Waarom dragen we eigenlijk startnummers?

Startnummers en obstacle runs, dat is toch altijd wel een dingetje. Je raakt ze kwijt, ze worden vies en onleesbaar, je blijft haken achter een obstakel of de speldjes prikken in je buik. Maar waarom dragen we eigenlijk startnummers tijdens een obstacle run?

Startnummer

Als je wel eens aan een hardloopwedstrijd meegedaan hebt, dan weet je dat een startnummer niet weg te denken is. Hardlopen draait om de tijd die je er over doet om de afstand af te leggen en in de eindklassering ben je terug te vinden op basis van je startnummmer. Je krijgt je startnummer, speld deze op je borst of rug en bent voor iedereen herkenbaar. Maar wat nou als er geen eindklassering, tijdswaarneming of uitslag is, zoals bij obstacle runs vaak het geval is. Waar is het startnummer dan voor nodig?

Startnummers muurTen eerste zodat de organisatie en de vrijwilligers onderweg kunnen zien dat je een loper bent en geen toeschouwer. Met je startnummer maak je je bekend?als deelnemer aan de run en krijg je toegang tot het startvak. Ten tweede is het voor veel deelnemers toch een mooi bewijs van deelname. Ik ken genoeg mensen die hun startnummers op muur, deur of plafond gehangen hebben als herinnering. Ten derde bevat het startnummer soms een chip waarmee de uitslag bepaald wordt en op basis waarvan je foto’s automatisch terug te vinden zijn. Ten vierde worden de tassen bij de garderobe soms weggelegd op basis van startnummer. Ten vijfde, en dit is misschien wel de meest belangrijke, ben je met je startnummer te identiceren. Je hebt vast je legitimatiebewijs niet mee tijdens een obstacle run. Stel er gebeurt iets met je en je kunt doordat je bewusteloos bent, onderkoeld geraakt bent of een hersenschudding hebt niet meer vertellen wie je bent. Aan de hand van je startnummer kan de organisatie dan toch bepalen wie je bent en eventueel je noodnummer bellen.

Oke, een startnummer is dus best belangrijk. Toch ben ik van mening dat het startnummer in haar huidige vorm niet past bij obstacle running. Startnummers komen uit de hardloopwereld waar je niet onder commandonetten door hoeft te tijgeren, waar je niet op je buik door de modder gaat en waar je startnummer meestal schoon blijft. Mijn probleem met startnummers is er dan ook vooral eentje van praktische aard.

Startnummer broekje
Tijdens Judgement Day met het speciale startnummerbroekje.

Doe je je startnummer op je buik dan bestaat de kans dat je al tijgerend de speldjes in je huid krijgt omdat ze losschieten. Doe je je startnummer op je rug en ga je onder een touwnet of commandonet door, dan raak je hem bijna gegarandeerd kwijt. Ga maar eens bij zo’n obstakel kijken nadat er een aantal waves voorbij gekomen zijn. Je kunt stapels startnummers rapen. Als je je tas krijgt op basis van je startnummer moet je maar hopen dat niemand anders hem met je opgeraapte startnummer ophaalt.

En raak je je startnummer niet kwijt, dan bestaat de kans nog dat je mooie shirt scheurt of een gaatje krijgt. Dit is ook de grootste reden dat we bij Dutch Mud Men speciale broekjes met een vakje voor je startnummer zijn gaan verkopen. Je wilt je startnummer niet kwijtraken en je shirt moet heel blijven. Aangezien niet heel Nederland met zo’n mooi broekje gaat lopen is het tijd voor een andere oplossing.

Op je voorhoofd

Maar wat zijn de alternatieven dan? Polsbandjes zijn een alternatief. Nadeel is dat deze ook kunnen blijven hangen, losscheuren en kwijtgeraakt kunnen worden. Hoofdbanden met je startnummer erop misschien, zoals bij Spartan Race het geval is? Afgezien van dat niet iedereen deze even prettig zal vinden, kun je ze natuurlijk kwijtraken bij een diepe sprong in het water. Broekjes zoals wij ze dragen? Dat is als individu leuk, maar niet echt een oplossing voor de organisatie. Watervaste stift op je voorhoofd en armen dan maar? Naar mijn mening is dit de meest mooie oplossing. Goede watervaste stift blijft zeker een complete obstacle run zitten, ook al wordt het nat en modderig. Daarnaast heb ik nog nooit iemand gehoord die is blijven hangen achter een stukje watervaste stift. Je bent voor iedereen herkenbaar en te identificeren. Daarnaast ziet het er ook nog eens cool uit. Het enige nadeel is dat je eventueel zonder te betalen in een startvak kunt gaan staan, maar daar valt als organisatie zeker wel iets op te bedenken, zoals het afgeven van een e-ticket zodra je het startvak inloopt.

Persoonlijk zou ik de organisaties op willen roepen eens goed na te denken over het hoe en waarom van ouderwetste startnummers. Mijn voorkeur zou uitgaan naar watervaste stiften. Of kennen jullie nog een briljant alternatief?

Xracewear bibshort
Bij een run in Duitsland met het startnummerbroekje.

De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

4 reacties op “Waarom dragen we eigenlijk startnummers?”

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: