Mud Masters

Interview met de bedenker van de Mud Masters

Als we onze vrienden uitleggen wat obstacle running is merken we nog vaak veel onbekendheid of onwetendheid. Mochten mensen obstacle running al kennen, dan horen we vaak de naam Mud Masters vallen. Daarnaast was de eerste Mud Masters vorig jaar onze eerste echt Mud Run en zijn we daar verslingerd geraakt aan de sport. De hoogste tijd dus om eens wat meer te weten te komen over Mud Masters. Daarom hebben we afgelopen?week een interview gehouden met Andr??Skwortsow, ??n van de bedenkers en organisatoren van de Mud Masters.

Hoe zijn jullie bij het idee voor Mud Masters gekomen?
Ons team heeft een achtergrond bij het Korps Mariniers. We hebben daar veel trainingen en opleidingen gedaan in zowel binnen- als buitenland. Iets wat altijd terugkwam was een soort van hindernisbaan, stormbaan of off-road parcours. Van mijn vrienden buiten Korps Mariniers kreeg ik vaak de vraag wat we nou eigenlijk precies uitspookten. Als ik dan aangaf dat we onder andere deze stormbanen deden kreeg ik de vraag of ze niet een keertje mee konden doen. Dat triggerde me op een gegeven moment. Zeker toen ik hoorde dat Amerikaanse en Britse mariniers dit soort evenementen voor het publiek organiseerden. Aan de ene kant om te ruiken aan het mariniers-bestaan en aan de andere kant ook voor de lol. Toen hebben we besloten zelf ook een luchtig en leuk evenement te gaan organiseren. In 2010, 2011 is het idee ontstaan en toen zijn we het gaan uitwerken. We hebben een geschikt terrein gezocht, de mensen erbij gevonden en zijn er voor gegaan.

Zie je dingen uit het Korps Mariniers terug in de Mud Masters?
Wat heel leuk is, is het kameraadschap. Dit ontstaat wat meer dan bij hardloopevenementen, omdat je geen hele strakke tijdswaarneming hebt. Bij de mariniers krijg je vaak ook groepsopdrachten. Het pad is dan belangrijker dan de tijd, wat je bij reguliere hardloopwedstrijden wel vaak hebt.

Had je een bepaalde doelgroep voor ogen met de Mud Masters?
We hadden globaal wel een doelgroep voor ogen. Ondanks dat het een beetje ?glazen bol? kijken is dachten we aan een man-vrouw verdeling van ongeveer 70% – 30% omdat het toch iets meer mannen trekt. Wat wij verder heel belangrijk vonden is dat het toegankelijk zou worden voor een grote groep mensen. Wat we wilden voorkomen en waar we in de communicatie goed ons best voor gedaan hebben is dat het niet te veel een spierballenfestijn zou worden. Men moet komen om te bikkelen, maar het moet niet een heel serieus fitnessgebeuren worden.

Is Mud Masters nu wat je voor ogen had?
Wat heel grappig is, is dat dit uiteindelijk op ongeveer de procent na klopt. Het aantal mannelijke deelnemers schommelt rond de 65-70%. Verder zijn we er qua getraindheid voor alle niveaus, want dat was de opzet. Je ziet mensen met ultrasport-achtergronden, triathleten, marathonlopers en bepaalde eenheden van defensie die allemaal heel goed getraind zijn. Aan de andere kant kom je op het parcours bijvoorbeeld ook voetbalteams tegen die er samen voor gaan. Wij zijn even trots op iemand die de zes kilometer doet als iemand die het komende evenement de 42 kilometer doet. Het gaat er ons om dat de individuele uitdaging en het groepsgevoel het belangrijkste zijn.

Wat zeg je tegen iemand die voor de eerste keer mee wil doen?
In het begin moesten we zelf heel goed uitleggen dat het echt wel pittig is, maar ook zeker wel haalbaar is. Veel mensen vinden hardlopen al moeilijk, laat staan dat er nog hindernissen inzitten. Ja het is pittig. Ja je wordt moe Ja je krijgt het waarschijnlijk ook koud. Ja je zult wel gaan denken: ?waar ben ik aan begonnen?? Toch is het haalbaar en des te groter is de voldoening. Door de veranderende omgeving en hindernissen weet je niet echt hoe het parcours loopt. Je zit continue in een andere situatie en continue gebeurt er iets. Je bent dus niet zo bezig met tijd, afstand en vermoeidheid. Vergelijk het met een goeie film. In een goeie spannende film voelt het ook niet alsof je al twee-en-een-half uur zit te kijken. Als je twaalf kilometer over asfalt gaat lopen, dan is dit een compleet andere ervaring dan wanneer je twaalf kilometer door de natuur, met modderpoelen, vijvers en hindernissen aan het lopen bent. Dat maakt het ondanks dat het zwaar is toch ook wel weer draaglijk.

