soorten runs

Soorten runs

Obstacle runs zijn er in vele soorten en maten. Hieronder een overzicht van de verschillen tussen de diverse runs. Op onze kalender kun je per run zien wat voor type run het is. Hier vind je elke mud run, urban run en fun run in Nederland, België en Luxemburg.

Alle outdoor kalenders

Zoek je een specifiek soort run? Kijk dan op onze kalenders hieronder.

Obstacle Runs

obstacle run 8
obstacle run

Obstacle Run, Obstacle Race, Obstakelloop, Obstacle Course Racing (OCR). Het zijn allemaal namen voor hetzelfde. Hardlopen met onderweg hindernissen. Deze term is een beetje het overkoepelende begrip voor allerlei varianten. Van de meest populaire mud run, tot fun runs. Ook zijn er allelei afgeleiden als de survivalrun of adventure race. Ze bestaan in Nederland sinds 2012 en zijn nog steeds bijzonder populair. En op deze site kun je er echt alles over lezen.

Mud Runs

mud run
mud run

Een mud run is misschien wel het meest bekende voorbeeld van een obstacle run. De foto’s bij dit soort evenementen doen het altijd goed en zien we ook veelvuldig op Facebook verschijnen. Bij een mud run gaat het parcours vaak door een stuk natuur, park of crossbaan waar veel zand en water aanwezig. Obstakels die je vaak tegenkomt zijn tijgeren door de modder, door het water lopen, trenches, monkeybars en muurtjes waar je overheen moet.

Urban Runs

urban run
urban run

In tegenstelling tot een mud run gaat een urban run door stedelijk gebied. De obstakels die je tegenkomt zijn ook vooral obstakels die je in een stedelijke omgeving tegenkomt. Denk aan auto’s, trappen, autobanden en skatebanen. Een urban run lijkt meer op hardlopen door de stad met een aantal obstakels dan op een mud run. Het doet een beetje aan free running of parkour denken. Je zult er ook niet snel heel vies van worden. Deze runs komen nog maar heel weinig voor.

Fun Runs

fun run
fun run

Naast deze runs zijn er ook nog fun runs. De naam zegt het al, hier gaat het nog meer om fun. Of het nou met kleur (color runs), verlichting (electric runs), luchtkussen (inflatable runs), zombies (zombie run) of andere manieren is, de fun staat voorop. Deze runs zijn in eerste instantie gericht op plezier hebben. Vaak zijn de afstanden ook wat korter of hebben ze een speciaal thema. Ook deze runs zijn na een aantal hype-jaren veelal verdwenen.

Survivalruns

survivalrun
survivalrun

De survivalrun was er al veel eerder dan de obstacle run. Deze zijn echter nooit zo populair geworden omdat de drempel om mee te doen een stuk hoger ligt. Dit is een echt sport en je dient er dus ook serieus voor te trainen. De hindernissen zijn veel lastiger en zijn gereguleerd. Gaan de obstacle runs je eenvoudig af? Dan is het misschien tijd voor een survivalrun.

Endurance Events

endurance event
endurance event

Mede door het succes van Kamp van Koningsbrugge en Kamp Waes zien we steeds vaker een nieuw type evenementen ontstaan, we noemen ze voor het gemak maar even Endurance Events. Denk hierbij ook aal 24-uurs of 48-uurs bootcamps of militaire trainingen.

Adventure Races

adventure race
adventure race

Adventureracen is een multisportdiscipline waarbij een route van A naar B naar C, enzovoort wordt afgelegd met een combinatie van buitensportdisciplines. Ook in Nederland zijn er diverse Adventure Races. De routekeuze is overwegend vrij. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk aspect van het adventureracen omdat het een grote invloed heeft op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de route af te leggen. Het kan dus zijn dat men in een wedstrijd moet lopen, fietsen of kanoën/kajakken. Dit is afhankelijk van het type wedstrijd. Het kan ook zijn dat men moet zwemmen, skeeleren, langlaufen, mountainbiken etc. Bijzonder aan de sport is dat het een (overwegend) non-stop strijd is. Afhankelijk van de wedstrijd slapen de deelnemers niet of zeer weinig.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven
Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?