Survival Challenge Zeewolde

Review Survival Challenge Zeewolde 2014

Afgelopen zaterdag (7 juni 2014) vond de derde editie plaats van de Survival Challenge Zeewolde. Elk jaar wordt het evenement groter en toegankelijker. Survival Challenge Zeewolde doneert elk jaar de opbrengst aan een goed doel, dit jaar gaat de opbrengst naar de Stichting Spieren voor Spieren. Vorig jaar hebben een aantal leden van Team Dutch Mud Men?voor het eerst deelgenomen aan de Survival Challenge, ook dit jaar waren er weer een aantal van ons aanwezig. Niet in hele grote getale, maar zeker net zo gezellig.

Survival Challenge Zeewolde

In de aanloop naar de run

De informatie-voorziening liep via de website van Survival Challenge Zeewolde en Facebook. De benodigde informatie werd tevens een aantal dagen voor de run per e-mail aan de desbetreffende deelnemers verstuurd. De informatie was helder en ruimschoots voldoende.?Er kon worden ingeschreven in verschillende groepen; individueel, koppels of als team. Tevens kon er worden gekozen uit twee afstanden; 5 of 10 kilometer.

De auto moest worden geparkeerd op een grasveld. Het was wel even kijken hoe je de auto op het grasveld kreeg, een stoeprand pak je liever niet. Uiteindelijk heb ik maar gekozen om over het fietspad te rijden, hoe anderen dit hebben aangepakt is mij niet bekend.De locatie was tien minuten van de parkeerplaats. De route er heen was vrij onduidelijk. De bewegwijzering viel een beetje tegen. Gelukkig wisten omwonenden mij de weg te wijzen.

Survival Challenge Zeewolde

Het evenement vond plaats op het strand aan het Veluwemeer. Alle onderdelen voor een perfecte dag waren aanwezig; het uitzicht, het prachtige weer, de muziek en de sfeer.
Net als vorig jaar ging het startnummer ophalen iets anders dan normaal. Ook dit jaar kreeg je een t-shirt (helaas weer van katoen) waar met stift je startnummer opgeschreven wordt. Daarnaast kreeg je twee polsbandjes om. Deze zou je kwijt raken als je niet over een obstakel heen zou komen. Tot slot mocht je een formulier invullen waarin stond dat je akkoord ging met de risico?s.

Er stonden twee grote legertenten waarin men zich kon omkleden. De tassen konden worden afgegeven bij de bewaakte bagageopslag. Het inschrijven, omkleden en opbergen verliep gemakkelijk.
Tip voor de organisatie: bewegwijzering naar de parkeerplaats en van de parkeerplaats naar de locatie mag duidelijker.

De run zelf

Het starten gebeurde op het strand in kleine groepjes van ongeveer 20 a 30 deelnemers. Hierdoor ontstonden er geen rijen bij de obstakels. In totaal waren er 34 obstakels verspreid over iets meer dan 10 kilometer.
Direct na de start mocht je het koude water in en je zwemskills aan menig toeschouwer showen. Eenmaal uit het water moest je een paar meter lopen en kwamen de eerste obstakels al, netten en balken waarover je heen moest klimmen. Daarna volgde tranches (typische obstacle run obstakels) en tijgeren onder een camouflagenet in het water. De toon was gezet.

Survival Challenge Zeewolde

Na een klein stukje lopen moest je een ijzeren ronde plaat slepen en god wat was dat ding zwaar. Ik had het idee dat ik een tientonner aan het slepen was, maar gelukkig heb ik hem weer netjes bij de eigenaar afgeleverd ;).
Touwklimmen, over balken heen, kruipen en/of tijgeren, jerrycans dragen, evenwicht brug, indianenbrug, bandenstapel, klimwand, het is dit weekend allemaal voorbijgekomen. Er werd veelvuldig gebruik gemaakt van touwen, netten en balken. Het was zeker technischer dan een obstakelrun.

Wat opviel is de hoeveelheid water die werd gebruikt. Continue mochten wij vieze, drapperig en stinkende sloten in. Heerlijk, daar houden wij van! Bij ??n sloot had de organisatie meerdere balken over de sloot gelegd. Het was de bedoeling dat je vanuit het water over de balk rolde en weer in het water belandde. Volgens mij waren het minstens 12 balken, er kwam in ieder geval naar mijn idee geen einde aan ;). Die laatste balken waren dan ook behoorlijk zwaar, helemaal met de kilo?s kikkerdril die je mee sleurde.

Survival Challenge Zeewolde

Daarnaast was er een stuk waarbij daadwerkelijk gezwommen moest worden. Via een touw moest je het water inklimmen, in het water laten vallen en via een touwladder weer de brug opklimmen. Vervolgens over een hoog net heen klimmen en jezelf vanaf 5 a 6 meter hoogte in het water laten vallen.?Hierna kwamen weer veel klimobstakels; over een muur, zeecontainers en veel boomstammen of touwen.