We horen zelf vaak dat mensen de ?sizzler? (de verticaal hangende stroomdraden) toch wel heel spannend vinden. Wat zou je tegen hen willen zeggen?
Doe het gewoon! Kijk, je leeft er naar toe, hebt het erover met vrienden en dan vlak voor de finish sta je ervoor. Op dat moment moet je jezelf even opladen en ga je er gewoon doorheen. Het is even een vervelend gevoel, zeker als je nat bent en de zon schijnt. Het advies wat ik zou geven is dat het juist de kers op de taart is en je het daarom gewoon moet doen.

Hoe kijken jullie aan tegen andere races in Nederland?
Wat ik heel positief vind, is dat de hele scene populairder wordt en steeds meer mensen deze tak van sport ontdekken. Wat leuk is, is dat er ook kleinere en anders opgezette evenementen komen die misschien wat meer regionaal gericht zijn. Dit zal toch bepaalde mensen triggeren om het eens te proberen. Wat je ook in Amerika en Engeland ziet is dat er steeds meer groei is en dat de scene bijna een vergelijkbare grootte krijgt als de hardloopscene. Verder focussen we ons op ons eigen evenement en varen we onze eigen koers.

In zowel de VS als de UK zijn de Spartan Race en Tough Mudder erg groot. Ben je er bang voor dat deze evenementen naar Nederland zouden komen?
Nee, we zijn daar niet bang voor. We zijn voornamelijk bezig onze evenementen zo goed mogelijk neer te zetten en de vele deelnemers herhaaldelijk een goede dag te bieden. Als de mensen het leuk vinden vertellen ze het aan hun vrienden en nemen ze die de volgende keer mee. We gaan uit van onze eigen kracht en onze eigen opzet. We zijn geen grote franchise, onze roots en waarden liggen bij de mariniers. We willen dicht bij de kern blijven, nauw betrokken blijven en dit ook uitstralen in de evenementen.

Kun je iets vertellen over veiligheid.
Veiligheid is een heel belangrijk punt. Op de eerste plaats krijgen we het vertrouwen van duizenden deelnemers die willen dat het goed geregeld is. Op de tweede plaats willen we natuurlijk zelf ook dat alles klopt. Ik kan hier wel wat meer over vertellen. Het geheel begint met een risicoanalyse. We gaan na wat er allemaal kan gebeuren en welke maatregelen we kunnen nemen om dit risico te beperken. Zo kijken we tegen elk stukje van het parcours en tegen elke hindernis aan. We hebben er bewust voor gekozen om met professionele medische organisaties in zee te gaan. Aan de medische kant staan er bij ons meerdere ambulanceteams klaar. Verder hebben we een heel veiligheidsplan met evacuatiesroutes zodat we heel snel op alle plekken op het parcours kunnen zijn. Dus mocht er een gewonde zijn, dan kunnen we die snel brengen naar de plek waar hij verdere zorg krijgt. Dat plan is helemaal uitgewerkt en getest. We hebben hier ook de juiste middelen voor. Zo hebben we voor zwaar terrein quads met brancards op een aanhanger. Die rijden naar de harde weg, waar dan weer een ander voertuig klaar staat. Dan hebben we nog de waterveiligheid. Je moet er aan denken dat we de waterkwaliteit testen en dat de reddingsbrigade wordt ingezet.

Zijn er al serieuze verwondingen geweest?
Wij vinden elke verwonding voor een deelnemer vervelend. Als je met serieuze verwondingen bedoeld dat er iemand in levensgevaar kwam, dan is dit nooit gebeurd. We hebben wel een paar botbreuken gehad en wat schouders uit de kom. Dat is het niveau waar je aan moet denken. Daar hebben we goed op kunnen reageren en het is gebleken dat onze veiligheidsplannen werken. We hebben voldoende medische capaciteit om alle scenario?s aan te kunnen. Je kunt echter nooit alles uitsluiten, zeker niet met duizenden deelnemers. Overal kunnen gewonden vallen, ook bij het lokale hardloopfestijn. Wat we wel kunnen doen is er voor zorgen dat ons veiligheidsplan klopt.

Wat vind je eigenlijk van tijdsregistratie?
Bij bepaalde sporten past het heel goed. Ik heb zelf verschillende marathons gedaan, dan is het best wel leuk om je tijd te zien omdat er onderweg vrij weinig andere dingen gebeuren. Tijd geeft je dan houvast, afleiding of motivatie. Bij de Mud Masters past tijdswaarneming niet. We delen geen chips uit en denken dat er hierdoor een hele andere sfeer ontstaat. Wij willen graag dat je elkaar helpt, ook al ken je elkaar niet. Daarnaast is het bij een off-road hindernisparcours niet echt realistisch om tijd waar te nemen. Als je de eerste of laatste bent die over de trenches heen gaat, dan is het parcours niet meer met elkaar te vergelijken. Ook kun je de evenementen onderling niet echt met elkaar vergelijken qua tijd omdat de parcours zo anders zijn. Wel zetten we bij de start en finish een grote klok neer zodat je een indicatie kunt krijgen als je dat wilt. Wat we ook doen is voor de allereerste startgroep, de ALPHA, een mannelijke en vrouwelijke winnaar aanwijzen die als eerste over de finish komt. Dit omdat er toch een groep is dit graag wil en we ze zo een kans te geven zich uit te leven.

Wat zou je vinden van een landelijke competitie?
Op zich is dat voor een bepaalde groep mensen wel leuk om op te zetten. Leuk om hier eens over na te denken.

Wat heb je geleerd van de eerste Mud Masters?
We hebben op alle vlakken heel veel geleerd, maar er springen twee belangrijke dingen bovenuit. Als eerste noem ik dan de logistiek. Bijvoorbeeld de garderobes en de opvang van deelnemers in de koude wintermaand Maart waren de tweede keer heel anders dan de eerste keer. Een tweede is de opzet van het parcours. We hebben veel hindernissen een stuk breder gemaakt zodat er een betere doorstroming ontstaat. Zo voorkom je dat mensen in de rij moeten staan. Soms ontkom je hier helaas niet aan, dat zie je wereldwijd bij alle evenementen zo.

Wat is het mooiste moment dat je mee hebt gemaakt?
Het allergaafste is de sfeer tijdens de evenementen. Als ik zie dat er ?s ochtends vroeg mensen aankomen die helemaal vol zitten met energie en adrenaline en zich vervolgens ophypen in het startvak. Dat ze daarna het parcours opgaan en daar flink moeten bikkelen maar een hoop lol hebben onderweg, dat is toch wel het allergaafste. Je hebt vooraf een bepaald idee en je ziet dan dat alle whiteboards, excelsheets en verkenningen in bossen in ??n weekend bij elkaar komen. Dat mondt dan uit in een bepaalde emotie, die kun je niet kopen.

Wat kunnen we in de toekomst nog van jullie verwachten?
We gaan in ieder geval door met de lijn die is ingezet. Wat je in ieder geval kunt verwachten is dat we het parcours blijven verbeteren en dat we blijven vernieuwen. Zo worden bij het komende evenement nieuwe, grootse hindernissen neergezet. We blijven veel energie steken in het vernieuwend en uitdagend houden van Mud Masters. We gaan nu ons derde evenement in en kunnen intussen redelijk uitfilteren wat wel en niet werkt. Het belangrijkste is dat elke deelnemer een geslaagde dag heeft, belangrijker nog dan de schaalgrootte. Het hoofddoel is niet het neerzetten van hele grote evenementen. Of je nou 1e of 3000e wordt, je moet een even goede dag hebben. Verder denken we ook over andere afstanden omdat we deze vraag regelmatig krijgen. Een buitenlands avontuur sluit ik niet uit, maar onze focus ligt wel echt op het volgende evenement in Nederland.

Kun je een klein tipje van de sluier oplichten over dit volgende evenement?
Een nieuw obstakel is het hoogteplatform van een meter of vier. Dit zagen we bij verschillende opleidingen. Zo sprongen we bijvoorbeeld van de randen van een schip of uit een helicopter. Dus dat leek ons logisch om terug te brengen in het parcours. Daarnaast zijn we met een andere hindernis bezig, maar daar kan ik even nog niks over zeggen.

Zou je willen afsluiten met Andr??s trainingstip?
Veel mensen hebben al een sportieve achtergrond. Het belangrijkste is het hebben van een all-round fitheid. Zorg voor een basis met hardlopen en wat kracht in de vorm van trainen in de sportschool of met je eigen lichaamsgewicht. Dus kracht in combinatie met conditie. Voor mensen die zoekende zijn van hoe je hiervoor nou moet trainen, kijk dan eens naar trainingsvarianten als bootcamp en crossfit. Of wellicht survival, al is dat al wat technischer en vergt het wat meer kracht in je bovenlichaam. Op onze website hebben we een aantal tips en trainingsvideo?s staan. Als je geen zin hebt om bij een trainingsclub te gaan, wissel dan het hardlopen regelmatig af met wat krachtoefeningen. Los van dit is er ook nog de grijze spier, dus dat je ook doorgaat als het even tegenzit. Dus push jezelf om ook hier regelmatig overheen te gaan.

Zelf meedoen met de Mud Masters? Wees er dan snel bij, want het evenement is bijna vol. Doe je al mee, dan zien we je daar!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top