Hang On run

Wat is nou een survivalrun?

Komend weekend is de Hang-On Run. Dit evenement heeft een survivalrun en een obstacle survivalrun. We krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen obstacle run en survivalrun. Daarom vroegen we Erik de Heer, voorzitter van de Stichting Hang-On Run om wat meer achtergrondinformatie.?

Geschiedenis van de survivalrun

Eind jaren 80 deden Jan Maarse en Stef Beuk mee aan de kwalificatiewedstrijden van het Avro programma Survival of The Fittest. Hier moesten de deelnemers met elkaar strijden op lossen onderdelen. De mannen die met een vriendenclub actief waren in het uitzetten in de jaarlijkse slibjacht kwamen op het idee om een parcours voor atleten te maken met daarin diverse natuurlijke en opgebouwde hindernissen. Deelnemers liepen dwars door bossen, sloten en weilanden heen en onderweg moeten ze uiteenlopende hindernissen overwinnen waarnaast specifieke kracht, uithoudingsvermogen, techniek ook een grote doorzettingsvermogen bij kwam kijken.

De eerste survivalrun

In 1988 werd in Beltrum de 1e survivalrun gelopen. Om de wedstrijden in goede banen te leiden?en deze sport verder te promoten werd in 1991 de Survival Bond Nederland georganiseerd met als missie een eerlijke en veilig georganiseerde wedstrijd met gelijke kansen. En om deze vorm van sport zo breed mogelijk te promoten. De rode wedstrijdband is het ultieme bandje dat als bewijs gedragen wordt indien alle hindernissen volgens de juryinstructie gehaald wordt. Een hindernis niet halen betekend weliswaar onbeperkt overnieuw mogen doen maar indien dit zonder succes is dan moet het bandje afgeknipt worden en kost die de deelnemer 2 uur straftijd in het eindklassement. Daarmee ben je dus kansloos voor de eindoverwinning. Er mag geen hulp van buitenaf komen of van een andere deelnemer, ook dan verlies je de wedstrijdband.

Hang On run

De eerste kampioenschappen

Offici?le Nederlandse kampioenschappen (1 aangewezen wedstrijd) werden gehouden en daarnaast werd gestreden voor de titel Kampioen Landelijk Surivalcircuit (een geheel seizoen).?Tijdens een run zijn 200 vrijwilligers actief en staan bij elke hindernis ge?nstrueerde juryleden die beoordelen of de hindernis volgens de voorschriften gehaald worden. Op basis van het klassement worden deelnemers op niveau weg gestart om zodoende doorgang in de wedstrijd zo goed mogelijk te bevorderen.

Trainingslocaties schoten als paddenstoelen uit de grond omdat de atleten beseften dat voor deze sport gerichte training nodig is. In geheel Nederland en Belgi? en later ook Zweden en Duitsland kwamen trainingslocaties die specifiek voor deze sport zijn. Naast het werken aan een goede basis in lopen, kracht en behendigheid, is ?er bij surivalrun nog meer belangrijk. Zo is het van belang om extra aandacht te besteden aan specifieke kracht, krachtuithoudingsvermogen en techniek op de diverse klim- en hindernisonderdelen waarbij het ??n niet zonder het ander kan.

Wedstrijden in de survivalwereld

In de begintijd kon je alleen meedoen aan afstanden tussen de 25-30 km in. Nu hebben we diverse wedstrijdcircuits met elk zijn eigen top.?De jeugd strijd in het JSC- circuit in de klassen C 10-12 jaar, B 13-14 jaar en A 15-17 jaar.

Voor 18+ zijn er drie circuits runs wat simpel gezegd gezien kan worden als de korte BSC (gemiddeld 8 km) middellang RUC (gemiddeld 13 km) en de lange afstand TSC (gemiddeld 18- 20 km). Hoe langer de run hoe zwaarder de hindernissen worden. De Parcourscommissie van de SBN keurt alle translocaties en wedstrijden op veiligheid, bouw en materiaal, knooptechnieken en hoogtes die in het reglementen bepaald zijn.
Om er voor te zorgen dat het parcours een uitdagend hindernisparcours blijft en dat het component hardlopen niet de bepalende factor voor de overwinning is, heeft de Survival Bond Nederland regels opgesteld voor elke categorie die gebaseerd zijn op de binnenkomst tijd van de eerste 10 reglementaire atleten in deze categorie.
Er mag een speling zitten van 10 minuten, maar indien hier ver van wordt afgeweken dan ontvangt de wedstrijdorganisatie een gele kaart als waarschuwing. Indien het parcours het jaar er op wederom niet voldoet aan de gestelde tijden dan ontvangt de organisatie de rode kaart en mag deze niet meer onder de vlag van de SBN de wedstrijd organiseren.

Hang On run

Om een beeld te geven over hoe dat gaat. Bij een TSC-wedstrijd van 18 km moeten de eerste 10 reglementaire atleten die door de finish heen komen op de 2 uur 30 minuten zitten en?bij de RUC (13 km) is dat 1 uur 30 min.

Hierin zie je direct het verschil met Obstacle Course Racing. Op een afstand van 18 km lopen toplopers?afhankelijk van de wedstrijd binnen de 1 uur 30. Bij de Survivalrun is dit tijdverschil toe te wijten aan de zwaarte en aantal hindernissen in het parcours.
Vanuit onze sportgedachte kan gezegd worden dat de survivalrun de zwaarste vorm is als het gaat om hindernissen en obstakels. En dat het een goed evenwicht is in de te lopen afstand en de tijd die je kwijt bent op de hindernissen.

Wat is je eigen achtergrond in de survivalwereld?

Mijn achtergrond in de survivalwereld is dat op jonge leeftijd meedraaide in de top van Nederland op gebied van de Atletiek. Nadat ik de CIOS opleiding ging doen en nog veelzijdiger werd ben ik gaan werken bij de Politie. Ik werkte als IBT docent en instructeur voor de Gemeente Politie Utrecht wat later Politie Midden Nederland werd, de politieacademie voor zowel de basisopleiding van de Politie als later bij de bijzondere groepen en eenheden van de Politie. In 1992 kwam ik in contact met de survivalrun en na met het virus besmet te zijn geworden ben ik hier tot op de dag van vandaag nog steeds mee bezig. Vanaf 1992 ben ik actief als trainer bezig van diverse (jeugd) atleten en hebben we een behoorlijk aantal Nederlandse Kampioenen afgeleverd.

De Hang On run

Naast een mooie uitgebreide Hang-On trainingslocatie was mijn droom een eigen run met de status alle offici?le wedstrijden. Dit is gelukt naar aanleiding van ons succes in 2014.

In de Hang-On organiseren wij de offici?le wedstrijden van de SBN:

  • JSC
  • BSC
  • RUC
  • TSC

Daarnaast hebben wij de recreatieve runs individueel en koppelrun + groepsrun waarbij de atleten elkaar wel mogen helpen.

Hang On run

De Obstacle Survival Run

Door de opkomst van de Obstacle Course Racing met daarin groepen met Elite en het WK in de Verenigde Staten ben ik me ook in deze sport gaan verdiepen en heb ik onder andere samen met mijn zoon Jesse de Heer aan wedstrijden mee gedaan. We kwalificeerde ons voor het WK en Jesse is daarheen gegaan omdat wij vanuit Hang-On vonden dat hij vanuit onze club op dit moment de beste atleet is. Met veel enthousiasme heeft Jesse hieraan meegedaan en werd hij geweldig enthousiast ontvangen door het team onder leiding van Gert-Jan van Voorden en Dirk Schrama. Jesse vind het geweldige om uit te komen in beide disciplines en denkt dat in de toekomst de OCR steeds zwaarder wat hindernissen betreft gaat worden zoals wij dit ook hebben meegemaakt

In onze run zaten al veel elementen die je ook terug ziet in de OCR maar vond ik dat er nog een mooiere mengelmoes kon komen van de survivalrun en typische onderdelen die je ziet in de OCR.
Dat maakt onze Hang On Run extra aantrekkelijk. Speciaal hebben wij de categorie Obstacle Course Survivalrun. Wat mooi het gebied illustreert tussen de OCR en de survivalrun.

Hindernissen, aantallen en zwaarte hierin zijn meer dan de OCR sporters gewend zijn maar weer iets milder gemaakt dan in de wedstrijd van de Survivalrun voorgeschreven is.

Herkenbare hindernissen worden afgewisseld met de meer onbekendere survivalrun onderdelen.

Op zondag in de klasse OCRS 13 km individueel is het de bedoeling dat atleten het parcours zelfstandig halen. In de overige categorie?n individueel /koppel/groepen OCRS 8 km en koppels groepen OCRS mag iedereen elkaar helpen.

Speciaal voor deze categorie huldigen wij ook op de 13 km afstand de beste man, vrouw en snelste koppel.

Hang On run


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top