Speecross vs X-talon

Gearreview: Salomon Speedcross 3 vs. Inov-8 X-talon 212

Update: we hebben intussen ook de nieuwste Inov-8 X-talon 200 getest.

Na een jaar van ruim 25?obstacle?runs in het binnen- en buitenland krijgen we veel vraag wat nu de beste schoenen zijn om een obstacle run te trotseren. Die vraag is altijd lastig te beantwoorden omdat voor de vele verschillende?mensen er vele verschillende soorten en type schoenen bestaan. Wel is duidelijk dat schoenen die meer grip hebben als de standaard hardloopschoen, de voorkeur geniet.

Als je meerdere runs loopt of van plan bent te lopen, investeer dan in goede obstacle running schoenen. Net als je voor elke sport die je fanatiek beoefend geldt ook hier dat goed materiaal van wezenlijk belang is om minder blessures te krijgen of een gevaar voor jezelf als anderen te vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitglijden over het vaak gladde parcours.

Wij van Obstakels.com en Team Dutch Mud Men hebben onder andere gelopen op de voor ons twee meest geschikte schoenen voor een obstacle run; De Salomon Speedcross 3 en de Inov-8 X-talon 212. Uiteraard hebben beide merken nog een aantal andere typen welke geschikt zijn maar dat zijn alle afgeleiden van de benoemden twee. Zo zijn er bijvoorbeeld nog de;

 • Salomon S-Lab Fellcross 2 (race versie) | Salomon Speedcross 3 GTX (goretex) | Salomon Speedcross 3 CS (winter editie)
 • Inov-8 X-Talon 190 (race versie) | Inov-8 Bare Grip 200 (barefoot versie) | Inov-8 Mudclaw 300 en 265 versie | Inov-8 Oroc 340 en 280 (winter editie, niet altijd toegestaan)

Specificaties

Laten we beginnen met een korte vergelijking van de specificaties.

Omschrijving

Salomon Speedcross 3

Inov-8 X-Talon 212

?

?Speedcross 3

?X-talon 212

Adviesprijs

? 119,95

? 130,-

Gewicht

310 gram

212 gram

Drop (1)

9 mm

6 mm

Veters

Quicklace (2)

Traditioneel

Kleuren

6

1

Midsole (3)

EVA

EVA

Voering (4)

Anti vuil mesh

Anti vuil mesh

Kopen

Direct kopen

Direct kopen

 1. Het verschil in mm tussen de achterkant en voorkant van de schoen
 2. Quicklace is een snel systeem waardoor je in 1x je veters kunt aantrekken
 3. Dit is de midden zool tussen de buiten- en binnen zool. Deze bestaat uit een soort foam-bellen die gevuld zijn met gas waardoor de zool flexibel, absorbeert en licht is.
 4. Mesh is de textiel gaas structuur voor de ombouw van de schoen. Deze ademt maar dient vuil buiten te houden
Speedcross vs X-talon
Speedcross vs X-talon

Salomon Speedcross 3

Wij kiezen qua kleur uiteraard oranje om onze “Dutch” roots nog extra te benadrukken. De eerste indruk van de schoen is dat je echt het gevoel hebt dat deze schoen je zeker niet in de steek laat tijdens een obstacle run. Schoen voelt solide en stevig aan, zonder dat je het gevoel hebt dat het een hele stijve schoen is.

Bij het aantrekken vallen een aantal zaken gelijk op:

 • De leest is vrij smal aan de voorkant waardoor je tenen wat opgesloten voelen.
 • De manier van veterstrikken is anders dan regulier. Salomon gebruikt het Quicklace systeem. Dat is een systeem waarbij je met ??n keer trekken je veters strak trekt en met een soort geleider vast zet. Het restant van je veter kun je in een zakje/gleuf/uitsparing stoppen op de lip van je schoen zodat er geen kans is op losraken of ergens achter blijven hangen.
 • De hiel is vrij hoog wat wel het gevoel geeft dat je enkel goed is ingepakt. De drop is 9 mm wat voor de meeste hardlopers een prettige overgang is, als je gewone hardloop schoenen in de categorie Asics Nimbus vallen. Voor de wat meer “natural” loper voelt de schoen hoog aan.
 • De zool is redelijk flexibel en je kunt je voet goed afrollen en zijwaarts bewegen. De zool loopt door tot aan de voorkant voor grip aan de punt van je schoen. Dit is handig als je een sloot uitstapt of over hooi balen moet. Je kunt je punt dan gebruiken voor grip.

De Salomon Speedcross 3 is naast de trainingen in bos, duin, strand en bergen in praktijk getest bij o.a. de Mud Masters (Haarlemmermeer – 12km) | Spartan Beast (Londen – ?20-22km) | Tough Mudder (Schotland – 18-20km) | Strong Viking (Wijchen – 19km)

De Salomon Speedcross 3 is een uitstekende schoen die je veel vertrouwen geeft tijdens een obstacle run. Je heb veel grip, de mesh laat weinig vuil door en de cushion voelt comfortabel.

Wel zijn er in praktijk een aantal zaken die als minder ervaren werden:

 • Het Quicklace systeem werkt snel en je veters blijven gedurende de wedstrijd even strak zitten als dat je ze aan het begin hebt aangesnoerd. Het zakje/gleuf/uitsparing waar je veter in moet, werkt ook goed. Het nadeel is dat je ?lip? vrij groot is en rechtop blijft staan. Hierdoor komt er snel vuil, zoals takjes, zand en steentjes tussen je voet en de lip te zitten. Dit kan soms hoogst irritant zijn. Uiteraard kun je gaiters gebruiken maar toch.
 • De veters zijn dun waardoor bij ?te? strak aansnoeren, de veters tijdens het lopen op je voet kan gaan ?snijden?
 • De leest is smal waardoor je tenen opgesloten voelen. Zeker met veel hoogte verschil wordt er veel druk gezet op je tenen bij afdalen. We hebben meerdere keren een zeer pijnlijke kleine teen overgehouden. Daarnaast zijn we meerdere keren door de enkels gegaan. De drop is 9 mm wat niet extreem hoog is maar voor onverhard terrein wel uitmaakt. Doordat de voorkant vrij smal is en de hak hoog staat kon de voorvoet minder controle houden waardoor bij afdalen er teveel op een te klein oppervlakte land. Zodoende zijn we een paar keer doorgezwikt.
 • De mesh aan de voorkant is van dichte structuur. Hierdoor blijft veel water en vuil uit je schoen. Nadeel is dat water en ook niet uit kan. Bij kleine water plassen ideaal maar bij een obstacle run zijn veel sloten of andere waterpartijen waarbij je schoenen geheel vol lopen. Vanwege de structuur blijft het water dan ook lang zitten als je weer in de hardloop fase komt. (tip van onze zijde is om als een schoen gore-tex heeft, deze niet te gebruiken voor obstacle runs. Water kan er niet in maar ook niet uit en dat kan tijdens wat langere races voor blaren zorgen.)
 • Tijdens de zomervakantie in Bretagne Frankrijk, trails gelopen langs de kust. Veel hoogte verschil er rotsachtige ondergrond. Top training alleen zijn er een aantal nopjes van de zool afgescheurd?! Lijkt ons niet de bedoeling.
Speedcross vs X-talon
Speedcross vs X-talon

Inov-8 X-Talon 212

Kleur is blauw ? oranje ? zwart. De oranje kleur is meer geluk dan keuze, want de Inov-8 X-Talon 212 is maar in ??n kleurcombinatie beschikbaar. De eerste indruk van de schoen is het lichte gewicht. Hierdoor voelt de schoen wel wat slapper aan. Maar daarentegen wel heel flexibel en een snelle beleving. Grove zool wat duidelijk het kenmerk van grip weergeeft.

