In de wolken – Het winnen van de Spartan Tirol Trifecta

Daar sta je dan zondagmiddag met een zo gewild Spartan #1 blok in je handen tijdens de Spartan Tirol Trifecta! Na zaterdag tijdens de Beast afstand een #3 plek weten te bemachtigen loop ik met mijn hoofd in de wolken. En alsof dat nog niet genoeg is win je de #1 place Trifecta woman ranking. Wat wel de kers op de mooie Spartan Oberndorf race taart is, want wat een mooie race-locatie is dit!

Spartan Tirol

Vorig jaar gepionierd naar deze locatie en dit stelde niet teleur. Wat een onwijs mooie plek om te mogen racen. Na voor een tweede keer de Tirol Oberndorf Spartan race te mogen lopen ben ik nogmaals verkocht, een Spartan race zoals hij hoort te zijn!

Spartan Tirol Trifecta

Race to Trifecta

Om het Spartan Tirol weekend goed te beginnen start je als eerst met de Beast (20+). De Beast betreft hier een parcours van 26 kilometer. Zoals je van een echte Spartan race mag verwachten krijg je te maken met een behoorlijk ruig terrein?en ook een flinke berg. Aan echte Spartaanse hindernissen met hier en daar een extra verrassing geen gebrek. Je waagt je echt op een parcours met verschillende natuurelementen. Van bergbeekjes tot een bergmeer. Door de steengroeve en weer omhoog door ongebaande bospaden. En?dat terwijl de Beast afstand je?helemaal?stuk laat gaan door de 1.800 hoogtemeters die je voor je kiezen krijgt.

Tussen de bergbeekjes klim je je een weg omhoog. Glibberend door de afwateringsbeekjes uit de bergen. De rode skipistes lijken een eeuwigheid te duren. Niet te vergeten dat Spartan altijd zorgt voor een stukje ?load carry? in de race. Hierbij mag er gelopen worden met zandzakken en kettingen tegen de steile hellingen naast de pistes. Er lijkt geen eind aan te komen, maar waar je omhoog gaat moet je ook weer naar beneden. Het afdalen kan als een verademing voelen of het kan net zo?n zware opgave zijn als de berg op. Knie?n knikkend en benen wiebelend zet je de afdaling in. De tussenkomst van een obstakel is een verademing als je deze mag en kan doorstaan zonder de gevreesde 30 straf burpees.

Spartan Sprint

Sprint (5+) een hier 7 km parcours wat het eerste stuk van een langere afstanden betreft. De mogelijkheid om deze te lopen na een Beast is mogelijk als je in staat bent de Beast binnen een leuke tijd te kunnen lopen. Het parcours beslaat het eerste deel van de Beast dus geen nieuwe verrassingen voor de lopers die dit al hebben doorstaan. Maar ook voor de alleen sprint lopers is dit een mooi en gevarieerd parcours. Het enige is dat je in deze afstand niet de mogelijkheid hebt om de echte berg te trotseren.

Spartan Super

En toen was het zondag. Wat een veldslag. Veel mensen die deze dag helaas niet meer kunnen lopen of niet zonder pijntjes het parcours op gingen. Het is duidelijk dat de Beast op zaterdag hier weer geen makkelijke opgave is geweest.

De super (14+) wordt op een zondag gehouden en betrof hier een 18 km parcours met 900 hoogtemeters. Weer het parcours zoals de Beast en jawel de gevreesde (of geliefde) berg. Hierbij daal je iets sneller af en sla je de meest hoge piek over. Gemeen om er toch een paar extra kilometers aan te plakken, maar dat is iets wat je van Spartan kunt verwachten. Ook hier mocht je het net zo bijtende parcours op van rode skipistes. Maar wat blijft dit gaaf en het is dus zeker geen straf om dit stukje nog eens te mogen lopen.

De finish werd weer een mix van tears en smiles voor deze geweldige prestaties. Het start/finish terrein staat vol enthousiaste mensen die iedereen aanmoedigen tot het laatste obstakel. Daarom blijft deze sport mij steeds raken en Spartan Tirol maakte er weer een race van om trots op te zijn!

chantal-spartan-race

Loop zelf ook mee komend jaar

Extra tip: weet dat je in de reguliere startvakken altijd de mogelijkheid hebt om elkaar te helpen. Burpees en obstakels mogen samen overwonnen worden. Loop je Elite (wedstrijd) dan geldt deze hulp uiteraard niet.?En vergeet tijdens deze race niet af en toe stil te staan en om je heen te kijken?rust en schoonheid!

Alle races kunnen afzonderlijk van elkaar gelopen worden. Het is zeker geen verplichting om een Trifecta te moeten lopen. Begin je met een Sprint in Tirol dan heb je meteen een mooie Spartan start te pakken. Maar ik kan je verzekeren dat de Spartan koorts snel is aangewakkerd :). De inschrijvingen voor komend jaar zijn al weer geopend.

Sprint 300

Extra dit jaar was?de Sprint 300 op vrijdag. Hierbij ga je de strijd aan in meerdere heats tot de finale. Op het start/finishterrein is een 300 meter parcours uitgezet met een aantal hindernissen.

Wil je nog een stapje verder gaan en vind je de Beast, super en de sprint nog niet genoeg niet getreurd is er nog een mogelijkheid! De 2e Hurricane heat van Europa is dit jaar ook van start gegaan in Tirol. Een 4 uur durende race die je in teamverband uitvoert. Hierbij overwin je samen met je team verschillende elementen die je voor je kiezen krijgt.

Spartan Family

Ook de mogelijkheid om als gezin naar deze race te gaan is er. Neem opa en oma mee want naast dat jij lekker kan racen op het parcours kunnen de kinderen meedoen aan de Spartan race junior. Het is geweldig om te zien hoe fanatiek en gedurfd deze kleintjes het parcours trotseren.

Organisatie is goed aan alles is gedacht! De toegangswegen zijn mooi en er is genoeg parkeergelegenheid in de grote weilanden.

Vervoer

De mogelijkheid om te komen bij Spartan Tirol?zijn er genoeg. Je moet er wel een beetje je best voor doen want het ligt natuurlijk wel in een grandioos mooie omgeving. De mogelijkheid om met de auto te gaan geeft je natuurlijk alle ruimte om zelf je vertrek in Nederland en in Oostenrijk te bepalen.

De mogelijkheid met het vliegtuig bestaat natuurlijk ook. Via M?nchen airport is de aanrijroute ongeveer 2 uur. Er gaan vanuit Nederland veel cityhoppers deze kant op waardoor de vluchten niet te duur zijn. Ook is het mogelijk om op Innsbruck te vliegen. Je zit dan wel meteen in het juiste land. Nadeel van deze locatie is dat het meer vanuit Nederland als aanvliegroute voor de wintersport gebruikt wordt. De tickets worden minder frequent aangeboden en zijn een stukje duurder rond de tijd van het jaar. Bij alle airports is het makkelijk om een auto te huren maar handig is het wel om dit van te voren te boeken.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?