ; toch maar mooi bijna 1-2 Km extra gelopen voor nop 🙂

 7. LOVED IT. I’ve run a little of obstacle runs and have been recently disappointed with a few of them. This has restored my faith in well organised obstacle runs that are designed to push you past your limits. The quality and variety of obstacles was top class. So many highlights, iceman, mud, hills, slide and not to forget the water. 🙂

  I think I finished in roughly 15th place and hope to qualify for OCR WC, however, with the mixup where a number of people missed 4km, I believe my actual finishing position was more like 60 or so. 🙁

  I don’t know how this can be rectified but I hope it can.

  My only other quibble would be that after the race, we received a token for a bottle of water. This required us to go queue for a drink 5 or 10 minutes. After that, to try to replace the sugars that we have lost during the race we needed to go, collect our bags, buy tokens, go to the food stall and buy the fruit salad. This can all take 30 or 40 minutes to start getting sugars which is too long.

  A waffle, banana and sugary drink can really help but should be supplied at the finish line.

  I don’t want to take too much away from what has been a fantastic event. Loved it. Already looking forward to the next strong Viking event. 🙂

 8. Voor mij nog steeds de leukste run in NL en ze blijven zichzelf overtreffen. Jammer van de fouten in het uitzetten van het parcours, erg frustrerend voor degene die hiermee te maken hebben. Niet zoveelmodder deze x,maar het heet niet voor niets de water edition….de modder die er was, was lekkere vermoeiende dikke diepe blubber 🙂 We werden best opgewarmd voor de run, maar ik mis het echte prep-praatje zoals bijv. bij de tough mudder… al met al een super run!

 9. Beste Strong Vikings,

  Na onze laatste parcours check is een groep mountainbikers door ons parcours gefietst.
  Hierbij zijn linten los getrokken, gelukkig hebben we het snel kunnen herstellen.

  Helaas zijn hierdoor in de eerste groep een aantal deelnemers verkeerd gelopen.
  Onze excuses, we gaan dit nog beter controleren.

  Door de zwaarte van de run hebben vrijwilligers teveel extra bananen uitgedeeld.
  Hierdoor ontstond in de laatste groepen een tekort.
  Excuses, we zullen voor meer extra bananen zorgen.

 10. Wij kwamen met 50 afgezakt vanuit Belgi? voor onze 2e run. Eerste keer was de Mud Edition en gisteren toch een paar obstakels herkend. Natuurlijk is het niet evident om telkens nieuwe dingen uit te vinden maar dit stoorde ons niet. Ik kan wel begrijpen dat dit gaat vervelen als je het 4x per jaar doet.
  We hebben de 19 km gelopen (niet gewandeld) en alle obstakels gedaan; zeer zwaar als je het juist wil doen en we gingen dan ook niet voor een toptijd maar voor de uitdaging.
  Moe en tevreden over de eindmeet gekomen en meteen zin naar een volgende editie.
  Toch enkele bedenkingen. Nogal karig in de aanduiding van afstand en richting (linten die afgeknapt waren, zorgden voor wat verwarring), de bevoorrading kon ook wel beter. Enkel een watertje is te weinig voor de lange afstand. Als de bananen op zijn, kan er toch gerust wat peperkoek of sinaasappel liggen? op het einde van de run wat filevorming, maar dat kan ook niet anders als alle afstanden samen komen.
  Wat ik fantastisch vind, is dat iedereen elkaar helpt en de sfeer die rond dit event hangt;
  Ik ben verkocht!

 11. Dat verkeerd lopen van de kwalificatiegroep kwam hard aan, erg jammer. Mooi terrein, lekker zware run. Maar zeker met het oog op het Varjagen pakket zou maar variatie tussen de edities de run ten goede komen, nu kent men de meeste obstakels wel. Echt een water editie vond ik het nu ook weer niet, meer combi mud en hills.
  Laat de vrijwilligers beter opletten!

 12. Rob Angelier

  Het was een super dag, alleen was ik een van de gelukkige die verkeerd is gelopen omdat het parcours niet goed aangegeven werd, dit vond ik erg jammer.

  Ik vind de naam ook niet helemaal passen bij het parcours dat is uitgezet. Het leek meer op een mud/hill editie, dan een water editie. Wat mij betreft valt hier nog een hoop verbetering te halen, een paar leuke wipe-out banen op het water kunnen al wonderen doen.

  Over het algemeen een prima evenement. Je kunt duidelijk zien dat het door professionals georganiseerd wordt. Volgend jaar ben ik weer van de partij, dan hopelijk meer water en minder mud/hill ;-).

  Bedankt voor de mooie dag!

 13. Wat een topdag hebben we gehad, het was voor mij de 2e obstaclerun ooit, en ook maar meteen 13km terwijl ik zelf meer van de korte afstanden ben, en ook nog eens een runnerknee had, maar de adrenaline heeft me erdoorheen gesleept.
  Een flinke hoeveelheid modder in het begin, en obstakels die gewoonweg niet te nemen zijn in je eentje waarbij je dus echt hulp nodig heb.
  ik doe de volgende keer zeker weer mee.
  en voor de mensen die mijn point of view willen herbeleven, ik had een GoPro camera bij me…
  https://www.youtube.com/watch?v=mV8tOpvZmRg

 14. marcel pelster

  Voor het eerst de water editie mee gelopen en deze beviel mij uitstekend. op de paar punten na die al eerder zijn aangekaart vindt ik het een mooie aanvulling op de collectie aan runs die ik dit jaar reeds heb gelopen. volgend jaar weer…jazeker…ben benieuwd naar de brother editie!

 15. Casper de vries

  Super mooie obstakels en parcours. Goed opgezet en prima organisatie.
  Alleen bij een water editie mogen wat meer water obtakels en het parcours mag in het bos en op belangrijke punten beter aangegeven worden. Het was niet alleen op de punten waar de linten kapot waren te onduidelijk waar je heen moest maar ook bij splitsingen en smalle bospaadjes was het zoeken.
  Beste obstakelrun van nederland tot nu toe

 16. frenkyfrenk

  wederom goed georganiseerde run. Jammer dat de tasseninname buiten het echte terrein was deze keer.
  Zeker bij koud weer is het fijn als je snel droge kleding bij de hand hebt. Verder top parcours en sfeer!

 17. Geweldige run! Ik heb de 7 km gelopen (laatste groep). Het was een mooi parcours, super obstakels en geweldige sfeer. Het is zo mooi dat echt iedereen elkaar helpt!
  Enige verbeterpuntjes: het was te druk op het parcours, waardoor er lange wachtrijen ontstonden bij de obstakels. Verder werd er te weinig water uitgedeeld (het was een warme dag en door de lange wachtrijen duurde het in totaal veel langer voordat je de finish bereikte). Laatste verbeterpuntje: het zou voor de toeschouwers veel leuker zijn als er meer duidelijkheid was over de precieze route (de volgorde van de obstakels in het voor het publiek toegankelijke deel).
  Maar het zegt al genoeg dat dit de enige verbeterpuntjes zijn. Het was gewoon een TOP obstaclerun! Volgende keer weer!

