Review Rescue Run

Afgelopen zaterdag vond de eerste editie van de Rescue Run plaats op het brandweer oefencentrum Crailo, bij Bussum. De opbrengst van de Rescue Run komt geheel ten goede aan de Brandwondenstichting. De deelnemers zijn voornamelijk hulpverleners, brandweer, politie en verplegend personeel, maar de run is voor iedereen toegankelijk. Met enkele honderden deelnemers is het een heel ander soort run dan de grote commerci?le runs.

Rescue Run

Lintje?

De communicatie vooraf verliep via Facebook en email. Startnummers?konden worden opgehaald op de dag van de run.?De?bordjes die naar het terrein wezen hadden weliswaar wat?groter gekund, maar het was allemaal goed te vinden. Pal naast het terrein was er een?gratis parkeerplaats.?Na het parkeren kon je bij de ingang van het terrein je startnummer ophalen. Iedereen kreeg een lint: de verschillende takken?van hulpverlening kregen elk een aparte kleur en de rest?ontving?een geel lint.

Rescue Run

Naast het geven van een paraaf voor het akkoord gaan met de algemene voorwaarden,werd gevraagd om een vrijwaring te tekenen. Een deel van de run liep namelijk?over het naastgelegen terrein van Talpa’s Utopia. Opnameapparatuur (camera’s) waren?niet toegestaan, er stond een verbod op reclame-uitingen en buurtbewoners mochten niet ge?nformeerd worden?over het spel. In het hoofdgebouw, waar ook de finish was, waren kleedruimtes gemaakt waar tassen achtergelaten konden worden.?Er was echter geen bewaakte ruimte voor de tassen.

Rescue Run

Warming-up

De start was slechts zo’n 50 meter verderop, alles was lekker dicht bij elkaar. Van een warming-up was geen sprake. De startgroepen, van enkele tientallen mensen, vertrokken om het half uur voor 1, 2 of 3 rondjes van 6 kilometer.

Rescue Run
Let’s go!

Na de start was het slechts enkele tientallen meters tot de eerste obstakels, waar je over moest springen. De eerste muurtjes doemden ook al heel snel op en na de waterbak waren de voeten ook nat. De obstakeldichtheid was hoog, met iets meer dan 50 hindernissen op 6 kilometer. De route werd aangegeven door linten en op heel veel punten stonden vrijwilligers die de deelnemers de juiste richting opstuurden.

10480086_633821953397243_8105202857917141900_o

Verspreid over het hele oefenterrein staan allerlei gebouwen waarin de brandweer oefent. Sommige waren?nagebouwde, gemeubileerde, huizen, en sommige?gebouwen met meerdere verdiepingen of kelders. Van deze structuren werd handig gebruik gemaakt, waardoor dit?een ander soort run was?dan de doorsnee obstacle run.

1094515_633824936730278_4240917252254057241_o
Parcours

We moesten door donkere kelders en rioolbuizen kruipen. Op een aantal plekken moest je echt op de tast door het donker kruipen. Veel van de ruimtes lagen vol met puin en er zaten hier en daar verraderlijke gaten. Je moest dus voorzichtig te werk gaan. De mensen van de brandweer trainen hier normaal gesproken natuurlijk met een volledige uitrusting, respect voor deze mannen en vrouwen! Er werd van te voren goed gewaarschuwd voor wat je in het donker kon verwachten.

Rescue Run

Jump, jump!

Na het nodige kruipwerk en een stukje lopen met twee autobanden, liep de route naar het terrein van Utopia. Er werd door de bewoners een rommelmarkt georganiseerd, het was dus gezellig druk op het terrein. De route volgde deels de route van de Utopia run van afgelopen juli. Het bandenveldje, de bandenklim, de ‘tafelsprong’, banden sjouwen; ik herkende ze van de beelden.

Rescue Run

Na Utopia ging de route weer terug naar het oefenterrein. We mochten weer door enkele van de gebouwen kruipen en door banden springen. De route leidde naar een waterbak van zo’n drie meter diep, waar iedereen zich lekker kon uitleven in het niet al te warme water. Verderop stonden nog enkele houten kisten waar je in en uit moest springen. Verder moest je via een ladder naar een soort stellage klimmen om er aan de andere kant weer af te klimmen via een ladder. Onderweg was ook nog een verzorgingspost waar je wat te eten en drinken kon krijgen.

Rescue Run

Move that bus!

Een oude stadsbus diende ook nog als obstakel. Het gangpad was geblokkeerd, waardoor je over de bankjes moest klimmen. Dit was een leuke afwisseling. Na de bus moest er in het laadruim van een vrachtwagen geklommen worden, om vervolgens de weg weer te vervolgen.

Rescue Run

In het bosgedeelte ligt een stormbaan, wat dus betekende dat er op muurtjes geklommen moest worden. Er waren evenwichtsbalken, een stuk tijgeren, over-unders, springen en kruipen. Het was niet altijd even duidelijk wat de bedoeling was: of je er nou overheen moest of onderdoor. Een paar pijltjes, omhoog of omlaag, waren?hier op hun plaats geweest. Nu deed iedereen het gewoon op zijn of haar eigen manier, wat natuurlijk ook prima is.

Rescue Run

Like a fireman

Na een stukje lopen kwam het hoofdgebouw, met de finish, weer in zicht. Wanneer je klaar was met je rondjes ging je onder het finishdoek door en werd je nog even schoongespoten door de brandweer. Je kreeg een medaille, een ice tea en je kon nog een Red Bull krijgen. Vervolgens kon je je je spullen halen en gaan omkleden, of je begaf je richting de ingang van het terrein waar je onder een warme douche kon. Er was nog een loterij en van opbrengst van de catering ging ook een deel naar de goede doel, de Brandwondenstichting.

Rescue Run

Conclusie

Het was prima georganiseerd allemaal. De vele vrijwilligers waren behulpzaam en enthousiast. Voor de meeste van de deelnemers was dit hun eerste kennismaking met het fenomeen obstacle run. Voor zover ik kan beoordelen heeft iedereen het goed naar zijn/haar zin gehad.

Rescue Run

Voor de wat meer getrainde obstacle runner was het geen zware run. Drie keer hetzelfde rondje rennen gaat natuurlijk een beetje vervelen uiteindelijk. Een groter rondje zou wat dat betreft welkom zijn. Verder kwam het bovenlichaam niet veel aan bod, een monkey bar of wat touwklimmen zou mooi zijn. Er was vrijwel geen modder aanwezig, dat zou ook een mooie toevoeging zijn. Een beetje muziek en een kleine warming-up bij de start zou ook niet verkeerd zijn.

Rescue Run

De obstakels en de unieke omgeving maken het tot een mooie run. Terwijl jij je rondjes rent zijn er verspreid over het terrein ploegen van de brandweer bezig met hun oefeningen. Er zijn verder nog wel wat verbeterpuntjes te verzinnen (leg strobalen vast bijvoorbeeld), maar er stond voor zo’n eerste keer een prima evenement.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top