Win tickets voor toughest

Reviews Toughest Amsterdam

Maandenlang hebben we uitgekeken naar dit evenement en afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver. De eerste editie van Toughest in Nederland. Deze run is bijzonder populair in Scandinavi? en ook in Engeland hebben we veel positieve verhalen gehoord over hun eerste Engelse editie van afgelopen jaar.

De andere kant van Spaarnwoude

Toughest Amsterdam vond plaats in Spaarnwoude – Houtrak, dit is niet het deel waar Strong Viking altijd is. Het bevindt zich aan de zuidkant van het recreatiegebied, bij festivalgangers is dit deel natuurlijk bekend van Awakenings Festival. Het is iets vlakker en je lijkt wat meer bos te hebben dan aan de noordkant. Zeker een mooi gebied voor een obstacle run en er was zelfs best wat modder aanwezig, wat ik niet helemaal verwacht had bij Toughest.

Parkeren en naar de start

Het parkeren was met 10 euro iets duurder dan we gewend zijn en de startnummers kregen we zonder controle of identificatie mee. Bij de start was een gezellig dorpje gemaakt met eten, drinken, sponsoren en obstakels. Wat erg leuk gedaan was is dat het parcours zo ontworpen was dat je meerdere keren langs dit start/finish-dorp kwam en dat er telkens een mooi obstakel stond. Voor de toeschouwers was dit leuk om te zien.

Fast lanes

De fast lanes is iets wat we in Nederland nog niet kennen. Het komt er op neer dat je bij sommige hindernissen kunt kiezen voor een eenvoudige en een moeilijke variant. De moeilijke variant is een stuk sneller, maar als je hem niet haalt moet je alsnog een strafronde lopen. Zeker voor de competitieve loper is dit een leuke toevoeging.

Veel obstakels

We hebben ze niet precies geteld, maar er stonden meer dan 30 obstakels op een afstand van 8 kilometer. Van hele lange stukken hardlopen was dus ook geen sprake. Naast de bekende obstakels waren er hier zeker wat meer obstakels met de nadruk op je armen en bovenlichaam. Het leukste obstakel was een hoge jump in het water. Hier hadden ze als extra een trampoline aan toegevoegd waardoor het net wat spectaculairder was. ?

Conclusie

Met de hoge dichtheid van obstakels, een aantal onbekende hindernissen en het concept van fast lanes is Toughest zeker een aanwinst voor Nederland. De logistiek eromheen, zoals het ophalen van je tassen, kan nog wel wat verbeterd worden.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

12 reacties op “Reviews Toughest Amsterdam”

 1. Op zich vond ik het een leuke run, Toughest onderscheid zich door over het algemeen wat zwaardere, hogere en meer fysieke obstakels.
  Ik vond het wel veel geld voor wat je kreeg,
  Veel kant en klaar obstakels, weinig modder en regelmatig onduidelijke situaties waar je naartoe moest.
  Geen shirt, maar enkel een medaille en een armbandje.
  De sfeer bij Strong-Viking vind ik stukken beter.

  Mijn Garmin opnames zijn hier te vinden . https://www.youtube.com/watch?v=iZKFQxxFwIM

 2. Ik sluit me grotendeels bij bovenstaande reactie aan.
  Over het algemeen is dit wel een goed georganiseerde run, van organisatie bij de start, tot opbouw en flow van de obstakels tot de finish.
  Het is niet echt een instapper in het ocr-gebeuren daar de run wel inzet op ietwat stevigere obstakels met een focus op grip- en armkracht.

  Echter, de run is vrij kort (8km) en zo zwaar zijn de obstakels dan ook weer niet. Vaak had ik de indruk dat sommige obstakels best heel wat langer mochten zijn (traverse rings, de hangende ringen, …). Na de run was ik niet zo leeg als dat ik dat na een strong-viking, of een survivalrun wel ben. Misschien moet ik me de volgende keer meer toeleggen op de fast-lane obstakels dan, maar in totaliteit vind ik de run niet super zwaar. Ik was er ook in een dik uur klaar mee wat ik zelf een minpuntje vind voor een obstacle race. Ik ben wel graag iets langer bezig.