Bij het aantrekken vallen een aantal zaken gelijk op:

 • De schoen omringt gelijk je gehele voet wat een heel prettig gevoel geeft. Je hebt het idee dat de schoen meer als een maatwerk om je voet heen zit. De hak en het midden van je voet worden stevig verpakt. De voorkant is wat breder waardoor je tenen meer de ruimte hebben.
 • De veters zijn regulier en dienen gewoon op de basisschool manier gestrikt te worden.
 • De drop is 6 mm en je voelt gelijk dat de gehele voet meer contact heeft met de ondergrond. Voor meer ?natural? asfalt lopers een natuurlijke overgang.
 • De zool is flexibel en grof van opzet. Gemaakt voor veel grip, goed contact met de ondergrond maar niet minimalistisch. In het midden van de zool, gesitueerd aan de buitenkant zit een verhard stuk. Dit is bedoeld om je zool niet te beschadigen tijdens het touw klimmen
 • De mesh is stevig van structuur maar niet hard of stijf. Heeft een traditionele voorkant, de noppenzool loopt niet door.

De Inov-8 X-Talon 212 is naast de trainingen in bos, duin, strand en bergen in praktijk getest bij o.a. de Mud Masters Marathon (Biddinghuizen – 42km) | Tough Dirt Run (Woudenberg – 17km) | Getting Tough the Race (Duitsland ? 24km)

De Inov-8 X-Talon is een zeer prettig zittende schoen met veel grip, welke ondanks een lage drop toch comfort biedt en zeer licht van gewicht is. Hierdoor heb je de beleving dat je snel het parcours kunt bedwingen. De mesh laat zand en overig vuil buiten ?en het afvoeren van water is goed waardoor je snel weer in je normale looppas komt.

Ook hier in praktijk een aantal zaken die als minder ervaren werden:

 • De eerste versies van de Inov-8 X-Talon 212 werden geleverd met een mooie twee kleurige veter in de kleuren blauw/oranje. Dit zag er goed uit maar als de veters nat werden raakte ze snel los. Huidige schoenen worden geleverd met een blauwe veter die wel goed blijft zitten
 • Als je de schoenen bestelt, neem dan altijd een halve maat groter. De maatvoering luistert vrij nauw en het is prettig als je aan de voorkant een lichte speling van ruimte hebt.
 • Het zoollipje aan de voorkant van de schoen kan los laten. Paar druppels lijm bij de schoenmaker en het is gemaakt, maar toch.

Conclusie

Beide schoenen zijn uitstekend geschikt om een obstacle run mee te lopen. De keuze is puur persoonlijk en deze review is bedoeld als leidraad en niet om voor de ene of de andere te kiezen.

 • De Salomon Speedcross 3 is een solide schoen met grip en geeft je een comfortabel gevoel. Schoen voelt wel wat lomp aan en heeft een relatief hoge drop. Hierdoor wel een makkelijke overgang vanuit de traditionele hardloop schoen.
 • De Inov-8 X-Talon 212 is meer de raceschoen. Licht, veel grip, flexibel en een lage drop waardoor je meer ?feeling? hebt tijdens het lopen. Ligt volledig in lijn met meer ?natural? running zonder in te boeten op comfort.

Lees ook: we hebben intussen ook de nieuwste Inov-8 X-talon 200 getest.

Disclaimer: De Inov-8 X-talon 212 verkopen we zelf, de Salomon Speedcross 3 niet. Toch hebben we naar ons idee een onafhankelijke review geschreven.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

3 reacties op “Gearreview: Salomon Speedcross 3 vs. Inov-8 X-talon 212”

 1. Bedankt voor de review! Veel van onze leden vragen mij vaak naar welke schoen het meest geschikt is voor survivalrunning. Zo’n 50% van onze leden loopt op soeedcrossjes en overweegt zo nu en dan een andere schoen en andere zweren er bij. Zelf loop ik ook op de speedcross, een topschoen, er zijn alleen drie mindere punten:
  – los laten van de zool (veel gehoorde klacht)
  – veters die knappen (veters zijn erg dun, zelf knip ik ze eruit en vervang ze, je wilt echt geen geknapte veters kort voor de start van de run)
  – de hoge hak (bij zwakke enkels en onverhard lopen een garantie voor verstuikte enkels)

  Vandaag voor het eerst de x-talon geprobeerd. Voelt goed, licht en met een fijne pasvorm. Wel is de loop anders, een haklanding is er niet meer bij (wat prima is), je hangt vanzelf wat meer naar voren waardoor je meer op je voorvoet land.

  Ik ga de x-talon maar eens aanschaffen en een half jaartje uitproberen. Eens kijken of de schoen van klimmen houdt šŸ˜‰

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: