Strongmanrun

Hoe veilig is die vieze modder eigenlijk?

Afgelopen maandag stond dit toch wel verontrustende bericht in het Algemeen Dagblad; “Vuil Vlaardings havenslib gevaar voor Mudrunners.” Op 14 september 2014 vond in Broekpolder in Vlaardingen de Mud Run Vlaardingen plaats. Dit is een mud run welke georganiseerd wordt door Adventure Vlaardingen.

Wat is er aan de hand

Volgens het artikel bestaat er een kans dat de grond waarop de Mud Run Vlaardingen plaatsgevonden heeft vervuild is.?Ondanks dat eerdere bodemonderzoeken uitwezen dat recreatief gebruik van de polder ongevaarlijk was, wordt nu toch aanvullend onderzoek gedaan. De reden is omdat er nu mud runs en andere sportieve evenementen georganiseerd worden.?Volgens de gemeente Vlaardingen kan de grond prima gebruikt worden, maar een aantal buurtbewoners lijkt er niet gerust op te zijn. Ook of Facebook zagen we al een aantal verontruste reacties voorbij komen van mensen die twijfelen of de waterkwaliteit overal wel veilig is. Reden voor ons om een rondje te bellen en even uit te zoeken hoe het met de kwaliteit van het water gesteld is en of daar rekening mee gehouden wordt.

Waterkwaliteit obstacle runs

We hebben eerste met de organisatie van de Fisherman’s Friend Strongmanrun en Strongsisterrun gesproken. Iedereen die daar wel eens meegedaan heeft weet dat je regelmatig door de rivier de Regge gaat. Voorafgaand aan de evenementen laten ze de waterkwaliteit van de Regge testen. De oevers waar je het water ingaat zijn onderdeel van een natuurgebied en schoon. De Regge is overigens open water, dus 100% zekerheid kun je nooit krijgen, omdat er altijd een bacterie in kan zwerven. Voor de onderdelen met modder wordt een speciaal daarvoor aangeleverde substantie gebruikt, die dus ook niet vervuild is.

Breakout Run
Helder water bij de Breakout Run

Andere runs zoals Breakout Run maken gebruik van een plas die gebruikt wordt als recreatieplas. Deze wordt daarom sowieso al regelmatig gecontroleerd. Ook bij STORMLOOP wordt er gebruik gemaak van water dat al gecontroleerd wordt.?Het betreft daar?namelijk een waterwingebied, de Amsterdamse Waterleidingduinen en tevens een beschermd natuurgebied. Dit maakt de kans op vervuild water aanzienlijk kleiner, zo niet nihil. Toch blijft de organisatie?met de GGD overleggen en zo nodig een test laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat ze vervuiling kunnen uitsluiten. Ook Mud Masters voert overleg met terreinbeheerders en ecologen om?een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het water, de beplanting en de bodem.

STORMLOOP
Ook bij STORMLOOP is het water zuiver

Strong Viking maakt op beide locaties veel gebruik van het water. Zowel in Spaarnwoude als in Wijchen wordt het water vooraf altijd op kwaliteit gecontroleerd. Mocht er aanleiding zijn om het water extra te controleren, bijvoorbeeld als het heel warm is, dan wordt dat ook nog gedaan. Overigens is Spaarnwoude een oude vuilnisbelt en daardoor gelden er extra regels. Zo zijn er?hele strenge regels ten aanzien van de locaties waar ze mogen graven. Voor zover wij ons de edities daar kunnen herinneren is er op Spaarnwoude zelf helemaal?niet gegraven. De mud trenches liggen buiten het recreatiegebied in een weiland. Ook alle eigenschappen van het water worden hier vanwege de locatie streng gecontroleerd. De organisatie van Strong Viking geeft zelfs aan dat alle controles en rapporten opvraagbaar zijn mochten mensen zich zorgen maken.

Strong Viking
Door het water bij Strong Viking

Dus veilig de modder in?

Aan een obstacle run zijn, net zoals bij bijna elke sport of activiteit, risico’s verbonden. Deels heb je invloed op die risico’s, door bijvoorbeeld een beetje verstandig?over de obstakels heen te gaan. Deels heb je daar geen invloed op en vertrouw je op de organisatie van het evenement. De evenementen die we gesproken hebben en die we door de jaren heen hebben leren kennen zijn allemaal bezig met veiligheid. Gelukkig is er overal ook het besef dat veilig water en modder daar een belangrijk onderdeel van is. Wij springen de komende maanden overal dus weer met een gerust hart de modder in.

Vandaag schreef het AD overigens dat de Broekpolder veilig is. De volgende Mud Run Vlaardingen is op 13 september.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?