Stuitpijn en kniepijn: zo kan het verholpen worden

Het is heel vervelend wanneer je in je passie voor obstacle runs gehinderd wordt door pijn. Zo kun je bijvoorbeeld een blessure opgelopen hebben tijdens het trainen, of een pijn ervaren die zich over een langere periode langzaam heeft opgebouwd. Om de pijn te verhelpen zodat je er weer vol tegenaan kunt, is het noodzakelijk om de oorzaken van de pijnklachten te achterhalen. Fysiotherapie kan daarbij uitkomst bieden. In deze blog kijken we naar stuitpijn en kniepijn: wat het is en hoe het verholpen kan worden. 

Stuitpijn

Pijn aan stuitje is een voorbeeld van een pijnklacht die het beoefenen van obstacle runs onmogelijk maakt. Het is een pijn waar je continu mee geconfronteerd wordt, maar vooral bij het zitten. De omliggende zenuwen sturen een pijnsignaal zodra er iets tegen het stuitje aandrukt, ook als dat een stoel of bank is. Na verloop van tijd zal het weefsel rondom de stuit dusdanig overgevoelig raken dat de pijnprikkels nog meer toenemen. De meest voorkomende oorzaak van stuitpijn is dat de stuit scheef staat, of een beetje naar binnen toe kromt. De toedracht daarvan kan variëren van een ongeval tot chronische overbelasting. De scheefstand gaat niet vanzelf over, dus behandeling is noodzakelijk. 

Behandeling van stuitpijn

Voor de behandeling van stuitpijn zijn er twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is een operatie. Daarbij wordt het stuitbeen chirurgisch verwijderd. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde conservatieve behandeling, wat wil zeggen dat de stuit via manuele beweging weer recht wordt gezet. Het stuitje wordt tussen de vingers gefixeerd, en voorzichtig teruggezet in de correcte positie. Na deze ingreep worden de omliggende spieren behandeld, zodat de zenuwen wennen aan de nieuwe positie van het stuitje. 

Kniepijn

Kniepijn is een andere hindernis in het behalen van je obstacle run doelen. Kniepijn kan meerdere oorzaken hebben, van een acute blessure tot overbelasting of artrose. Elke keer dat je de knie gebruikt zal het centraal zenuwstelsel een pijnsignaal afgeven, waardoor je niet kunt rennen. Een ander probleem van kniepijn is dat je  onbewust compenseert door meer druk op andere spieren te leggen, zodat na verloop van tijd ook daar een blessure of gevoeligheid kan ontstaan. Het is daarom belangrijk om de kniepijn goed te behandelen, in plaats van het te onderdrukken met pijnstillers. 

Behandeling van kniepijn

Om de kniepijn te behandelen wordt een fysiotherapeutisch behandelplan opgesteld, met als doel om al het spierweefsel en de gewrichten weer goed te laten functioneren. Omdat er spanning in het weefsel kan zitten, is het belangrijk om het grondig te behandelen. Functioneert het weefsel weer beter, zal de kracht en beweeglijkheid in de knie meteen toenemen. Daarna moet de rest van het lichaam weer leren om goed met weefsel samen te werken, bijvoorbeeld door te zorgen dat het lichaamsgewicht weer gelijkmatig over het been verdeeld wordt. Een oefenprogramma kan daarbij helpen, en het genezingsproces versnellen zodat je weer spoedig obstakels kunt trotseren.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?