 18. Mijn derde Strong Viking, en ze lijken steeds weer wat zwaarder te worden… Lekker!

  Evenals de vorige edities was het weer super geregeld met geweldig parcours.
  Steeds weer wat veranderingen, zeer goed, geeft aan dat er geleerd wordt en aan verbetering gedaan wordt 🙂
  Vanuit mij ook wat aandachtspunten:
  – Startnummers als plakplaatjes in plaats van nummers met veiligheidsspelden, perfecte oplossing! Zat snel vast, heeft het heel de tocht uitgehouden, en kwam er thuis toch makkelijk af.
  – De omkleedtent was te krap, met te weinig zitplaats. En naar mijn idee stond hij beter op het gras, want het grind was niet te fijn aan de voeten.
  – De warming-up was goed, eventjes beetje pittig. Maar eigenlijk had hier het Viking thema ook al een beetje in mogen zitten, voor de juiste sfeerzetting.
  – Het parcours vond ik weer fijn. Genoeg modder dat er nog lag van de vorige keer, maar niet overdreven, want Water edition. Genoeg stukken zwemmen. Voldoende afwisseling. Lekker. We hebben er weer langer overgedaan dan de vorige keren. Weet niet waar die tijd nu echt in is gaan zitten, geeft ook niet, het vloog voorbij.
  – Obstakels prima! Een aantal in de recycling, een aantal toffe nieuwe. Nice. Vind het zeker ook mooi dat er obstakels bij zijn die de meesten niet alleen kunnen halen, dan moet je elkaar wel gaan helpen, goed voor de samenwerking.
  – Af en toe waren er opstoppingen, dat was jammer want zorgde voor onnodig oponthoud. Sommige dingen ging gewoon maar met beperkte capaciteit tegelijk; bv. de pontons in het water en zeker de waterslide (1 per slide). Misschien rekening mee houden in het opstellen van het parcours? (Door bv een bredere slide)
  – De bananen en het water wat er was, was voor mij voldoende. Jammer dat ze snel op waren, maar dat was ook wel begrijpelijk door de zwaarte. Sowieso zijn wij, de deelnemers, ook verantwoordelijk. Als iedereen gewoon een stuk banaan neemt en doorloopt, in plaats van gelijk drie stukken, dan blijft er ook al meer over voor de rest. Zo ook met het water; ja, er zat soms een beetje modder in… Maar 1) je bent bij een mudrun, en 2) de modder komt van je eigen handen, niet van die van de inschenkers… Dus bekertjes gewoon van de zijkant aanpakken, niet met heel je arm eroverheen hangen, dan blijft het het schoonst.
  – Veiligheid weet ik niet. Het was duidelijk dat er voor gewonden of onderkoelden goed gezorgd werd. Netjes! Bij sommige obstakels wist ik het niet zo. Bij bv. de hoge muur met ronde balken, er zou maar iemand vallen, hoeveel kan de jonge vrijwilliger die voornamelijk oog voor z’n telefoon heeft er dan echt bij betekenen? (misschien ook wel heel veel, vroeg t me gewoon af)
  – Achteraf was er weer een hoop drukte bij de drank- en frietkraam. Misschien een drankpunt neerzetten dat alleen en direct voor finishers te gebruiken is? Dan zijn die in ieder geval snel geholpen na hun run. Verder misschien wat meer verkooppunten, en meer afwisseling… Het was heel druk bij de frieten, maar ook omdat t het enige was. Zo hoorde ik veel mensen zeggen dat ze misschien ook wel wat minder vettigs hadden gelust, maar het was er niet dus dan maar friet namen.

  Maar al met al was het weer een geweldig leuke dag. Flink afgepeigerd onderweg en voldaan achteraf!
  Volgende keer wil ik zeker weer!

  Ohja. Nu m’n grootste (terug-) verbeterpunt nog: het T-shirt..!
  Bij de vorige edities was het een dryfit loopshirt. Nu een gewoon shirt.
  De loopshirts gebruik ik door het jaar nog om in te trainen, daar zijn ze fijn voor. Maar met een gewoon shirt doe ik niks. En ik gok dat er zo velen zijn. Jammer. Eerst zat het loopshirt ook in de toegangsprijs in, nu voor het gevoel niet meer omdat ik niks met een gewoon shirt doe, dus lijkt de run duurder.
  Liever gewoon weer een loopshirt bij de finish, meerwaarde 😉

  Keep om going! Oorahh!!

 19. tim de wildt

  Geweldige run! Goede prijskwaliteit verhouding en met elke run een zwaarder parcour. OOOOHRA!!!!!

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: