Focus op grip!

Focus op Grip!

Tijdens het OCR World Championship heb ik weer eens gezien hoe belangrijk grip is. Vooral de Zweden (MIT Tough team) waren fenomenaal. Ze hadden echt allemaal ?the rig? verslagen. Met het trainen naar een OCR wordt een goede grip vaak vergeten, terwijl het ??n van de belangrijkste overlevingsinstincten is die we hebben.

Focus op grip!

Onze voorouders hadden een stevige grip nodig om wilde dieren na de vangst stevig vast te kunnen houden en om zich tijdens de jacht goed op te kunnen trekken aan boomtakken en randen. Onze handen hebben meer zenuwuiteinden dan de rest van de arm. De zenuwen in onze handen communiceren direct met onze hersenen en ontketenen een oerinstinct in de rest van ons lichaam. Met andere woorden, onze handen veroorzaken een grote stroom signalen in je hersenen, die zich het beste laat vergelijken met onze ogen en oren. Dit is volgens mij de belangrijkste reden om tijdens het touwklimmen, monkey bar of wat dan ook? Nooit handschoenen te dragen. Je ziet ook bij survivalrunners, waarbij grip echt noodzakelijk is, nooit iemand met handschoenen.

Focus op grip!

Verband tussen grip en schouder

Een stevige grip zorgt ervoor dat de schouder goed wordt aangespannen, de aangespannen spieren vormen daarmee een solide basis voor de andere grote spieren die de beweging moeten gaan maken. Een schouder die goed is aangespannen betekent niet alleen een veilige schouder maar ook een sterkere schouder. Dus tijdens het verslaan van een obstakel is een stevige grip essentieel. Door deze kleine aanpassing te doen aan je trainingsprogramma, zorg je er niet alleen voor dat je sterker wordt maar ook dat je de kans op schouderblessures verminderd. Omdat ik alles met 1 hand doe, is dit voor mij extra belangrijk.

Focus op grip!

Hoe kan je op grip trainen?

Het mooiste voorbeeld op dit moment vind ik Breda SC. Daar trainen ze veel met grip door te werken bredascmet kettlebells, pull-ups, touwen en ga zo maar door. Echter, ze combineren dit ook door een paar keer per jaar te trainen op verschillende survivalrun banen. Die combinatie is in mijn ogen op dit moment de beste keuze. Persoonlijk train ik veel op grip en ook in 2015 ga ik me er nog meer focussen. Ik train al iedere week op een survivalterrein en verder werk ik veel met kettlebels en handknijpers. In een korte tijd lukte het mij om met 1 hand touw te klimmen, Monkey bars en ringen te verslaan (op de normale manier) en ook de apenhang gaat veel sneller.

Focus op grip!

Grip ipv kracht

Focus jezelf dus op grip en techniek, want het helpt je echt je krachten te besparen. Sommige runners kunnen veel op kracht, maar tijdens het OCR WK kwam je bijvoorbeeld op een locatie achter elkaar obstakels tegen en dan kom je erachter hoe belangrijk het is om grip en techniek te hebben. Zo kwamen we een Amerikaan tegen die geen kracht meer had om een touw te beklimmen en als je dan een maffe Dutch Mud Men dit met 1 hand ziet doen tja?. Dan snap ik best dat je op je ego getrapt bent :p hehehe


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top