Frauke Ritskes

Tien vragen aan Frauke Ritskes

Wil je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Frauke Ritskes, 34 jaar (maar je bent zo jong als je je voelt toch?). Geboren in Werkendam en woon al 26 jaar in Zwijndrecht.?Ik werk met veel plezier als manager van de creatieve afdeling Art& Webdesign bij Fl?gel Nederland (ja, dat rode flesje met die eend en dat?gele dopje. Nee, ik loop niet met een doosjes, haha!)

Daarnaast geef ik in- en outdoor bootcamp lessen bij Bewust-Fit in Papendrecht . Sporten is mijn verslaving / passie en ik vind het heerlijk om met mijn enthousiasme ervoor te zorgen dat andere mensen sporten leuk gaan vinden en er net zo blij van worden als ik.

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?

Eigenlijk door mijn sportieve ouders. Mijn vader fiets veel en geeft looptrainingen en mijn moeder is?net zo?gek op sporten als ik. Zij hebben me gemotiveerd om te gaan hardlopen. Een bijzonder moment wat ik niet vergeet?(dit wil ik toch even snel?vertellen) is de marathon in 2007.?Samen met mijn ouders aan de start en met z’n drie?n hand in hand over de finish. HOE BIJZONDER IS DAT!! Met hen heb ik ook drie keer meegedaan aan de Roparun. Ook al een niet na te vertellen ervaring.

Maar…..?obstacle running is nu ook een onderdeel van mijn verslaving. Weer “de schuld” van?mijn ouders haha….. Ze hebben vanaf januari 2009 vijf keer meegedaan aan Tough Guy! Ze gingen tijdens trainingen in de winter door?het water?voor de lol en renden door de modder!?”Die zijn helemaal gek geworden” dacht ik altijd.

Toen ze vroegen of ik mee ging naar Race Against Nature in Belgie (een iets minder heftige run dan Tough Guy) dacht ik: “Ach waarom niet” en?vond het meteen helemaal geweldig! Adrenaline gierde door mijn lijf en ik liep alleen maar te genieten met een grote glimlach op mijn gezicht. Bij de finish wilde ik het liefst nog een rondje. Zo is het obstaclerunvirus bij mij ontstaan?

Frauke

Waarom is obstacle running zo leuk in jouw ogen?

Vanaf het moment dat ik obstacle running heb ontdekt geeft alleen lopen op de weg niet genoeg voldoening. De constante uitdaging en afwisseling tijdens die runs zijn geweldig, alles behalve saai. De deelnemers?zijn allemaal enthousiast, vol energie en adrenaline. Het groepsgevoel,?de spirit en het?enthousiasme van iedereen is heerlijk om mee te maken.

Ik vind het prachtig om te zien dat mensen blij worden van sporten. Dik/dun, fit/superfit, jong/oud, alles rent en springt?door elkaar en iedereen moedigt elkaar aan en helpt elkaar als het nodig is.?Je komt erachter dat je veel meer kunt dan je denkt; elk obstakel, elke modderpoel, elke sloot is een uitdaging die je moet en kan trotseren. En wat mij betreft hoe meer modder hoe beter.

Frauke

Op mijn werk verklaarde ze me altijd voor gek totdat ik vorig jaar tien collega’s enthousiast heb gekregen om mee te doen en ja hoor meteen allemaal verslaafd. Geweldig! Mensen vragen wel eens hoe het kan dat ik altijd lachend op de foto?s sta?nou omdat ik het zo ontzettend leuk vind dus.

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug

Ik ben in 2012 begonnen met obstacle running en heb er inmiddels ongeveer 30 met heel veel plezier?gedaan! In Nederland, Belgie en Engeland en misschien komt daar dit jaar Spanje wel bij. Tot nu toe onder andere Mud Masters, MudRunFun, Strong Vikings, Strongmanruns, Urbanathlons, Tough Ten Miles, Rat Race Dirty Weekend, DirtKings, HarbourRun en misschien dit jaar de Spartan Trifecta in Spanje. Afgelopen jaar heb ik ook voor het eerst ervaren hoe het is om een echte Survivalrun mee te doen. Bizar?zwaar, maar wat was dat gaaf! Echt een overwinning voor mezelf en ik heb mijn eigen grenzen flink verlegd.

Frauke

Hoe train je voor je obstacle runs?

Tijdens mijn werk als indoor en outdoor Bootcamp trainer heb ik redelijk wat ervaring met interval trainingen en hardlopen. Dat alles in combinatie met oefeningen met eigen lichaamsgewicht. Zoals ik al had gezegd kan ik niet meer zonder sporten en train gemiddeld vijf keer per week. Dat is twee of drie keer indoor bootcamp, twee keer hardlopen en ??n keer boksen.

Als?hardlooptraining doe ik ??n keer per week 1,5 uur?interval en ??n keer per week 1,5 uur off road met mijn moeder. Ik merk dat off road lopen echt effectief is voor de obstacleruns, maar ook het oefenen in hangen voor de monkeybars en het trainen van de armspieren voor de muren zijn niet onbelangrijk.

Frauke

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?

Dat zijn er zeker meerdere! Ik heb ontzettend veel bijzondere en mooie momenten meegemaakt, veel grenzen verlegd en leuke,?enthousiaste en sportieve mensen leren kennen. Maar als ik ??n moment moet noemen is dat toch de finish van Rat Race Dirty Weekend samen met mijn moeder! Wat hebben wij het zwaar gehad maar we hebben elkaar er doorheen gesleept. Hoe bijzonder is het om samen met je moeder, op een landgoed in Engeland, 32?kilometer met 200 obstakels te trotseren en lachend over de finish te gaan!?Megatrots!

Frauke

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?

Het meest lastige obstakel, dat is een lastige vraag?;-)?…… De?meest vervelende vind ik de Sizzler (stroomdraadjes). Een gaaf?obstakel, wat toch altijd spannend is is de Monkeybar. Het obstakel met het hoogste “ik doe het, ik doe het niet, ik doe het, ik doe het niet, ik moet” gehalte is de Splash Jump, maar de lastigste vind ik toch wel de ringen.

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?

Uiteraard! Dit jaar ga ik voor alle Strong Vikings (Verjagen Ticket) en wil ik kijken of ik de Spartan Trifecta kan halen in Barcelona, maar de grootste uitdaging zal Rat Race Dirty Weekend zijn. Ook omdat ik het deze keer zonder mijn moeder moet doen. Toch?ik heb alle vertrouwen in mijn moddermaatjes van Dutch Mud Men / Chicks!

Frauke

Als je ??n race mag aanraden?aan?andere deelnemers, welke zou dat zijn?

De Strong Viking-serie vind ik zelf altijd geweldig, maar als je echt een uitdaging wil met een waanzinnige sfeer en groepsgevoel moet je echt meegaan naar Rat Race Dirty Weekend in mei!

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?

Koop goede schoenen, ga geen uitdaging uit de weg, geloof in jezelf, geniet van de obstakels, de modder en vooral sfeer en saamhorigheid tijdens de run en altijd blijven lachen!

Frauke


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top