  Prijsgewijs hing het er van af wanneer je je inschreef. Ik heb me zeer vroeg ingeschreven waardoor de run met 55? niet duurder was dan een andere run.

  Betreft goodies viel het ook een beetje tegen. Een medaille en een armbandje. Heb dan ook liever een medaille en shirt.

 3. Fijne run, prettige vrijwilligers, goede sfeer. Vond de afwisseling in obstakels erg goed: beetje modder, beetje balans, beetje armkracht, moeilijk, makkelijk, etc. Het is geen trailrun, je hebt echt om iedere bocht een obstakel. Dat is bij Mudmasters wel anders als je de 19 doet. Over de run zelf erg tevreden.

  Minpunten: serieus? 10 euro om in een veld te parkeren? Wat is dat voor iets belachelijks. Duur voer op het terrein (hamburgers van 8 euro), werd geen alcohol geschonken, bag drop was vreselijk slecht georganiseerd en voor die prijs mag je toch wel een shirt verwachten.

  Vooraf had ik gelezen dat er erg veel asfalt in het parcours was, maar dat heeft me eigenlijk helemaal niet gestoord. Het waren geasfalteerde bospaadjes en bruggetjes. De omgeving was best aardig. Beetje bos, beetje wei. Je doet uiteindelijk mee voor de hindernissen, maar de omgeving draagt wel bij aan de sfeer.

 4. Ik vond het een goede run, organisatie was goed. Leuk principe: relatief korte run met veel hindernissen, kleine startgroepen, veel technische obstakels. Ook het gebruik van penalty lanes en fast lanes vind ik goed. veel enthousiaste vrijwilligers bij de obstakels die ook nog goed aanwijzingen gaven. Niet te vergelijken met andere runs die ik gedaan heb. Zeker geen instaprun die je gezellig met je collega’s doet (nu is dat ook niet wat ik zoek). Wat ook positief was: warme douches na afloop (hoewel ik van anderen hoorde dat er een aantal douches koud waren). Ik vond de prijs/kwaliteit verhouding prima (ook iets van 50,- betaald) en ik heb liever een medaille dan een shirt. Smaken verschillen. Voor mij volgend jaar weer.

 5. Goed georganiseerd. Goede obstakels. Top sfeer Door steeds langs of rondom start-finish te rennen.

 6. Vond het een toffe run om te doen, een keer lekker kort maar wel zwaar en technisch…
  Mijn armen zijn men zwakke plek en heb mooi kunnen zien hoe het er dusver voor staat…
  Wat betreft de run zelf vond ik het heel fijn dat er kleine startgroepen waren wat resulteerde in geen of korte wachttijden bij obstakels…
  Volgens mijn GPS ook bijna een km extra gelopen (hoor mij niet klagen hehe) enige minpuntje was dat we alleen een medaille en een bandje kregen … voor de prijs wat ik ervoor betaald heb en mede omdat het zo’n korte route betrof had ik er toch graag wel een shirt erbij gezien …
  Medaille is wel gaaf btw !
  Ik kijk uit naar een volgende editie om mijn progressie te testen en mezelf opnieuw uit te dagen 😀

 7. Bij aankomst op de parkeerplaats werd een parkeerkaart van 10 euro gekocht. Voor op het veld te staan is dit duur. Bij andere runs zit dit rond de 5 euro.

  Bij de registratie voor het ophalen van de bescheiden als nummer, tijdsbadge verliep dit erg vlot.
  De omkleedruimte was aan de kleine kant voor zoveel runners, en dit was ook te zien in de bagage opbergruimte. Deze was groter en maar 1 ophaalpunt en inleverpunt dat al snel resulteerde in dat de wedstrijdlopers moesten wachten voor hun bagage terug te ontvangen. Beter zou zijn 1 punt afgeven ander punt ophalen.

  een mooi pluspunt was de zone dat er 4 keer terug gekomen werd om het publiek ook wat van de hindernissen mee te laten genieten. Het sanitair was ook niet berekend op de hoeveelheid deelnemers.