De laatste kilometer van de run bestond eveneens voornamelijk uit water. Aan de ene kant van de sloot er in en aan de andere kant eruit. Stukje lopen en weer terug het water in. Via een klimladder over een brug en vervolgens iets verder op weer het water in.?Aan het einde moest je tijgeren onder drie tanks en tot slot via het water door naar de finish. Bij de finish kreeg je te horen hoe lang je over de run hebt gedaan.

Survival Challenge Zeewolde

Na de run

Na afloop kon je in de tenten douchen en omkleden. Dit was voortreffelijk. Het komt zelden voor dat je een redelijk normale douche hebt en dit keer ook nog eens warm water. Daarnaast was er veel ruimte om je om te kleden. Achteraf kon je nog een hapje en een drankje nuttigen en op het strand relaxen.

Plus en verbeterpunten

Elke run kent zijn kleine verbeterpunten en dat was hier natuurlijk niet anders:

 • Bewegwijzering naar de parkeerplaats en van de parkeerplaats naar de locatie moet duidelijker
 • Iets meer aandacht aan de start (bijvoorbeeld warming up, muziek harder)
 • T-shirt (meer maten en andere stof)

Survival Challenge Zeewolde

Uiteraard ook positieve punten voor de Survival Challenge Zeewolde:

 • Aan vrijwilligers was er bij deze run bijvoorbeeld zeker geen tekort. Bij iedere obstakel stond wel iemand van defensie, super geregeld!
 • Geen opstoppingen voor obstakels
 • Maar liefst 34 obstakels en allemaal even uitdagend
 • Douches achteraf waren zeer prettig

Conclusie

Mooie technische run, prachtige locatie en prima georganiseerd. De Survival Challenge Zeewolde is zeker een aanrader en het geld waard. In verhouding met andere obstakelruns was deze run goedkoop en beter georganiseerd dan menig run.

De Survival Challenge Zeewolde is voor zowel een obstakelrunner alsmede een survivalrunner geschikt.?Wij hopen volgend jaar meer mensen bij deze run te zien. Bij mij staat hij in ieder geval in de top 10 favoriete runs!

Foto’s via Robin van Rooijen


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

14 reacties op “Review Survival Challenge Zeewolde 2014”

 1. Beste run van dit jaar, 10K gedaan, enorme hoeveelheid obstakels. Veel klimwerk, veel waterobstakels. Zit aan de bovenkant qua zwaarheid van de runs die te kiezen zijn, maar voor de iets ervaren Obstaclerunner een must. Uitstekende verzorging met veel drinkposten en bananen, prima begeleiding van de landmacht. Dikke pluim voor de heren van de PantserInfanterie. Geen rijen, goede bagage drop, douches.
  Tel erbij op dat alles naar een goed doel gaat en de entree slechts 20 euro is , plus mooi weer en prachtige locatie en de conclusie is : beste run tot zo ver met inbegrip van Viking en Mudmasters.
  Heren : well done!

 2. Winston Wolfe

  Bijzonder prettige verrassing deze cross over van de vaak iets te tamme obstacle runs naar de survival runs. Niet echt een thema of het moeten de landmacht jongens zijn, op 10km 34 obstakels waar je toch wel wat techniek voor nodig hebt. Mooi natuurgebied van staatsbosbeheer en door het minder massale karakter loop je het grootste gedeelte met je eigen team en… nergens opstoppingen, how nice.

  Volgend jaar zeker weer!

 3. Teun van der Brug

  Dit was genieten! Door de survival achtergrond van dit evenement wordt er geen aandacht besteed aan thema’s en geen geld uitgegeven aan ophitsende MC’s die iedereen oppompen voor ze beginnen.. Wat dan over blijft is een sportevenementen dat staat als een huis!

  Voor de survival-fans is hier nog genoeg te klimmen, swing-over-en en te ape-hangen, de obstacle fans onder ons komen zeker aan hun trekken met het bekende klim en modder werk.

  Parkeren, inschrijven, omkleden en garderobe waren allemaal prima in de hand, startvakje met een man of 40, een prachtig “o jullie kunnen starten; START!” van een vrijwilliger en weg waren we. 10 km met 33 hindernissen voor de boeg.
  Natuurlijk hadden we prachtig weer vandaag dus ook genoeg publiek langs de route. Meteen het water in en daarna wat modderkruip en klimwerk, later op de route kwamen de survival hindernissen en over het hele parcours verdeeld genoeg water momenten. Over water gesproken, de organisatie had fantastisch ingespeeld op het warme weer; er werd langs de route zoveel drinken uitgedeeld dat ik een paar waterstops heb overgeslagen. Op de finish de medaille (T-shirt kregen we al bij inschrijven) in ontvangst genomen en daarna heerlijk gedoucht.

  Wat een top evenement was dit! Geen poespas, gewoon lekker knallen op een fantastisch parcours met uitdagende hindernissen. Helemaal top dat al het inschrijfgeld direct wordt gedoneerd aan stichting Spieren voor spieren!

  Ook met de shirts van de organisatie was het geen probleem de andere DMM te herkennen en samen over het parcours te gaan!

  Om het af te sluiten, ik denk dat we volgend jaar een eigen startvak gaan regelen, dat we van de organisatie vast wel in onze eigen shirts mogen lopen, en dat we met een veel grotere delegatie mee moeten doen!

 4. Super leuk ! Goede organisatie , best pittig parcours ivm met mudmasters. Bij elke hindernis stond een militair voor uitleg en eventueel steuntje omhoog

 5. Edwin Helder

  Er goed georganiseerd evenement. Zeker goede prijs en ook nog voor een goed doel. Petje af voor de organisatie. Ik ga deze run volgend jaar zeker weer doen.

 6. Jimmy De Graaf

  Top run lekker zwaar goed voor de benen.goede faciliteiten zoals kleedruimte douche gardarobe voor je tassen .
  heb me super vermaakt met het mooie weer

 7. ik zou bij de start een klok ophangen met hoe laat het is zo dat de deelnemers kunnen zien wanneer ze starten en zou ik een algemene warming up doen voor de start door iemand op een podium ofzo iets in die richting.

 8. Froukje Berkenbosch

  Parcours: belinting kon beter (ik liep bijna verkeerd op een soort kruispunt in het parcours, tis dat een omstander het wist, maar ik kon het er niet van maken waar ik heen moest).
  Bewegwijzering vanaf de parkeerplaats was niet helemaal duidelijk (ook omdat omstanders bordjes hadden weggehaald, die lagen op de grond).
  Teamwork: was in mijn run n.v.t. (individueel)
  Veiligheid: de duikers waren goed wakker! Top!
  Warming up heb ik niet gezien en ik zat in de eerste startgroep, dus blijkbaar was die er ook niet.
  De hindernis op het strand (stellage) vond ik best gammel.
  Prijsuitrijking was idd erg laat, ik was weliswaar eerst van de veteranen maar ik ga de hele dag daarop wachten.
  Thema: was dat er?

  Erg leuke run hoor! Volgend jaar weer!

 9. Afgelopen jaar strongmanrun en mudmasters gedaan. Deze run was korter maar intensiever. De kleine startgroepen die per 5 minuten vertrokken waren perfect. Hindernissen boden behoorlijke uitdaging voor de non-survivalaars. Van de drie vond ik deze als run het leukst. Zou leuk zijn als er onderweg nog wat meer sfeer zou komen maar je moet wat te wensen hebben h?. Verder echt uitstekend georganiseerd en de vrijwilligers waren top en zeer betrokken. Extra leuk dat het voor een goed doel is. Volgend jaar is dit de eerste run op het lijstje!

 10. Qua zwaarte was deze run wellicht iets te licht.
  Zeer veel waterhindernissen , een goede zaak mag van mij zelfs wel iets meer.

  Volgend jaar weer !

 11. Gelopen in een duo (met dame) en dat beviel heel goed. Parcours was lichter als vorig jaar waarbij vooral klimwerk aan touwen is weggelaten. Van mij had hij nog wel wat zwaarder gemogen, maar ik vermoed dat hij zo voor de ‘massa’ al zwaar genoeg was. Meeste onderdelen totaal anders als vorig jaar, wat het wel leuk maakte. Helaas werken veel trainingsmaten op de zaterdag waardoor zij verstek moesten laten gaan. Omdat de dame nogal klein van gestalte was, had zij bij heel wat onderdelen redelijk wat nadeel. Zij moest o.a. vaak zwemmen ipv dat zij nog net over de bodem kon lopen. Er moest ook redelijk wat geknutseld worden aan haar jurk om er goed met te kunnen lopen. De grootte van de startgroepen was perfect! Nergens last gehad van wachten bij onderdelen. Website en Facebook goed verzorgt na afloop met mooie foto’s van het evenement. Ondanks dat ik zelf 2e had geworden bij de M45 en de dame gewonnen had bij de dames bewust gekozen voor het lopen in duo’s omdat dit gewoon veel leuker is bij zo’n evenement. Volgende doel is de Streker Oerbos Survivalrun.

 12. Renate van Bodegraven

  wij als teamsuboxer waren nieuw in dit concept. Het is voor het eerst voor iedereen dat we aan zoiets hebben mee gedaan. Wij allen hebben het als zeer plezierig ervaren. Dus ook voor totale beginners was het super leuk en goed te doen!
  Bedankt!

 13. Top sfeertje in zeewolde. Deelnemers en vrijwilligers vriendelijk en sportief. Jammer dat de uitreiking zo laat was. Shirtje was niks mis mee. Mouwen eraf of knoop in de zij is de oplossing, Hij werd tog nat en vies.

Laat een reactie achter

Scroll naar top