Medailles bestellen

Hierom is een medaille het symbool voor een bijzondere prestatie

Ruim 300 jaar voor Christus werden de eerste medailles al uitgereikt. Koning Alexander de Grote kende ze toe aan mensen die iets speciaals hadden gepresteerd.  Officieren, soldaten, politici en burgers die ze kregen zagen het kleinood als blijk van de waardering die de Macedonische koning voor hen had. De eerste medailles waren ook echt van puur goud en zilver. Vaak zelfs bezet met edelstenen. Ze hadden dus ook echt waarde. In eeuwenoude documenten werden medailles dan ook omschreven als ‘gouden knopen’. Ook in het oude Rome werden medailles toegekend aan officieren, soldaten of legereenheden die zich heldhaftig hadden onderscheiden op het slagveld. Eigenlijk komen we in elke eeuw medailles tegen, ook in de middeleeuwen werden ze door edelen, bisschoppen uitgereikt. Maar vooral in de renaissance werd het fabriceren van medailles een lucratieve business. Ze werden echt bij elk wissewasje uitgereikt aan officieren, edelen, soldaten, burgers, staatshoofden, geleerden en zakenmensen. Vandaag de dag worden medailles nog steeds uitgereikt aan soldaten en burgers die iets bijzonders hebben gepresteerd. De jaarlijkse lintjesregen is daar een goed voorbeeld van. Als sportorganisatie hoor je er niet echt bij als je geen medailles toekent aan deelnemers van je evenement. Bekers, bokalen en medailles bestellen is een vast onderdeel in elk draaiboek. Als gerenommeerde leverancier van trofeeën legt Boccale uit waarom medailles zo ingeburgerd zijn en wat er komt kijken om ze te produceren. 

Edelmetaal
De bekendste medailles zijn natuurlijk die van de Olympische Spelen. De eerste plaats is goed voor goud, de tweede voor zilver en de derde voor brons. Maar een gouden medaille is niet van 100% goud, ze zijn overwegend van zilver er zit slechts een laagje goud overheen. Vergulden noemen we dat. In feite kun je een medaille op twee verschillende manieren dragen. We kennen allemaal de medailles aan een lang lint zodat je de onderscheiding om je nek kunt doen. Maar soms zit er ook een lintje aan vast waardoor je de medaille op je kleding spelt. Dit gebeurt vaak met militaire onderscheidingen voor langdurige en trouwe dienst zodat de militair de medaille op zijn uniform kan dragen. Medaille maken
Over het algemeen worden medailles van metaal gemaakt. Daar komt dan een laagje verf overheen om ze van goud, zilver en brons te maken. Maar je ziet ook wel medailles van kunststof, glas en zelfs hout! Ook de afwerking kan verschillen. Verf komt het meest voor, maar zoals gezegd kunnen ze ook echt verguld of verzilverd worden. 

Personaliseren
Als je een sportevenement organiseert is dat natuurlijk een unieke belevenis voor iedereen die eraan meedoet. Dat wil je terugzien op de bekers en medailles die je uitreikt. Daarom is het mogelijk om deze te personaliseren door bijvoorbeeld de linten te bedrukken met de naam en datum van het event. Uiteraard kan dat ook in het edelmetaal gegraveerd worden. Bij veel online aanbieders kun je een ontwerp uploaden waarna deze op je bokalen, bekers en medailles prijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven