Spartacus Run

Review Spartacus Run 2014

1 Mei is de dag van de Arbeid in Belgi?. En wat doen ze dan? Iedereen krijgt een dag vrij. Gelukkig waren er wel ruim 8.000 sporters die flink aan de arbeid gingen tijdens de populaire Spartacus Run nabij Antwerpen. Een gezellige groep leden van Dutch Mud Men liep mee.

Aankomst

Het evenement vond plaatst op het recreatieterrein De Schorre in Boom, onder andere bekend van Tomorrowland. Maar voordat we aankwamen moesten we eerste een parkeerplaats vinden. Toegegeven, ruim voordat we aankwamen op locatie kwamen we de eerste borden richting een parkeerplaats van de Spartacus run al tegen. Nadat we geparkeerd stonden, bleken we ergens aan de rand van een woonwijk te staan, met verder geen enkele aanwijzing richting het terrein. Na wat ronddwalen door de straten kwamen we een stroom mensen tegen vanaf een andere parkeerplaats en konden we die volgen.

Spartacus Run 2014

De start/finish en alle logistieke zaken en eettentjes vonden plaats op een groot grasveld met rondom een heuvel. Dit gaf een mooi beeld, want met 8.300 sporters en minstens net zoveel toeschouwers was het hele veld vol. Overal om je heen zag je mensen de heuvels beklimmen of weer naar beneden glijden. Startnummers ophalen ging soepel net als het inleveren van de tassen. De start ging op de kenmerkende manier in de ze Stihl series (de Race Against Nature, Battle of Ardennes en de Neptunes run zijn allemaal van dezelfde organisatie). Er stonden 5 startvakken naast elkaar, gescheiden door hekwerken. Elk vak zou om de 5 minuten starten. Met de nodige muziek werden we opgewarmd of konden nog een praatje maken met de andere lopers. Een soepel begin

Spartacus Run 2014

Start & Parcours

Toen uiteindelijk het startschot klonk mochten direct beginnen aan een klim. Vorig jaar heb ik de Spartacus run ook gelopen en dit jaar is het hele parcours ongewijzigd gebleven, met hier en daar een lus anders. Ik wist ook dat ik dit moest zien als een fun run. Vooral de ervaren lopers zullen niet de uitdaging vinden waar ze soms naar opzoek zijn. Maar dat betekend niet dat we geen lol kunnen hebben. En de hoogtemeters lieten de beenspieren af en toe nog behoorlijk werken. Van de omgeving is goed gebruik gemaakt. Wanneer we offroad liepen was dit niet op een bospad of iets, maar dwars door het bos waardoor je door een weerwar van takken en boomwortels moest manoeuvreren. De modder was op sommige plaatsen erg goed, het leek soms op dikke klei die graag je niet strak?genoeg?gestrikte?schoenen vasthield.

Spartacus Run 2014

Nat worden mag!

Gedurende het hele parcours werd je altijd wel een keer nat, ofwel door het zwemmen of door bijvoorbeeld brandslangen die vol open stonden. Maar op andere locaties werden kansen niet benut door stukken water of greppels te overbruggen met planken of drijvende vlonders. De sandbag-carry was wel leuk, het parcours dat je moest afleggen met een zware zandzak op je schouders was bezaaid met horizontale dwarsbalken waar je over of onderdoor moest. Het gewicht van die zandzakken maakte het net even wat moeilijker, vooral wanneer je er twee of drie meenam. Het parcours ging verder met een aantal steile afdalingen en klimmen waar je soms handen en voeten voor nodig had. Als snel kwamen we de Belly Scraper tegen. Hekken waren op een hoogte van hooguit 30 centimeter gehangen en ik kreeg het idee dat het soms zelfs lager was. Plat op de buik of rug moesten we hier onderdoor tijgeren. Het was soms zo krap dat je bijna klem kwam te zitten onder het hek. Een leuke uitdaging.

Spartacus Run 2014

We liepen door naar de ?Bush-Runner?, een stuk parcours dat door rookmachines flink in de mist was?gezet. Je kon vaak niet verder kijken dan 1 meter dus het was oppassen geblazen waar je je voeten neerzette. Wat daarna volgde was een leuke interactieve hindernis. Het lokale american-football team was opgetrommeld en probeerden je met stootkussens de weg te versperren. Leuk om te proberen er soepeltjes tussendoor te rennen, of er juist vol tegenin te beuken. We liepen weer richting de finish, maar niet voordat we ?The Wall? getrotseerd hadden. Via een net moesten we ruim 8.5 meter omhoog klimmen en aan de andere kant via hooibalen naar beneden.? De finish zelf was een grote zone vol hindernissen. Na meerdere beklimmingen, waterbakken, tunnels met water, autobanden, verschillende boomstammen waar je overheen moest klimmen liepen we de finish over. Op een elektronisch bord stond je naam met de gelopen tijd erachter. Er stond ook een vlaggetje van je eigen land erbij, en zo te zien kwamen de deelnemers?overal vandaan. Nederland, Frankrijk, Duitsland en natuurlijk ook Belgi?. We kregen een mooie grote en zware medaille omgehangen en mochten een blikje redbull, een flesje water en wat stroopwafels in ontvangst nemen.

Nog even op de foto met een bord ?we are spartacus? en het zat erop. Door het mooie weer en goede faciliteiten bleven mensen nog even hangen en genoten van een drankje of een frietje op het gras. Of je kon je stukje vlees ophalen bij de barbecue waar je je van tevoren voor had kunnen aanmelden.

Spartacus Run 2014

Conclusie

Terugkijkend op het evenement is de Spartacus run een goed verzorgde run. Er hangt een goede sfeer en het trekt veel toeschouwers. Deze worden ook betrokken in het evenement, er was een gedeelte waar ze je konden bekogelen met weerballonnen. Dit was niet goed aangegeven of de ballonnen waren op, want we hebben er niets van gemerkt tijdens het lopen. Het idee was zeker leuk.? Het parcours was op verschillende punten vrij uitdagend door de hoogtemeters of doordat het dwars door de bossen liep, maar op veel plaatsen was het te smal. Wanneer er een groepje voor je met z?n drie?n naast elkaar liep?was het onmogelijk om deze in te halen. En dit terwijl het vaak wel breder opgezet had kunnen worden.

Er was geen omkleed- of doucheruimte op het terrein zelf. Dit kon bij een voetbalclub, waar je wel 10 minuten voor moest lopen. Het scheelde dat we redelijk schoon de finish over kwamen door de waterbakken in de laatste 50 meter, maar iets duidelijkere bewegwijzering hiernaartoe was welkom geweest.

Voor de ervaren obstacle runners zijn de obstakels niet erg uitdagend. Ga je echter met de gedachte van een fun-run van start, dan kan je je prima vermaken. Voor de beginner is dit wel een hele leuke run. Zoek je nog een evenement om je vriend of vriendin voor het eerst mee te nemen dan is de Spartacus run zeker een goede. En omdat 1 mei volgend jaar op een vrijdag valt is het prima te combineren met een weekendje Antwerpen.

Spartacus Run 2014

Laat zelf ook je mening achter!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

6 reacties op “Review Spartacus Run 2014”

  1. Bijna geen enkele zware obstakel tegengekomen. Te veel deelnemers. Sfeer, locatie en thema waren wel goed. Het is zeker geen afrader, maar een perfecte run voor beginnende obstakel runners

  2. Topsfeer, prima locatie en leuk thema (incl verf..). Mooie run voor een startende obstaclerunner. Fysiek geen zware hindernissen en op zandzak sjouwen na geen bovenlichaam prikkelingen zoals bijv ringen / monkeybar / touwklimmen.
    Geen “team” obstakels zoals hoge walls oid.

    Tbv organisatie: parkeren kon dichterbij de locatie bleek achteraf en bij het ophalen van de tassen klommen er mensen over de uitgifte balie. Niet echt een prettig idee als je je waardevolle spullen in je tas hebt zitten.

    Leuke run maar niet heel uitdagend. en zeker niet de “thoughest 10K ever” zoals werd aangekondigd….

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: