Strong Viking

Mijn dag als vrijwilliger bij Strong Viking

7 Uur ?s ochtends en de wekker gaat. Ik lig in een tentje vlakbij het terrein van Strong Viking en ik ga een weekend lang vrijwilliger zijn. Zowel de zaterdag als de zondag ben ik van de partij om te zorgen dat mensen veilig over hindernissen heen komen en om in te grijpen wanneer iets niet goed gaat. Waarom direct een heel weekend? Ik ben geen zwemmer, vind water alleen leuk om op te drijven en af te koelen en je maakt mij er gewoon niet blij mee. Mijn vriendinnen gingen wel lopen en wat doe je dan om de waterellende te voorkomen maar w?l het sfeertje wil proeven? Je kan gewoon gaan kijken, foto?s maken?. Maar het ?cht anders beleven is vrijwilliger staan.

Vrijwilliger
Ik ben er klaar voor

Wat doe je als vrijwilliger?

Om 8 uur sta ik, niet al te wakker, samen met andere vrijwilligers bij de afgesproken plaats om aan te melden en om op het parcours gezet te worden. Al snel krijgen we de indeling te horen en ik merk dat een aantal mensen die zich wel hadden opgegeven niet zijn komen opdagen. Erg zonde, deze mensen missen voor hunzelf een leuke dag ?n zorgen er bij ons voor dat wij nog iets langer moeten wachten omdat we opnieuw ingedeeld moeten worden.
We krijgen wel al snel ons lunchpakketje, hesje, portofoon en de uitleg over waarom vrijwilligers zo belangrijk zijn. Je staat er namelijk niet om het obstakel te bewonderen. Jij staat daar voor de veiligheid van de deelnemers. Dit betekent dat je de deelnemers in de gaten houd rondom hun gezondheid en dat je het door jou ?bewaakte? obstakel controleert op eventuele gevaren. Ook zorg je dat zowel de deelnemers als obstakels heel blijven.

Vrijwilliger
Een prachtige modderstroom in het water

Water hier, water daar? Natte knuffels ?n chips

En wat doe je met iemand die niet gek is op water? Die zet je op een waterobstakel! Het platform van de Viking Jump werd mijn thuisbasis voor die dag. Ik heb de dans proberen te ontspringen door eerst als wegwijzer op het platform ?rvoor te gaan staan? maar een paar uur later ben ik toch naar het platform gebracht. Daar heb ik met mijn collega-vrijwilligers een feestje gevierd en gezorgd dat mensen veilig naar boven kwamen en zijn gesprongen.


Op het platform heb ik mensen wellicht een beetje ge?rriteerd. Strong Viking Water deelnemers zaterdag: Dat meisje waarvan jullie niet in ??n keer door mochten naar boven omdat het daar druk was? En die heel hard stond te schreeuwen? Jep, dat was ik. Maar ik hield jullie met een reden tegen. Ik stond daarom te voorkomen dat het inderdaad te druk werd boven. Daarnaast, wanneer mensen te lang boven staan en ze toch besluiten om eens naar beneden te kijken en heel goed na te denken?. Dan springen de meesten niet meer.? Als troost heb ik mijn zak chips met een heleboel deelnemers gedeeld en als dank daar weer voor heel veel koude, natte knuffels ontvangen. Ja mensen, ik vind jullie ook heel lief!

De allerlaatste deelnemers op dag 1
De allerlaatste deelnemers op dag 1

Uiteindelijk heb ik heel wat uurtjes dansend op het platform doorgebracht. Zelf een beetje in beweging blijven en de meeste deelnemers vinden het nog grappig
Het wachten op de laatste deelnemers duurde even. De laatste groep was een groep m?t ??n rolstoel die heel dapper bijna alle obstakels hebben gedaan. En hoe zeer onze voeten ook waren: We konden niet anders dan blijven wachten op ons vlot. Want ook daar ben je voor: Zorgen dat ook de laatste deelnemers veilig en wel over de finish komen!

?Hoe vaak heb jij inmiddels deze uitleg gegeven??

Op de tweede dag stond ik eerst bij Raise the sail met twee collega-vrijwilligers en vervolgens bij een obstakel met banden. Het tweede obstakel lag later in de route en op deze manier kon ik de andere twee nog een beetje ondersteunen. Het duurde even voordat de deelnemers bij ons waren, dus we hebben eerst met de andere vrijwilligers de DMM/C OCR Vrijwilligers ondergespamd met foto?s. Een groot gedeelte heeft samen op de camping overnacht en uiteraard wilden we aan elkaar laten weten wie waar stond.?Toen de lopers eraan kwamen hadden we ook al snel de eerste modderknuffels te pakken. Bedankt! Mijn collega?s waren aan het eind van de dag niet echt goed herkenbaar als vrijwilligers?..

Strong Viking
Gezellig knuffelen in de modder

Toen de eerste loper er op de 13/19km route aan kwam ben ik naar het andere obstakel gelopen. De uitleg ?Je pakt een band, loopt ermee naar beneden, legt de band neer, loopt terug omhoog en vervolgens trek je via het touw de band omhoog? heb ik tussen 11 en 4 uur met regelmaat gezegd. ?Hoe vaak heb jij inmiddels deze uitleg gegeven?? was vaak de reactie die ik dan weer kreeg. Dat antwoord moet ik helaas schuldig blijven. Het goede nieuws is dat ik niet al pratend ?s nachts over banden heb gedroomd.

Vrijwilligers
Zoek de vrijwilligers!

Daarnaast heb ik uiteraard de runners die beneden mijn collega?s achtervolgden voor een? modderknuffel flink aangemoedigd om ze te pakken te krijgen. Geen beter vermaak dan leedvermaak. De natte knuffels kreeg ik zelf wel en toegeven, dat was soms fijne afkoeling met het warme weer! Uiteraard had ik ook de tweede dag weer eten bij mij. Deze keer winegums ?n een bak met druiven. Als ik van mijn bak met druiven twintig zelf heb opgegeten is het veel. Maar ook hier: graag gedaan!

Maar wat is er nou zo leuk om vrijwilliger te staan?

Eerlijk is eerlijk: Jullie als deelnemers maken het zo leuk! Even ouwehoeren, een knuffel hier en daar, het druifjes en snoepjes uitdelen die ik eigenlijk voor mijzelf en de andere vrijwilligers in gedachten had? En natuurlijk de boze blikken wanneer jullie burpees moeten doen. Deelnemers maken voor vrijwilligers de dag. En hopelijk andersom ook een beetje! Ook al moet ik ontzettend vaak herhalen wat er moet gebeuren en sta ik tot laat te wachten op de allerlaatste deelnemers: Een leeg obstakel is ook niet alles!?

Wat krijg ik als vrijwilliger en hoe meld ik mij aan?

Wil je vrijwilliger zijn bij bijvoorbeeld Strong Viking? Dan krijg je een gratis ticket voor een volgende run. Bij andere runs krijg je soms waardebonnen, een leuke herinnering of een barbecue achteraf. Het kan ook zijn dat je als vrijwilliger niks ontvangt of dat je als vereniging staat en een eventuele opbrengst naar de vereniging gaat. Je kan hierover altijd informeren bij de organisatie van een run. Aanmelden kan vaak via een contactformulier of een e-mailadres van de organisatie.

Bij Dutch Mud Men hebben we intussen een grote pool van vrijwilligers. Ook tijdens de Brother Editie en komend jaar zullen we bij alle Strong Vikings vrijwilliger gaan zijn. Ga je met ons mee? Meld je dan hier aan voor onze vrijwilligersgroep!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top