Urban Nature Run

Review Urban Nature Run 2013

Vorig weekend was het dan helaas zover, de laatste obstacle run in Nederland voor 2013. Wij waren er uiteraard weer bij. Hier ons verslag.

Harbourrun

Voor de run

Toen we een tijdje terug voor het eerst hoorden van de Urban Nature Run hadden we al wel door dat deze run iets anders zou worden dan de “grote” runs die we dit jaar veel gezien hebben. De run werd georganiseerd door de Stichting Vrienden van De Hoop in samenwerking met Bewust-Fit. De eerste?ondersteunt hulpverleningswerk waarvoor geen of slechts gedeeltelijke overheidssubsidie wordt verkregen. De laatste?organiseert bootcamp-trainingen op verschillende locaties in en rondom Papendrecht. De run werd georganiseerd om geld in te zamelen?voor het Inloophuis De Hoop, de Kledingbank en de Voedselbank in Dordrecht.

Urban Nature Run

Deze eerste editie van de Urban Nature Run had in eerste instantie een limiet van zo’n 150 deelnemers. De run bleek populairder te zijn dan gedacht en de grens is uiteindelijk opgerekt tot zo’n 300 deelnemers. We kunnen al melden dat de run volgend jaar op 8 November weer terugkomt met een tweede editie.

Via nieuwsbrieven werden we op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, nieuwe obstakels en laatste informatie. Op de dag zelf konden we verwarmd omkleden en onze tassen bewaakt achterlaten in “Dorp de Hoop.” Vanaf 13.00 uur gingen we in kleine startgroepen om de 10 minuten weg voor twee rondjes over het parcours. Het was onze beurt om met een groepje van zo’n 8 lopers van Team Dutch Mud Men om 13.40 uur te starten. De muziek stond aan, er werd afgeteld om precies op tijd mochten we weg…

Urban Nature Run 2013

Met een mannetje of 40 gingen we op pad. We verlieten “Dorp de Hoop” en gingen als eerst via de berm van de weg richting een musuem. Een museum? Juist ja, daar leek het in ieder geval op. We mochten een oude watertoren beklimmen via de trappen. Nadat we zo’n 20 meter hoger stonden mochten we via een wenteltrap aan de buitenkant weer naar beneden. Beneden stond iemand van de organisatie die aangaf dat we naar links moesten. Nou, veel meer anders dan naar links konden we volgens mij ook niet meer na deze afdaling linksom.

Urban Nature Run

We liepen nu een soort van industrieterreintje op. De eerste stop was een wasstraat. Deze stond aan, al was het niet heel hard, waardoor we fris ruikend weer naar buiten konden richting de volgende halte. Dit was een werkplaats waar we doorheen mochten. Over een autobrug heen, door een oplegger en weer naar buiten. Op naar de autobanden!

We zagen dat er ruim voldoende banden lagen, dus konden het wederom niet laten er een paar mee te nemen voor onderweg. De banden werden gerouleerd tussen ons allemaal zodat iedereen even wat extra training had. Vervolgens waren we weer terug in het dorp en mochten we een sloot in. Wat er in deze sloot precies aanwezig was willen we denk ik niet weten, maar mijn kleding moest twee keer gewassen worden.

Urban Nature Run

Nadat we over een paar strobalen geklommen waren kregen we wat te drinken van een aantal vrijwilligers om vervolgens door een paar containers met grind te gaan. Nu waren we op weg naar het grote grasveld waar een flink aantal obstakels achter elkaar stonden. We mochten eerst nog over een soort evenwichtsbuis heen. Toen we onze voorgangers zagen glibberen besloot het merendeel van ons de buis te skippen en gewoon in de sloot te springen en er zo doorheen te gaan.

We mochten nu verder over een ander leuk obstakels, kabelhaspels van hout van diverse formaten. Vervolgens over hooibalen heen, onder netten door en op naar de drie muurtjes. Hier hielp iedereen elkaar mooi overheen en als je uitkeek voor de verdwaalde spijker ging het prima. Aan de achterkant kon je er prima afklimmen om zo door te gaan. Tijdens de tweede ronde werd het obstakel wel wat glad door de modder, maar dat maakte de pret er alleen maar meer op.