  Al met al toch een mooie zware race waarbij veel werk is geduwd door de organisatie en als de kleine puntjes worden meegenomen kan dit een groot gezellig festijn worden voor iedereen.

 8. Marcel van Dragt

  De run was echt top en de obstakels waren echt super goed en de optie voor de fast lanes is echt een verbetering. Echter was de organisatie verder wat minder goed geregeld zoals we dat gewend zijn van
  de Strong Viking. En ik miste wel een warming up met een boost om je extra gemotiveerd te maken in het
  begin. Na de run waren ze ook nog eens een aantal tassen kwijt, werd wel opgelost maar dat had iets beter
  georganiseerd kunnen worden.
  Al met al ga ik de volgende keer zeker weer meedoen en hoop dat er dan iets meer afstanden te kiezen zijn.

 9. Het begint af en toe meer op acrobatiek te lijken dan op een obstakelrun. Ik ben ook niet zo groot en sommige obstakels zijn voor kleinere mensen (haast) niet te doen.
  Dat met die tassen was inderdaad niet geweldig. Je bent nat en koud en dan lopen ze er maar te stumperen, duurde veel te lang voor je je spullen terug had. Parkeren inderdaad beetje veel, sommige prijzen op het terrein ook.
  Verder leuk om een keer gedaan te hebben. Zo’n skischans in Scandinavi? wil ik nog wel eens op :-), in Nederland hoef ik dit niet nog eens te doen.

 10. Ps, eerlijk is eerlijk, de finish foto’s en de warme douche naderhand, helemaal toppie!

 11. Obstakels: Tof, maar veel Marshalls bij obstakels erg negatief en onoplettend. Er gericht op wat er fout ging, weinig aanmoediging of support.
  Modder: weinig maar niet gemist.
  Locatie: prima, maar kaartje voor toeschouwers niet kloppend.
  Thema: was die er ?
  Zwaarheid: pittig maar goed te doen.
  Goodies: medaille en polsbandje
  Terrein: klein,
  Catering/ horeca: slecht berekend op grote hoeveelheden mensen. Slechte koffie.
  Sanitair: te weing wc’s voor dit formaat evenement. Ook was er geen afspuit plaats of zoiets.

 12. Sfeer: Tof! erg vernieuwend en zeker een aanwinst voor NL (9+)
  Parkeren: Jammer dat je nog zoveel euros moet betalen en voor een invalide pas zou wel iets dichterbij mogen. Dit omdat na de run de vermoeidheid enorm hoog is en een plek dichtbij gewenst is. Nu was dat vanaf de Crew Parking. (6)
  Obstakels: Gewoon leuk! niet zo miepen over niveau. Als je har wilt gaan moet je elite worden of meerdere rondjes. Dan is 16Km toch wel aardig wat. (7)
  Afleveren gear: Daar kan het beter. Van mij is kleding gestolen wat een absolute NO GO is en zeker ook niet mag als het op een aflever punt ligt. Ik heb wel netjes een trui ontvangen van Toughest maar dit mag niet (5)
  Foods en drinks: Leuk en gezellig maar niet voor grote hoeveelheden.
  Organisatie: Ik kan alleen maar lof uitbrengen. Tot het einde hebben ze ons aangemoedigd. Er stond 20 man bezoekers en nog wat crew verder wat het terrein leeg en tot wij binnen waren stond men met microfoon te knallen. Geen achterblijvers en dat is tof! (10)
  Sanitair: Damm, warme douche! dat was fijn.. De WCs das altijd een ding.. moet je gewoon overheen zetten.
  Medaille: Gaaf! en het thema ook.

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: