[Column] Is het meest spannende obstakel nog wel geschikt tegenwoordig?

Eens in de paar weken barst de discussie over stroom tijdens een obstacle run weer los. In de linkerhoek de voorstanders van stroom, want het hoort er bij en je moet niet zeuren. Aan de rechterkant de tegenstanders van stroom, want na twee keer ken je het wel en het is gevaarlijk. Er is geen enkel onderwerp binnen de sport zo controversieel, maar hoort het er eigenlijk bij?

Stroom zat al in de eerste obstacle run, dus mag nooit ontbreken

Als je de geschiedenis van de sport kent, dan weet je ongetwijfeld dat Mr. Mouse met zijn Tough Guy alom gezien wordt als de grondlegger van obstacle running. Aangezien de sport gecommercialiseerd is door Tough Mudder is het obstakel met stroom overgenomen en is het sindsdien onlosmakelijk verbonden met de sport.

Stroom is gevaarlijk en voor de veiligheid moet het er dus uit

Je zult geen dodelijke stroomschok krijgen tijdens een obstacle run, daar zijn de organisaties voorzichtig genoeg voor. Toch steken er steeds meer geluiden de kop op dat het wel eens slecht voor je zou kunnen zijn om door stroomdraden van 10.000 volt te rennen. De meest bekende is dit onderzoek naar aanleiding van een Tough Mudder in 2013. De gevolgen die gerelateerd worden aan het obstakel bevatten onder andere brandwonden, ontsteking van de hartspier, een verhoogde bloeddruk, een beroerte, uitdroging en meer. Ook zijn er wel eens mensen blijven hangen in de draadjes. En dan zijn er nog de schaafwonden en botbreuken die ontstaan doordat mensen tegen de vlakte gaan na een harde schok. Is dat het dagje uit wel waard is de vraag?

Het is een typisch mentaal obstakel en dat hoort er zeker bij

Ik heb genoeg mensen gesproken die zich altijd een beetje zorgen maken om de Sizzler, Thor?s Lightning, Electroshock Therapy, Electric Eel en alle andere benamingen voor obstakels met die spannende draadjes. Nou hoop ik niet dat mensen er wakker van liggen, maar een beetje spanning hoort er wel bij. Naast een fysieke is een obstacle run ook een mentale uitdaging. Hoogtevrees, bang in het donker, angst om onder water te gaan en stroomschokken, het zijn allemaal mentale obstakels en dat onderdeel hoort er gewoon bij.

Het draagt niet bij aan de fun-factor, dus mag wel achterwege blijven

Deelnemers komen niet alleen voor de uitdaging, maar ook om een mooie dag te hebben. Je betaalt behoorlijk wat voor je startbewijs, hebt er goed voor getraind en bent klaar voor een leuke dag uit. Ik ken weinig mensen die het echt een leuk obstakel vinden dat wat bijdraagt, de meesten zien het volgens mij toch als vervelende formaliteit.

Het is een prachtig obstakel voor toeschouwers, dus moet blijven

Leedvermaak is het beste vermaak wordt hoor ik wel eens. Iemand pijn zien lijden bij een obstakel levert veel Youtube-filmpjes en lachende toeschouwers op. Dus voor de toeschouwers is het leuk om de tijd te doden. Stiekem horen toeschouwers natuurlijk gewoon mee te doen in plaats van te kijken, maar dat is een ander verhaal.

Het obstakel is oneerlijk, dus hoort niet bij een sport

De reden dat Spartan Race hun obstakel met Spartans uit de meeste runs heeft gehaald is omdat ze een gelijkwaardige run voor alle deelnemers willen cre?ren om de sport zo uiteindelijk olympisch te maken. Als de ene deelnemer vijf frisse rugbyspelers tegenkomt die hem een halve minuut tegenhouden en een andere deelnemer loopt er in 5 seconden doorheen, dan is het obstakel niet gelijkwaardig en wordt het lastiger om eerlijk een tijd waar te nemen. Hetzelfde geldt voor stroom. De ene keer ga je bijna tegen de vlakte van de 13 schokken die je krijgt, de andere keer loop je er bijna fluitend doorheen. Niet eerlijk, dus weg.

Alleen al om alle ophef hoort het erbij

Het feit dat iedereen het er over heeft, zich er druk om maakt en er een mening over heeft zou eigenlijk al reden genoeg zijn om het obstakel te laten blijven bestaan.

Het is een typisch Nederlands obstakel, laat maar achterwege in de toekomst

Met ons Team Dutch Mud Men hebben we intussen een behoorlijk lange lijst aan obstacle runs staan in binnen- en buitenland. Wat ons opvalt is dat we het in het buitenland zelden tegenkomen. Natuurlijk wel bij Tough Guy en Tough Mudder, maar dat is het dan ook wel ongeveer. De meest memorabele en harde runs hadden geen van allen stroom; Nuts Challenge, Getting Tough The Race, Rat Race Dirty Weekend en Judgement Day waren allemaal stroomvrij. Het lijkt alsof een goede run het niet nodig heeft. De organisatie van Judgement had vooraf al aangekondigd dat ze het niks vinden toevoegen en er dus geen stroom in zou zitten.

Uiteindelijk maakt stroom een run niet beter, maar kan hij er door negatieve ervaringen wel slechter van worden.

Maar wat vind je er zelf eigenlijk van Dirk?

Ik kan nog wel een dozijn argumenten voor of tegen stroomdraden beschrijven, maar het is en blijft een persoonlijke mening voor iedereen. Mijn eerste keer was tijdens de allereerste Mud Masters in 2012 en toen vond ik het weinig spannend. Nadat ik half ge?lektrocuteerd ben tijdens Tough Mudder in Schotland en daar veel mensen serieus pijn heb zien lijden is de lol er wel wat vanaf aan het gaan. Van mij hoeft het niet meer zo en als ik zo om me heen lees, luister en kijk krijg ik het gevoel dat die groep steeds groter wordt.?Uiteindelijk maakt stroom een run niet beter, maar kan hij er door negatieve ervaringen wel slechter van worden.

En jullie? Roept u maar!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top