Urban Nature Run

Ook was er op het grasveld een grote modderpoel aangelegd, wat wij als Dutch Mud Men altijd top vinden! Na deze modder mochten we een stukje hardlopen, over een paar evenwichtsbalken en de dijk op. Hier begon een lang stuk van hardlopen zonder obstakels. Onderweg kwamen we nog wel rioolbuizen en trappen tegen en liepen we door de berm die vol met takken lag van de storm de week ervoor. Hier lag ook een hele mooie tak die we niet konden laten liggen en die dus ook meeging in het roulatieschema met de autobanden.

Na nog een heel stuk lopen en onderweg zwaaien en schreeuwen naar mede-lopers gingen we richting de zandzakken. We kruisten de andere deelnemers regelmatig en dat is altijd leuk tijdens een run. Je ziet bekenden uit andere startvakken, andere enthousiaste groepjes en mensen die wel een stukje motivatie kunnen gebruiken. Dit zouden we bij meer runs terug willen zien. De zandzakken gingen mee op de rug en werden na 100 meter (bijna) allemaal teruggelegd. De paar lopers zonder extra item waren nu ook voorzien en bij het startgebied mochten we door voor een tweede ronde. Helaas mochten we de watertoren overslaan, maar de rest van het parcours bleef wel helemaal intact.

Urban Nature Run

Na de run

Na de run werden we opgevangen met wat te eten en drinken en mochten we nog op de groepsfoto. Het is altijd leuk dat ze dit doen omdat je op die manier sowieso een foto van jezelf of je team hebt. Beneden in de kelder waar we onze tassen konden ophalen was er mogelijkheid voor warme koffie, kon je een shirt kopen en spraken we een aantal andere enthousiaste deelnemers. Dat je het shirt overigens niet gratis kreeg, maar kon kopen was voor deze run toepasselijk. De mensen die het echt willen hebben kopen het wel en de mensen die het toch niet dragen kosten de organisatie zo ook geen shirt. Dus blijft er meer geld voor het goede doel over.

Er was zelfs een mogelijkheid tot warm douchen in de kleedkamers, maar omdat het een beetje druk was hebben we dit voor thuis bewaard. In totaal is ruim 9.000 euro opgehaald voor het Inloophuis De Hoop, de Kledingbank en de Voedselbank in Dordrecht waarmee dit een succesvolle eerste versie van de Urban Nature Run was. Volgend jaar November is de tweede editie.

Urban Nature Run

Verbeterpunten

Voor komende editie hebben we wel een paar verbeterpunten. We hoorden dat een paar mensen verkeerd waren gelopen. Op een soort van?stratenparcours kan het inderdaad soms wat lastig navigeren. De ??n ziet het als een obstakel, de ander denkt liever niet na over navigeren en gaat uit van een perfecte afzetting. Een ander puntje van kritiek dat we een aantal keer hoorden was dat de obstakels niet helemaal goed verdeeld waren. Op het grasveld waren een heleboel obstakels na elkaar, waarna we vervolgens een heel stuk moesten hardlopen over en naast een dijk. Ten slotte zijn we benieuwd naar hoeveel deelnemers de run volgend jaar wil groeien en of de huidige faciliteiten dat aankunnen. Dit jaar ging het prima, maar het is voor volgend jaar natuurlijk wel een puntje om rekening mee te houden.

Conclusie

De Urban Nature Run bewijst maar weer eens dat er ook met minder middelen en zonder ontzettend grote obstakels een hele leuke run neergezet kan worden. De vele vrijwillegers en sponsors hebben er voor gezorgd dat er ook nog eens geld overbleef voor het goede doel. Wij hebben ons weer goed vermaakt en vinden het een mooi initiatief, dus die deelnemerslimiet van 300 zal komend jaar zeker naar boven bijgeschroefd moeten worden.

Kijk ook vooral naar het programma?Geloven op 2 deze week, waarin de hele voorbereiding op de Urban Nature Run belicht wordt;

Meer foto’s en video kun je hier vinden.

Urban Nature Run

Bedankt voor de foto’s Albert, Bewust-Fit en Urban Nature Run.

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top